zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  AUGUSTUS 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF AUGUSTUS 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
dinsdag 31 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrijwilligheid in prostitutie is mythe (ND, 31 augustus 2004). Kabinet en Tweede Kamer gaan er al jarenlang ten onrechte vanuit dat de meeste prostituees hun werk vrijwillig doen. Het politieke handelen rond afschaffing en evaluatie van het bordeelverbod berust daarmee op een ,,mythe van vrijwilligheid'', aldus de drie auteurs van het rapport Hoe vrijwillig is vrijwillig? in opdracht van het Scharlaken Koord.
 • Politici zien schade door prostitutie niet (RD, 31 augustus 2004). In de politiek is de laatste jaren bijzonder weinig oog geweest voor de schade die prostitutie aanricht in het leven van prostituees. Politici zijn te veel uitgegaan van prostitutie als een vrijwillige activiteit. Die mythe moet nodig doorgeprikt worden. Veel prostituees hebben geen keuzevrijheid, maar zijn het slachtoffer van mensenhandel, misbruik en omstandigheden waar zij zelf geen invloed op kunnen uitoefenen.
 • Film Ayaan Hirsi Ali is slecht voor debat (ND, 31 augustus 2004). ,,Een provocatie die de discussie niet bevordert.'' Moslimorganisaties zijn niet blij met het filmpje Submission ,,Voor de islamitische gemeenschap is dit een stap te ver. Vooral de meer orthodoxe moslims zullen dit niet pikken'', reageert voorzitter A. Maddoe van de Nederlandse Moslim Raad.
 • Frank Renout: Zonder hoofddoek naar school in Frankrijk (AD, 31 augustus 2004).  De ontvoerders van twee Franse journalisten in Irak, willen dat Frankrijk geen hoofddoekjes verbiedt op scholen. Vier vragen over het hoe en waarom van de wet die dat verbod regelt.
 • Laura Schalkwijk: Helft van het jaar getrouwd (AD, 31 augustus 2004). Samenwonen om vervolgens dagen of zelfs weken alleen thuis te blijven. Partners van chauffeurs en zeemannen óf -vrouwen hebben het niet altijd makkelijk. Als steuntje in de rug voor haarzelf en 'lotgenoten' is Esther op zoek gegaan naar andere chauffeursvrouwen. Hun ervaringen heeft ze gebundeld in twee boeken. Die zijn deze maand verschenen onder de titel 'Samen....maar toch vaak alleen'.
 • Hermine Bronkhorst: Abortusboot ook in Portugal strijdbaar (AD, 31 augustus 2004). Rebecca Gomperts, de Nederlandse oprichtster van Women on Waves, is in Portugal strijdbaar als altijd. ,,We moeten de politieke druk opvoeren'', zegt ze gepassioneerd.
 • Guido de Vries: Seksueel misdrijf niet uitsluiten (NRC-Handelsblad, 30 augustus 2004). Het geschil tussen Aegon en de rooms-katholieke kerk over vergoeding na seksueel misbruik heeft juridische consequenties. Want er volgt nog een reeks van dergelijke schadezaken. In het `gevecht' met de assuradeur kregen de slachtoffers steun van het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht. ,,Een van de pijlers van ons fonds is het bestrijden van seksueel misbruik'', aldus juriste E. Boor.
 • Celibaat is vorm van seksueel misbruik (Volkskrant, 30 augustusu 2004, tijdelijke link). De Noord-Atlantische federatie voor een vernieuwd katholiek priesterschap in het Duitse Wiesbaden: Het verplichte celibaat voor priesters in de Rooms-Katholieke Kerk is een vorm van seksueel misbruik. Het kerkelijk gezag misbruikt zijn macht door het seksuele leven van priesters aan banden te leggen.
 • Janny Groen: Red fonds processen vrouwen (Volkskrant, 30 augustus 2004). Het Clara Wichmann Instituut (CLWI), landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, begint op 1 september een grote fondsenwervingscampagne om het Proefprocessenfonds van de ondergang te redden. 'Het is uiterst belangrijk dat het Proefprocessenfonds zelfstandig blijft bestaan', aldus CLWI-directeur Margreet de Boer.
 • Vijfde verdiepend onderzoek Vrouwenverdrag. Brief dd. 30 augustus 2004 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer van:
 • Groenboek 'Gelijkheid en non-discriminatie in een uitgebreide EU'. Brief dd. 30 augustus 2004 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer van: 
  • Visie van het Nederlands Kabinet op het groenboek Gelijkheid en non-discriminatie in een uitgebreide Europese Unie . Uitgangspunt is, dat het subsidiariteitsbeginsel voorop staat. Het Kabinet kijkt vooral naar de complementaire rol en taken van de EU. Hoewel bijzondere aandacht voor de bestrijding van discriminatie op grond van geslacht en gendermainstreaming nog altijd nodig blijft, acht het kabinet het van groot belang dat de inspanningen ... meer gekoppeld worden aan de inspanningen ter bestrijding van discriminatie op grond van andere artikel 13-gronden. Dit geldt zowel voor beleidsmaatregelen (actieprogramma's en informatiecampagnes) als wetgeving.
 • Abortusboot mag Portugese wateren niet in (Telegraaf, 30 augustus 2004). De abortusboot van de Nederlandse organisatie Women on Waves mag de Portugese territoriale wateren niet binnen varen. Op ongeveer 15 mijl van het kustdorp Figueira da Foz, tussen Porto en Lissabon, ligt het schip sinds zondag stil.
 • Women on Waves wil politieke druk op Portugal (Volkskrant, 29 augustus 2004). Women on Waves heeft de Nederlandse regering en andere EU-lidstaten opgeroepen druk uit te oefenen op Portugal omdat dat land het abortusschip van deze organisatie weert. De groepering stelde zaterdagavond dat de weigering van Portugal in strijd is met internationale conventies.

Gesignaleerd:
maandag 30 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Nederlandse bevolking doet meer aan sport (CBS Webmagazine, 30 augustus 2004). De deelname aan lichamelijke sport is sinds 1997 met 4% toegenomen. Een op de zes mannen en een op de tien vrouwen sporten minstens vijf uur per week. Dat neemt af bij ouderen. Onder ouderen zijn denksporten populair: de helft van alle 65-plussers houdt zich hier wekelijks minstens een uur mee bezig.
 •  Frankrijk: Gijzeling om hoofddoekkwestie (Trouw, 30 augustus 2004). De ontvoerders van twee Franse journalisten in Irak eisen van Frankrijk dat het afziet van het verbieden van hoofddoeken op openbare scholen.
 • Hirsi Ali en Van Gogh tonen film (Trouw, 30 augsutus 2004). Het idee voor de film, getiteld 'Submission', komt van Hirsi Ali; Van Gogh heeft de kosten (18000 euro) uit eigen zak betaald. Het gaat volgens hem om een 'pamflet-achtige' film, waarin vier mishandelde vrouwen figureren. Zij zijn afgebeeld in een doorschijnend gewaad.
  • Ton Crijnen: Submission: Schokkende film die tot niets zal leiden (Trouw, 30 augustus 2004). Hirsi Ali's nieuwste provocatie is de film 'Submission' die ze samen met cineast Theo van Gogh maakte. ,,Ik leg de wreedheid van de islam jegens vrouwen letterlijk bloot''. Maar voor wie?
 • Hirsi Ali en Van Gogh maken film over koran en vrouwenmishandeling (Volkskrant, 30 augustus 2004). 'Natuurlijk, onderdrukking van de vrouw gebeurt overal, maar de islam rechtvaardigt die onderdrukking en dat was voor mij de reden om deze film te maken.'
  • Hirsi Ali zoekt tegenstanders voor haar wedstrijd (Volkskrant, 30 augustus 2004). Moslimorganisaties en moslims zijn niet gelukkig met het filmpje Submission, dat zondagavond werd uitgezonden in het programma Zomergasten van de VPRO. Ze reageren gelaten en geirriteerd.
  • Hirsi Ali maakt pamflet met Van Gogh (Volkskrant, 30 augustus 2004, tijdelijke link). In de 10-minuten durende film gemaakt worden de meest vrouwonvriendelijke teksten uit de koran onder de aandacht gebracht. Komende week verschijnt het op de website van de filmmaker.
 • Miranda Megens: Man neemt graag mooie vrouw aan (AD, 30 augustus 2004). Wat u en ik altijd al dachten is wáár: vrouwen nemen wel mooie mannen aan, maar houden een mooie vrouw liever buiten de (werk)deur. Mannen nemen eerder mooie dan lelijke vrouwen aan, maar maken geen onderscheid tussen mooie en lelijke mannen. Kortom: het seksistisch gedrag dat wij al sinds het ontstaan van de mens vertonen, is sinds die tijd geen spat veranderd. En nu is daarvoor ook nog wetenschappelijk bewijs.
 • Rel om naaktposter in Den Haag (ND, 28 augustus 2004). In de gemeenteraad van Den Haag is een rel uitgebroken over een omstreden pornografische poster van discotheek Asta. Op de poster is een naakte vrouw te zien, die zich seksueel bevredigt. Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, heeft het initiatief genomen de naaktposters deels af te plakken. D66 stelt dat de jongeren daarmee alle perken te buiten gaan.
 • Te weinig vrouwen kiezen voor leger (RD, 27 augustus 2004). De belangstelling van vrouwen voor een functie binnen de krijgsmacht valt tegen. Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) werkt daarom aan een actieplan om militaire en burgerbanen bij Defensie aantrekkelijker te maken voor vrouwen. De instroom van vrouwen moet omhoog naar 30%, aldus zijn plan dat met Prinsjesdag openbaar wordt gemaakt.zondag 29 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jutta Chorus: Nieuwe provocatie Hirsi Ali (NRC-Handelsblad, 28 augustus 2004). VVD-politica Ayaan Hirsi Ali heeft samen met cineast Theo van Gogh een korte film gemaakt waarin zij teksten uit de koran ernstig bekritiseert. Het gaat om verzen die geweld tegen vrouwen goedkeuren. De titel van de film luidt Submission, bedoeld als 'overgave aan Allah'. De hoofdrolspeelster is gekleed in een doorzichtige sluier. Op de toegetakelde lichamen van de figuranten zijn in het Arabisch koranteksten gekalligrafeerd die onder meer betrekking hebben op het lijfelijk straffen van vrouwen.
 • Hirsi Ali maakt pamflet met Van Gogh (De Volkskrant, 28 augustus 2004). VVD-politica Ayaan Hirsi Ali en filmmaker Theo van Gogh hebben een korte film gemaakt waarin de meest vrouwonvriendelijke teksten uit de koran onder de aandacht worden gebracht. Het tien minuten durende filmpje is zondagavond te zien in het VPRO-programma Zomergasten. Dat meldde Van Gogh zaterdag.
 • Martien Schurink: ''Die Alte'' kan het kanoën, en het winnen, nog steeds niet laten (De Volkskrant, 27 augustus 2004). Zeven gouden medailles veroverde ze tijdens zeven Olympische Spelen en nog is Birgit Fischer, kanovaarster van beroep, niet verzadigd. De Duitse, 42 jaar en zes maanden jong, aast op meer. ''Het is een avontuur.'' Wat in hemelsnaam bezielt Birgit Fischer? Ze hoeft niet door te gaan om legendarisch te worden. Dat is de kanovaarster met haar zeven gouden medailles al sinds jaar en dag.
 • Marije Randewijk: Vrouwenvoetbal is in Athene weer terug bij af (De Volkskrant, 26 augustus 2004). De zogenoemde Fab Five stuwde het vrouwenvoetbal op. Donderdag namen de Amerikaanse vrouwen afscheid met een olympische titel. De sport lijkt terug bij af.zaterdag 28 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Abortusboot mag Portugese wateren niet binnenvaren (De Volkskrant, 28 augustus 2004). Portugal wil niet dat het Nederlandse abortusschip van Women on Waves de territoriale wateren invaart. Women on Waves was van plan het schip zaterdag in de haven van Figuera da Foz, ongeveer 200 kilometer ten noorden van Lissabon, af te meren.
 • D66: Erkenning homohuwelijk in EU onder NL-voorzitterschap (D66.nl, 27 augustus 2004). “Dit is een schending van de grondrechten van Europese burgers,” aldus Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld in reactie op het nieuws eerder deze week dat de Oostenrijkse autoriteiten geen verblijfsvergunning hebben verleend aan de Amerikaanse echtgenoot van een Duitser. De Oostenrijkse wet erkent namelijk het in Nederland gesloten huwelijk tussen de twee mannen niet.

Servicepagina > Oproepen:

 • De Vrouwenschool Nijmegen heeft weer ruimte! We zoeken een vrouw die in deze inspirerende omgeving haar bedrijf wil uitoefenen of opstarten. De  werkruimte is ongeveer 30 m2, ongeveer 160 euro per maand. De Vrouwenschool  is een woon/werkvereniging die ruimte biedt aan ongeveer 27 vrouwen, die samen verantwoordelijk zijn voor onderhoud van ons mooie voormalige klooster met prachtige tuin, en de vereniging. Voor meer informatie bel Kim: 024 - 323 37 80.vrijdag 27 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Emancipatiebeleid in Nederland heeft het moeilijk (MKBnet Nieuws, 27 augustus 2004).Het emancipatiebeleid in Nederland wordt geconfronteerd met een afnemende populariteit. Klassieke belangengroepen uit de begintijd van emancipatie zijn aan het verdwijnen. Deze groepen beeindigen hun activiteiten op aandringen van de overheid, omdat de subsidie wordt stopgezet of simpelweg vanwege een gebrek aan belangstelling.
 • Edwin Kreulen: Papa na scheiding niet nodig (Trouw, 27 augustus 2004). Kinderen van gescheiden ouders die hun vader regelmatig of veel zien, doen het niet beter op school dan kinderen die hun vader nauwelijks of niet zien. Ook voor gedragsproblemen maakt contact met de vader geen verschil.
 • Seksuele oerdriften spelen rol bij selectie personeel (Nu.nl, 26 augustus 2004). Bij de keuze van personeel spelen seksuele oerdriften een grote rol. Vrouwen zullen niet snel een mooie vrouw aannemen, terwijl een knappe kandidate het bij mannen wel ver zal schoppen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog M. Luxen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Partnerkeuze speelt belangrijke rol bij selectie van personeel (Rijksuniversiteit Groningen, nieuwsbericht 26 augutus 2004). De sporen van ons evolutionaire verleden zijn nog altijd aanwezig in ons gedrag. Mannen en vrouwen hebben andere partnervoorkeuren: mannen houden meer van vruchtbaarheidskenmerken (jong, gezond), vrouwen houden meer van status en karakter. Vrouwen houden niet van mooie andere vrouwen, mannen houden niet van andere mannen met een hoge status.

Aktueel > Agenda:
donderdag 26 augustus 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Gerard Reijn: 30-Plusser moet studie zelf betalen (De Volkskrant, 20 augustus 2004). Studenten van boven de dertig en studenten van buiten de Europese Unie moeten in de toekomst de kostprijs betalen van hun studie aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Dat kan oplopen tot vijftienduizend euro per jaar. Dit is het gevolg van bezuinigingsplannen van staatssecretaris Rutte van Onderwijs, die naar verluidt 45 miljoen euro zou moeten opleveren.
 • Moslima's contra hoofddoekverbod. Vrouwen: Haags restaurant discrimineert ons (Trouw, 25 augustus 2004). De moslimvrouwen die bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) een klacht hebben ingediend tegen het hoofddoekverbod van restaurant de Haagse Lounge, zijn bang dat het verbod de eerste is van een reeks, zeiden zij gisteren op de zitting. Dit is iets uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Spermashows nog niet verkocht (De Volkskrant, 25 augustus 2004). Televisieproducent Endemol is er nog niet in geslaagd ideeën voor zogenoemde spermashows te verkopen aan buitenlandse tv-zenders. Dat verklaarde een woordvoerster van Endemol International woensdag.
 • Els Brenninkmeijer: Onrust in kraamzorg door ''nieuwe'' zakelijkheid (Haagsche Courant, 25 augustus 2004). Ooit was de kraamverzorgster na een bevalling tien dagen, acht uur lang de steun en toeverlaat in een gezin. Die tijden zijn voorbij. Komend jaar krijgen moeder en kind gemiddeld waarschijnlijk zo'n tien uur zorg minder dan nu, door een nieuw indicatiesysteem. De plannen zorgen voor onrust onder kraamverzorgsters, ouders en verloskundigen.

Kosten kinderopvang

 • Ouders zorgen zelf voor kinderopvang (De Volkskrant, 26 augustus 2004). Kinderopvang wordt steeds meer een zaak die ouders zelf regelen. Au pairs, oppassen, opa's en oma's verzorgen inmiddels meer kinderen - in uren gerekend - dan crèches en georganiseerde gastgezinnen. Meer dan een miljoen kinderen hebben een oppas thuis of elders.
  • Verkeerd beeld kosten kinderopvang (klik op MO-groep > Nieuws > persbericht 25 augustus 2004). Ouders hebben een verkeerd beeld van de kosten van kinderopvang. Hierdoor lopen kinderdagverblijven in Nederland veel klanten mis. Dat blijkt uit onderzoek dat de Maatschappelijk Ondernemers Groep heeft laten uitvoeren.

 • Fluiten tegen bedreiging van speeltuinen (Trouw, 26 augustus 2004). Kinderen, ouders en personeel protesteerden gisteren tegen de bezuinigingen op het speeltuinwerk. ,,Dit heeft de kinderen de straat teruggegeven''.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]