maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  JANUARI 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2005

dinsdag 4  januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Ellen de Visser: 'Moet je een bril? Ik word hier vals beschuldigd' (Volkskrant, 4 januari 2005). Vandaag aflevering 4 van de serie over Blijf-huizen:Het Blijfhuis heeft veel weg van een hogedrukpan, zegt eenieder die er woont of werkt. Elf vrouwen in een kleine behuizing, die niet voor elkaar hebben gekozen, die elkaars kinderen moeten velen, die vaak gestresst zijn en zich alleen op hun eigen slaapkamer kunnen terugtrekken.
 • Mensenhandelaren smokkelen kinderen uit Atjeh (Leeuwarder Courant, 3 januari 2005). Mensenhandelaren jagen op  35.000 kinderen die in Atjet wees zijn geworden of hun ouders zijn kwijt geraakt, en proberen ze naar het buitenland te smokkelen, aldus Indonesische functionarissen maandag. En in Sri Lanka worden in opvangplaatsen voor slachtoffers van de zeebeving  vrouwen en meisjes seksueel misbruikt, zo stelde de Srilankaanse belangengroepering Women and Media Collective.
 • 'Daling van pilgebruik was tijdelijk' (Trouw, 4 januari 2005). Anticonceptiepil wordt juist door méér jongeren geslikt. Het gebruik van de anticonceptiepil in Nederland is al jaren stabiel en zal dat ook blijven, aldus prof.dr. L. de Jong, hoogleraar sociale farmacie en farmaco-epidemiologie in Groningen. In de periode 1994-2002, en ook in 2003, slikte zo'n 30% van de vrouwen tussen de 10 en 60 jaar de anticonceptiepil. Dat de pil sinds 2004 niet langer vergoed wordt voor vrouwen boven de 21 zal hieraan niet veel veranderen, stelt de Jong. Opmerkelijk, want zowel de Rutgers Nisso Groep als de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) kwam de afgelopen maanden met alarmerende cijfers over grote aantallen vrouwen die gestopt zouden zijn met de pil.

Nieuwsarchief (berichten vóór 3 januari 2005):

 • Ellen de Visser: Anthony is gestopt met praten door geweld (Volkskrant, 29 december 2004). Aflevering 3 in de serie over Blijf-huizen. Het ene kind heeft meer gezien en meegemaakt dan het andere, maar beschadigd zijn ze allemaal, zegt Bosbeek. Het gevoel van veiligheid en vertrouwen, dat zich in de eerste levensjaren behoort te ontwikkelen, heeft een knak gekregen en welke gevolgen dat heeft, daarover kan elk blijf-van-mijn-lijfhuis meepraten.
 • Ellen de Visser: Eén keer kerst in een blijfhuis is genoeg (Volkskrant, 24 december 2004). Aflevering 2 in de serie over Blijf-huizen. Beter alleen dan samen met een man die je in elkaar slaat - dat zal iedere vrouw in het Haarlemse Blijf-van-mijn-lijfhuis beamen, maar toch hebben ze allemaal de kerstblues.
 • Vrouw in spits bij de mannen (AD,  16 december 2004). De beste vrouwelijke voetballer van Mexico heeft een jaarcontract gekregen bij een profclub bij de mannen. ,,Dit is mijn droom'', sprak de 26-jarige Maribel Dominquez. ,,Ik heb er veel vertrouwen in. Ik heb niet de fysieke kracht van mannen, maar de techniek, de wilskracht en het doorzettingsvermogen zijn hetzelfde.'' Dominquez sloeg verscheidene aanbiedingen van Europese vrouwenteams af.
 • Yvette Lont: Help prostituees met alarmlijn (CU, 13 december 2004). Yvette Lont, zelf voormalig prostituee en nu raadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam (ZO), wil dat er een landelijke hulplijn (Red Light Alarm) komt om prostituees en slachtoffers van loverboys door te verwijzen naar de hulpverlening. . Het voorstel maakt deel uit van een achttal voorstellen uit een manifest, opgesteld door tien hulpinstanties en de ChristenUnie.
 • Verzekerd! december 2004, met:
  • Vrouwen willen (wel) leiding geven. Mannen werven mannen en maken gebruik van hun netwerken. Binnen de financiële branche worden vrouwen tegengehouden door mannennetwerken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Vrouwen en mannen naast elkaar in leidinggevende posities. Hoe krijgen we een evenwicht?’ dat in opdracht van het Noorse Verbond van Verzekeraars door FNH (Finansnaeringens Hovedorganisasjon) is verricht.
  • Geen Nederlanders onder machtigste vrouwen in Europa. Volgens de Financial Times is Sari Balauf, president van Nokia Networks, de invloedrijkste vrouw in het Europese bedrijfsleven. Tweede op de lijst is Ana Patricia Botin. Er bevinden zich geen Nederlandse vrouwen in de top-25 van de Financial Times. Er is wel één vrouw die een Nederlands bedrijf leidt: de Amerikaanse Nancy McKinstry is bestuursvoorzitter van uitgever Wolters Kluwer.maandag 3  januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Een kwartier meer vrije tijd per dag (CBS Webmagazine, 3 januari 2005). Vergeleken met 2001 besteden vooral mannen in 2003 ongeveer een kwartier minder tijd aan betaald werk. Het grootste gedeelte van de vrije tijd die ze hierdoor kregen, ging op aan spelletjes doen, knutselen, musiceren of toneelspelen. Vrouwen creëerden voor zichzelf meer vrije tijd - gemiddeld ruim 10 minuten per etmaal - door minder tijd aan huishoudelijk werk en verzorging van anderen te besteden. Vrouwen besteedden in 2003 nog altijd veel tijd aan huishoudelijke zaken. Boodschappen doen, eten koken en huishoudelijk werk kostte hen twee en een half uur per etmaal, tegen mannen slechts een klein uur. Ten opzichte van 2001 sprongen mannen ietsjes meer bij in het huishouden.
 • Marloes Zevenhuizen: Lesbische stellen (Trouw, 3 januari 2005). Lesbische stellen voeden net zo goed op als hetero’s, al levert het ouderschap de moeders wel meer stress op. Hoe is het om een lesbische moeder te zijn? En wat betekent het voor kinderen om twee moeders te hebben? Henny Bos (41) van de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar lesbisch ouderschap.
  • Voor verdere informatie: zoek via deze link.
 • Bestuurder Schiphol vertrekt na conflict (De Volkskrant, 3 januari 2005). Topman Gerlach Cerfontaine heeft een machtsstrijd in de top van Schiphol in zijn voordeel beslist. Met onmiddellijke ingang is operationeel directeur Marike van Lier Lels, die algemeen gezien werd als een van de machtigste vrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven, op straat gezet.
  • Marike van Lier Lels staat op nummer 1 in de top 50 van machtigste vrouwen in Nederland. Zie het bericht in FEM Business van 13 november 2004.
 • Wiegendood meer in hetzelfde gezin. Britse studie: moeders te snel veroordeeld. (Trouw, 3 januari 2005). Herhaalde wiegendood in één gezin komt vaker voor dan gedacht en heeft in 80 tot 90 procent van de gevallen een natuurlijke oorzaak. In Engeland waren afgelopen jaren al twijfels gerezen bij de veroordeling van enkele moeders van gezinnen waarin twee of zelfs drie kinderen aan wiegendood waren overleden. De veroordeling was dikwijls gebaseerd op de verklaring van de getuige-deskundige professor Sir Roy Meadow: tweevoudige wiegendood was volgens hem al verdacht, een derde sterfgeval wees zeker op moord.

Nieuwsarchief (berichten vóór 3 januari 2005):

 • Bart Jungmann: Pop is geëmancipeerd. Punk nu meidenmuziek (De Volkskrant, 29 december 2004). Fragment uit High Fidelity, boek van Nick Hornby: hoofdpersoon Rob zet zijn leven op muziek. 'Ik leg mijn platen op de vloer en zoek Revolver op, daarmee moet het beginnen.' Met The Beatles als ijkpunt kan Rob zijn verleden reconstrueren. 'Want deze platenverzameling, dat ben ik.'

 Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Sanne Wallis de Vries - cabaretière - radio-interview (NPS-radioprogramma, maandag 6 december 2004). Ze staat al jaren op het toneel en is daarnaast bekend van het Kopspijkers cabaret. Sanne Wallis de Vries vindt dat ze vaak slecht is geïnterviewd en besloot het zelf te proberen. De interviews die ze had met fascinerende mannen zijn gebundeld in het boek Rinus aan de rekstok.

Emancipatie algemeen > Biografische berichten:
zondag 2 januari 2005

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing):

 • Harriët Salm: Niet alle Dwaze Vaders zijn blij met Zorro (Trouw, 29 december 2004). Twee partijen tekenen zich af onder de 'dwaze vaders', die strijden voor het recht om na een scheiding hun kinderen te mogen zien. De één wil actie voeren, de ander gelooft meer in diplomatie.
 • Carine Ex: Moeten vrouwen zich suf werken ? (NRC-Handelsblad, 27 december 2004). Wie niet werkt naast het runnen van een huishouding en het opvoeden van kinderen is ongeëmancipeerd, zo laten we elkaar graag geloven. Maar hiermee wordt heel wat zelfvertrouwen gebroken.

Aktueel > Agenda:

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Sylvia Witteman - culinair columnist - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, woensdag 22 december 2004). Als tiener las ze met rode oortjes kooktijdschriften, want de maaltijden van haar moeder konden haar passie voor eten en koken niet bevredigen. Nu schrijft Sylvia Witteman culinaire columns voor de Volkskrant, die gebundeld zijn in het boek Het bearnaisesyndroom. Haar recepten zijn niet mager, moeilijk of snobistisch. En ze straft modelmoeders die gezonde lollies aanprijzen genadeloos af.


De redactie was afwezig van 25 december 2004 t/m 1 januari 2005. Berichten uit deze periode zullen later worden bijgeplaatst.Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]