maandag 1 juni 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JANUARI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2008

woensdag 9 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Floortje Gunst: En de Mexicaanse vrouwen blijven achter (Trouw, 9 januari 2008). Vrouwen en kinderen blijven achter in Mexicaanse dorpen die leeglopen door het massale vertrek van de mannen naar de VS. ... Dat heeft ook een positieve uitwerking: Margarita: „In onze cultuur bestaat een heel duidelijke rolverdeling tussen man en vrouw. Toen een van mijn kinderen na een paar jaar terugkwam uit de Verenigde Staten, viel mijn mond open van verbazing. Hij hielp mee met koken en het verzorgen van de kinderen. Dat was vroeger ondenkbaar. Maar volgens hem is dat daar heel normaal.”
 • CNV: Vrouwen onder druk door vergrijzing (FD, 9 januari 2008). De angst van economen en beleidsmakers voor de vergrijzing voert de druk op werknemers te hoog op, vreest voorzitter René Paas van de vakcentrale CNV.Vaak voelen vrouwen die (werkdruk) het eerst. Ze kiezen ervoor om niet of maar een paar uur per week te werken. Of ze trekken het niet en eindigen met een burn-out thuis.’
 • Weinig vrouwen in schaal 13 en hoger (AVANS.nl, 8 januari 2008). Bij Avans Hogeschool werkten in 2006 minder vrouwen in schaal 13 of hoger, dan bij veel andere hogescholen: 20% . Van de grote hogescholen heeft de Hogeschool van Amsterdam naar verhouding de meeste vrouwen in de hogere echelons: 39,8 procent. De Hogeschool Inholland (37 procent) en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (34,1 procent) zitten daar vlak achter. Dat blijkt uit onderzoek van OCW. Zie:
  • Kennis in Kaart 2007. OCW, december 2007 : Resultaten van het beleid dat in 2004 in HOOP (Hoger Onderwijs en Onderzoekplan) is uitgezet.

Oproepen:
dinsdag 8 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Vrouwen moeten de pot op kunnen (De Telegraaf, 7 januari 2007). Vrouwen die tijdens een middagje shoppen nodig moeten plassen, krijgen binnenkort de helpende hand. Esther Laseur van Sanoma Uitgevers is een handtekeningenactie begonnen voor openbare wc's voor vrouwen. „Want mannen hebben hun krullen en plaszuilen, maar voor vrouwen is er niets”, aldus Laseur maandag.
 • Sarah-Mie Luyckx: 'De eerste vrouw van de profeet was ook een onderneemster' (Trouw, 7 januari 2008). Turkse en Marokkaanse vrouwen die een eigen zaak beginnen, gaat het bovenal om het zelfstandig zijn. De verdiensten en het beroep maakt hen uiteindelijk niet zo veel uit, blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse universiteit. De meesten zijn werkzaam in de dienstensector en hebben vaak een uitgesproken feminien beroep, zoals kapster, schoonheidsspecialiste of weddingplanner.
 • Sharida Mohamedjoesoef: Allochtone vrouwen vernieuwen de markt (De Pers, 7 januari 2008). De vrouwelijke allochtone ondernemers doen van zich spreken. Ons land telt ruim 14.000 ondernemers met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Hiervan is zo’n 30 procent vrouw. Carolien Essers : 'Ze willen zelfstandig zijn. Juist vanwege hun specifieke achtergronden slagen ze erin om vernieuwende producten in de markt te zetten, zoals rijscholen die zich specifiek richten op vrouwelijke klanten.’
 • Elsbeth Stoker: Noorse topvrouwen zeer gewild (Volkskrant, 3 januari 2008). De laatste dagen van december waren hectisch voor Noorse headhunters. Ze waren namelijk massaal op zoek naar vrouwelijk talent. Vanaf 1 januari moeten de raden van bestuur van Noorse bedrijven voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Als bedrijven niet aan deze eis voldoen, riskeren ze opgeheven te worden.
 • Meer vrouwen aan universiteit benoemd (Gelderlander, 2 januari 2008). In 2007 zijn elf nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, meldde voorzitter van het college van bestuur, ir. R.J. de Wijkerslooth, bekend in zijn nieuwjaarsrede. Hiermee haalde de universiteit het doel dat hij vorig jaar stelde: minimaal tien nieuwe vrouwelijke hoogleraren in 2007. De Radboud Universiteit telt 466 hoogleraren, van wie 56 vrouw.
 • Vrouwen slechter beloond (Parool, 2 januari 2008). Mannen verdienen niet alleen beter dan vrouwen, ze rijden ook in een duurdere auto van de zaak en incasseren hogere bonussen,  zo blijkt uit de resultaten van een beloningstest op website mijnmarktwaarde.nl, De gemiddelde bonus van de man komt uit op 11.470 euro, die van de vrouw op 3.183 euro. Dat is bijna vier keer lager.

Agenda > Tweede Kamer:
maandag 7 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sterftecijfer allochtonen daalt snel (CBS webmagazine, 7 januari 2008). De verschillen in de sterfterisico’s naar herkomst zijn afgenomen. Voor vrouwen in vrijwel alle niet-westerse herkomstgroepen gelden vanaf middelbare leeftijd sterfterisico’s die vergelijkbaar zijn met, of lager zijn dan die van autochtone vrouwen.
 • Minder migratiehuwelijken Turken en Marokkanen (CBS webmagazine, 7 januari 2008). De meeste Turkse en Marokkaanse mannen in Nederland trouwen met een vrouw van dezelfde herkomst, uit Nederland of hun land van herkomst. Het aantal migratiehuwelijken bij Turken is de afgelopen jaren gedaald: van zo’n 1100 in 2001 tot nog maar 400 in 2006. Hetzelfde beeld bij Marokkanen: in 2006 trouwde 23 procent van de Marokkaanse bruidegommen met een bruid uit Marokko (360 huwelijken), tegen 57 procent in 2001 (1000 huwelijken).
 • Carolijne Vos: 'Zie je wel, ik kan het lekker ook' (Volksrkant, 7 januari 2008). Voor Nederlandse moslima’s is het lastig voor zichzelf te beginnen. Ze worden al vlug onvoldoende serieus genomen. Ze zijn vrouw, migrant, moslim én ondernemer. Moslima’s met een eigen zaak moeten sterk in hun schoenen staan om aan al die identiteiten vorm te geven, concludeert bedrijfswetenschapper Caroline Essers die vandaag aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert op een onderzoek naar Turkse en Marokkaanse onderneemsters in Nederland.

Nieuws in de periode 25 december 2007 - 6 januari 2008:

 • Heleen van Roon: Jaarsalaris vrouwen het hoogste in ICT (Computable, 4 januari 2008). Vrouwen zijn binnen de ict nog altijd in de minderheid. Maar uit de onderzoeksresultaten van consultancybureau De Breed en Partners blijkt dat - vergeleken met andere branches - vrouwen het meest verdienen als zij werken in de ict: gemiddeld een salaris van 47.897 euro per jaar. De branche wordt gevolgd door de sectoren juridisch (47.426 euro), P&O (45.092 euro), marketing en sales (42.558 euro) en techniek (40.629 euro).
 • Raymond Korse: Meer vrouwen aan de macht bij het Kadaster (Stentor, 4 januari 2007). Over twee jaar moet een derde van het management van het Kadaster uit vrouwen bestaan. Die doelstelling heeft bestuursvoorzitter Dorine Burmanje van het Kadaster haar organisatie gesteld. De vijver waaruit intern kan worden gevist is klein: van de huidige 2100 medewerkers is tachtig procent man.
 • Uitspraak Brussel over SGP en Christen Unie (Elsvier, 3 januari 2008). Uitsluiting van vrouwen of homo's van politieke functies is in strijd met het Europees recht, zo antwoordt de Europese Commissie op vragen die D66-europarlementariër Sophie in 't Veld had gesteld naar aanleiding van de commotie rondom de positie van vrouwen in de SGP en homo's in de ChristenUnie. Volgens In 't Veld betekent het antwoord van Spidla dat de Europese Commissie moet ingrijpen als er geen verandering komt in de situatie bij de SGP.
 • Willem Bouwman: Dr. Constance Geerlings mocht geen dominee worden (Nederlands Dagblad, 31 december 2007). Op 9 juli 1913 promoveerde Constance Gerlings in Groningen op het proefschrift De vrouw in het oud-christelijke gemeenteleven . Zij was de eerste vrouwelijke doctor in de theologie in Nederland, maar in de herinnering leeft ze voort als de onvermoeibare strijdster voor de vrouwelijke predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk.
 • Agrarische vrouwen strijden om gelijke rechten (NH-Dagblad, 29 december 2007). De financiële positie van meewerkende vrouwen en medeonderneemsters in de agrarische sector is vaak niet goed geregeld. Zodoende kan iemand met lege handen komen te staan als de partner overlijdt. Het onderwerp is aangegrepen door de LTO-commissie 'Vrouw en Bedrijf' die met een Europese subsidie het project 'Je verdiende loon' startte. ... Wie niet als medeonderneemster is geregistreerd, heeft bijvoorbeeld geen recht op de nieuwe zwangerschapsregeling of uitkeringen. Uit de praktijk blijkt verder dat wie de zaken goed aanpakt, minder belasting hoeft te betalen.
 • Ludette el Barkany: De overheid is nu mijn pooier (Trouw, 29 december 2007). De opheffing van het bordeelverbod heeft niet gebracht wat ervan werd verwacht. Vandaag het derde en laatste deel van een serie: prostituee Anna, zelfstandig ondernemer. „Door de legalisering van het bordeelverbod betaal ik me alleen blauw aan belastingen. Wij prostituees kregen slechts de plichten van een degelijke burger, nooit dezelfde rechten”.
 • Perdiep Ramesar: Seks, onder het mom van massage (Trouw, 22 december 2007). Vandaag deel 2 van een korte serie: Illegale prostitutie in Chinese kapsalons annex massagesalons in Den Haag.S inds de opheffing van het bordeelverbod wordt er door politie en gemeente vooral gehandhaafd in de zaken die al een vergunning bezitten of nog in aanvraag hebben. De Chinese massagesalons hebben geen enkele vergunning. Ook Haung wordt niet door de politie gezocht, omdat niemand haar als vermist heeft opgegeven. Collega’s vermoeden dat ze is ’verhandeld’ en dat ze nu elders te werk is gesteld. Waar, is niet bekend.
 • Japke-d. Bouma: Waarom zijn meisjes slimmer dan jongens ? (NRC-Handelsblad, 28 december 2007). Meisjes doen het al jaren beter dan jongens in het hoger onderwijs. Hoe dat kan? „De vernieuwingen in het onderwijs van de laatste twintig jaar hebben meisjes bevoordeeld.'


Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]