donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  AUGUSTUS 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2004


woensdag 18 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Witte werkster verdwijnt alweer (Trouw, 18 augustus 2004). De witte werkster ruimt zeer waarschijnlijk weer het veld, een kleine zeven jaar nadat de gesubsidieerde werkster werd geÔntroduceerd. Het ministerie van sociale zaken en de schoonmaakbranche praten over het afschaffen van de regeling.
 • Pedofilieklacht nekt Nike-spot (De Volkskrant, 17 augustus 2004). De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike stopt in AustraliŽ met de huidige reclamespot op televisie. In die spot, ook in Nederland uitgezonden, staan jonge tennissters te zwijmelen bij het zien van hun tennisleraar. Om indruk op hem te maken, veranderen ze stuk voor stuk in toptennisster Serena Williams.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • Eu-emancipation.nl - ''Welcome to the website of the Department for the Co-ordination of Emancipation Policy (DCE) of the Ministry of Social Affairs and Employment of the Netherlands. This website will give you information about the conferences DCE organizes during the Netherlands EU Presidency. On this website you will also find information on the emancipation process and policies of the Dutch government''.dinsdag 17 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Anna Visser: De ijzeren dame lacht altijd. Alom bewondering voor Gianna Angelopoulos-Daskalaki, de ''baas van de Spelen'' (NRC-Handelsblad, 16 augustus 2004). Ze heeft veel ''tegen'': ze is te mooi, te rijk, te intelligent, te competent en te rechts. Maar Gianna Angelopoulos-Daskalaki haalde de Spelen naar Athene en is voorzitter van het organiserend comitť. ,,Ze kan president van Griekenland worden.''
 • Hoogzwanger topsport, nou en ? (Algemeen Dagblad, 17 augustus 2004). In een wereld van afgetrainde lichamen is Cornelia Pfohl trots op haar buikje. De Duitse handboogschutter verkeert in de 28ste week van haar zwangerschap, maar ziet geen enkele belemmering voor deelname aan de Olympische Spelen. Waarom zou ze?

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Saskia Klaassen: ''Ik speelde de rol van een domme huisvrouw'' (Aaneen, augustus 2004). Vijf jaar bracht Aynur Polat door in een gevangenis in Turkije. Omdat ze van plan was een ambtenarenbond op te richten. Sinds haar vlucht naar Nederland maakt ze een bliksemcarriŤre. De drijfveren van een voormalig vakbondsactiviste.

Aktueel > Agenda:

 • vrijdag 1 oktober 2004 (16.00 uur): oratie mr. dr. H.M.T. (Rikki) Holtmaat, hoogleraar international non-discrimination law (Universiteit Leiden, Groot Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden).zondag 15 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Nieuws (berichten uit juli 2004):

Nieuwe database Dossiers op IIAV.nl

In de rubriek Dossiers heeft het IIAV informatie over specifieke onderwerpen bij elkaar gebracht. De aanleiding daarvoor kan een veelgestelde vraag zijn, of een maatschappelijk relevant onderwerp. De dossiers worden regelmatig geactualiseerd. De volgende dossiers zijn beschikbaar:

Voorts:

 • Een website gemaakt als eerbetoon aan Aletta Jacobs
 • Ontstaansgeschiedenis van 8 maart, Internationale Vrouwendag
 • 1898-1998. Herdenking van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid.
  • zaterdag 14 augustus 2004

   Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

   • Women on Waves vraagt de rechtbank de beperkende voorwaarde van 25 kilometer uit de abortuskliniekvergunning te schorsen (persbericht, 13 augustus 2004). Op 13 Augustus heeft Women on Waves tijdens een spoedvoorziening aan de rechtbank verzocht om de beperkende voorwaarde van 25 kilometer rond het Slotervaart ziekenhuis aan de WAZ vergunning voor het doen van eerste trimester zwangerschapsafbrekingen (tot 12 weken), die op 9 Juli eindelijk door staatsecretaris Ross werd verstrekt, te schorsen.
   • Marije Randewijk: ''Wielervrouw'' kook, wast en maakt schoon (De Volkskrant, 14 augustus 2004). De traditionele ''wielervrouw'' doet de huishouding. Maar wat doet een ''wielerman'' eigenlijk? Michael Zijlaard en Jean-Paul van Poppel, partners en coaches van Leontien van Moorsel en Mirjam Melchers, leggen uit.
   • Mannen in de kinderopvang (NIZW, nieuwsbericht 12 augustus 2004). De afgelopen week stonden er veel berichten in de kranten over meer mannen in de kinderopvang. In een aantal artikelen staat dat het NIZW een campagne lanceert. Liesbeth Schreuder heeft een aantal maanden geleden met hoogleraar Tavecchio en met een mannelijke groepsleider een oriŽnterend gesprek gevoerd. Dit gesprek ging vooral over verschillen in gedrag tussen jongens en meisjes die zich zelfs al op peuterleeftijd voordoen en de consequenties daarvan voor de opvoeding in de kinderopvang. Zijdelings kwam daarbij het belang naar voren van mannelijke groepsleiders in de kinderopvang voor de opvoeding van jongens en meisjes. Van een campagne om meer mannen in de kinderopvang te krijgen, waarover in de krant een bericht te lezen was, is echter geen sprake. Op de site www.pedagogischdebat.nl staan discussies over mannen in de kinderopvang. Meer informatie over de kwaliteit van de kinderopvang staat op www.infokinderopvang.nl.

   Nieuws uit juli 2004:
   vrijdag 13 augustus 2004

   Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

   • Belangengroep prostituees stopt (NRC-Handelsblad, 11 augustus 2004). Stichting de Rode Draad, de belangenorganisatie van prostituees, stopt per 1 januari met haar werk. De overheidssubsidie van ruim 300.000 euro wordt per die datum stopgezet.
   • Grens abortus ruimer dan VWS aanneemt (NRC-Handelsblad, 12 augustus 2004). Nederlandse abortusartsen hanteren een ruimere grens voor het afbreken van zwangerschappen dan staatssecretaris Clťmence Ross-Van Dorp (VWS) de Kamer vorige week heeft geschreven.
   • hspace=0  Abortusgrens niet aangepast (Nova-tv. 10 augustus 2004). De uiterste abortusgrens ligt in de praktijk op 21 weken en enkele dagen. Dat schrijft staatssecretaris Clťmence Ross-Van Dorp in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie. Maar abortusartsen uit te praktijk ontkennen dat. Heeft de staatssecretaris de Kamer verkeerd ingelicht?
   • Gijs HerderscheÍ: Ambtenarenbond AbvaKabo krijgt vrouw aan de top (De Volkskrant, 12 augustus 2004). Edith Snoey (48) wordt de nieuwe voorzitter van Abvakabo FNV. Met onmiddelijke ingang is zij als waarnemend voorzitter Guus van Huygevoort (60) opgevolgd die op medisch advies is teruggetreden. In januari hoopt Snoey definitief te worden benoemd.
   • Jan Tromp: Hof CaliforniŽ verklaart homohuwelijken ongeldig (De Volkskrant, 13 augustus 2004). Het Hooggerechtshof van CaliforniŽ heeft gisteren alle 4037 homohuwelijken ongeldig verklaard die eerder dit jaar in San Francisco zijn gesloten. De rechters zijn unaniem van mening dat het gemeentebestuur zijn bevoegdheden overschreed door het homohuwelijk rechtsgeldig te verklaren.
   • Duizenden homohuwelijken San Francisco ongeldig (Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2004). Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat CaliforniŽ heeft donderdag meer dan 4000 homohuwelijken die in San Francisco zijn gesloten, ongeldig verklaard. Volgens het hof heeft de stad onrechtmatig gehandeld door de huwelijken toe te staan, omdat de wetgeving van de staat huwelijken van personen van hetzelfde geslacht niet erkent.
   • Rouvoet dringt aan op helderheid over abortus (Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2004). ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet wil opnieuw opheldering van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid over de praktijk in abortusklinieken.
   • Britten mogen embryo's klonen voor stamcellen (Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2004). Groot-BrittanniŽ heeft woensdag voor het eerst een vergunning uitgereikt om menselijke embryoís te klonen. Een team van de universiteit van Newcastle mag de embryoís klonen om stamcellen te kweken voor medisch onderzoek.   donderdag 12 augustus 2004

   Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

   • Ben van Raaij: Britten mogen embryo's gaan klonen  [link hersteld] (De Volkskrant, 12 augustus 2004). Britse wetenschappers hebben woensdag toestemming gekregen om menselijke embryo's te klonen voor stamcelonderzoek. Daarmee is Groot-BrittanniŽ het eerste land in Europa dat deze omstreden techniek toelaat.
   • Janny Groen: Missie hoerenbond is onvolbracht (De Volkskrant, 13 augustus 2004). Geheel geruisloos wil Stichting de Rode Draad, belangenorganisatie voor prostituees, niet verdwijnen. Per 1 januari 2005, precies twintig jaar na de oprichtingsdatum, wordt de subsidiekraan dichtgedraaid. Woordvoerster Marianne Jonker zegt dat Kamerleden nog zullen worden bewerkt en dat naarstig zal worden gezocht naar andere geldinjecties.

   Feminisering basisonderwijs
   woensdag 11 augustus 2004

   Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

   • Eťn op de 10 werkt al 40 uur (De Volkskrant, 10 augustus 2004). Veertig uur werken is voor de ambtenaar een rariteit, maar voor werknemers op booreilanden en in de commerciŽle dienstverlening is het standaard. Van alle Nederlandse werknemers kent 10 procent een veertigurige werkweek, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
    • De 40-urige werkweek bestaat nog (CBS Webmagazine, 9 augustus 2004). Eind 2002 werkte een op de tien werknemers 40 uur per week. Tot begin jaren tachtig was de 40-urige werkweek de norm in Nederland. Drie van de vier werknemers werkte toen minstens 40 uur per week. Sindsdien is er veel veranderd. Het werken in deeltijd is fors toegenomen en veel werknemers hebben een verkorte werkweek door invoering van arbeidsduurverkorting.
   • MichaŽl Zeeman: Rome stelt abortuswet aan de kaak (De Volkskrant, 11 augustus 2004). De Italiaanse Minister van Volksgezondheid, Girolamo Sirchia, heeft een akelige hoeveelheid venijn weten op te wekken door voor te stellen een discussie over de bestaande abortuswet te gaan voeren. Volgens de minister wordt abortus tegenwoordig vooral door vrouwen van uitheemse herkomst gebruikt. Dat is zijns inziens uitdrukkelijk nooit de bedoeling geweest.
   • De prostituee heet voortaan knappe kop (Algemeen Dagblad, 11 augustus 2004). Buitenlandse prostituees worden voortaan hetzelfde behandeld als zogeheten kennismigranten. Dat zijn knappe koppen uit het buitenland die de regering graag naar Nederland wil halen.
   • Man kapitalistischer, vrouw regelt geldzaken (De Telegraaf, 11 augustus 2004). Mannen zijn kapitalistischer en denken vaker dat geld je problemen oplost. Maar de financiŽle administratie doet hun vrouw meestal.
   • Helen William: City woman told to drop daughter from CV (The Independent, 11 August 2004). A woman was told to remove a reference to her daughter from her CV to improve her chances of finding a job in the City, an employment tribunal was told yesterday.
   • Koen Voskuil: ''Emancipatie bij politie broodnodig'' (Sp!ts, 10 augustus 2004). Twee agenten houden op het European Gay Cop Symposium in Amsterdam dan ook een vurig pleidooi om de Australische aanpak in Europa over te nemen. Maar zover is het nog lang niet, blijkt tijdens de conferentie die vorige week werd gehouden. Het symposium heeft tot doel om een Europees netwerk voor homoseksuele agenten op te richten. Ook moet er na de tweedaagse conferentie een manifest voor de emancipatie van de gaycop in Europa zijn opgesteld; een soort Verdrag van Amsterdam. LI>

   Servicepagina > Vacatures:   [ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]