donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  AUGUSTUS 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2004
dinsdag 10 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Femke van Zeijl: Directeurenborrelpraat (CNV.nl, 10 augustus 2004, estafettecolumn). Komkommertijd is een geweldige periode voor iedereen die iets zonder problemen de krant in wil fietsen. Of het een brief is van een kardinaal over man-vrouwverhoudingen, een waarschuwing van een hoogleraar over de invloed van vrouwen in de kinderopvang of een bankdirecteur die wil sleutelen aan de 36-urige werkweek: in de zomermaanden krijgen ze ruim baan. Over die laatste wil ik het hebben. Want ondanks de commotie is de discussie over de terugkeer naar veertig uur een storm in een glas water.
 • Veel te doen voor emancipatie homo-agent (Trouw, 6 augustus 2004). Buitenlandse homo-agenten hebben het niet makkelijk. Op het symposium European Gaycops probeert men daar wat aan te doen.
 • Iris Pronk: Hoe schrijf je een bouquetreeksroman ? (Trouw, 9 augustus 2004).  Trouw helpt schrijvers in spe op weg met een gevarieerde cursus. Aflevering 6: hoe schrijf ik een Bouquetreeksroman? Ze verkocht tot nog toe zo'n 40 miljoen boeken, vertaald in 26 talen, van Zuid-Afrika tot Japan. Schrijfster Jessica Steele (71) is een van de succesauteurs van uitgeverij Harlequin in Londen, dé wereldleider op het gebied van romantische fictie.maandag 9 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vaticaan keert zich tegen foute vorm feminisme (Trouw, 2 augustus 2004). Moderne vormen van feminisme minimaliseren de biologische verschillen tussen man en vrouw (sekse) en overdrijven de culturele- en machtsverschillen (gender). Tegen deze tendens keert de vaticaanse afdeling voor de geloofsleer zich.
 • Pieter van der Ven: Vrouwen | Ze zijn niet minder, maar ze zijn anders (Trouw, 2 augustus 2004).  De Romeinse waakhond voor de rk leer heeft afgelopen zaterdag geblaft: het feminisme veronachtzaamt de verschillen tussen man en vrouw. Het Vaticaan schat in een brief vrouwen wél op waarde.
 • Hoogleraren: Ook mannen op crèches. Deskundigen niettemin oneens over invloed vele vrouwen (Trouw, 3 augustus 2004). Is het slecht voor de ontwikkeling van jongetjes dat ze op de crèche alleen maar vrouwen zien? De ene onderzoeker vindt van wel en wil een campagne om mannen te trekken. De ander bestrijdt dat: ,,Laten we nou niet de schuld van agressieve jongetjes weer bij de vrouw leggen.''
 • Buitenlandse prostituee krijgt hier ruim baan (Trouw, 10 augustus 2004). Buitenlandse prostituees hebben vanaf oktober geen werkvergunning meer nodig voor een baan in de Nederlandse prostitutie. De enige voorwaarde die de overheid nog stelt is dat prostituees onder de dertig een jaarinkomen van 32600 euro moeten verdienen.

Nieuws uit juli 2004:

 • Wilma Kieskamp: Echtscheiding | Vader strijdt voor zijn rechten (Trouw, 30 juli 2004). Steeds meer vaders willen na een scheiding de zorg voor hun kinderen blijven delen. Minister Donner vindt dat een goede ontwikkeling, en wil beide ouders zelfs gaan verplichten tot omgang met hun kinderen. Maar ook hij heeft nog geen oplossing voor de gezinnen waar moeder niet wil dat vader zorgt.
 • Edwin Kreulen: Crèche helpt gescheiden ouders (Trouw, 19 juli 2004). Crècheleidsters in Zaandam gaan in het weekeinde hulp bieden aan gescheiden ouders die onderling geen goede bezoekregeling kunnen uitvoeren.
 • Edwin Kreulen: Vechten tegen fabeltjes over crèches (Trouw, 17 juli 2004). Dat Nederlandse crèches duur zijn en kinderen agressief maken, is een 'fabeltje', zegt scheidend werkgeversvoorman Sjef van Gennip. En concurrentie in de kinderopvang levert volgens hem juist de vernieuwing op die hij ook graag in sectoren als jeugdzorg en welzijn meer zou willen zien.zondag 8 augustus 2004

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws > Gesignaleerd:

hspace=0 Het boek Heldinnen in de sport bevat achttien portretten van vrouwelijke topsporters, trainers en bestuurders en is een aanvulling op en een alternatief voor de talrijke lectuur over en door mannen in de sport.

Behalve interviews met een aantal hedendaagse topsportsters, komen ook de minder zichtbare 'heldinnen' in de sport aan bod: vrouwen die topsporters trainen of vrouwen die (inter)nationale bestuursfuncties vervullen in de sport. De verhalen van deze vrouwen getuigen van gedrevenheid en passie voor de sport, gaan in op de keuzes die ze gemaakt hebben om in die toppositie terecht te komen en op de belemmeringen die ze daarbij hebben ondervonden.

Auteurs: Inge Claringbould en Agnes Elling - ISBN: 90 77072 62 4 - Prijs: € 19,95 (incl. BTW). Bestellen.
zaterdag 7 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Deedee Derksen: Loverboy zijn is een lucratieve bezigheid (De Volkskrant, 7 augustus 2004). Loverboys maken meisjes zo verliefd dat ze voor hen alles opgeven en vrijwillig de prostitutie ingaan. De bestrijding van dit fenomeen blijkt zeer lastig. Het aantal aangiften van slachtoffers blijft laag; hulpverleners bepleiten zwaardere straffen.
 • NicoGoebert: Langer werken op zichzelf zet geen zoden aan de dijk (De Volkskrant, 7 augustus 2004). Het personeel van kantoorartikelenfabrikant Smead mag geen veertig uur werken. Het is ook maar de vraag of langer werken de oplossing is.
  • Rechter zet streep door 40 uur (De Volkskrant, 7 augustus 2004). De verlenging van de werkweek gaat voorlopig aan Nederland voorbij. Kantoorartikelenfabrikant Smead uit Hoogezand mag van de Groningse rechter zijn werknemers niet 40 in plaats van 36 uur laten werken voor hetzelfde salaris.
 • Rosan Hollak: ‘’Ook man kan goede voorbeeld geven’’. Discussie over mannen voor de klas speelt nu ook in kinderopvang (NRC-Handelsblad, 6 Augustus 2004). Er werken te weinig mannen in de kinderopvang. Daardoor zouden jongens geen goed voorbeeld krijgen. Door dit soort stereotiep denken mochten vrouwen vroeger alleen in de onderbouw lesgeven.
 • Geding Smead: 40 uur werken niet geoorloofd (NRC-Handelsblad, 6 augustus 2004). Smead Europe in Hoogezand, producent van hangmappen en kantooropbergsystemen, moet de maandag ingevoerde 40-urige werkweek voor zijn 140 medewerkers terugdraaien. De Groninger kortgedingrechter vonniste vanmorgen dat vier uur langer werken zonder extra loon in strijd is met de CAO Grafimedia.
  • Elsje Jorritsma: ''Afwijken van CAO moet in goed overleg kunnen'' (NRC-Handelsblad, 6 augustus 2004). De rechter bepaalde vandaag dat werknemers van Smead niet langer mogen werken dan de CAO voorschrijft. Ook al hadden ze daar zelf mee ingestemd.
 • hspace=0  Meer mannen in kinderopvang (TweeVandaag, 5 augustus 2004). Kinderen worden te veel opgevoed door vrouwen. Jongens hebben daardoor geen voorbeeld waar aan ze zich kunnen spiegelen. Daarom moeten er meer mannen in de kinderopvang komen.

Aktueel > Agenda:

 • donderdag 25 november 2004: Symposium ''Vrouw en milieu: een duurzame relatie?'' ter gelegenheid van de viering van het 20-jarig bestaan van VeM, centrum Vrouw en Milieu. Plaats: Antropia te Driebergen. Bekendmaking van het programma volgt nog. U kunt zich hier al aanmelden.vrijdag 6 augustus 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ross: geen abortus meer na 21 weken (Reformatorisch Dagblad, 6 augustus 2004). Abortusklinieken voeren geen abortus meer uit bij vrouwen die langer dan 21 weken en enkele dagen zwanger zijn. Reden hiervoor is dat wetenschappers hebben ontdekt dat sommige foetussen al na 22 weken blijken kunnen te overleven. Dat schrijft staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) in antwoord op vragen van de ChristenUnie aan de Tweede Kamer.
 • In bed liggen tegen een goed salaris (De Limburger, 5 augustus 2004). Het European Space Agency in Noordwijk zoekt vrouwelijke vrijwilligers die bereid zijn zestig dagen liggend in bed door te brengen. Zij krijgen daar goed voor betaald: 15.200 euro per persoon.
 • Karin Burhenne en Claire van Dyck: Is voetbal belangrijker dan het baren van een baby ? met vervolgpagina (De Limburger, 5 augustus 2004). Mag een voetbalclub een speler vragen de geboorte van zijn kind te bespoedigen? Ofwel: mocht PSV bij aanvoerder Mark van Bommel voorzichtig aandringen op het laten inleiden van zijn zwangere vrouw, zodat hij een belangrijke wedstrijd niet hoefde te missen? Nee, luidt het unanieme oordeel van vakbond, werkgeversorganisatie en medicus.
 • Eén-kind-politiek in China overboord (Rotterdams Dagblad, 5 augustus 2004). De Chinese autoriteiten hebben in hun radicale politiek tegen de overbevolking een ommezwaai van 180 graden gemaakt. In plaats van echtparen te straffen voor het verwekken van teveel kroost, wordt het hebben van kleine gezinnen financieel aantrekkelijk gemaakt.

Nieuws in juli 2004 (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Daling aantal tienergeboorten zet door (CBS Webmagazine, 26 juli 2004). In 2003 zijn in ons land 3 311 kinderen geboren bij een moeder die jonger was dan 20 jaar. In 2002 waren het er nog 3 516. Daarmee zet de daling van het aantal tienermoeders die in 2002 begon door.
 • Steeds meer vrouwen sterven aan longkanker (CBS Webmagazine, 12 juli 2004). Het aandeel vrouwen dat aan longkanker sterft, stijgt. Het aandeel mannen dat aan deze ziekte bezwijkt, daalt echter sinds midden jaren tachtig. De oorzaak van deze tegengestelde trend is dat vrouwen veel later dan mannen op grote schaal zijn gaan roken.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
donderdag 5 augustus 2004

Nieuws  (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Eduard Voorn: Postbode van toekomst is vrouw van 37 (Algemeen Dagblad, 3 augustus 2004). De postbesteller van de toekomst is een vrouw van midden 30, die in de wijk woont waar zij twee of drie dagen per week de post brengt.
 • Bart Jungmann: Comateuze patiënt met hardnekkige overlevingsdrift (De Volkskrant, 5 augustus 2004). In 1989 werd het einde van het COC al voorspeld, nu in 2004 krijgt de vereniging een concurrent. ''De geitenwollen-sokken-club van navelstaarders'' moet af van ruzie, roddels en schulden om de harten van leden te winnen.
 • Clara Wichmann Instituut dicht per 1 oktober (clara-wichmann.nl, persbericht 5 augustus 2004). Het Clara Wichmann Instituut (CLWI), het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, zal op 1 oktober a.s. sluiten. Het ministerie van Justitie wil het instituut niet langer subsidiëren. Eind vorig jaar liet het ministerie weten vrouw en recht niet langer tot zijn kerntaken te rekenen.
 • Terug van nooit weg geweest: 40 uur (De Volkskrant, 5 augustus 2004). De verkorte werkweek van minder dan veertig uur is nog geen generatie oud, maar staat nu al weer ter discussie. Velen werken trouwens al veel langer.

Nieuws uit juli 2004 (in volgorde van plaatsing vandaag):

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • ''Ik weet hoe je van minnen plussen maakt'' (NRC-Handelsblad, 4 augustus 2004). Neelie Kroes (63) weet zeker dat ze een zware economische post gaat vervullen in de Europese Commissie onder leiding van voorzitter Barroso.woensdag 4 augustus 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • ''Veertig uur'' krijgt steun van grote werkgevers (De Volkskrant, 4 augustus 2004). Grote Nederlandse werkgevers verwachten dat er binnenkort met vakbonden gesproken wordt over het verlengen van de werkweek. De discussie over langer werken (van 36 uur naar 40 uur per week) wordt echter met enige voorzichtigheid gevoerd.

Nieuws uit juli (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Lans Bovenberg, Peter Ester en Arie Kapteyn: Politieke modes fnuiken effectief levensloopbeleid (NRC-Handelsblad, 28 juli 2004). Om het levensloopbeleid tot een succes te maken moet de overheid investeren in onderzoek naar objectieve gegevens over motieven en beslissingen van mensen. Omdat deze informatie ontbreekt, gaat nu de ideologie het debat domineren.
 • Iñaki Oñorbe Genovesi: Zelfmoordepidemie onder Hindoestanen (De Volkskrant, 29 juli 2004). Elk jaar doen alleen al in Den Haag en omgeving honderden jonge hindoestanen, vooral meisjes, een zelfmoordpoging. Hun omgeving is zo dwingend dat zij geen andere uitweg zien.
 • Conference : Women and men in an enlarged Europe, 1-3 April 2004, Malta (European Commission). The speeches of the European Conference Women and men in an enlarged Europe held in Malta on the 1-3 April are now available on the web.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Kroes nieuwe eurocommissaris (Novatv.nl, 3 augustus 2004). Neelie Kroes wordt de nieuwe Nederlandse eurocommissaris. Welke post ze gaat bekleden is nog niet duidelijk, daarover wordt later deze maand beslist.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]