maandag 1 juni 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JANUARI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2008

woensdag 16 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meer verschil tussen man en vrouw in rijk land (NRC-Handelsblad, 15 januari 2008). Naarmate landen rijker, gezonder en meer egalitair zijn, zij de verschillen in karakter tussen mannen en vrouwen groter. Dat blijkt uit een omvangrijk persoonlijkheidsonderzoek onder 17.637 mensen in 55 landen. Het is dus niet zo dat sekseverschillen het resultaat zijn van een socialiseringsproces waar de cultuur voorschrijft welk gedrag voor vrouwen en mannen gepast is.
 • Jorien de Lege: Seks voor het huwelijk mag. Ook van christelijke jongeren (Volkskrant Hart en Ziel, 14 januari 2008). Geen seks voor het huwelijk lijkt op zijn retour in de christelijke gemeenschap. Bijna de helft van alle gelovige jongeren heeft seks, maar slechts 5 procent is getrouwd. .. Gereformeerde jongeren hebben echter wel veel problemen met homoseksualiteit: 32 procent geeft aan hier zeer veel moeite mee te hebben. Overige protestantse jongeren zijn er ook niet blij mee: 22 procent keurt het af, tegenover 8 procent van de rest van de jongeren.dinsdag 15 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • ICCO wil rol van vrouwen bij vredesproces weer op de kaart zetten (ICCO, 15 januari 2008). ICCO start op 14 januari met de publiekscampagne ‘Vrouwen staan sterker’. Vrouwen in (post)conflict landen kúnnen een belangrijke rol vervullen bij conflict- en vredesprocessen, maar helaas worden ze nog te vaak niet meegenomen in deze processen. De hiertoe ingestelde VN resolutie 1325 wordt namelijk nog nauwelijks uitgevoerd.
 • Vrouwen promoveren vaak en snel (Telegraaf, 14 januari 2008). Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal vrouwen met een doctorstitel steeds meer toeneemt. Ook zijn ze sneller met hun promotieonderzoek dan mannen. Mannen doen gemiddeld vijfenhalf jaar over hun promotie, vrouwen vierenhalf jaar. Mannen promoveren overigens wel vaker dan vrouwen.
 • Asha ten Broeke: De werkende moeder: moe en opgejaagd (Kennislink, 14 januari 2008). Veel werkende vrouwen hebben het gevoel dat alles op hun bordje terecht komt. Ze voelen zich opgejaagd en ziek van de stress, bijna altijd moe, zwaar ondergewaardeerd als moeder en kampen met inflexibele werkgevers. Als er geld voor was, zouden maar liefst 4 op de 10 vrouwen minder willen werken, zo blijkt uit Volkskrant,-onderzoek. Zie ook:
  • Tristan Lavender: Samen werk samen sterk (Kennislink, 14 januari2008). Sociaal en organisatiepsycholoog Elianne van Steenbergen vraagt in haar proefschrift aandacht voor de positieve kant van het combineren van werk- en thuisrollen. ‘Het vervullen van de ene rol kan het uitoefenen van de andere juist makkelijker maken.’maandag 14 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Aannemen naam echtgenoot kost geld (Trouw 14 januari 2007). Nog steeds neemt vijf op de zes vrouwen in Nederland na het huwelijk de naam van haar man aan, ook al krijgen deze vrouwen het imago afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent te zijn, zo blijkt uit onderzoek.  Zelfs onder jonge studentes blijkt 83 procent van plan te zijn na het trouwen de naam van hun echtgenoot aan te nemen, of een dubbele naam te nemen.
 • Een slimme meid houdt haar achternaam. (Universiteit Tilburg, januari 2008). Een vrouw die na het huwelijk de naam van haar echtgenoot overneemt, wordt beoordeeld als afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent dan een vrouw die haar meisjesnaam behoudt. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van TIBER, het Tilburg Institute for Behavioral Economics van de Universiteit van Tilburg.
  • Dat de keuze van de achternaam zelfs geld zou kunnen kosten, bleek uit een experiment waarin studenten sollicitanten moesten beoordelen die per e-mail reageerden op een vacature voor de functie 'directeur Personeel en organisatie'. Studenten beoordeelden sollicitantes die hun meisjesnaam gebruiken als ambitieuzer, intelligenter en onafhankelijker. Bovendien schatten ze de kans dat zo'n sollicitante wordt aangenomen lager in, evenals het bijbehorende salaris. Het salarisverschil in vergelijking met vrouwen die hun meisjenaam gebruiken betreft maar liefst 861,21 euro per maand, zo berekenden de onderzoekers.
 • Relatief veel vrouwen met doctorstitel (CBS webmagazine, 14 januari 2008).  Bij de 72.000 gepromoveerden in ons land zijn mannen met 70% oververtegenwoordigd, maar  het aandeel vrouwen neemt snel toe : van de gepromoveerden jonger dan 35 jaar is bijna de helft vrouw. Voorts: Gepromoveerde vrouwen hebben vaker dan andere werkende vrouwen een volledige baan. Van alle werkzame vrouwen werkte ruim 40 procent 30 uur of meer in de week. Van de gepromoveerde vrouwen is dit ruim 70 procent. Bij de mannen is dit verschil veel kleiner.
 • Veel werkenden leven met gemiste kansen in carrière (Volkskrant, 12 januari 2008). Driekwart van de werkende mannen en 60 procent van de vrouwen leeft met de indruk dat ze tot nu toe niet alles uit hun carrière hebben gehaald wat er in zat, zo blijkt uit de Werkmonitor van uitzendconcern Randstad.
 • Tynke Mulder: Echt mooi! (Kidsweek, 10 januari 2008). Beelden van stoere mannen met daaromheen dansende meiden in bikini flitsen voorbij op zenders als MTV en TMF. Ben je stiekem jaloers op die gladde, strakke en gebruinde lichamen? Dat is niet nodig: ze zijn niet echt. Om dat duidelijk te maken schreef Wieke de Haan het boek Echt Mooi.

Vrouwen in en uit het nieuws:

 • ALEIDA GEZINA HARTEMINK. Vrouwelijk manager 2007.
  • Ab van de Berg: Biografie (ND, 14 januari 2008|. Organiseren leerde ze op de boerderij ruim veertig jaar geleden. De zondag was een rustmoment. Lidy Hartemink (48) werd Vrouwelijk Manager van 2007. Zien we de topbestuurder van zorgverzekeraar Univé straks misschien terug als minister van Volksgezondheid? Dat lijkt niet ondenkbaar. ,,Misschien wordt ik ooit tot het ambt geroepen.''zondag 13 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Hoogopgeleide jonge vrouw wil niet emanciperen (Trouw, 12 januari 2008). Hoogopgeleide jonge vrouwen zijn negatiever over de combinatie van werk en moederschap dan oudere vrouwen. Dat meldt hartenziel.nl in een enquête die de Volkskrant liet uitvoeren. De helft van de ondervraagden meent dat het moederschap wordt ondergewaardeerd en alles draait om werk.zaterdag 12 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Mirjam Schöttelndreier: Emancipatiedrang hapert bij jongeren (De Volkskrant, 12 januari 2008). Bij jonge hoogopgeleide vrouwen lijkt de emancipatiedrang te haperen. Jongere vrouwen zijn negatiever over de combinatie zorg voor de kinderen en werk dan oudere vrouwen. Dit blijkt uit een Volkskrant-enquête op de website hartenziel.nl. Zo’n 800 hoogopgeleide, werkende vrouwen reageerden op de vraag hoe het komt dat veel vrouwen psychisch moe zijn. Volgens bijna de helft van de vrouwen is de oorzaak dat het moederschap wordt ‘ondergewaardeerd’ en in de samenleving alles draait om betaald werk.
 • PvdA-jongeren willen af van positieve discriminatie (De Volkskrant, 12 januari 2008). De PvdA-jongeren willen dat er een einde komt aan de positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen op kieslijsten en bij het vervullen van politieke functies. ‘Positieve voortrekkerij is ook voortrekkerij’, schrijft voorzitter Michiel Emmelkamp van de Jonge Socialisten zaterdag in de Volkskrant. ‘Dat leidt alleen maar tot scheve gezichten.’vrijdag 11 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • President rechtbank Alkmaar Laurien Koster wordt voorzitter Commissie Gelijke Behandeling (juridischdagblad.nl, 11 januari 2008). Mr L.J.L. (Laurien) Koster, president van de rechtbank Alkmaar, is door de Minister van Justitie benoemd tot voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) per 1 mei 2008. Zij volgt Alex Geert Castermans op, die hoogleraar is geworden aan de universiteit van Leiden.
 • SGP-voorzitter snapt vertrek raadslid niet (Reformatorisch Dagblad, 11 januari 2008). SGP-voorzitter W. Kolijn begrijpt „niet precies” waarom het Werkendamse raadslid Alberts de partij verlaat. Dat zei Kolijn vrijdag in een reactie op het vertrek van de Werkendamse SGP’er. Alberts zegt zich niet te kunnen verenigen met de in 2006 geïntroduceerde mogelijkheid voor vrouwen om lid te worden van de partij. De partijvoorzitter meent dat Alberts al in 2006 zijn conclusie had kunnen trekken. „Destijds is besloten dat de plaatselijke afdelingen hun statuten moeten aanpassen. Het is logisch dat men dit nu ook in Werkendam doet.”
 • Jacob Hoekman: 'De SGP verandert; ik blijf hetzelfde' (Reformatorisch Dagblad, 11 januari 2008). Raadslid Lennart Alberts van de SGP uit Werkendam stapt op. Het gewijzigde vrouwenstandpunt van de partij -vrouwen kunnen nu lid worden- gaat voor hem een brug te ver. „Ik kan me onmogelijk bij de statutenwijziging neerleggen.” Ook voor de eigen fractie kwam het onverwachts, toen Alberts (30) bekendmaakte zijn raadszetel te zullen opgeven. „Ik had niet verwacht dat hij zou opstappen”, liet fractievoorzitter T. A. Meijboom vrijdag weten.donderdag 10 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Dorien Pels: Vaak is een zoon de dader van huiselijk geweld (Trouw, 5 januari 2008). De dader van huiselijk geweld is niet altijd de man des huizes. Hulpverleners signaleren dat ook zonen hun ouders mishandelen.
 • Seada Nourhusen: Photoshop-vrij boek toont echte schoonheid vrouwen (Trouw, 9 januari 2007). „We willen laten zien dat echte schoonheid te maken heeft met innerlijke kracht.' De Friezinnen Wieke de Haan en Elske Riemersma maakten het boek ’Echt Mooi’ om tegenwicht te bieden aan wat zij ’de obsessie voor het uiterlijk’ noemen.
 • Ongewenste (want vrouwelijke) bezoekers op orthodox Athos (Trouw, 10 januari 2007). Zo’n twaalf Griekse vrouwen hebben gisteren een duizend jaar oude ban verbroken, toen zij het voor hen afgesloten gebied Athos betraden. Athos wordt bewoond door monniken en vormt het spirituele hart van de orthodoxe wereld.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]