maandag 1 juni 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JANUARI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2008


donderdag 24 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 30.000 mensen met topinkomen boven twee ton (CBS webmagazine, 23 januari 2008). Drie van de vier Nederlanders hadden in 2005 een eigen inkomen. Gemiddeld bedroeg het persoonlijk bruto-inkomen ruim 29 duizend euro. Onder de topverdieners zijn relatief weinig vrouwen: in 2005 kwam nog geen 12 procent van de inkomens boven de twee ton op rekening van een vrouw.woensdag 23  januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kabinet wil geen algemeen boerkaverbod (NRC-Handelsblad, 23 januari 2008). Het kabinet zal geen algemeen boerkaverbod invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Wel wil het gezichtsbedekkende kleding verbieden op scholen en bij ambtenaren. Naar verwachting neemt de ministerrad a.s. vrijdag een besluit hierover.
 • Anita de Haas: Vrouwen draaien toch op voor kosten van pil (Provinciale Zeeuwse Courant, 21 januari 2008). De anticonceptiepil en andere voorbehoedmiddelen op recept zitten sinds dit jaar weer in het basispakket van de zorgverzekering, maar vrouwen betalen gewoon zelf de rekening. De zorgverzekeraar zal de anticonceptiepil in rekening brengen op het eigen risico van 150 euro; mits dat eigen risico al 'vol gemaakt' is door andere zorgkosten. Veel vrouwen boven de 21 jaar hadden voorgaande jaren een aanvullende verzekering waar de anticonceptiepil uit werd vergoed.
 • Paul Schnabel (redactie): Vroeger was het beter. SCP, januari 2008. Hieruit:
  • Er is een stijgende lijn in percentage werkende en leidinggevende vrouwen, zoals men voorspelde. Het gaat dan ook beter dan vroeger maar gezien de vaak geuite klachten over een ‘glazen plafond’ en ‘old boys network’ valt te betwijfelen of er tevredenheid heerst over het huidige aandeel vrouwen in leidinggevende functies. Zo stellen sommigen een quotumregulering voor om het aandeel vrouwen in topfuncties te vergroten (Mees 2007: 140-143).
  • Dat (gehuwde) vrouwen de arbeidsmarkt betreden, wordt over het algemeen toegejuicht, maar het buitenshuis werken van beide partners heeft als keerzijde dat de kans op echtscheiding in sterke mate toeneemt (zie bijv. Fokkema & Liefbroer 1997). In de loop van de tijd is de bezwaarlijkheid over het buitenshuis gaan werken van gehuwde vrouwen flink afgenomen en de acceptatie van echtscheiding toegenomen (scp 1998: 140-141, waarbij de mogelijkheid om te scheiden is vergemakkelijkt. We kunnen door dit veranderende perspectief moeilijk zeggen of het vroeger beter of slechter was.
  • familiehulp/mantelzorg: Wat is nu de moraal van het verhaal? Om daar enig licht op te werpen is het misschien de moeite waard om een ander sentiment uit de jaren zeventig tot leven te wekken, namelijk de evenzeer nostalgisch aandoende feministische droom van gelijkheid tussen man en vrouw in zowel werk als zorgtaken. De droom dat ‘dienstbaarheid niet toevalt aan een sekse’ in een land ‘waar allen zorgen voor wie hulp behoeven’ om met Joke Smit te spreken (Smit 1984: 353). De hier besproken trends in familiehulp wijzen ons erop dat de scheidslijnen tussen de seksen voor een deel hebben plaatsgemaakt voor scheidslijnen tussen werkenden en niet-werkenden, waarbij werkende vrouwen steeds meer met de (werkende) mannen in hetzelfde kamp zijn terechtgekomen. Is dat winst of verlies, was het leven daarmee vroeger beter dan nu?
  • Zie ook: Mariëlle Gloin en Charlotte Wennekers: Waren vrouwen vroeger solidair? (bldz 97). ...  Er bestaan nog altijd duidelijke normatieve ideeën over hoe het wel en niet moet, wat met een flinke sociale druk gepaard kan gaan. Een nieuw soort solidariteit onder vrouwen kan geen kwaad. Oftewel: ophouden met veroordelen, katten en vitten op internet, in de Libelle en op feestjes. Hier is voor vrouwen dus nog  enig werk te verzetten. Dit betekent niet dat alle vrouwen in dezelfde mate op de arbeidsmarkt zouden moeten participeren. Wel zouden ze elkaar wat meer het licht in de ogen mogen gunnen als de keuze van een ander toevallig anders uitvalt dan de eigen voorkeur.

Vrouwendag 2008:
dinsdag 22 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Hof: Lesbiënne heeft recht op adoptie (Telegraaf, 22 januari 2008). Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Frankrijk op de vingers getikt omdat het een adoptie door een lesbienne had geweigerd. De vrouw werd wegens haar seksuele geaardheid anders behandeld, concludeerden de rechters. Ook haar recht op een familieleven is geschonden.
 • Hogere sterfte in nacht bij bevalling (Volkskrant, 18 januari 2008). In ziekenhuizen sterven ‘s nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uursdiensten gaan draaien. De hogere sterfte (23 procent) vindt plaats in uren dat de gynaecologen niet aanwezig zijn. Het werk is dan overgenomen door assistenten. Ook in het weekeinde sterven in het ziekenhuis meer baby's (7 procent) dan door de week. Het gaat om 35 tot 40 pasgeborenen per jaar.maandag 21 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Malou van Hintum: De nieuwe man: een echte kerel of een halve vrouw? (Volkskrant, 19 januari 2008). Vrouwen kunnen intussen dingen die eerst alleen mannen konden. Dat brengt mannen amper van hun stuk. Toch tekent zich alweer een nieuwe man af. Die is hoffelijk, houdt van risico's - en geyle neuqsex'. Ja, het feminisme heeft mannen een douw gegeven, maar nee, omgevallen zijn ze niet.
 • Reactie onderzoek bij lezeressen OPZIJ en Margriet. Reactie dd. 10 januari 2008 van minister Plasterk (Emancipatie) op vragen van TK-lid Sterk (CDA). Hieruit: De uitkomsten van het onderzoek in Margriet en Opzij onderschrijven het belang van het optimaal combineerbaar maken van de zorg voor kinderen met betaald werk. Het kabinet wil door middel van een aantal maatregelen de keuze om te participeren vergemakkelijken, waarmee de arbeidsparticipatie van vrouwen kan worden verhoogd.
 • Ruben Eg: 'Geluk is eenvoudig te meten' (Metro, 19 januari 2008). Ruut Veenhoven, de Nederlandse ‘geluksprofessor’ : ''Het lijkt erop dat mannen meer geprofiteerd hebben van de emancipatie uit de afgelopen dertig jaar. Mogelijk zijn vrouwen met een dubbele belasting opgezadeld omdat ze zowel werken als voor het gezin zorgen. Maar het is onduidelijk of dat daadwerkelijk door de emancipatie komt. Misschien zijn mannen nu meer betrokken bij het gezin en is het daarom thuis leuker geworden. Of ze zijn gelukkiger omdat ze niet meer alleen kostwinnaar zijn.”
 • Hersenen brengen vrouwen aan de top, niet regelgeving (Managers online, 17 januari 2008). Vrouwen zullen in de toekomst steeds meer posities in de top vervullen. Reden hiervoor ligt in de hersenen. En niet in de wettelijke bepalingen die afgelopen maand door de SER zijn voorgesteld om het aandeel vrouwen aan de top te garanderen, aldus Jan-Willem van den Brandhof, specialist op het gebied van praktische breintechnieken.

 vrouwendag 2008 > www.vrouwendag.nl:

 • De eerste aktiviteiten voor vrouwendag 2008 - zaterdag 8 maart - zijn bekend:zaterdag 19 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Julie Phillips: Is de melk op ? Nou en ! (Trouw, 19 januari 2008). Het gelijkheidsideaal tussen de seksen kan in de praktijk heel vervelend zijn, geeft Julie Phillips toe. Ze las het zojuist vertaalde boek ’Mannelijkheid’ van de Amerikaanse neoconservatief Harvey C. Mansfield. Die wil mannen en vrouwen hun eigen koninkrijkjes weer teruggeven. Vooral de man dan.vrijdag 18 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Pleidooi voor 24-uursdiensten gynaecologen (De Volkskrant, 18 januari 2008). In ziekenhuizen sterven ‘s nachts een kwart meer baby's dan overdag. Gynaecologen moeten daarom 24-uursdiensten gaan draaien. Dat stellen de gynaecologen Gerard Visser van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Eric Steegers van het Erasmus MC in de deze week verschenen editie van Medisch Contact.donderdag 17  januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elma Drayer: De tranen zouden je in de ogen springen (Trouw, 17 januari 2008). Het was weer eens zo ver. ’Emancipatiedrang hapert bij jongeren’, meldde de Volkskrant. De tranen zouden je in de ogen springen. Maar klopt het ook wat het ochtendblad zaterdag met zoveel aplomb beweerde?
 • 'Mannen zijn egoistischer' (Volkskrant, 15 januari 2008). Mannen hebben er minder moeite mee om iemand in de ogen te kijken wanneer ze liegen dan vrouwen. Dat blijkt uit het Intermediair Leiderschaps Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Er zijn duidelijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden. Mannelijke managers zijn bijvoorbeeld egoïstischer dan hun vrouwelijke collega's. Zij dichten zichzelf ook meer macht toe dan vrouwen die op hetzelfde niveau werken.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]