maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 April 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  APRIL 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF APRIL 2004

zondag 11 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Margreet Fogteloo: ''Een vrouw is minder dan een stuk vee'' (De Groene, 3 april 2004). Uit eerwraak werd het Palestijnse herderinnetje Souad in brand gestoken. Door een wonder overleefde ze de aanslag. Nu, twintig jaar later, doorbreekt ze haar zwijgen met het boek ‹Geschonden›. «Het is een overwinning, want als ‹charmuta› ben ik eigenlijk dood.»zaterdag 10 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Eveline Brandt: ''IVF dreigt big business te worden'' (Trouw, 10 april 2004).  Door vruchtbaarheidsbehandelingen als ivf (reageerbuisbevruchting) niet langer of slechts gedeeltelijk te vergoeden, werkt de overheid het ontstaan van commerciële klinieken in de hand. Dat is een onwenselijke en gevaarlijke ontwikkeling.
 • Gijs Herderscheê: Pensioenen oneerlijk voor vrouw (De Volkskrant, 10 april 2004). Het gros van de pensioenregelingen discrimineert vrouwen. Zij hebben geen kans op een adequaat pensioen. De fondsen moeten de regelingen dan ook aanpassen. Dat kan leiden tot fors hogere premies of soberder regelingen.
 • Maaike Homan: Planning | Mama is soms een beetje gestresst (Trouw, 10 april 2004). Werken, crèche, school, turnen en pianoles. Een dag uit het leven van het gezin Wagter/van Waveren.
 • GroenLinks eist verbod islamboek (Het Parool, 10 april 2004). GroenLinks wil dat minister Piet Hein Donner van Justitie de 'Gids voor Islamitische opvoeding' uit de handel laat nemen. Volgens Femke Halsema en Naïma Azough van GroenLinks roept de gids op tot strafbare handelingen, zoals vrouwenbesnijdenis.
 • ''Verbied gids die adviseert vrouw te besnijden'' (De Volkskrant, 10 april 2004). GroenLinks vindt dat minister Donner van Justitie de Gids voor islamitische opvoeding moet verbieden. De gids zet volgens GroenLinks aan tot genitale verminking, kindermishandeling en antisemitisme. Strafbare feiten waartegen de minister moet optreden, aldus de Kamerleden Femke Halsema en Naïma Azough.
 • Alicia Foster: Is this fair ? (The Guardian, April 7. 2004). Two renowned Brit-Artists; two very different price tags. Why are women still not on an equal footing with men in the art world ?

Nieuwsarchief:

Gesignaleerd:
vrijdag 9 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sylvia Marmelstein: ''Crèches zijn niet te duur'' (Rotterdams Dagblad, 8 april 2004). Crèches en naschoolse opvang zijn te duur, roepen veel ouders. Minister De Geus hoopt dat een nieuwe wet, die de Tweede Kamer volgende week behandelt, zorgt voor een prijsdaling. „Gebeurt niet, voorspelt directeur Sjef van Gennip van de MOgroep, de grootste werkgeversorganisatie in de kinderopvang. „De prijzen zijn al heel scherp.
 • Familie en collega's bepalen carrière vrouw (Managers online, 7 april 2004). Familieleden, collega's en vrienden bepalen in hoge mate het carrièreverloop van vrouwen, aldus Wendy van Spronsen en Norman Schreiner, onderzoekers van de Erasmus Universiteit, in de Gids voor Personeelsmanagement. Deze invloed wordt zowel in de literatuur als in de praktijk sterk onderschat.
 • Islamitische Gids valt verkeerd (Reformatorisch Dagblad, 9 april 2004). Voorzitter Blok van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar het integratiebeleid vindt dat de ”Gids voor islamitische opvoeding” niet door de beugel kan. Hij vermoedt dat de inhoud van de Gids op gespannen voet met het strafrecht staat.
 • Schokkende gids voor islamitische opvoeding moet uit de handel (GroenLinks, 8 april 2004). Een verontruste docent aan een ROC stuurde GroenLinks de 'Gids voor islamitische opvoeding' toe. De inhoud daarvan is schokkend, omdat wordt aangezet tot vrouwenbesnijdenis, mishandeling en antisemitisme. GroenLinks wil dat dit boek uit de handel wordt genomen.
 • Imams afzijdig bij bestrijden vrouwenbesnijdenis (Planet.nl, 8 april 2004). Imams zijn moeilijk te porren voor een rol in de strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Dat zei G. Nienhuis van Pharos, het kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheid, donderdag.
 • Martha Heringbroche voor Hetty Naaykens (Netwerk MediaVrouwen, 9 april 2004). Producente Hetty Naaijkens-Retel Helmrich van Scarabee Films heeft de Martha Heringbroche ontvangen tijdens het 10-jarig jubileumfeest van de Netwerk MediaVrouwen. Deze broche wordt één keer in de twee jaar uitgereikt aan een vooraanstaande mediavrouw, die zich heeft ingezet voor vrouwen in de branche.
 • Peter Boerman: Elf redenen voor een 32-urige werkweek (PW-Net, PW Vakblad, 10 april 2004). Laat u niets wijsmaken. Niet langere, maar juist kórtere werkweken hebben de toekomst. Wie durft ?
 • De Geus blijft bij stopzetting subsidie aan Vrouwen Alliantie (Ministerie van SZW, 8 april 2004). Minister De Geus licht in een brief aan de Tweede Kamer toe waarom hij ook na heroverweging de subsidie aan de Vrouwen Alliantie na 2004 wil stopzetten.

Gelijke behandeling deeltijders

Actueel > agenda:

 • dinsdag 20 april 2004: Minaret en hoofddoek in de ban. Lezing, georganiseerd door o.a. de Rotterdamse Kunststichting en de Erasmus Universiteit, door o.a. Prof M. Fennema. Plaats: Mauritsweg 34 (zaal de unie). Tijd: 20:00 uur. Info/reserveren 010-4333534.donderdag 8 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Moskee-lectuur: vrouwen moeten besneden (Nu.nl, 8 april 2004). In de lectuur die de Amsterdams El Tawheed-moskee aanbiedt, staat vrouwen weliswaar dezelfde rechten hebben als mannen, maar ''de wetenschap heeft aangetoond dat er grote verschillen zijn in biologische natuur, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens''. Daarom zou het ''onrechtvaardig'' zijn om vrouwen dezelfde ''verantwoordelijkheden, rechten en plichten te geven als de man''.
 • Waarborgfonds kinderpvang krijgt 30 miljoen extra subsidie (persbericht ministerie van SZW, 7 april 2004). Het Waarborgfonds kinderopvang krijgt tijdelijk een extra subsidie van 30 miljoen euro om de invoering van de Wet basisvoorziening kinderopvang in 2005 voor een aantal kinderopvangorganisaties met een zwakke financiële positie te versoepelen.
 • Geslachtsnaamwijziging. Brief dd. 6 april 2004 van minister Donner (Justitie) aan de Tweede Kamer, met zijn standpunt naar aanleiding van een (2e) reactie van het Clara Wichmann Instituut en Stichting Slachtofferhulpover naamwijziging na incest. 
 • Lodewijk Dros: Lectuur El Tawheed-moskee: Vrouwen moeten besneden (Trouw, 8 april 2004). 'Meisjes moeten besneden worden', meldt El Tawheed-lectuur. Volgens gezondheidscentrum voor vluchtelingen Pharos duikt deze oproep voor het eerst op in een Nederlandse moskee.
 • Nieuw VVD-Tweede Kamerlid brengt aantal vrouwen in Kamer op 59 (Parlement&Politiek, 6 april 2004). Met de beëdiging van de 26-jarige Eske van Egerschot komt het aantal vrouwen in de Tweede Kamer op 59. Mevrouw Van Egerschot volgt in de VVD-fractie Frank de Grave op. De VVD-fractie telt nu 10 vrouwelijke leden op een totaal van 28. woensdag 7 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Peter de Graaf: Justitie wil loverboys hard in hun portemonnee treffen (Volkskrant, 7 april 2004). Het Openbaar Ministerie in Den Bosch probeert loverboys kaal te plukken. Volgens het OM raakt een financiële vordering zulke lieden meer dan enkel een celstraf.
 • Roos Kuiper: Pesten wordt erger (Intermediair, 8 april 2004). Ongeveer 10% procent van de 2500 maandelijkse telefoontjes bij de Ontslaglijn heeft betrekking op een vorm van pesten, 2x zoveel als 2 jaar geleden. Op 1 staat: pesten wegens iemands uiterlijk, geloof of seksuele geaardheid. Seksuele intimidatie staat op 4 en pesten van oudere werknemers op 5.
 • Marlies Mielekamp: Emancipatie eist haar tol | Vrouwen met mannenkwalen (AD, 7 april 2004). Hard werken, weinig bewegen, en een glas wijn met een sigaret om te ontspannen. Steeds meer vrouwen meten zich een mannelijke levensstijl aan. Het gevolg: vrouwen krijgen ook steeds meer 'mannenziekten' als longkanker en hartkwalen. Is emancipatie slecht voor de gezondheid van vrouwen?

Actueel > agenda:
dinsdag 6 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Special Rapporteur on Violence against women warns of threats against goals of women's human rights (persbericht Verenigde Naties, 5 april 2004). Yakin Erturk, Special Rapporteur on violence against women, emphasized the universality of violence against women, the multiplicity of its forms and the intersectionality of diverse kinds of discrimination against women rooted in other systems of subordination and inequality in her report to the Commission on Human Rights. She warns against alarming trends toward political conservatism and backlash which threatened the gains made thus far in the global women's human rights agenda.
 • VVD wil vrouwen uit alle EU-landen beter beschermen (persbericht VVD, 5 april 2004).

  VVD TK-leden Hirsi Ali en van Baalen vinden dat Europese landen onvoldoende doen om de rechten van vrouwen te beschermen. Door de uitbreiding van de EU zullen vrouwonvriendelijke praktijken zoals uithuwelijking, ontvoering, genitale verminking en eerwraak toenemen. Hirsi Ali pleit voor een Stabiliteitspact voor vrouween in de EU.

 • Consumentenonderzoek Interbank: Nederlander leent voor alledaagse uitgaven (Nieuwsbericht Interbank, 5 april 2004). 8% van de Nederlandse consumenten in de leeftijd van 18- 65 jaar heeft een lening afgesloten om rond te kunnen komen voor alledaagse uitgaven. Hieruit o.m.: Mannen sparen meer voor materiele zaken dan vrouwen, bijvoorbeeld voor een boot, aandelen of tweede woning. Vrouwen sparen voor immateriele of kleine materiele zaken, zoals een reis, vakantie, meubels, een bruiloft. Maar ook voor plastische chirurgie, zo blijkt uit het onderzoek: 14% legt hier geld voor opzij.
 • Britse zender toont gefilmde abortus (Sp!ts, 5 april 2004). In Groot-Brittannië brengt een televisiezender eind deze maand voor het eerst beelden van een abortus. Toen eerder de anti-abortusbeweging Pro-Life Alliance ze wilde tonen werden dergelijke beelden geweerd als te aanstootgevend.  Channel 4 zegt dat het programma de beelden gebruikt in de context van een brede discussie over de strijd tussen voor- en tegenstanders van abortus.
 • Vrouw had het eerste woord (Reformatorisch Dagblad, 6 april 2004). De oudst bekende Nederlandse zin -meer dan 1000 jaar oud- moet worden toegeschreven aan een vrouwelijk personage, aldus mediaevist Frits van Oostrom.
 • Alarm om leefstijl vrouwen (AD, 6 april 2004). Longkanker en hart- en vaatziekten zijn hard op weg belangrijke vrouwenziekten te worden. De geëmancipeerde leefstijl, die gepaard gaat met veel roken en weinig bewegen, maakt vrouwen gevoeliger voor de van oudsher typische mannenkwalen.
 • Prijzen kinderopvang stijgen met 5% (persbericht ministerie van SZW, 5 april 2004). De prijzen van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang zijn in 2003 met 5 procent toegenomen. De gemiddelde uurprijs van een kinderdagverblijf bedraagt per 1 januari 2004 5,24 euro, die van de buitenschoolse opvang 5,64 euro. Oorzaak: toename loonkosten.

Nieuwsarchief (bericnten vóór 5 april 2004):

 • Denise Hoogland: Moslima's in stijl (Telegraaf, 4 april 2004) Uren zendtijd en meters krantenpagina's gaan inmiddels schuil achter Het Hoofddoekje. Chebba Meidenplaza hield gisteren het debat 'Moslima's in stijl' met leuke, welbespraakte meiden met hoofddoekjes. Voornaamste conclusie: er gaan vele ideeën en motivaties achter een hoofddoekje schuil, van ideële overwegingen en het voortzetten van traditie tot een solidariteitsgevoel met familie en identiteitsversterking.
 • Hans-Peter Lassche: Vrouwen na conflicten onvoldoende bereikt (De Derde Kamer, 4 april 2004). Programma’s bedoeld om hulp te bieden aan de bevolking van landen die net een oorlog of gewapend conflict achter de rug hebben, bereiken vrouwen en meisjes in onvoldoende mate, zo bleek onlangs op een conferentie in Canada over kinderen en oorlog. Vrouwen zijn vaak veel meer getekend door een oorlog dan mannen, ze zijn verkracht en misbruik, zwanger geraakt of besmet met HIV/AIDS.
 • Het glazend plafond, nu ook voor mannen! (Opportunity: excerpt van artikel in het Financieel Dagblad van 2 april 2004).  In het artikel ''Veertigers (2)'' maakt het FD melding van mannelijke veertigers die nog niet zo lang geleden afgeschreven werden als de verloren generatie en nu als paddestoelen in de bestuurskamer opduiken.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • René Zwaap: Geen gewone koningin (De Groene, 27 maart 2004). In wezen was prinses Juliana de ultieme hippie-koningin, en in geen enkel opzicht een «gewone» vrouw. Haar koninginneschap was evenmin gewoon. Het was van meet af aan een uiterst hachelijke onderneming, die culmineerde in een politieke en persoonlijke tragedie van oud-Griekse proporties.

Agenda:

 • dinsdag 20 april 2004:  De Prijs van Gender. Conferentie georganiseerd door het EQUAL-project Vrouwen scheppen kansen in de ICT. Tijd: 12.00 - 17.00 uur. Plaats: niet vermeld. Deelname aan de conferentie is gratis. Aanmelden is noodzakelijk.

 
maandag 5 april 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Voorstel Integratienotitie D66: Migrant pas na 7 jaar in sociaal stelsel (NRC-Handelsblad, 5 april 2004). In de notitie De anderen, dat zijn wij stelt D66 extra opleidingseisen aan huwelijksmigratie, bovenop de hogere leeftijd (21 jaar) en inkomenseisen zoals in het Regeerakkoord overeengekomen..
 • Amsterdam pakt huiselijk geweld aan (Reformtorisch Dagblad 5 april 2004). Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Amsterdam. Jaarlijks zijn ongeveer 40.000 mensen, het grootste deel daarvan is van het vrouwelijk geslacht, slachtoffer. Gemeente, politie Amsterdam–Amstelland, het Openbaar Ministerie en de hulpverlening ondertekenden maandag het strafrechtelijk convenant ’Stop huiselijk geweld in Amsterdam’.
 • Ilona Eveleens: Volkerenmoord | Vrouwen van Rwanda leven slechts voor de toekomst van hun kinderen (Trouw, 5 april 2004). Tijdens de volkerenmoord in Rwanda, tien jaar geleden, zijn duizenden vrouwen verkracht. Een aanzienlijk deel is hiv-positief en dat betekent een langzame doodstraf. Slechts voor een klein groepje zijn er aidsremmers.
 • Harmen van Dijk: Een onschuldig sprookje van een prins en een prins die van elkaar houden (Trouw, 5 april 2004). Een rel in de VS rond een Nederlands kinderboek. 'Koning en Koning' gaat over een prins die van zijn moeder moet trouwen. Prinses Madelief verschijnt. De prins is op slag verliefd. Op haar broer.
 • Toine Heijmans: Politie onderzoekt omvang eerwraak (Volkskrant, 5 april 2004). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie): De politie onderzoekt hoe vaak eerwraak voorkomt in Nederland. Twee korpsen brengen dit in kaart, 'omdat je eerst moet weten wat de omvang is, voordat je er iets aan kunt doen'. Ze riep de Turkse gemeenschap op gevallen van eerwraak te melden.
 • Yvonne Zonderop: Volgende FNV-voorzitter is een vrouw (Volkskrant, 5 april 2004). Interview met vertrekkend FNV-vice-voorzitter Kitty Rozemond, voorvechtster van vrouwenrechten en flexibiliteit. Terugblikkend zegt ze: Het was de tijd van de grote toeloop van gestudeerde vrouwen op de vakbeweging. 'Er is toen een flinke generatie actieve vrouwen bij de FNV komen werken.' Haar generatie presenteerde zich onverbloemd als feministe. 'Wij waren echt van de beweging, dat is nu minder. Het is nu een onderwerp voor veertigers, dat baart mij weleens zorgen.'
 • Michael Zeeman: Vrouw dichtte eerste Nederlands (Volkskrant, 5 april 2004). De oudste bekende Nederlandse dichtregels, tevens de oudste bekende Nederlandse zin, zijn geschreven door een vrouw of ten minste geschreven vanuit het vrouwelijke perspectief, aldus de conclusie van mediëvist Frits van Oostrom, kenner bij uitstek van de oudste Nederlandse literatuur.
 • Verdeeldheid over vrouw in het ambt (Nederlands Dagblad, 4 april 2004). In de Nederlands-Gereformeerde Kerken (NGK) heerst verdeeldheid over de vraag of vrouwen ouderling en predikant mogen worden. Een meerderheid van de plaatselijke kerken lijkt voor te zijn, maar sommige zijn mordicus tegen of zo verdeeld dat ze geen besluit kunnen nemen.

Nieuwsarchief:

 • Slim op school, succesvol op de arbeidsmarkt (speciale CBS-webmagazine, 2 april 2004).  Intelligente schoolverlaters vinden makkelijker een baan dan minder intelligente schoolverlaters, óók als ze hetzelfde diploma hebben. En: met laag-opgeleide ouders het minst vaak aan 't werk. Noot redactie: opleiding ouders = blijkens de cijfers de opleiding van de ouders.
 • Welvaartveranderingen rond gezinsvorming (speciale CBS-webmagazine, 2 april 2004). Gemiddeld gingen paren die tussen 1998 en 2000 hun eerste kind kregen 18% in welvaart terug, terwijl de welvaart van kinderloze paren met ruim 1% toenam. Ook de inkomensverdeling tussen de partners verandert sterk, het meest frequent bij partners die voor de geboorte van hun kind evenveel verdienden: in 91% van deze huishoudens verandert de partnerverdeling van het inkomen.
 • Meeste werknemers rond 60e met pensioen (speciale CBS-webmagazine, 2 april 2004). De in- en uitstroom van ouderen op de arbeidsmarkt is gevarieerd. Bij de groep 45-49 jarigen stromen meer vrouwen het arbeidsproces in dan uit, bij de mannen is de uitstroom iets groter. Vanaf 58 jaar stromen mensen meestal uit met pensioen, prepensioen of VUT-uitkering, vooral rond 60 jaar. 51% van de mannen van 59 jaar had in 2001 een baan, tegen 25% van de mannen van 61 jaar. noot redactie: cijfers van vrouwen ontbreken


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]