zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2008
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2008
 >  JANUARI 2008 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2008

latere maanden: zie openingspagina Naar het archief van deze rubriek ''Nieuw op de site''
donderdag 31 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Brussel waarschuwt Nederland over gelijkheid m/v (ANP, 31 januari 2008, volledige bericht). Brussel waarschuwt Nederland dat het de EU-arbeidsregels voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet goed heeft overgenomen. Zo geeft Nederland meer uitzonderingen aan kerken en religieuze organisaties dan de EU-regels toelaten. Nederland heeft ook onterecht 'persoonlijke diensten' uitgezonderd van de gelijkheidsregels, stelde Europees Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) donderdag. De Tsjechische commissaris geeft Nederland twee maanden de tijd voor een reactie. Desnoods kan hij Nederland voor het EU-Hof van Justitie dagen.
  • De Commissie treedt op om de voorschriften inzake gelijke behandeling in arbeid en beroep volledig te doen naleven (Europa.eu, 30 januari 2008). De Commissie treedt op om de voorschriften inzake gelijke behandeling in arbeid en beroep volledig te doen naleven. De Commissie heeft vandaag een met redenen omkleed advies naar elf lidstaten gestuurd in verband met de volledige toepassing van de EU-voorschriften die discriminatie in arbeid en beroep op grond van godsdienst of overtuiging, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid verbieden. De betrokken landen – Tsjechië, Estland, Ierland, Griekenland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Nederland, Finland en Zweden – hebben twee maanden de tijd om te reageren. Doen zij dit niet, dan kan de Commissie besluiten een zaak tegen hen bij het Europees Hof van Justitie aan te spannen. De Commissie heeft ook een schriftelijke aanmaning naar Duitsland en twee aanvullende schriftelijke aanmaningen naar Letland en Litouwen gestuurd. De richtlijn inzake gelijke behandeling in arbeid en beroep (2000/78/EG) is in 2000 vastgesteld en moest in december 2003 in nationaal recht zijn omgezet.
  • The Equality Employment Directive (Europa.eu, 31 januari 2008).woensdag 30 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Een op de vijf kinderen naar formele kinderopvang in 2006 (CBS Webmagazine, 30 januari 2008). In 2006 gingen 490 duizend kinderen onder de 13 jaar naar een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of erkende gastouders. Dat komt neer op een van de vijf kinderen in die leeftijdscategorie. Het Rijk compenseerde via de toeslag kinderopvang voor 410 duizend kinderen ruim 45 procent van de kosten.
 • Göteborg discrimineert moslima's (De Volkskrant, 30 januari 2008). De Zweedse stad Göteborg moet twee moslima’s ieder ruim 2.000 euro smartengeld betalen. De vrouwen werden in april 2004 een zwembad uitgezet toen ze weigerden hun hoofddoek, trainingsbroek en shirt met lange mouwen te vervangen door luchtiger kleding, zoals het zwembadpersoneel had verordonneerd.dinsdag 29 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jongeren over arbeid en zorg: samen delen (E-Quality.nl, 28 januari 2008). Op 24 januari debatteerden jongeren met elkaar en met politici uit de Tweede Kamer, vaders, deskundigen over arbeid en zorg. Wat hebben de jongeren nodig om in de toekomst arbeid en zorg op een prettige manier te combineren? Hoe zien zij zichzelf later alle ballen tegelijkertijd in de lucht houden?maandag 28 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Suzanne Dannenburg-Bijl: Drama in het onderwijs: vwo raakt teveel jongens kwijt. De cijfers: duizenden jongens vallen af (NRC-Handelsblad, 25 januari 2008). In het vwo voltrekt zich een drama. Steeds meer jongens slagen er niet in de eindstreep te halen, en de inhaalmanoeuvre van havo naar vwo is vrijwel onmogelijk geworden. Talenten blijven onontwikkeld. En dat in een land dat zo graag kénnisland wil zijn.
 • Sandra Kooke: 'Opzij is in de jaren zeventig blijven steken' (Trouw, 28 januari 2008). Na 27 jaar hoofdredacteur te zijn geweest van het enige Nederlandse feministische opinieblad,Opzij, gaat Cisca Dresselhuys op 1 april met pensioen. Wie wordt de nieuwe Cisca?
 • Tweede Kamer | VN-hervormingen op het gebied van gender (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 28 januari 2008). Nadere informatie door minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) over de wijze waarop de VN werken aan Millennium Ontwikkelingsdoel 3, het bevorderen van de gelijke rechen en kansen voor vrouwen en meisjes, dat tevens éé'n van de vier beleidsprioreiten van het huidige Nederlandse beleid inzake ontwikkelingssamenwerking is.donderdag 24 januari 2008

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elsbeth Stoker: Meer Europese vrouwen kiezen voor een baan (Volkskrant, 24 januari 2008).  Het aantal werkende vrouwen in de Europese Unie is toegenomen, maar ze lopen nog altijd achter op de mannen. Ruim 57 procent van de Europese vrouwen werkte in 2006 3,5 procentpunt meer dan in 2000 maar  volgens de Commissie nog te laag. Over twee jaar moet 60 procent van de Europese vrouwen werken. Ondanks de stijging hebben vrouwen nog altijd een achterstand op mannen. Bijna 72 procent van de Europese mannen werkt. Zij hebben over het algemeen beter betaalde banen, op een hoger niveau. door vrouwen.
 • Akkoord over hoofddoekjes in Turkije (Volkskrant, 24 januari 2008).  De regerende partij in Turkije, de AK van premier Recep Tayyip Erdogan, heeft een akkoord over het dragen van hoofddoekjes bereikt. Hij wil een verbod op de dracht van hoofddoekjes ongedaan maken.

Verschenen:

 • OPZIJ, februari 2008. Met artikelen en interviews over o.m. romandebuut over seksueel misbruik, interview met Tineke Huizinga, en Paul Scheffer onder de Feministische Meetlat


[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]