donderdag 1 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  AUGUSTUS 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2004


woensdag 25 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Hilbert Meijer: Leesmoeders hebben het druk (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2004). Bijna een kwart van de basisscholen kan onvoldoende ouders vinden voor de ouderraad en hulp bij schoolreisjes, overblijven en niveaulezen. Een groeiend probleem, waar scholen zelf de hand in hebben.
 • Gerhard Wilts: Herziening van Britse abortuswet ''misleidend'' (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2004). De Britse pro-lifeorganisatie SPUC heeft het debat in Groot-Brittannië over herziening van de 37 jaar oude abortuswet bestempeld als een journalistieke hype. Het misleidt het publiek over de ware bedoelingen van de herziening, stelde SPUC gisteren.
 • ''Verbied websites die anorexia verheerlijken'' (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2004). Het Nationaal Centrum voor Eetstoornissen in Engeland wil 'pro-anorexia websites' verbieden. ,,Dit soort websites is ronduit gevaarlijk.''
 • Norbert Mappes-Niediek: Homohuwelijk bedreigt Weense orde (NRC-Handelsblad, 24 augustus 2004). Homo's die in Nederland getrouwd zijn, kunnen daaraan in Oostenrijk geen rechten ontlenen
 • John Graag: Synchroonzwemmen | Achter plastic lach gaat wereld van pijn schuil (Trouw, 25 augustus 2004). De tweelingzussen Bianca en Sonja van der Velden werkten veertien jaar aan hun olympische droom. In Athene kwam die uit. De synchroonzwemsters eindigden in de technische kür als dertiende. Vandaag volgt de vrije oefening.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
dinsdag 24 augustus 2004

Signalement:

 • Maandblad Opzij  herlanceert website en organiseert verkiezing  van De Grootste Nederlandse Vrouw aller Tijden. Wie wordt De Grootste Nederlandse Vrouw aller tijden? Dat bepalen lezers van Opzij de komende maanden door hun stem uit te brengen op www.opzij.nl. De verkiezing is één van de onderdelen van de geheel vernieuwde website van Opzij, die op 24 augustus formeel is gelanceerd.
  Opzij organiseert de verkiezing van De grootste Nederlandse vrouw aller tijden als antwoord op de verkiezing van De grootste Nederlander aller tijden van de KRO Televisie. Op die lijst stonden slechts 29 vrouwen op een totaal van 200 genomineerden. Opzij heeft een lijst opgesteld met namen van bijna zeventig vrouwen, en in de afgelopen weken hebben al honderden abonnees hun stem uitgebracht op deze longlist.  Daaruit is inmiddels een shortlist opgesteld van de 25 meest gekozen vrouwen. In het novembernummer van Opzij - dat op 25 oktober verschijnt - worden de tien finalisten bekend gemaakt. Ook zal dan duidelijk worden wie volgens de lezers van Opzij de Grootste Nederlandse Vrouw aller Tijden is.  Op 15 november maakt de KRO bekend wie volgens het Nederlandse publiek De grootste Nederlander wordt.
maandag 23 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Echte mannen gezocht (De Telegraaf, 21 augustus 2004). Het is een terugkerende discussie de laatste jaren: zijn de zorgwekkende, teruglopende schoolprestaties van jongens het gevolg van de toenemende feminisering van het onderwijs? Van het grote aantal vrouwen voor de klas en de daarmee samenhangende inrichting van het onderwijs? Het ITS, onderzoeksinstituut van de Universiteit van Nijmegen, concludeerde afgelopen week dat die vervrouwelijking geen nadelige gevolgen heeft voor de prestaties van jongens. Ex-lerares, historica en moeder van twee zoons, Angela Crott, schreef er een boek over en komt toch tot heel andere conclusies. Een pleidooi voor de macho in de (kleine) man.
 • Women on Waves vaart uit naar Portugal (womenonwaves.org, 23 augustus 2004). Op uitnodiging van de Portugese organisaties Não te Prives, Youth Action for Peace, UMAR en Club Safe vaart het schip van Women on Waves uit naar Portugal, waar het ongeveer twee weken verblijft. Het doel van de expeditie naar Portugal is aandacht te vragen voor het recht op objectieve seksuele voorlichting, toegankelijkheid van voorbehoedsmiddelen en toegang tot legale en veilige abortus. Geschat wordt dat elk jaar in Portugal tussen de 20.000 en 40.000 illegale en onveilige abortussen plaatsvinden. Door zeer restrictieve abortuswetgeving is de kans voor een vrouw in Portugal om te sterven tijdens of door een abortus 150 keer groter dan voor een vrouw in Nederland.
 • Dillian Hos: Zij-instromers / Eindelijk een echte juf (Trouw, 23 augustus 2004). Eindredacteur van Trouw Dillian Hos nam twee jaar geleden ontslag bij de krant om in het onderwijs te gaan werken, uit idealisme. Als zij-instromer, zoals dat heet. Het viel niet mee. Voor een geslaagde overstap naar het onderwijs is een stevige motivatie nodig.
 • Renze Lolkema: En nu wordt Tinus een dik moeke. Van Moorsel beëindigt imposante wielerloopbaan met Olympisch brons (Algemeen Dagblad, 22 augustus 2004). De loopbaan van Van Moorsel zit erop. Een stukje sportgeschiedenis fietste met brons om haar nek de hal van Athene uit. Wat nu?
 • Arjan Paans: Lang leve de afstandsrelatie (Algemeen Dagblad, 22 augustus 2004). Door de hoge werkloosheid moeten Duitsers steeds vaker flinke afstanden overbruggen om werk en relatie te combineren. Journaliste Christine Koller (37) interviewde 45 betrokkenen en schreef er een boekje over.
 • Women on Waves vaart uit naar Portugal (De Telegraaf, 23 augustus 2004). Het abortusschip Women on Waves vaart maandag uit naar Portugal. Het is de bedoeling dat het schip maandagmiddag vertrekt uit de haven van Den Helder.zondag 22 augustus 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • België | De vrouwenbeweging verjaard ? Laat me niet lachen ! (Standaard.be). Poster van de Nederlandstalige Vrouwenraad.
 • Women on Waves mag geen abortussen doen (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2004). Stichting Women on waves krijgt van de bestuursrechter geen toestemming om op haar schip abortussen uit te voeren voor de kust van landen waar abortus illegaal is. Vorige week vroeg Women on waves een voorlopige voorziening bij de rechtbank in Amsterdam voor verruiming van hun vergunning.
 • Jannetje Koelewijn: ''Soms hapt het nog naar adem''. Neonatoloog Frans Walther over de verschuivende grenzen van abortus en levensvatbaarheid (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2004). In Los Angeles behan- delde Frans Walther kinderen die na een abortus in leven waren gebleven. In Leiden, waar hij nu hoogleraar is, heeft hij dat niet gedaan, althans nog niet. Want Nederland begint op Amerika te lijken. ''De Amerikaanse zakelijkheid en angst voor procedures ontstaan ook in Nederland, en nemen toe.''
 • Laura Bush schuift op richting pro-life (Nederlands Dagblad, 21 augustus 2004). Laura Bush, de vrouw van de Amerikaanse president George W. Bush, is van gedachten veranderd rond abortus. Ze is van haar oorspronkelijke pro-choice standpunt opgeschoven richting pro-life. Dat melden pro-lifebronnen in de Verenigde Staten op basis van een recent interview met de first lady in The Washington Times.
 • Conflict bisdom en Aegon over claim na misbruik (NRC-Handelsblad, 20 augustus 2004). Het bisdom Rotterdam eist in een procedure bij de rechter dat verzekeraar Aegon het bedrag vergoedt dat de rk-kerk heeft betaald aan een meisje dat op twaalfjarige leeftijd door een priester seksueel werd misbruikt.
 • Solange Leibovici: De meest gehate vrouw van haar tijd (De Groene, 10 augustus 2004). De schrijfster George Sand werd in 1832 geboren. Maar Aurore Dupin, haar echte naam, leefde al sinds 1804. Haar geboorte beschreef zij in haar autobiografie De geschiedenis van mijn leven: «Op 5 juli 1804 kwam ik ter wereld, mijn vader speelde viool en mijn moeder had een aardige roze jurk aan. Het was in een ogenblik gebeurd.»

Emancipatie algemeen > Biografische berichten tot ca. 1850:

Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland

Opmerkelijke vrouwen uit vroeger tijden: destijds invloedrijk, beroemd of berucht, maar meestal vergeten. Het ''Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland'' (DVN) wil hun levensgeschiedenissen aan de vergetelheid ontrukken. Het DVN, een samenwerkingsproject van het ING en de Universiteit Utrecht, is onlangs van start gegaan. De eerste 35 levensbeschrijvingen zijn nu te lezen op deze website, onder meer van:

Gaandeweg zal het bestand groeien: het loont dus de moeite de site met enige regelmaat te bezoeken. Ga naar het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Marja Pruis: ''Ik ben alleen maar een schrijver'' (De Groene, 17 juli 2004). Met ‹Casino› publiceerde Marja Brouwers een roman waarin haar lezers de tijdgeest van de jaren negentig bekritiseerd zien. Maar de schrijfster laat zich niet op een podium hijsen als iemand die uitspraken doet over deze tijd.zaterdag 21 augustus 2004

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • WALKER, ANNEMARIE - hoofdredacteur Kidsweek
  • hspace=0  te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof (9 augustus 2004). Als er iets ontbreekt in Kidsweek, de enige jeugdkrant van Nederland, dan is het wel het belerende toontje waarop de jeugd vaak wordt toegesproken. Dat is vooral de verdienste van hoofdredacteur Annemarie Walker die ondanks alle sombere voorspellingen van Kidsweek een succes maakte.

Nieuwsarchief (berichten vóór 11 juli 2004):

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
vrijdag 20 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • D66: 40 uur werken voor extra scholing (D66.nl, 4 augustus 2004). D66 wil werknemers de mogelijkheid geven langer te werken zonder extra loon, maar mét extra mogelijkheden voor onderwijs. Daarmee omarmen de Democraten een voorstel van de kleine christelijke vakbond Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). Kamerlid Bert Bakker heeft de ministers De Geus en Brinkhorst gevraagd een fiscale mogelijkheid te creëren om de beloning voor extra gewerkte uren belastingvrij aan te wenden voor scholing en training.
 • ''Hoogopgeleiden willen geen volledige werkweek'' (nu.nl, 20 augustus 2004). Iets minder dan eenderde van de pas afgestudeerde hoogopgeleiden wil 40 uur of meer per week werken. Ongeveer de helft wil het liefst vier dagen per week aan de slag. Deze mensen willen vaak meer tijd besteden aan hun partner, gezin of het huishouden.
  • Hoogopgeleiden niet gecharmeerd van lange werkweek (seo.nl, persbericht 20 augustus 2004). Minder dan één derde van de pas afgestudeerde hoogopgeleiden wil 40 uur of meer werken per week. Ongeveer de helft werkt het liefst vier dagen per week in een 32 of 36-urige werkweek. De belangrijkste reden om geen volledige werkweek te willen is de wens voor “een betere balans tussen werk en privé-leven” en “meer tijd te kunnen besteden aan partner, gezin en/of huishouden”.
 • Women on Waves sets sail again (wow.nl, 20 augustus 2004). On invitation of local organizations the ship of Women on Waves will set sail again. During a press conference on Monday, August 23, Women on Waves will make a statement about the aim of the voyage and disclose the next destination of the ship.
 • RK-Kerk daagt Aegon voor de rechter (De Volkskrant, 20 augustus 2004). Een conflict tussen de Rooms-Katholieke Kerk Nederland en verzekeraar Aegon over schadevergoeding aan een slachtoffer van seksueel misbruik is voor de rechter beland. Een woordvoerder van de verzekeraar heeft dat vrijdag bevestigd.
 • PvdA en VVD: opheldering over ''dumpen'' Marokkaanse vrouwen (Trouw, 19 augustus 2004). De PvdA en VVD willen opheldering van de ministers Donner (Justitie), Bot (Buitenlandse Zaken) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) over Marokkaanse mannen die hun vrouw tijdens de vakantie achterlaten in Marokko. Het actualiteitenprogramma Nova meldde woensdag dat dit jaar circa dertig Marokkaanse mannen hun vrouw na de vakantie in Marokko achterlaten zonder paspoort, verblijfsvergunning en huwelijkspapieren. De man keert vervolgens alleen terug naar Nederland. Hulpverleners lieten in het programma weten te vermoeden dat dergelijke praktijken veel vaker voorkomen.
 • hspace=0  Retourtje Rif: gedumpt in Marokko (novatv.nl, 18 augustus 2004). Tientallen Marokkaanse mannen laten na de vakantie in Marokko hun vrouw achter, zonder papieren. Vervolgens gaan zij alleen naar Nederland terug. Het is dit jaar minstens dertig vrouwen overkomen: gedumpt in Marokko.

 
donderdag 19 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]