zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2006
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2006
 >  FEBRUARI 2006 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF FEBRUARI 2006

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
dinsdag 28  februari 2006

Onze andere sites > www.vrouwendag.nl:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Hoe het werkt met kinderen. Moeders over kinderopvang en werk

Op dinsdag 28 februari 2006 verscheen het SCP-rapport Hoe het werkt met kinderen. Moeders over kinderopvang en werk (integrale tekst | persbericht, waarin samenvatting). In dit rapport wordt ingegaan op de keuzes die moeders maken wanneer zij het verzorgen van de kinderen willen combineren met werken. Hoewel het formele aanbod van kinderopvang de laatste jaren sterk is uitgebreid, maakt slechts een minderheid van de ouders daar gebruik van. Is dit een bewuste keus of is het aanbod te gering of te duur? En welke rol speelt kinderopvang bij de beslissing van moeders om al dan niet te blijven werken? Naast deze vragen wordt verder ingegaan op de gevolgen van de Wet kinderopvang op gebruik en kosten van de formele opvang.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Radio-interview met Anita Witzier - presentator (NPS | Kunststof, 24 februari 2006). Oude liefdes komen opnieuw tot leven in een nieuwe serie van het KRO-programma Memories. Presentatrice Anita Witzier werkt alweer het achtste seizoen aan een programma dat haar ook persoonlijk heeft beïnvloed. Ooit begon ze als manusje van alles bij de talkshow Tineke, later presenteerde ze onder anderen Tien voor Taal en Hints.maandag 27 februari 2006

Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006 - 2010

In onze serie Opinies over het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie 2006 - 2010 de zesde bijdrage:

 • Annelou Ypeij: Het is tijd voor genderbeleid! De grenzen van het emancipatiepotentieel van arbeidsparticipatie zijn inmiddels  bereikt, voor laag- én voor hoger opgeleide vrouwen. Méér arbeidsparticipatie van vrouwen brengt het emancipatiedoel echt niet verder. Het is tijd voor genderbeleid, met als doel  het opheffen van de machtsongelijkheden tussen de seksen.

Eerder publiceerden we:Annelou Ypeij, gender antropoloog,
universitair docent bij het Centrum voor Studie en Documentatie
van Latijns- Amerika (CEDLA) te Amsterdam

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Falend beleid is gevaar voor gezondheid vrouwen' (Trouw, 27 februari 2006). Gynaecologen waarschuwen voor de gevolgen van het Nederlandse emancipatiebeleid. Het volgens de artsen falende beleid zorgt voor een toename van onvruchtbaarheid, borstkanker en complicaties bij zwangerschap. Dat zegt emeritus hoogleraar gynaecologie Hans Merkus maandag in Algemeen Dagblad. Om het probleem onder de aandacht te brengen hebben artsen de initiatiefgroep 'Gezondheidsproblemen en emancipatie' opgericht.
 • Kamer maakt zich zorgen over 'sexy' videoclips (Elsevier.nl, 27 februari 2006). De Tweede Kamer wil 'vrouwonvriendelijke' videoclips aan banden leggen. Een kamermeerderheid van CDA, VVD en PvdA maakt zich zorgen over het effect dat de muziekclips met schaarsgeklede vrouwen hebben op jongeren.
 • Martine Boelsma en Dafhne Holzer: Ook een slimme meid krijgt steeds later een kind (AD, 26 februari 2006). Een slimme meid, krijgt haar kind op tijd! Met die slogan proberen gynaecologen al tien jaar het tij te keren. Tevergeefs: ook de slimme meiden krijgen hun kinderen steeds later, met alle medische gevolgen van dien. 'Geen wonder', vind Hans Markus, emeritus hoogleraar gynaecologie. 'Als je vrouwen de arbeidsmarkt opjaagt zonder dat je de mogelijkheid creeert dat ze moeder worden krijg je uitstelgedrag. ze de gelegenheid te geven kinderen te krijgen. Pas als mannen meer gaan zorgen en er veel betere en goedkopere kinderopvang komt, verandert dat'. 
 • Martine Boelsma: Late zwangerschappen eisen hun tol (AD, 26 februari 2006). Gynaecologen maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlandse vrouwen. Zij geven het falend emancipatiebeleid de schuld van de toename van onvruchtbaarheid, borstkanker en complicaties bij zwangerschappen en bevallingen. Zie ook:
 • Combinatie werk/privé  bezorgt vrouwen gezondheidsproblemen (KNOV, 20 februari 2006). Het huidige emancipatiebeleid doet vrouwen onrecht aan en maakt ze ziek. Dat vindt de initiatiefgroep 'Gezondheidsproblemen en emancipatie' van de NVOG. Steeds vaker worden gynaecologen geconfronteerd met vrouwen die gezondheidsproblemen hebben door de stressvolle combinatie van werk en privé.

 
zondag 26 februari 2006

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • CDA: fors hogere kinderbijslag (De Volkskrant, 23 februari 2006). Het CDA wil extra geld vrijmaken om de kinderbijslag te verhogen. Fractievoorzitter Maxime Verhagen zei woensdagochtend te denken aan een verhoging van rond de 10 procent. Dat zou driehonderd miljoen euro per jaar gaan kosten.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:
zaterdag 25 februari 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • SCP: kosten kinderopvang schrikken moeders niet af (NRC-Handelsblad, 25 februari 2006). Vrijwel alle moeders vinden de kosten voor kinderopvang hoog of te hoog, maar ze laten zich daardoor niet afschrikken. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat slechts weinig moeders wegens de kosten niet of minder gebruik maken van opvang dan ze zouden willen.
  • Dit bericht loopt vooruit op de officiële publicatie, op dinsdag 28 februari a.s., van het SCP-rapport Hoe het werkt met kinderen. Moeders over kinderopvang en werk. Blijkens een bericht op de SCP-site wordt in dit rapport ingegaan op de keuzes die moeders maken wanneer zij het verzorgen van de kinderen willen combineren met werken. Hoewel het formele aanbod van kinderopvang de laatste jaren sterk is uitgebreid, maakt slechts een minderheid van de ouders daar gebruik van. Is dit een bewuste keus of is het aanbod te gering of te duur? En welke rol speelt kinderopvang bij de beslissing van moeders om al dan niet te blijven werken? Naast deze vragen wordt verder ingegaan op de gevolgen van de Wet kinderopvang op gebruik en kosten van de formele opvang.
 • Roelien Wierstra: 'Het moet echt beter !'. Emancipatiebeleid van ministeries doorgelicht (De Telegraaf, 25 februari 2006). De oproep van minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om voor de gemeenteraadsverkiezingen op een vrouw te stemmen is sympathiek, maar gaat voorbij aan de vraag waaróm er zo weinig vrouwelijke raadsleden zijn. Daarnaast is het ijdele hoop om te veronderstellen dat aan het einde van deze kabinetsperiode een coördinerend bewindspersoon voor het emancipatiebeleid overbodig is geworden. Deze kritiek komt van Tineke Lodders, die in opdracht van de bewindsman het emancipatiebeleid van de ministeries doorlicht.
 • PvdA wil halfjaar betaald ouderschapsverlof (De Telegraaf, 24 februari 2006). De Partij van de Arbeid wil het ouderschapsverlof fors uitbreiden. Moeders zouden rond de bevalling een halfjaar betaald verlof moeten krijgen. Vaders krijgen als het aan de sociaaldemocraten ligt minimaal vijf verlofdagen in plaats van de huidige twee.vrijdag 24  februari 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Maaike Rupert: 'Iedereen is hier toch al hoer' (AD, 24 februari 2006). ,,Ik was gewoon buiten met een groepje vrienden, toen een meisje me bij zich riep. Ik heb een telefoon nodig, zei ze.' 'Ik had toevallig wel een telefoon. Maar ik zei dat ik die niet zomaar zou geven. Ze is met me mee gegaan en toen is het gebeurd.’’ Steven (20), niet zijn echte naam, is de enige die er ronduit voor uit durft te komen. Seks in ruil voor geld of spullen. Jongeren in Amsterdam-Zuidoost (en ver daarbuiten) weten er allemaal van, maar toegeven dat ze er zelf aan meedoen, ligt lastig.

Onze andere sites > vrouwendag.nl
donderdag 23  februari 2006

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Elma Drayer: Krijgen mannelijke machthebbers ooit het verwijt dat ze niet lief genoeg zijn? (Trouw, 23 februari 2006). Het was een pijnlijke scène, zondag in ’Buitenhof’: de aanvaring tussen gast Betsy Udink en presentator Peter van Ingen. Hij informeerde of het geen ’dilemma’ oplevert dat zij als ambassadeursvrouw kritische boeken schrijft over de moslimlanden waar haar man werkzaam is. De auteur antwoordde fijntjes dat ze zijn bezorgdheid zeer op prijs stelde. Maar dat de vraag ook ’een beetje neerbuigend’ was. Bij een eerdere gelegenheid had hij haar man ’geen een keer’ zo’n vraag gesteld. ... Dezelfde dag was er nog zo’n staaltje van gezellig seksisme te zien. Paul Witteman en Jeroen Pauw mochten minister Verdonk de oren wassen.
  • Het interview met Betsy Udink maakt deel uit van deze uitzending (VARA/Buitenhof) en begint op het tijdstip 35:56. Het interview met minister Verdonk staat aan het begin van deze uitzending (VARA/Woestijnruiters).
 • Hof VS onderzoekt verbod abortus (ND, 23 februari 2006). Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal op verzoek van de regering-Bush oordelen of een verbod op zogeheten 'late abortussen' wettelijk is toegestaan. Omdat het hof een conservatieve meerderheid heeft na de recente benoemingen van de opperrechters Roberts en Alito, staat het abortusdebat in de VS weer op scherp.
 • Zuid-Dakota verbiedt abortus (RefD, 23 februari 2006). De Senaat van de Amerikaanse staat Zuid-Dakota heeft woensdag met 23 tegen 12 stemmen een verbod op vrijwel alle vormen van abortus aangenomen. Afgevaardigde Hunt gaat er van uit dat het federale hooggerechtshof in de nieuwe, iets conservatievere samenstelling zich zal uitspreken tegen de beslissing uit 1973 (in de zaak ”Roe tegen Wade”), die abortus in Amerika weer legaliseerde.
 • Tonny van de Mee: Seks in ruil voor een breezer (AD, 22 februari 2006). Prostitutie kun je het niet noemen. Het is tienerseks in de meest extreme vorm. Meisjes van 12 tot en met 17 jaar bieden zich geregeld aan. Dit voor seks in ruil voor geld of een beloning in natura. De ‘betaalde’ tienerseks vindt vooral plaats in besloten kring: bij iemand thuis, in hotels en auto’s of in garages en kelderboxen.

Gesignaleerd:ISBN  90 5460 120 5
Prijs € 18,50

Zondag 5 maart in De Balie, Amsterdam, aanvang 14.00 uur

Moslima’s. Emancipatie achter de dijken
 
Debat naar aanleiding van het zojuist verschenen boek van Ceylan Pektas-Weber. In dit boek belicht de auteur, samen met 14 moslima’s, het beeld over moslimvrouwen, hun emancipatie en houding ten opzichte van de islam en de Nederlandse samenleving.

Het programma begint om 14.00 uur met een presentatie van het boek, dat daarna wordt aangeboden aan Mirjam Sterk, lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Om 14.30 uur volgt een gesprek met de vrouwen uit het boek o.l.v. presentatrice en theologe Jacobine Geel. Maria Bouanani leest voor uit Moslima's. Na een korte pauze volgen om 15.45 uur een gesproken column door Baukje Prins (auteur van Voorbij de onschuld. Het debat over integratie in Nederland) en een discussie met het publiek. Om 16.45 uur wordt het programma afgesloten.

 [ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]