maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  JANUARI 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2005

dinsdag 11 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Parttimers nemen vaker werkster (ND, 10 januari 2005). Tweeverdieners met flexibele werktijden zijn eerder geneigd een werkster of babysitter te nemen dan tweeverdieners met vaste werktijden. Want mensen zijn huiverig voor een onbekende in huis en houden graag een oogje in het zeil. En dat kan gemakkelijker als de werktijden zijn aan te passen. Van een herverdeling in huishoudelijk werk tussen man en vrouw - ooit stokpaardje van de vrouwenbeweging - is weinig terecht gekomen. De werkende vrouw doet minder in huis dan vroeger, de man doet nauwelijks méér. Hij besteedt stofzuigen, strijken en ramen lappen veel liever uit, zo blijkt uuit onderzoek van drs. Esther de Ruijter van de faculteit Sociale Wetenschappen aan Universiteit Utrecht. Op 21 januari hoopt zij op het proefschrift Household outsourcing te promoveren.
 • Uitbesteding van huishoudelijke taken en kinderzorg (nieuwsbericht Universiteit van Utrecht). Esther de Ruijter heeft grootschalig surveyonderzoek, onder 1114 Nederlandse werknemers, gedaan naar de uitbesteding van huishoudelijke taken en zorg, een tijdsbesparende strategie. Uitbesteding blijkt niet vanzelfsprekend. Huishoudens hebben de voorkeur voor een aanbieder die zij zelf kennen, of via via, en hebben daar maar liefst 2 tot 3 euro per uur voor over.maandag 10 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • NGK: openstelling ambt bijbels verantwoord (RefD, 10 januari 2005). De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben zaterdag definitief uitgesproken dat openstelling van de ambten van ouderling en predikant voor vrouwen bijbels verantwoord is. Het ambt van predikant wordt nog niet daadwerkelijk opengesteld. Een vorig jaar ingestelde commissie moet de praktische gevolgen hiervan onderzoeken. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld of kerken binnen een regio (classis) die principiële bezwaren hebben tegen de vrouw in het ambt, medeverantwoordelijk dienen te zijn voor het beroepbaar stellen van vrouwelijke predikanten.
 • 'Tot de dood ons scheidt' achterhaald (AD, 10 januari 2005). De helft van Nederland vindt de trouwbelofte 'tot de dood ons scheidt' achterhaald. Een kwart van de bevolking vindt deze huwelijksbelofte nog wel van deze tijd. De rest heeft geen mening. Vooral het niet-kerkelijke deel van Nederland vindt de trouwbelofte niet meer van deze tijd.

Nieuwsarchief:

 • Nederlands-gereformeerden definitief voor 'vrouw in ambt' (Volkskrant, 8 januari 2005). De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) hebben er zaterdag in Lelystad definitief voor gekozen dat vrouwen ouderling en predikant kunnen worden. Plaatselijke kerken zijn niet verplicht vrouwelijke ouderlingen en predikanten te accepteren. Vrouwen kunnen vanaf nu wel ouderling worden, maar nog geen predikant.
 • De 'vergeten' hulpgoederen: slip, maandverband en keukenpotten (RD, 6 januari 2005).De hulpverlening in de getroffen kustregio’s van Sri Lanka is goed op stoom gekomen, maar vooral vrouwen lijken nogal eens vergeten. In de grote hoeveelheid aangeleverde goederen missen zeer geregeld zaken als damesslips, maandverband en keukenpotten. In de hulpverleningworden ook vaker vrouwen ingezet, omdat die de noden van hun seksegenoten in de getroffen gebieden beter kunnen bespreken dan mannelijke hulpverleners.zondag 9  januari 2005

Nieuwsbrieven:

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

Tijdschriftenrek:

hspace=0 Op Gelijke Voet, 2005 nr. 1, met:
zaterdag 8  januari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Semira Dallali: Emancipatie vraagt keuzemogelijkheden (De Volkskrant, 8 januari 2005). De historica Mirjam Janssen zet met haar stuk Praat vrouw geen probleem aan !  de wereld op zijn kop (Forum, 29 december). Zij reageert op Evelien Tonkens' kritiek op het emancipatiebeleid van de overheid (Forum, 21 december).
 • Maarten Vermeulen: Het krimpende gezin (Nederlands Dagblad, 8 januari 2005). Het Nederlandse gezin wordt kleiner en de afstand tussen generaties groeit. Dat is een van de uitkomsten van een groot onderzoek naar familiebanden in Nederland. Families met meer dan vier kinderen zijn langzaam maar zeker een uitzondering. Twee, dat is de maat.
 • China wil selectieve abortus straffen (Reformatorisch Dagblad, 7 januari 2005). China overweegt selectieve abortus van vrouwelijke foetussen strafbaar te stellen om het groeiende overschot aan jongens en mannen in de bevolking verminderen.

Nieuwsarchief (berichten vóór 3 januari 2005):

 • Mirjam Janssen: Praat vrouw geen probleem aan ! (De Volkskrant, 29 december 2004). Volgens de emancipatie-monitor vlot het nog niet genoeg met de werklust van vrouwen. Maar Mirjam Janssen is niet onder de indruk van streefcijfers. Zelf kiezen is wel zo progressief. Reactie op een eerdere bijdrage van Evelien Tonkens.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Hagar Peeters - dichter - radio-interview, samen met Ilja Leonard Pfeijffer (NPS-radioprogramma Kunststof, 3 december 2004). In NRC Handelsblad wordt vandaag het startsein gegeven voor de verkiezing van de Dichter des Vaderlands. Kunststof praat met de dichters Ilja Leonard Pfeijffer en Hagar Peeters over de stand van zaken in poëtisch Nederland.vrijdag 7 januari 2005

Varia > Klein vuil:

 • Een prinses carnaval is net zoiets als een pausin (De Limburger, 5 januari 2005). De carnavalswereld is trots op haar vele tradities. Een van de gevolgen daarvan is echter, dat er nog steeds geen plaats is voor een prinses carnaval. De Noord-Limburgse carnavalsclubs zien over het algemeen niets in een vrouw die de scepter zwaait.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Maria de Fátima - fadozangeres - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, woensdag 29 december 2004. Ze is geboren in Lissabon met, naar eigen zeggen, fado in haar bloed. Maria de Fátima nam die fado mee toen ze naar Nederland verhuisde. Ze treedt nu hier nu al meer dan twintig jaar op. Eerder dit jaar kwam haar cd Fado Vivo uit, waarop live opnames van optredens te horen zijn, want voor een publiek komt fado toch het beste tot zijn recht.donderdag 6 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Jonge vrouwen weten onvoldoende over morning after-pil (RefD, 5 januari 2005). Bijna de helft van jonge vrouwen beseft niet dat de werking van de morning after–pil na een dag drastisch afneemt. Dat concludeert de apothekersorganisatie KNMP woensdag op basis van een onderzoek onder ruim vijfhonderd vrouwen tussen de 14 en 25 jaar. Zie ook:
 • Jonge vrouwen hebben onvoldoende kennis over morning after-pil (persbericht KNMP, 5 januari 2005). Veel jonge vrouwen weten niet hoeveel uur na onbeschermde seks de morning-afterpil (MAP) nog effectief kan worden gebruikt. Van de ondervraagde vrouwen wist bijna de helft niet dat de werkzaamheid van de MAP drastisch afneemt na 24 uur. Van de ondervraagde vrouwen denkt 28% dat de MAP twee dagen later (binnen 48 uur) kan worden ingenomen, 13% denkt drie dagen later (72 uur) en 4% weet het helemaal niet. De morning after-pil is vanaf half januari vrij verkrijgbaar.
 • Kustaw Bessems: Straatjongens | Een kwestie van aanzien (Trouw, 6 januari 2005). In de stad bestaat een wereld die zich aan het zicht van brave burgers onttrekt. Van jonge, meestal allochtone mannen, uit niet de beste buurten. Siawash treurt over de promiscuïteit van veel meisjes. ,,Naar mijn zusje mag je niet eens kijken. Ja, ik weet het wel, als wij zo praten noemen jullie ons achterlijk. De Nederlandse manier noemen jullie modern. Als het modern is om je zusje te laten pakken en alleen uit te laten gaan, hoef ik niet modern te zijn.''
 • Kustaw Bessems: 'Met een rotbaantje betaal je geen vriendin' (Trouw, 5 januari 2005). Ali: ,,Ik kan een vriendin niet onderhouden. Een vriendin kost veel geld. En een Somalische vrouw al helemaal!'' De twee vrienden lachen. ,,Kijk, ik kan heus wel naar de stad gaan, een meisje versieren en ermee in bed duiken. Maar ik bedoel een echte relatie, samen een huisje kopen. Dat zit er voor mij niet in.''

Nieuwsarchief (berichten vóór 3 januari 2005):

 • Kustaw Bessems: Straatjongens | Je mag geen zwakke plekken hebben (Trouw, 22 december 2004). Moussa is vader. Een grote verantwoordelijkheid, vindt hij. ,,Ik kan mijn oude leven wel weer oppakken, maar ik wil mijn kind niet voeden met drugsgeld. Liever met zweetgeld. Zweetgeld? Dat verdien je met een baan van negen tot vijf.'' Moussa is niet meer samen met de moeder van zijn kind. Niet een vrouw, maar een eerlijke baan moet Moussa op het rechte pad houden, zegt hij.woensdag 5 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Verdonk: geen sancties tegen handweigerende imam (Volkskrant, 5 januari 2005). Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) stapt niet naar de Commissie Gelijke Behandeling voor een uitspraak over de imam die weigerde haar de hand te schudden, zo schrijft ze naar aanleiding van vragen van TK-lid Lazrak. Lazrak had Verdonk gevraagd of de imam niet kan worden aangepakt wegens ongelijke behandeling op grond van geslacht. Volgens de bewindsvrouwe is dat niet het geval.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Nanine Linning - choreograaf - radio-interview (NPS-radioprogramma, 10 december 2004). Haar creativiteit werd al op vierjarige leeftijd geprikkeld in lessen dansimprovisatie. Negentien jaar later, in 2001, werd Nanine Linning de jongste choreograaf van het Scapino Ballet ooit. Nu dwingt ze haar dansers tot het uiterste in de voorstelling KARPP/XL, die deze week in première ging.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]