zaterdag 24 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  FEBRUARI 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF FEBRUARI 2006

woensdag 15  februari 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jellie Kiefte-Boersma: Stem op kwaliteit, niet op geslacht (ND, 14 februari 2006). Minister De Geus roept mannen op op 7 maart een voorkeursstem aan vrouwen te geven bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het is merkwaardig dat door de regering zelf, over de hoofden van de betrokkenen heen, gesuggereerd wordt dat mannen stemadvies nodig hebben en dat vrouwen niet op eigen kracht gekozen kunnen worden. ..Goed functionerende vrouwelijke gemeenteraadsleden met opgroeiende kinderen redden het alleen met een stabiele achterwacht. Dat geldt trouwens ook voor de mannelijke gemeenteraadsleden: alleen als hun vrouw er honderd procent achterstaat en bereid is vele uren alleen voor het gezin op te draaien, kunnen ze hun rol als volksvertegenwoordiger goed vervullen.
 • Gendermainstreaming - Reactie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de Tussenrapportage van de VCE (BZK, zonder datum). Hieruit: De Tussenrapportage laat zien dat er verbeteringen mogelijk zijn. Tegelijkertijd is er bij een fors aantal beleidsterreinen meer aandacht voor gender mainstreaming dan de VCE laat zien, en worden als gevolg daarvan dus ook resultaten geboekt.
  • Tussenrapportage VCE. Brief dd. 9 december 2006 aan de bewinspersonen BZK. Hieruit:
   • De commissie constateert dat er binnen BZK, afgezien van de kort geleden opgezette Gender Commissie, geen beleid is op het gebied van gender mainstreaming. Een duidelijke visie ontbreekt, er is geen gevoel van urgentie te bespeuren. De commissie heeft overigens wel waardering voor de aandacht die BZK besteedt aan het beleid gericht op de bevordering van een divers personeelsbestand bij overheid en in openbaar bestuur. De commissie betreurt het echter dat de aandacht voor vergroting van het aandeel van vrouwen in de politiek daarbij is verminderd. De commissie constateert verder dat BZK geen genderdeskundigheid opbouwt en te weinig aandacht schenkt aan de integratie van een genderperspectief in het BZK-beleid.

Agenda:

 • vrijdag 25 en zaterdag 26 maart 2006: Festival vrouwenfilms Assen. Gaat het Festival Vrouwen-films wel door na 25 jaar? Deze vraag hebben we het afgelopen jaar vaak gekregen. Met gepaste trots kunnen we zeggen: Ja, het festival gaat door!

Onze andere sites > www.vrouwendag.nl:

 
dinsdag 14 februari 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Eveline Brandt: Medische ethiek | Eicellen als handelswaar (Trouw, 14 februari 2006). Wie is de eigenaar van weefsel dat het lichaam heeft verlaten? Van wie is de eicel die wordt gebruikt in stamceltechnologie? Hebben vrouwen iets te zeggen over een eicel die zij ’gedoneerd’ hebben? De Amerikaanse filosofe Donna Dickenson zoekt naar antwoorden op lastige vragen in de bio-ethiek. Ze krijgt daarvoor de Spinozalens, een grote wetenschappelijke prijs.
 • Hondsmoe van crèche naar school (RefD, 13 februari 2006). ''Kinderopvang op school is een verfrissend idee. Slechts 35 procent van de vrouwen werkt fulltime. We zijn nog steeds een klassieke mannenmaatschappij. Hoog tijd om een doorbraak te forceren”, aldus minister Pechtold -nooit vies van ferme uitspraken- tijdens een debat van Onderwijsbond CNV. Hij kreeg tegengas, maar was toen zelf al vertrokken.
 • Meer mensen wonen zonder partner (CBS webmagazine, 13 februari 2006). Mannen van 18–62 jaar wonen vaker zonder partner dan vrouwen: één op de vier mannen en één op de vijf vrouwen. Dit komt vooral omdat er meer alleenstaande mannen zijn dan alleenstaande vrouwen. Verder wonen meer mannen dan vrouwen nog bij hun ouders. Jongens verlaten namelijk gemiddeld op latere leeftijd het ouderlijk huis dan meisjes. Vrouwen zijn vaker alleenstaande ouder. Na een echtscheiding blijven de kinderen doorgaans bij de moeder wonen.
 • Piet de Jong: 'SGP moet vrouwelijk talent benutten' (ND, 13 februari 2006). Jongerenvoorzitter Christian van Bemmel daagde De Geus uit te verklaren waarom hij zijn oproep deed. ,,Toen ik erover nadacht om op 7 maart op een vrouw te stemmen bedacht ik me dat de SGP daar niet mee uit de voeten kan. Daarom heb ik een pleidooi gehouden voor het benutten van talenten. Wie weet wat er dan in de toekomst nog kan gebeuren?'' En daarmee kwam de minister weg. De discussie ging ook over prostitutie.
 • Minister De Geus breekt lans voor actieve rol vrouwen in SGP (SZW, 11 februari 2006). Minister De Geus (SZW) toonde op de SGP Jongerendag begrip voor de gevoeligheid van dit onderwerp bij de SGP. 'Maar ik weet ook dat er veel vrouwen zijn met uitgesproken politiek talent. Binnen jullie kring zal dat niet anders zijn. Mag je die talenten onbenut laten als de samenleving er om vraagt? Ik vind van niet,' zei minister De Geus in zijn toespraak.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Annelies Verbeke - schrijfster - radio-interview (NPS, Kunststof, 10 januari 2006). Voor haar debuut Slaap! ontving de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke onder andere de Debuutprijs 2004 en een Gouden Ezelsoor. In haar tweede roman Reus beschrijft ze weer de banaliteit van het leven op vervreemdende wijze. Twee zussen van rond de dertig verlangen veel van het leven, maar het leven werkt niet altijd mee.maandag 13 februari 2006

Servicepagina > Oproepen:

Leontine moet bij het FNV-vrouwensecretariaat blijven

     Donderdag 9 februari 2006 - Tot onze verbijstering hoorden we dat Leontine Bijleveld ontslag aangezegd heeft gekregen door de FNV. Hét vrouwengezicht van de FNV, het FNV-vrouwensecretariaat, sinds mensenheugenis. Dé brug tussen vakbeweging en vrouwenbeweging in al haar diversiteit.
    
We kunnen ons niet voorstellen wat zij misdaan moet hebben om haar gedwongen vertrek bij het FNV-vrouwensecretariaat te rechtvaardigen. Gedwongen vertrek van Leontine bij het FNV-vrouwensecretariaat is een klap in het gezicht van de vrouwenbeweging (en voor alle inzet van Leontine zelf).
    
Wij zijn altijd in de waan geweest dat het FNV voor werknemers in het algemeen opkomt en als werkgever voor haar werknemers in het bijzonder. Daarnaast voor haar leden.
    
Wij willen dat Leontine behouden blijft voor het FNV-vrouwensecretariaat.

Onderteken met je naam en eventueel organisatie.
Stuur de mail naar:
Agnes.Jongerius@vc.fnv.nl 
met een c.c. aan
Leontinemoetblijven@hotmail.com  
en stuur het door naar anderen.

Lin McDevitt-Pugh - Marjan Sax - Gisela Düting - Ireen Dubel - Saskia Poldervaart - Rita Naloop - Özden Kutluer - Hellen Felter. Zie ook een nadere toelichting op deze oproep.

 • De Stichting Ariana studiefonds voor Afghaanse vrouwen zoekt per 1 juli 2006 een nieuwe penningmeester. De stichting Ariana is een vrijwilligersorganisatie in Maastricht die zich inzet om fondsen te verwerven voor het verlenen van studietoelagen aan Afghaanse meisjesstudenten in Kabul. Het bestuur van de Stichting bestaat uit 7 vrouwen waarvan 3 van Nederlandse en 4 van Afghaanse afkomst. De stichting Ariana verleent op dit moment aan 36 studenten een studietoelage en heeft in Kabul een goed functionerende partner, het Educational Center for Women (ECW).
  • Als u een geschikte kandidaat kent, wilt u haar of hem attent maken op deze vacature?
  • Reacties naar Ruth de Kanter (voorzitter Stichting Ariana).

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Nog nooit groeide de bevolking zo traag (Volkskrant, 11 februari 2006). Hieruit: In Frankrijk wordt ook een van de oorzaken bestreden: de overheid stimuleert met hoge premies en ruime kinderopvang gericht het aantal geboorten. In Nederland is een actieve geboortepolitiek geen issue. Balkenende zei dat het kabinet wel degelijk ‘oog heeft voor het functioneren van het gezin’. Zo betalen ouders in het nieuwe zorgstelsel geen premie meer voor hun kinderen.
 • Sarah-Mie Luyckx: Deeltijdarbeid | Vrouwen kunnen werk en gezin nauwelijks scheiden (Trouw, 11 februari 2006). Parttime en flexibel werken blijken niet de ultieme remedie om werk en zorgtaken goed te combineren, toont onderzoek van psycholoog Karen van Rijswijk aan. Vrouwelijke deeltijders zijn te veel in de ban van het gezin, en worden daar niet gelukkig van. Zie ook:
 • Mieke Fiers: Dagelijks spitsuur (Univers, 9 gebruari 2006). Op je werk aan thuis denken. En andersom. Een probleem dat je door minder werken niet automatisch oplost, concludeert promovenda Karen van Rijswijk. Zelfs niet in het flexibele leventje van een wetenschapper.
 • Parttime werk niet altijd goed voor werk-thuisbalans (Universiteit Tilburg, 3 februari 2006). Parttime werk en flexibele werktijden houden het gevaar in dat werknemers op het werk meer bezig zijn met thuis. Psychologe Karen van Rijswijk stelt in haar proefschrift dat aangepaste werktijden waarschijnlijk de werk-thuisbalans alleen verbeteren als de tijden afgestemd zijn op de persoonlijke behoeften.
 • De Geus pleit voor meer werkende vrouwen (Trouw, 11 februari 2006). Nederland heeft behoefte aan meer werkende vrouwen, stelt minister de Geus (SZW) op de SGP Jongerendag. Om de gevolgen van vergrijzing tegen te gaan, is het belangrijk dat meer vrouwen 'hun talenten benutten'.
 • G. Kleiverda: Abortus houdt status aparte. Evaluatie van de WAZ leidt niet tot betere kwaliteit (Medisch Contact, nummer 06, 10 februari 2006, pp. 244-246). Vrouwen die een abortus willen, kunnen niet kiezen voor een bepaalde vorm van pijnbestrijding. Ook de informatie over bijvoorbeeld medicamenteuze abortus is gering. Misschien zijn we beter af zónder abortuswet.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Carin Goeijers - documentairemaakster - radio-interview (NPS, Kunststof, 6 februari 2006). In de documentaire God is my DJ volgt documentairemaakster Carin Goeijers de organisator van grootschalige dance events, Duncan Stuttenheim. Dit portret over hedonisme en de zoektocht naar diepere zingeving draait momenteel in de bioscoop. Voor een eerdere documentaire, De Nieuwerwetse Wereld, ontving zij een Gouden Kalf.
 • hspace=0  Lenny Kuhr - zangeres - radio-interview (NPS, Kunststof, 10 februari 2006). Het nieuwe album van zangeres Lenny Kuhr bevat volgens critici “frisse teksten en plezierige melodieën”. De gelijknamige theatertournee Panta Rhei, toert momenteel door het land. Haar eerste bekendheid kwam in 1969 toen ze het songfestival won met het liedje De troubadour. In de jaren '80 was ze een van de populairste artiesten in de lichte muziek door hits als Visite.zaterdag 11 februari 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Defensie aan top emancipatiebeleid (Ministerie van Defensie, persbericht 9 februari 2006). De visitatiecommissie Emancipatie, die het emancipatiebeleid bij de rijksoverheid volgt, beoordeelt en stimuleert, heeft op dinsdag (7 februari) haar tussenrapportage gepresenteerd. In de persconferentie werd Defensie apart genoemd als ‘best presterende ministerie’.
 • hspace=0 Vrouwenbesnijdenis vanuit Nederland (tweevandaag.nl, 8 februari 2006). In Nederland is vrouwenbesnijdenis verboden. En sinds deze maand is het in Nederland verboden een meisje naar het land van herkomst te sturen om te laten besnijden. Ouders lopen in beide gevallen kans op twaalf jaar gevangenisstraf. Maar is het hard bestraffen van deze oeroude traditie de manier om deze te beëindigen? Hoe kijken Somaliërs er zelf tegenaan?
 • Dat moet echt beter. Commentaar van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) n.a.v. de gelijknamige tussenrapportage van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE).

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:
vrijdag 10 februari 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006 - 2010

In onze serie Opinies over het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006 - 2010 de vijfde bijdrage:

 • Evelien Tonkens: Marie werd wijzer. Aart-Jan ook? De kern van emancipatie is dat er een einde komt aan vrouwen als afhankelijke wezen, als vulling en reservepost. Dat vrouwen eindelijk écht gelijk gaan delen in macht, status en inkomen, en niet meer als vanzelfsprekend naar die hoek van de samenleving worden gemanoeuvreerd waar gratis hard werken en niet zeuren verlangd wordt. Zo bezien is dit de meest anti-emancipatoire nota die in jaren geschreven is.

Eerder publiceerden we:Evelien Tonkens, hoogleraar Actief Burgerschap (UvA), lid Tweede Kamer (Groen Links, 2002-2005)
donderdag 9 februari 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0 Standpunt.nl (NCRV-radio) ging donderdag 9 februari 2006 over de stelling 'We moeten 7 maart op een vrouw stemmen'. Als toelichting werd gegeven:
  • Over een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen. En als het aan minister De Geus van Sociale Zaken ligt stemmen we dan allemaal op een vrouw. Want die zijn in de lokale politiek fors in de minderheid. Slechts één op de vijf burgemeesters is vrouw, en het percentage vrouwelijke wethouders is met zestien procent nog veel lager. Om dit verschil vlot te trekken heeft de minister opgeroepen om bij de verkiezingen op 7 maart te stemmen op een vrouw.
   Maar zitten we wel te wachten op meer vrouwen in het gemeentelijke pluche? En is de oproep van De Geus niet overbodig? Bovendien is het opmerkelijk dat juist híj met deze oproep komt, want uitgerekend De Geus heeft de afgelopen jaren flink bezuinigd op bijvoorbeeld de kinderopvang. Of is zijn oproep terecht en verdienen vrouwen massaal onze stem?
  • de uitslag van de stemming op de website stand.nl
  • de discussie op de website stand.nl
 • Het FNV Magazine van 8 februari 2006 houdt een poll met de vraag 'Ministeries krijgen ondersteuning bij het halen van de emancipatiedoelstelling van dit kabinet. Wat vindt u ervan ?'. De mogelijke antwoorden: Het werd eens tijd | Goed plan ! | Die doelstelling halen ze toch niet meer | Had dit kabinet dan een emancipatiedoelstelling ? Stem zelf of zie de resultaten.
 • 'Vrouw te weinig aan het werk' (Nederlands Dagblad, 8 februari 2006). Nederland haalt de Europese doelstelling om in 2010 65 procent van de vrouwen aan het werk te hebben waarschijnlijk niet. Dat stelde minister De Geus van Sociale Zaken gisteren bij de presentatie van de tussenrapportage van de Visitatiecommissie Emancipatie (VCE).
 • Krijgt Japan een keizer of een keizerin? (Volkskrant, 8 februari 2006). Prins Akishino en prinses Kiko (Japan) verwachten in september hun derde kind. Keizer Akihito van Japan krijgt dus misschien toch nog een kleinzoon. De meeste Japanners hadden zich er al mee verzoend dat op den duur een vrouw zou plaatsnemen op de Chrysantentroon. Maar nu bestaat er toch weer een kans dat de dynastie in mannelijke lijn kan worden voortgezet. De opinies zijn aan het verschuiven: drie maanden geleden zag 77 procent van de Japanners graag een vrouw op de troon, nu nog maar 63 procent. Een keizerlijk kleinzoontje zou de traditie veiligstellen.
 • Carlijne Vos: Overblijven regelen niet zo gemakkelijk (Volkskrant, 8 februari 2006).  Overblijven is niet langer alleen een zaak van ouders. Vanaf volgend schooljaar is de school verantwoordelijk. Ze moeten niet meer blindvaren op pnbeperkte inzet van vrijwilligers. Terwijl scholen naar oplossingen zoeken, grijpen commerciële bedrijven hun kans.
 • hspace=0  Naema Tahir praat over haar boek 'Kostbaar bezit' waarin zij zeer expliciet schrijft over seksualiteit van de moslimvrouw (novatv.nl, 6 februari 2006).

Actueel > Agenda:
woensdag 8  februari 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Mannen stem op een vrouw (AD, 7 februari 2006). Minister de Geus (SZW) roept mannen met de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart op een vrouw te stemmen. ,,Als mannen een prachtig gebaar willen maken voor Internationale Vrouwendag op 8 maart. Dan kunnen ze dat al doen tijdens de verkiezingen op 7 maart door op een vrouw te stemmen'', aldus de Geus dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Visitatiecommissie Emancipatie. Zie ook:
  • Mannen stem op een vrouw (ND, 7 februari 2006). Hieruit nog: Tijdens de campagne van De Geus rijdt elke werkdag op reguliere NS-treinen een groep van tien vrouwelijke (kandidaat-)gemeenteraadsleden door Nederland. Elke dag zal een andere groep uit een andere gemeente vertrekken en folders in de trein uitdelen met ,,de beste tien redenen om op een vrouw te stemmen''. De 'treinestafette' begint maandag 20 februari om 8.00 uur vanaf het Centraal Station Rotterdam.
 • Man wil geslachtsloos staan ingeschreven (AD, 7 februari 2006). Een inwoner van Enschede wil tot het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, procederen om als geslachtloos door het leven te kunnen gaan. De gemeente Enschede heeft gezegd dat het niet mogelijk is om zonder geslachtsaanduiding bij de burgerlijke stand te worden ingeschreven. Het kan alleen maar of als man of als vrouw. De rechtbank Arnhem stelde de gemeente eerder in het gelijk.
 • Nieuwe themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek (persbericht dd. 6 februari 2006 KNAW). De KNAW afdeling Onderzoek Informatie heeft, in opdracht van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) een themadatabase gemaakt over 'Vrouwenstudies en Genderonderzoek'. De themadatabase Vrouwenstudies en Genderonderzoek bevat informatie over ruim 550 onderzoeksprojecten op een zeer breed terrein. De database is een voortzetting van de eerdere Databank Onderzoek Vrouwenstudies.
 • Dossier beleidsdoelen emancipatiebeleid (E-Quality, 7 februari 2006). Overzicht van de beleidsdoelen en streefcijfers uit het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006-2010 van de regering, getiteld ‘Emancipatie: Vanzelfsprekend, maar het gaat niet vanzelf!’. Naast de streefcijfers voor 2010 geeft E-Quality in dit dossier de huidige stand van zaken aan. Zie ook:
 • Emancipatie op ministeries 'teleurstellend' (NRC-Handelsblad, 7 februari 2006). Het is slecht gesteld met het vrouwen-emancipatiebeleid op de Nederlandse ministeries. Dit beleid heeft een nieuwe impuls nodig. Dit stelt de Visitatie Commissie Emancipatiebeleid (VCE), die sinds 2004 in opdracht van minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) onderzoek heeft gedaan naar het emancipatiebeleid op de ministeries. Voorzitter van de commissie Elfferich-Lodders noemt de resultaten van het onderzoek ‘teleurstellend’. De commissie constateert dat het emancipatiebeleid op de ministeries is weggezakt.

Agenda:

 • woensdag 15 februari 2006: Verkiezingsbijeenkomst 'Een stem voor diversiteit'. Discussie met nationale en lokale zwarte, migranten- en vluchtelingenpolitici (o.a. Nihat Eski en Kathleen Ferrier), aspirant-politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Organisatie: E-Quality. Plaats: Het Vechthuis, Jagerskade, 13-15, Utrecht. Tijd: 18.30 - 22.00 uur. 

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

 • De Allochtone Vrouwen Telefoon biedt een vertrouwelijk gesprek en geeft advies en informatie. Ze is er voor alle allochtonen en voor alle betrokken organisaties. Het telefoongesprek kan gaan over grote, maar ook over kleine zorgen. Enkele voorbeelden zijn opvoeding van de kinderen, relatieproblemen, financiële onzekerheid of de verblijfsvergunning. Ook kunnen de bellers informatie krijgen over tal van onderwerpen en instellingen.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]