dinsdag 20 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  MAART 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2006


vrijdag 24  maart 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

[vergroting]

Ria Beckers (1938-2006)

 • Oud-politica Ria Beckers op 67-jarige leeftijd overleden (Parlement & Politiek, 24 maart 2006). In haar woonplaats Wadenoijen is op 22 maart jl. Ria Beckers overleden. Zij was in 1977 de eerste vrouwelijke lijsttrekker van ons land en zat daarna bijna 16 jaar in de Tweede Kamer, eerst voor de PPR en later voor GroenLinks
 • Gedreven ex-politicus Ria Beckers overleden (De Volkskrant, 24 maart 2006). Ria Beckers, oud-partijleider van de PPR en GroenLinks, is woensdag overleden. Zij was al geruime tijd ernstig ziek. Beckers is 67 jaar oud geworden.
 • In memoriam Ria Beckers (GroenLinks.nl, 24 maart 2006). Het overlijden van Ria Beckers raakt ons diep. Voor alles gaat ons medeleven uit naar haar man Karel en haar kinderen en kleinkinderen. Zij stonden Ria op buitengewone wijze bij tijdens haar lange ziekbed.

 • 'Matroos verkracht op fregat' (NRC-Handelsblad, 23 maart 2006). Op het marinefregat Tjerk Hiddes is sprake geweest van aanranding, verkrachting, drugsgebruik, drankmisbruik en machtsmisbruik. Dat verklaart de militaire vakbond AFMP naar aanleiding van seksuele intimidatie van een 20-jarige matroos. De vrouw, die een jaar op het marineschip werkte, deed onlangs aangifte van het incident.
 • Politie moet homofoob gedrag registreren (NRC-Handelsblad, ANP-bericht, 23 maart 2006). Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de politie discriminatie en homofoob gedrag verplicht registreert. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het homobeleid van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid).

De visitatie Gender mainstreaming

Zojuist verschenen: een pdf-versie van drie op deze site gepubliceerde commentaren op de tussenrapportages van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE, december 2005) en de reacties van het kabinet en de vakministers (februari 2006):

 • Voorwoord (door Carien Evenhuis, redactie emancipatie.nl)
 • Mieke Verloo: Gidsland vol zwakheden: de Nederlandse emancipatieparadox. Nederland heeft een prima proces opgezet, een set prima instrumenten voor gender mainstreaming ontwikkeld. Maar als het er op aan komt zijn dat evenzovele doekjes voor het bloeden. Nederland gidsland? De verpakking is prachtig, maar de inhoud is vooral lucht.
 • Mineke Bosch: Inderdaad, het moet echt beter! Reactie van een ervaringsdeskundige uit de praktijk van gender mainstreaming.
 • Petra Meier: Daar gaat ons rolmodel! Belgische bedenkingen bij 'Het moet echt beter'.Downloaden integrale tekst (pdf)
donderdag 23 maart 2006

Gender mainstreaming

In onze rubriek Gender mainstreaming nu het derde commentaar op de tussenrapportages van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE, december 2005) en de reacties van het kabinet en de vakministers (februari 2006):

 • Mieke Verloo: Gidsland vol zwakheden: de Nederlandse emancipatieparadox. Nederland heeft een prima proces opgezet, een set prima instrumenten voor gender mainstreaming ontwikkeld. Maar als het er op aan komt zijn dat evenzovele doekjes voor het bloeden. Nederland gidsland? De verpakking is prachtig, maar de inhoud is vooral lucht.

Eerder publiceerden we:Mieke Verloo,
Politicologie en Instituut voor genderstudies Nijmegen
Non-residential fellow Institute for Human Sciences, Wenen

Nieuws (artikelen in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elma Drayer: Elke hoofddoek verspreidt hetzelfde malle bericht (Trouw, 23 maart 2006). Onze minister van verkeer is bekeerd. Op een internationale vrouwenconferentie, vorige week in Aboe Dhabi, ontdekte Karla Peijs plotseling dat de islamitische hoofddoek helemaal geen teken van onderdrukking is. De lap stof geeft vrouwen juist ’vrijheid’. Een hoofddoek biedt immers ’kansen’ aan vrouwen die anders binnen zouden moeten blijven. Het moet gezegd: de logica van Karla Peijs is tamelijk verpletterend. Een misstand legitimeren met dezelfde argumenten als waarmee hij in het leven is geroepen – elders heet zoiets gewoon een cirkelredenering.
 • Incidenten Tjerk Hiddes niet de eerste bij Defensie (Volkskrant, 23 maart 2006). Het is niet voor het eerst dat Defensie wordt geconfronteerd met seksueel wangedrag zoals dat zou hebben plaatsgevonden op het marinefregat hr.ms. Tjerk Hiddes. Eind 2001 waren uitspattingen voor toenmalig staatssecretaris Van Hoof al reden om maatregelen te nemen.
 • Vrouwelijke matrozen aangerand (AD, 23 maart 2006). Vrouwelijke matrozen van het marinefregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes hebben mannelijke collega’s letterlijk uit hun bed moeten slaan nadat ze in hun slaaphut waren besprongen en onzedelijk betast. Eén vrouw die van deze aanranding aangifte deed, werd het leven zo zuur gemaakt, dat ze uiteindelijk bij de marine moest vertrekken. ,,Het erge is dat de leiding dit toestaat,’’ zegt Van den Burg. ,,Zeker op zo’n schip moet de staf zorgen dat vrouwen veilig zijn en dat ze geen publiek bezit worden. Maar de leiding kijkt gewoon de andere kant op. Deze jonge vrouwen waren niet veilig aan boord van het schip.’’
 • PvdA: geen boete voor moeders na studie (ND, 23 maart 2006).Sharon Dijksma, wil geen boete voor moeders die na hun studie besluiten niet te gaan werken. Zij nuanceert hiermee eerdere uitspraken. Overigens: Een woordvoerder van de Informatie Beheer Groep stelt dat de studieschuld van afgestudeerde vaders of moeders niet automatisch wordt kwijtgescholden als zij geen inkomen hebben. ,,Heeft hun partner een inkomen, dan blijft de studieschuld ook na vijftien jaar gewoon staan.'' Die regel blijft in het nieuwe stelsel gehandhaafd. Studenten krijgen dan maximaal 25 jaar de tijd om hun studieschuld af te lossen.
 • Margreet Vermeulen: Afgestudeerde moeder zit zelden thuis bij kroost (Volkskrant, 23 maart 2006). Hoogopgeleide vrouwen die zich op de opvoeding storten, moeten hun studieschuld gewoon aflossen, vindt Kamerlid Dijksma. Tot nervositeit zal het plan niet leiden. Want er zitten weinig hoogopgeleide vrouwen werkloos thuis. Het zijn veelal de laag opgeleide vrouwen die kiezen voor het huisvrouwschap, zo blijkt uit CBS-cijfers. Zie ook:
  • Yvonne Noorduyn: Je betaalt wel een prijs (Volkskrant, 23 maart 2006). Interview. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ik niet mijn eigen geld zou verdienen. Het voelt goed om economisch onafhankelijk te zijn.' Brigitte Slot: werken en opvoeden is niet eenvoudig. 
 • Yvonne Noorduyn: 'Haal geld voor studie terug bij huisvrouw' (Volkskrant, 22 maart 2006). Een hoogopgeleide vrouw die ervoor kiest thuis te blijven bij de kinderen, moet een deel van de kosten van haar opleiding terugbetalen, aldus vice-voorzitter Sharon Dijksma van de PvdA-Kamerfractie. 'Een hoogopgeleide vrouw die ervoor kiest (...) om niet te werken: dat is kapitaalvernietiging. Je geniet op kosten van de samenleving een dure opleiding, die kennis mag je niet straffeloos weggooien’
 • Plan om hoogopgeleide huisvrouw te laten betalen stuit op kritiek (De Volkskrant, 22 maart 2006). Vanuit de Tweede Kamer en de vakbeweging is veel kritiek op het PvdA-plan om hoogopgeleide vrouwen een deel van de opleidingskosten terug te laten betalen als ze na hun studie niet kiezen voor een baan.
 • Hester Jansen: Terug naar Wassenaar (VNO-NCW, 23 maart 2006). Er moet een nieuw werkgelegenheidspact gesloten worden en hoogopgeleide moeders moeten financieel geprikkeld worden om aan het werk te gaan. De politieke visie en de persoonlijke ambities van PvdA-vice-fractievoorzitter Sharon Dijksma.

Actueel > Tijdschriftenrek:

 
woensdag 22 maart 2006

Laatste nieuws:

 • Het Algemeen Overleg emancipatie van donderdag 23 maart (morgen) is uitgesteld naar woensdag 29 maart 2006, van 10.00 - 13.00 uur, Groen van Prinstererzaal, Tweede Kamergebouw Den Haag.
 • Het Algemeen Overleg over de Visitatie Emancipatie volgt - na een pauze - hierna, van 14.00 - 16.00 uur 

Gender mainstreaming

In onze rubriek Gender mainstreaming nu het tweede commentaar op de tussenrapportages van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE, december 2005) en de reacties van het kabinet en de vakministers (februari 2006):

 • Petra Meier: Daar gaat ons rolmodel! Belgische bedenkingen bij'Het moet echt beter'. Het gras is altijd groener, zeker voor het perkje van het emancipatiebeleid. In België is na een aarzelend begin de focus van het nieuwe wetsontwerp gericht op resultaten. Waar in Nederland de teneur blijft dat elk departement zelf verantwoordelijk is, steekt België in dit opzicht zijn Nederlands rolmodel inmiddels voorbij.

Morgen verschijnt de derde en laatste bijdrage: Mieke Verloo: Gidsland vol zwakheden: de Nederlandse emancipatieparadoxPetra Meier is verbonden aan de vakgroep politieke wetenschappen van de Universiteit van Brussel

 

 • Mark van der Werff: Handen af van artikel 1 Grondwet. Voorstel Wilders gekraakt (AD, 21 maart 2006). Minister Donner (Justitie) voelt er niets voor het grondwettelijk verbod op discriminatie te schrappen. Hij heeft geen goed woord over voor het voorstel van Tweede-Kamerlid Geert Wilders artikel 1 uit de Grondwet te halen. Onzinnig, vindt Donner. ,,Als we onze cultuur willen beschermen, moeten we niet een van de belangrijkste waarden daarvan afschaffen.’’
 • Meer vrouwen in Amsterdamse politiek (Amsterdam, 21 maart 2006). In de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad zijn bijna evenveel vrouwen als mannen gekozen: 22 tegen 23. In alle fracties is de verhouding nagenoeg gelijk, zij het dat vrouwen bij de VVD net iets minder en bij GROENLINKS net iets meer dan evenredig vertegenwoordigd zijn. Deze samenstelling is niet het gevolg van voorkeurstemmen maar van de evenwichtige samenstelling van de kandidatenlijsten. In 2002 begon de gemeenteraad met 25 mannen en 20 vrouwen. In de stadsdelen is het aandeel gekozen vrouwen aanzienlijk toegenomen.
 • Marlijn Dingshoff: Jonge vrouwen bestormen de raad (Stentor, 18 maart 2006). ....  Het is geen vriendschap die hen bindt, maar passie voor de lokale politiek. De jonge Veluwse vrouwen zijn deze week beëdigd als raadslid in hun eigen gemeente. Net als in de rest van het land verandert ook op de Veluwe het beeld van de politiek, als bolwerk van serieuze grijze mannen, gestaag; in totaal zijn er in de Veluwse gemeenten tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen liefst acht jonge vrouwen tot en met dertig jaar in de raad gekozen.
 • 8 maart Emancipatie Bottom Up (E-Quality, maart 2006). In een volle zaal van de Balie kwamen meer dan 180 vrouwen bij elkaar om samen Internationale Vrouwendag te vieren tijdens het seminar Emancipatie Bottom-Up van E-Quality, FORUM en de Vrije Universiteit Amsterdam.
dinsdag 21 maart 2006

Gender mainstreaming

In onze rubriek Gender mainstreaming het eerste commentaar op de tussenrapportages van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE; december 2005) en de reacties van het kabinet en de vakministers (februari 2006):

 • Mineke Bosch: Inderdaad, het moet echt beter! Gendermainstreaming als de voorspelde grote verdwijntruc. De reacties van kabinet en vakministers lijken op een 'welles-nietes-spel'. De conclusies van de VCE zijn overtuigend. Op althans het terrein van onderwijs en wetenschap had het eindoordeel van de VCE toch iets positiever kunnen uitvallen.

 Mineke Bosch is verbonden aan het Centrum Gender en Diversiteit, Universiteit van Maastricht

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Annelies Huygen: Eén partij voor allochtonen is net zo raar als een voor vrouwen (Trouw, 21 maart 2006). Meestal stem ik op een vrouw. Dan kies ik een dame op de lijst van mijn voorkeur. Ik maak die keuze omdat de vrouw nog steeds op achterstand staat. Een vrouw mag stemmen op een vrouw. Blijkbaar geldt dat niet voor allochtonen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn eindelijk veel migranten gaan stemmen. Ze stemden niet op speciale migrantenpartijen, maar op de oer-Nederlandse PvdA.
 • Peijs: Hoofddoek geeft vrouwen juist vrijheid (NRC-Handelsblad, 20 maart 2006). Minister Peijs (Verkeer, CDA) ziet de islamitische hoofddoek niet langer als een teken van onderdrukking. De hoofddoek „geeft vrouwen juist vrijheid”, zegt de minister in een interview met De Telegraaf. „Het dragen van een hoofddoek is natuurlijk cultureel bepaald. En zo voelen die vrouwen dat ook, want zo beleven zij hun religie. Daarnaast biedt een hoofddoek juist kansen voor vrouwen in sommige islamitische landen, die zonder hoofddoek anders het huis niet uit mogen”, aldus de minister.
 • Ard Schouten en Tessa Logcher: Doodsbang voor loverboys (AD, 20 maart 2006). Ze hebben stuk voor stuk problemen, vooral thuis. En dan is er bij een ontmoeting op het taxiplatform van Hoog Catharijne ineens een jongen die zich over hen ontfermt. Aardige gast, sociale jongen. Hij houdt de jonge vrouwen voor dat hun toekomst niet zo somber is als ze denken. Binnen een mum van tijd wonen ze samen. Niet veel later werken ze achter de ramen in Amsterdam, Deventer of elders in Nederland. Of in een massagesalon.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:

 • Bert Scova Righini: Een leven in twee vaderlanden. Biografie van Bep Vuyk (1905-1991). Kort na haar terugkomst in Nederland als politiek vluchtelinge voor Soekarno’s bewind typeert Beb Vuijk (1905-1991) haar leven als:Avontuurlijker, bewogener en opwindender dan van vele andere vrouwen, niet in de eerste plaats door de uiterlijke omstandigheden en gebeurtenissen,maar meer nog door de wijze hoe ik daarop reageerde: fel, hevig en totalitair omdat ik schrijfster ben, en sterk en snel bewogen’. Uitgeverij '' Oost en West''. ISBN 90 6718 255 9. Leiden, 2006.maandag 20 maart 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Sara Berkeljon: SGP morrelt aan de 'ordening van God' (De Volkskrant, 20 maart 2006). Steeds meer SGP-leden twijfelen aan het standpunt dat vrouwen geen volwaardig lid mogen zijn van de partij. Vooral de jongeren pleiten voor versoepeling. Meisjes krijgen straks binnen de SGPJ bestuurlijke functies.
 • Aantal homohuwelijken stabiliseert (De Volkskrant, 20 maart 2006). Vijf jaar na de invoering van het homohuwelijk is het aantal huwelijken tussen twee mensen van gelijke sekse gestabiliseerd. In 2005 trouwden 1166 homo's en lesbiennes, een jaar eerder 1210. In 2001, het jaar dat het voor het eerst mogelijk was voor homo's om zich in de echt te verbinden, trouwden nog 2414 stellen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • Sociale Atlas vrouwen uit etnische minderheden. Brief dd. 17 maart 2006 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer ter aanbieding van:
 • Somajeh Ghaeminia: Waarom Nadia de nikaab afdeed (Trouw, 17 maart 2006). Eerst droeg Nadia, een Marokkaans-Nederlands moslimmeisje, een strakke spijkerbroek. Daar waren haar ouders boos over. Toen deed ze een nikaab om, en waren haar ouders nog bozer. Nadia vertelt waarom ze nu de nikaab weer heeft afgedaan.
 • Kabinet verdeeld over al dan niet opleggen boerka-verbod (Trouw, 16 maart 2006). Minister Verdonk krijgt tot nu toe geen steun in het kabinet voor een verbod op het dragen van een boerka in de openbare ruimte. CDA en D66 voelen er weinig voor.
 • Voortgang kinderopvang. Brief dd. 16 maart 2006 van minister De Geus (SZW) aan de Tweede Kamer inzake een drietal kwesties, waaronder alleenstaande moeders in de bijstand.
 • Commission on the Status of Women concludes 50th Session (16th March, 2006). The Commssion adopts agreed conclusions on decision-making, development.
  • For 2007, the priority theme would be:  “The elimination of all forms of discrimination and violence against the girl child”
  • For 2008, “Financing for gender equality and the empowerment of women”,  and
  • For 2009, “The equal sharing of responsibilities between women and men, including caregiving in the context of HIV/AIDS”.  The themes are based on the Beijing Platform for Action and the outcome document of the twenty-third special session of the General Assembly.
 • 'Overheid moet veiliger klimaat creëren voor homo's' (Volkskrant, 16 maart 2006). Het COC, de belangenorganisatie voor homoseksuelen, is geschokt over de uitkomsten van twee onderzoeken naar geweld en agressie tegen homoseksuelen. Die blijken zich de laatste jaren onveiliger te voelen. Uit het onderzoekt blijkt dat ongeveer 40% van de Nederlandse homoseksuelen en lesbische vrouwen het laatste jaar slachtoffer is geweest van geweld of agressie.
 • Emancipatieprijs 2005 naar Hennie Mol (Den Helder, 9 maart 2006). De Gemeentelijke Emancipatieprijs 2005 gaat naar Hennie Mol voor haar enthousiaste en deskundige inzet gedurende een periode van al meer dan 20 jaar voor de emancipatie van meisjes en vrouwen in Den Helder. De prijs werd woensdag 8 maart, uitgereikt door wethouder Don tijdens de viering van de Internationale Vrouwendag.

Gesignaleerd:

 • Europees emancipatiebeleid m/v : zoeken en vinden (E-Quality, maart 2006). Handleiding voor het vinden van documenten - van beleidsvoorstellen tot wetgeving, van resoluties tot achtergrondstudies - over emancipatie, gelijke behandeling m/v, gender, gender mainstreaming en non-discriminatiebeleid op diverse gronden.
 • Literatuurlijst Europees vrouwenemancipatiebeleid (E-Quality, maart 2006). Selectie van boeken, rapporten, tijdschriften en websites over het algemene vrouwenemancipatiebeleid van de Europese Unie en publicaties van de EU zelf over dit onderwerp (co-productie van het IIAV, E-Quality en de Nederlandse Coördinatie in de European Women's Lobby NC-EWL, ter gelegenheid van de bijeenkomst Roadmap Gender Equality op 17 maart 2006.)

Focus > Onze vrouw in New York:

 • Marieke Sanders: 'Helaas ....'.  Zesde en voorlopige laatste bijdrage (9 en 10 maart 2006) van de vrouwenvertegenwoordiger 2006, die in New York de vergadering bijwoonde van de Commission on the Status of Women.

Actueel > Agenda:
zaterdag 18 maart 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):
vrijdag 17  maart 2006

Gesignaleerd:

Emancipatie als kwestie

Onder deze titel verscheen het Liber Amicorum dat op 14 maart 2006 werd aangeboden aan Prof. dr. Anneke van Doorne-Huiskes ter gelegenheid van haar officiële afscheid van de universitaire wereld in verband met het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Het boek, onder redactie van Laura den Dulk, Tanja van der Lippe en Joop Schippers, bevat bijdragen van collega's en ex-collega's uit de lange academische loopbaan van Anneke van Doorne rond
het thema vrouwen en beroepsparticipatie. Nadere informatie over de bestelwijze van deze publicatie is verkrijgbaar bij de redacteuren.
Geen mailadres van één van hen ? Mail naar steo@planet.nl en wij zenden het door.[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]