maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 April 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  APRIL 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF APRIL 2004

zondag 4 april 2004

Nieuwsbrieven:

Nieuws in volgorde van plaatsing vandaag:

 • Mogelijkheid om nabestaandenpensioenen op te bouwen Brief dd. 2 april 2004 van staatssecretaris Rutte (SZW) aan de TK in reactie op de motie Omzigt-Depla. Een wettelijk recht om nabestaandenpensioen op te bouwen past niet binnen het Nederlandse pensioenstelsel, aangezien er geen pensioenplicht bestaat. Rutte wijst ook een wettelijk recht om ouderdomspensioen voor nabestaandenpensioen in te ruilen af.
 • Oudere vrouwen verkiezen kwaliteit boven kwantiteit in bed (gezondheid.be, 1 april 2004). Vrouwen tussen de 50 en de 70 zijn veel meer in seks geïnteresseerd dan tot dusver werd aangenomen: voor hen speelt echter vooral de kwaliteit een rol, niet zozeer de hoge frequentie. Psychologe Beate Schultz-Zehden van de ''Berliner Charité'': De 50-plussers van vandaag zijn niet meer de oudere vrouwen van vroeger. Zij hebben gewoon meer levenshonger - en dat geldt dan ook voor hun seksualiteit.

Nieuwsarchief:

 • Marlies Kieft: Een overlevingsgids voor single moeders (Trouw, 16 maart 2004). Een overlevingsgids voor single moeders. Zielig zijn ze al lang niet meer, maar een goeie tip kan nooit kwaad. Met dank aan de Survival Kit.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • FEBRUARI, MARJOLIJN - schrijver 
  • hspace=0 te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 26 maart 2004. Haar wekelijkse columns in de Volkskrant zijn onlangs gebundeld en verschenen onder de titel Park Welgelegen notities over morele verwarring. Marjolijn Februari is echter geen moraalridder. Ze houdt meer van morele verwarring dan van het rituele fatsoen.
 • PALMEN, CONNIE - schrijver, filosoof
  • hspace=0te gast in het NPS-radioprogramma Kunststof, 31 maart 2004. De fan die zijn idool aanbidt en ombrengt. Het lijkt een contradictio in terminis, maar het was juist de adoratie van een fan waar John Lennon de dood mee moest bekopen. Connie Palmen gaat in Iets wat niet bloeden kan op zoek naar de drijfveren van fans, fanatici en stalkers die Kennedy, Lennon, Versace en Fortuyn doodschoten .  Het essay verschijnt ter gelegenheid van de ''Maand van de Filosofie'', die dit jaar ''Idolen'' als thema heeft.

emancipatie.pagina.nl:

 • Carrières of barrières in de kunsten. Carrières of barrières in de kunsten zetten zich in de eerste plaats in voor het vrouwelijk talent, zowel van kunstenaars en freelancers als van vrouwen werkzaam bij culturele instellingen, fondsen en de overheid. zaterdag 3 april 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ans Bouwmans: Carrièremoeders als breekijzer tegen Bush. Ex'en uit Texas laten president ''wegharsen'' (Rotterdams Dagblad, 3 april 2004). Dit is ''Sex in the City'' in Washington, zegt Laura terwijl ze vergenoegd om zich heen kijkt. In een te krap zaaltje boven een restaurant in het Washingtonse uitgaanscentrum Adams Morgan staan een paar honderd vrouwen te dringen. Dit is de eerste bijeenkomst van ''Running in Heels'': jonge, drukke carrièrevrouwen op hoge hakken (''heels'') die de betutteling van George Bush zat zijn. En dat willen ze op hún manier uiten: op hippe cocktailparty's en met een speelse knipoog.
 • Marleen Luyt: Succesvol op eigen benen (NRC-Handelsblad, 31 maart 2004). Surinaamse vrouwen presteren niet alleen beter dan andere allochtone vrouwen, maar streven zelfs autochtone vrouwen voorbij als het gaat om inkomen en economische zelfstandigheid. Surinaamse meisjes krijgen met de paplepel ingegoten dat ze op eigen benen moeten kunnen staan. ,,Mijn oma zei altijd: ''Je diploma is je man''.

Aktueel > Agenda:
vrijdag 2 april 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
donderdag 1 april 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Helft van regering-Spanje bestaat uit vrouwen (Reformatisch Dagblad, 1 april 2004). In de nieuwe regering-Zapatero bezetten de vrouwen onder meer Volksgezondheid en Landbouw. Ook de vice-premier is een vrouw, Maria Teresa Fernandez de la Veja.
 • Regering-Blair wil partnerschap voor homoparen (Reformatorisch Dagblad 1 april 2004). Een nieuw wetsvoorstel wil homoparen in Groot Brittannië dezelfde rechten geven als getrouwde heteroparen. Met gelijke rechten bij bv. erfrecht, pensioenvoorzieningen en voogdij.
 • Integratie | PvdA stelt Amerika en Canada als voorbeeld (Trouw, 1 april 2004). De Commissie-Patijn vindt dat kinderen van migranten die in Nederland worden geboren automatisch de Nederlandse nationaliteit moeten krijgen. Verder: het is gerechtvaardigd aan huwelijksmigranten hogere opleidings- en inburgeringseisen te stellen. De partner bouwt na zijn komst in Nederland ook pas geleidelijk rechten op een uitkering op.
 • Mysterieuze vrouwentaal ontrafeld (Planet.nl, 31 maart 2004). Chinese wetenschappers gaan binnenkort de mysterieuze taal Nushu wereldkundig maken. De oude taal is, voor zover bekend, de enige die voor vrouwen is ontworpen en alleen door vrouwen wordt.
 • Geweld tegen vrouwen in Irak neemt toe (persbericht Amnesty international, 31 maart 2004). De moordaanslag op het enige vrouwelijke lid van het Irakese kabinet, Nisreen Mustafa al-Burwari, benadrukt de dringende noodzaak voor veiligheid in Irak. In september 2003 werd ‘Aquila al-Hashimi vermoord, één van de drie vrouwelijke leden van de Irakese regeringsraad. Vele vrouwen en meisjes in Irak leven in de permanente angst om aangevallen, geslagen, ontvoerd, verkracht of vermoord te worden.
 • AOW. Antwoord d.d. 31 maart 2004 van staatssecretaris Rutte (SZW) op vragen van PvdA en Groenlinks over de eerdere notitie 'Doorwerking internationaal-rechtelijke uitspraken in de nationale praktijk en wetgeving.' De antwoorden gaan in op m.n. de kwestie dat vrouwen die in Nederland woonden toch in de AOW-uitkering gekort werden voor de jaren dat hun partner elders in de EU werkten en geen AOW-premie betaalden. Dit is destijds slechts gedeeltelijk gerepareerd. De vraag is of nieuwe uitspraken van het Europees Hof nu verplichten tot meer reparatie.
 • Meerlingen en oudere moeder: meer babysterfte (Rotterdams Dagblad, 1 april 2004, tijdelijke link). Meer meerlingen en de relatief hoge leeftijd waarop vrouwen zwanger worden zijn de voornaamste redenen voor de babysterfte in Nederland.
 • Judith van Teeffelen: VNO-NCW staat alleen in discussie over levensloop (De Telegraaf, 30 maart 2004). Werkgeversorganisatie VNO-NCW is dwarsligger als het gaat om onderhandelingen over vut, prepensioen en levensloop van sociale partners.
 • Beantwoording Kamervragen over homohuwelijk in VS (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 31 maart 2004). De Nederlandse regering wil niet reageren op de uitspraken van de Amerikkaanse president Bush over het homohuwelijk. ''Nochtans'' heeft Balkenende de Nederlandse situatie wel kenbaar gemaakt bij zijn laatste bezoek aan Bush.
 • PvdA: rem op toestroom ongeschoolde emigranten (De Volkskrant, 1 april 2004). De opleiding van arbeidsmigranten moet een rol spelen bij de toelating tot Nederland. Dat staat in de nog vertrouwelijke notitie Integratie en immigratie: Aan het werk! van de PvdA, die vrijdag wordt gepresenteerd.
 • Onderzoek naar de opzeggers in de thuiszorg i.v.m. hogere eigen bijdrage (persbericht dd. 31 maart 2004 van het ministerie van VWS). 81% van de 8.500 cliënten die de thuiszorg hebben opgezegd deed dat omdat de eigen bijdrage omhoog zou gaan. Het overgrote deel daarvan is vrouw. Zij hebben overwegend lichamelijke klachten hebben en hebben in driekwart van de gevallen een partner. Ross wil hen wijzen op financiering via de bijzondere bijstand of belastingaftrek. 

Nieuwsarchief:

 • hspace=0  Poolse moeders verdienen geld in Nederland (Novatv.nl, 27 maart 2004). Er werken ongeveer 25.000 Polen in Nederland. Veel jongeren en oudere mannen, maar ook vrouwen, moeders vooral. De vrouwen laten hun gezin soms maandenlang in de steek om in Nederland zo veel mogelijk geld te verdienen. Poolse vrouwen hebben vaak als enige in de familie een Duits paspoort, dat nodig is om in het buitenland te kunnen werken. En dat blijft ook nog wel even zo, want ook als Polen vanaf 1 mei lid is van de Europese Unie blijven de grenzen voorlopig dicht.

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • Thomas Blandeau: Dat kan toch niet meer anno 2004 (Mare, 1 april 2004). Interview met rechtenhoogleraar Jenny Goldschmidt die naar Utrecht vertrekt. Leiden verliest daarmee een bijzondere pleitbezorgerster van gelijkheid en emancipatie. ''Onder universitaire bestuurders moet je de vrouwen nog steeds met een vergrootglas zoeken''.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]