maandag 28 september 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2005
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2005
 >  JANUARI 2005 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JANUARI 2005

dinsdag 25 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

hspace=0 GroenLinks presenteert vrouwenappèl tegen radicalisering (GroenLinks, persbericht 25 januari 2005). Vandaag heeft GroenLinks in de Metro het vrouwenappèl tegen radicalisering geplaatst. Met het appèl roepen de vrouwen niet alleen de overheid op maatregelen te nemen, maar geven de vrouwen ook aan wat zij zelf kunnen doen tegen de groeiende radicalisering. Al bijna 700 vrouwen hebben het appèl ondertekend.

 • Stel bezoek illegale prostitutie strafbaar (ND, 24 januari 2005). Hoerenlopers die weten dat ze een illegale prostituee bezoeken zouden strafrechtelijk aangepakt moeten worden. Strafbaarstelling van dergelijk prostitueebezoek kan een prikkel vormen om uitwassen in de op zich legale prostitutiewereld tegen te gaan. Het gaat dan vooral om prostitutie door illegalen en of minderjarigen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie-Routvoet (CU) die wil dat minister Donner (Justitie) hier in ieder geval onderzoek naar doet.
 • Rijvaardigheid vrouwen toch hormonenkwestie (RefD, 24 januari 2005). Dat veel vrouwen moeite hebben met kaartlezen en inparkeren, komt omdat zij al in de baarmoeder te weinig zijn blootgesteld aan het mannelijke hormoon testosteron. Dat blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers aan de universiteit van Giessen, berichtte de BBC maandag.

Nieuwsarchief (berichten vóór 24 januari 2005):

 • (Eer)wraak  in vrouwenopvang. Brief dd. 21 januari 2005 van de Federatie Vrouwenopvang aan minister Verdonk (VI). Hoe kunnen alle betrokken partijen ervoor zorgen dat er geen nieuwe slachtoffers vallen?
 • Arbeidsinspectie controleert arbeidsomstandigheden kinderopvang (persbericht SZW, 18 januari 2005). De Arbeidsinspectie begint deze maand met controles van de arbeidsomstandigheden van werknemers in de kinderopvang. Tot en met december 2005 worden duizend kinderdagverblijven bezocht. Lichamelijke overbelasting is in de kinderopvang de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim. Het gaat hierbij vooral om rug-, nek en schouderklachten. Een voorbeeld van een betere inrichting zijn in hoogte verstelbare aankleedtafels.
 • Thera van Osch: Genderbudgettering: Wat is het ? Wie doet het ? En waarom moet het ? Inleiding tijdens de conferentie Beijing + 10. Tijd voor actie !

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Katja Schuurman - actrice - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 7 januari 2005). Ze stapte al op jonge leeftijd de wereld van de showbusiness binnen. Katja Schuurman acteert in films, televisieseries en toneelstukken en presenteert televisieprogramma’s. Vanaf zaterdag 8 januari is ze te zien als Medea, in de gelijknamige televisieserie, om 22.35 op Nederland 3. Medea is een van de laatste producties van regisseur Theo van Gogh, met wie ze veel samenwerkte.

Actueel > Agenda:
maandag 24 januari 2005

Actueel > Agenda:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Kustaw Bessems: Familie moet helpen eerwraak te voorkomen (Trouw, 24 januari 2005).Bij dreigende eerwraak moeten betrokkenen desnoods worden gedwongen om mee te werken aan bemiddeling, vindt Willem Timmer, leider van het politieproject 'eergerelateerd geweld'. Timmer wijst er in reactie de op twee brandbrieven van de Federatie Opvang op dat bedreiging strafbaar is en dus al tot aanhouding kan leiden. ,,Maar er is niet altijd genoeg bewijs.''
 • Opvang wil aanpak eerwraak (Volkskrant, 24 januari 2005). Vrouwenopvanghuizen dringen bij minister Verdonk voor Integratie aan op maatregelen die wraakacties van mannen moeten voorkomen. Zeker honderd vrouwen in de opvang zijn in levensgevaar omdat ze worden bedreigd door (ex-)mannen, vaders of broers die de eer van de familie willen wreken. De Federatie Opvang heeft minister Verdonk (VI) gevraagd de aanpak van eerwraak de hoogste prioriteit te geven.
 • Olof van Joolen: Groepsverkrachters doen alles samen (AD, 24 januari 2005). Of het nou een potje poolen is of een avndje playstation. De politie in Rotterdam maakte vrijdag bekend zeventien jongens te verdenken van verkrachting van een 13-jarig meisje. Zij komen precies overeen met het beeld dat wetenschappers schetsen van de gemiddelde verdachte van dit delict.
 • Honderd vrouwen in opvanghuis lopen gevaar (RefD, 24 januari 2005). Meer dan 100 vrouwen in opvanghuizen worden bedreigd door mannen die zich op hen willen wreken. De Federatie Opvang: Hoe kunnen ale betrokken partijen er voor zorgen dat er geen nieuwe slachtoffers vallen. De politie moet meer bevoegdheden krijgen. Er moeten meldpunten komen, en schoolkinderen moeten voorlichting krijgen over rechten van vrouwen.
 • Slachtofferhulp: vaak bij geweld (CBS Webmagazine, 24 januari 2005). Mannen meldden zich meestal (in 38 procent van de gevallen) als gevolg van geweldsmisdrijven bij het bureau Slachtofferhulp. Ook werden zij vaak (29 procent) geholpen bij verkeersongevallen. Vrouwen werden vaker dan mannen geholpen door de georganiseerde slachtofferhulp. Van de vrouwelijke slachtoffers van zedenmisdrijven was ruim 40 procent jonger dan 20 jaar. Van de vrouwen boven de 65 jaar was bijna tweederde slachtoffer van een vermogensmisdrijf.
 • Onno Havermans: Bezuinigen | Kiezen welke werkloze je wilt helpen (Trouw, 24 januari 2005). De rijksoverheid bezuinigt en stelt lokale overheden voor lastige keuzes. Zwolle: Stadswachten, hulpleidsters in het peuterwerk en bezoekvrouwen (allochtone vrouwen die een bijdrage leveren aan de integratie van buitenlandse gezinnen) kunnen hun subsidiebaan vooralsnog houden. Welzijnsorganisatie Travers heeft tot dusver geworven onder vrouwen zonder baan, maar ook zonder uitkering. ,,Het is natuurlijk goed dat die mensen via een ID-baan aan de slag konden, maar het waren niet onze klanten'', zegt de wethouder.

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0 Izaline Calister - zangeres - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, donderdag 13 januari 2005). Ze begon haar zangcarrière in de badkamer waar ze stiekem meezong met cassettebandjes. De van oorsprong Curaçaose Izaline Calister vernieuwt de genres van haar eiland met jazzy melodieën en elementen van buiten. Ze bracht vorig jaar haar derde cd Krioyo uit, waarop ze alle nummers in het Papiamento zingt. Nu maakt ze een Krioyo-toernee langs de theaters.zondag 23 januari 2005

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Michiel Kruyt: Donner blijft tegen flitsscheiding (Volkskrant, 22 januari 2005). Minister Donner van Justitie houdt vast aan het schrappen van de flitsscheiding, ook al is een Kamermeerderheid daartegen. Hij volgt wel de wens van de Kamer ten aanzien van het zogenoemde ouderschapsplan.Volgens Donner moeten echtscheidingen te allen tijde worden getoetst door de rechter, omdat ze grote juridische gevolgen hebben

Emancipatie algemeen > Vrouwen in en uit het nieuws:

 • hspace=0  Annaleen Louwes - fotograaf - radio-interview (NPS-radioprogramma Kunststof, 21 januari 2005). Ze woonde drie maanden in een kunstenaarshuis, op het terrein van een psychiatrische instelling. Daar maakte ze ontroerende portretten van de psychiatrische patiënten. Annaleen Louwes wil hiermee laten zien dat het verschil tussen normaal en niet-normaal eigenlijk heel klein is. De tentoonstelling Het Vijfde Seizoen is t/m 19 maart 2005 te zien in galerie Van Zoetendaal in Amsterdam.zaterdag 22 januari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meldpunt misbruik in  pastorale relaties vrij uniek (Reformatorisch Dagblad, 21 januari 2005). De recent opgerichte stichting Meldpunt seksueel misbruik in pastorale relaties is een gezamenlijk initiatief van drie kerkverbanden: de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Christelijke Gereformeerde Kerken. Kennen andere denominaties een dergelijk meldpunt ook? Een inventarisatie.

Nieuwsarchief:

 • Mantelzorg economisch bezien (Erasmus Universiteit, persbericht 13 januari 2005). Economische evaluaties van de gezondheidszorg moeten meer rekening houden met mantelzorg: zorg verleend door familie en vrienden. Dit om te voorkomen dat zorglasten verschuiven van de collectieve sector naar de private sfeer van zorgvragers en hun mantelzorgers. Dit stelt Bernard van den Berg, die op 14 januari 2005 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert, in zijn proefschrift Mantelzorg: een economische benadering.vrijdag 21 januari 2005

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

hspace=0

Zaterdag 15 januari 2005: Conferentie Beijing +10 - Tijd voor aktie ! (Utrecht). Programma. Website.

Beijing + 10 - Tijd voor actie !

Voor een uitgebreid verslag van de conferentie met foto’s kunt u kijken op de digitale dagkrant. Voorts nu online: de speeches, de workshops, interviews met conferentiebezoeksters en het verslag van de gesluierde monologen.

        

hspace=0

 • Onvruchtbaarheidsbehandelingen vaak onterecht (Medisch Contact, 21 januari 2005). Hoogleraar Bart Fauser in zijn inaugurele rede aan het UMC Utrecht: 'Het lijkt er steeds meer op dat de revolutie van de zestiger jaren ‘seks zonder nageslacht’ is vervangen door een geheel nieuwe focus ‘nageslacht zonder seks’. Bij de meeste IVF-behandelingen is er sprake van een onbegrepen onvruchtbaarheid. Deze is onlosmakelijk verbonden met het gegeven dat vrouwen tegenwoordig vaak eerst carrière maken. Je kunt je afvragen of hier sprake is van onvruchtbaarheid of van normale veroudering.'
 • Vragen over Verdonks ontkenning van discriminatie (GroenLinks.nl, 20 januari 2005). De uitspraak van Verdonk waarin zij aangeeft geen geval van discriminatie op de arbeidsmarkt te kennen is te bizar voor woorden. Het toont niet alleen de gebrekkige kennis van de minister, maar is ook beledigend voor allochtonen die steeds weer merken bij voorbaat minder kansen te hebben. Naïma Azough heeft Kamervragen gesteld.
 • Kustaw Bessems: Verdonk ziet afwijzen door afkomst niet (Trouw, 19 januari 2005). Minister Verdonk voor integratie moet de eerste zaak nog tegenkomen waarin is bewezen dat iemand puur en alleen op grond van zijn afkomst een sollicitatiegesprek is geweigerd. In haar toespraak had zij aangekondigd dat zij komend jaar meer allochtonen aan het werk wil helpen. Zij tekende aan dat dan ook discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt moet worden tegengegaan.
 • Topvrouw moet het hebben van androgyn leiderschap (Management Team, 19 januari 2005). Een vrouw aan de top bezit geen overwegend mannelijke of vrouwelijke eigenschappen. Om als leider succesvol te zijn, geven juist androgyne kenmerken de doorslag. De stereotypering een goede manager is een mannelijke lijkt dus niet juist. Dit blijkt uit onderzoek van Carlijn Gerritsen. Karakter en doorzettingsvermogen zijn belangrijk, menen de zeventien Nederlandse topvrouwen - voornamelijk afkomstig uit het bedrijfsleven - die meewerkten aan het onderzoek van Gerritsen.
 • Minder mensen om psychische klachten in WAO (Sp!ts, 19 januari 2005). Het aantal mensen dat door psychische problemen in de WAO terechtkomt, neemt af. Vooral bij vrouwen is een afname te zien. Dit blijkt uit een rapport dat de werkgroep Psychische Problematiek vandaag presenteert aan minister De Geus (SZW). Per 1.000 werknemers kwamen in 2001 ruim 7 vrouwen en 4 mannen in de WAO terecht. In 2003 liep dit terug tot 4 vrouwen en ongeveer 3 mannen per 1.000.
 • Marokkanen hekelen anti-terreurbeleid (Telegraaf, 19 januari 2005). In een manifest van Marokkanen wordt opgeroepen tot met name een gelijkwaardige plaats van Marokkanen in de Nederlandse samenleving. Zo valt er nog veel te verbeteren aan de rechts- en arbeidspositie van vrouwen, zei voorzitter F. Ulichki van de Marokkaanse vrouwenvereniging. De Nederlandse overheid zou er volgens haar voor moeten zorgen dat Marokko echtscheidingen die in ons land zijn uitgesproken, gaat erkennen.
 • Verplicht ouderschapsplan bij echtscheiding (persbericht ministerie van Justitie, 20 januari 2005). Kinderen hebben na een echtscheiding het recht allebei hun ouders te blijven zien. Ouders blijven na een echtscheiding samen verantwoordelijk voor hun kinderen. Gescheiden  ouders worden verplicht de afspraken over verzorging, ontwikkeling en opvoeding van hun kinderen in een zogeheten ouderschapsplan vast te leggen. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minster Donner (Justitie).
 • Groepsverkrachtingen. Antwoord dd. 18 januari 2005 door minister Donner (Justitie) op vragen van TK-leden Grifftih en Orgu (VVD). Hieruit: Ik zie thans geen aanleiding voor een nader onderzoek gelet op de reeds ontplooide activiteiten en ontwikkelde instrumenten zoals genoemd bij de beantwoording van vraag 3. Het Openbaar Ministerie acht de wettelijke bewijsregeling met betrekking tot de relevante delictsbepalingen toereikend.
 • Aanrandingen en verkrachtingen in groepsverband. Antwoord dd. 17 januari 2005 door minister Donner (Justitie) op vragen van TK-lid Arib (PvdA). Hieruit: Het is inderdaad juist dat het precieze aantal verkrachtingen door jongeren in groepsverband niet bekend is in verband met het feit dat hiervan niet altijd door het slachtoffer aangifte wordt gedaan. Ook is juist dat rechtszaken vaak uitmonden in vrijspraak. Justitie heeft de brochure Seksueel misbruik van kinderen uitgebracht, waarin onder meer uitgeweid wordt over de signalen die kunnen wijzen op seksueel geweld. Daarnaast zijn er andere maatregelen genomen.
 • Database Vrouw en Recht online. Collectie Clara Wichmann Instituut beschikbaar via het IIAV (persbericht IIAV, 20 januari 2005). De waardevolle collectie op het onderwerpsterrein Vrouw en Recht van het Clara Wichmann Instituut (CLWI) blijft behouden. De literatuur en documentatie van dit voormalige expertisecentrum op het gebied van Vrouw en Recht is de afgelopen maanden ondergebracht bij het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). De collectie is opgenomen in de database 'Vrouw en Recht' en met ingang van 20 januari online te raadplegen op http://www.iiav.nl/vrouw-en-recht.

Actueel > Agenda:
donderdag 20 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Werkloosheid loopt op (CBS, 20 januari 2005). De werkloosheid vertoont een stijgende lijn: in de afgelopen 3 maanden gemiddeld 6,3% tegen 5,5% een jaar eerder. Hij steeg zowel bij vrouwen (met 43.000) als bij mannen (met 41.000) en in alle leeftijdsgroepen.
 • Na scheiding contact met beide ouders (ND, 20 januari 2005). Kinderen hebben het recht na een echtscheiding hun beide ouders te blijven zien. Ouders blijven na een scheiding samen verantwoordelijk voor hun kinderen. Dit is de kern van een wetsvoorstel dat minister Donner (Justitie) binnenkort bij de Tweede Kamer zal indienen. De ouder die de dagelijkse zorg heeft (vaak de moeder) is verplicht ervoor te zorgen dat een kind ook met de andere ouder blijft omgaan. Als ze willen scheiden moeten ouders daartoe een zogeheten ouderschapsplan opstellen. Als de ouders er samen niet uitkomen kan de rechter hen naar een bemiddelaar sturen.
 • Zwangere vrouwen streepje voor (ND, 20 januar 2005). Zwangere vrouwen krijgen in Enschede een streepje voor bij het parkeren. De gemeente reserveert vier parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen. De speciale plaatsen liggen pal naast de lift, opdat de aanstaande moeders nooit ver hoeven te sjouwen. Speciale bordjes markeren de vier vrouwen-parkeerplaatsen.
 • Mooie boerinnen aan de muur (ND, 20 januari 2005). Pikante kalenders zijn er in alle soorten en maten. Uitzendbureau Licent in Enschede stuurde zijn zakenrelaties eind 2004 een kalender met halfnaakte monteurs. Nu is er een verjaardagskalender met mooie boerinnen die het leven op de boerderij promoten.,,Niet pikant of vrouwonvriendelijk'', vertelt Niek Groot Wassink van het bedrijf farmbabe.nl. Dan nuchter: ,,Boerinnen lopen op de boerderij ook niet naakt tussen de dieren.''
 • Ton Crijnen: In het kielzog van manlief naar Mekka (Trouw, 20 januari 2005). Wat mannen tijdens de bedevaart naar Mekka dragen weet iedereen: twee witte, ongezoomde lappen stof. Hoe zit het echter met de pelgrimerende moslima's? Een kleine, maar boeiende tentoonstelling in Leiden geeft uitsluitsel. Er gaan elk jaar ook talloze moslima's op bedevaart. Dat mag overigens alleen in het kielzog van een mannelijk familielid.  Alleenstaande moslimvrouwen huren via islamitische reisbureaus een imam in die in Mekka tijdelijk als 'voogd' optreedt. ,,De kledingvoorschriften voor de hadja' zijn veel minder strikt en uniform dan die voor de hadji, aldus Vogelsang-Eastwood.
 • Helga Kormos: Kijk uit voor loverboy (AD, 20 januari 2005). 'Loverboys' palmen jonge meisjes op uiterst geraffineerde wijze in om hen vervolgens op geslepen wijze seksueel en/of financieel uit te buiten. Met dramatische gevolgen voor de slachtoffers en hun familie. Wat wordt er aan gedaan?
 • Wat je moet weten over loverboys (AD, 20 januari 2005). Loverboys zijn 'mooie jongens' in dure kleren. Net als hun slachtoffers hebben ze vaak - maar zeker niet altijd - een allochtone achtergrond. Kwetsbare meiden vanaf een jaar of 13 lopen het meeste risico, net als scholieres uit lagere schooltypen. Maar er vallen ook slachtoffers onder havo- en vwo-leerlinges. Een meisje met een loverboy als 'vriend' verandert ineens opvallend. Ze heeft geheimen, liegt, is onbenaderbaar, agressief of juist uitzonderlijk meegaand. Ze doet het slecht op school en kleedt zich anders.
 • Ellen de Visser: Angst zit vaak in het hoofd van vrouwen (Volkskrant, 19 januari 2005). Aflevering 6 in een serie over Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Vrouwen krijgen bij binnenkomst een lijst met veiligheidsregels: ze mogen niemand doorgeven waar het huis staat, geen bezoek ontvangen, zich niet bij het huis laten afzetten en hun kinderen de voordeur niet laten openen. Op de binnenzijde van de gepantserde toegangsdeur hangt een waarschuwing: altijd controleren of de ingang dicht is.

Het Nederlandse emancipatiebeleid gewogen en ...

Actueel > agenda:

 • 11 januari - 17 april: 'De bedevaart naar Mekka' - galerijtentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1 Leiden. Openingstijden: di. t/m zo. 10-17uur. Zie ook: www.rmv.nl. Eén maal per jaar gaan bijna twee miljoen mensen op weg naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. De reis is een onderdeel van de pelgrimstocht, de hajj. [...] Over de rol van de man tijdens de hajj is veel geschreven. Dat vrouwen ook een belangrijke rol spelen is minder bekend. De presentatie in deze galerij benadrukt één aspect van vrouwen die aan de hajj deelnemen: hun kleding. In de geschiedenis laat de hajj-kleding een ongebruikelijk fenomeen zien. Vrouwenkleding is namelijk veel minder strikt aan regels gebonden dan mannenkleding.woensdag 19 januari 2005

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • vrijdag 28 januari 2005: Jubileum: Tijdschrift voor genderstudies. 25 jaar. Lezing door prof.dr Barbara Duden (Universiteit van Hannover). In 2005 bestaat Gender, samen met haar voorgangster Tijdschrift voor Vrouwenstudies, 25 jaar. Feest en samen stilstaan bij de ontwikkelingen in het tijdschrift in de afgelopen 25 jaar. Amsterdam. Organisatie: Centrum voor Gender en Diversiteit (UM). Info: 043-388.26.69 (Agnes Andeweg). E-mail: a.andeweg@genderdiversiteit.unimaas.nl

Nieuwsarchief:

 • Erna Jansen: De koloniale stem van Aletta Jacobs. Reisbrieven uit Afrika en Azië (LOVER 1997, nummer 4). Aletta Jacobs is de meest beroemde feministe uit de Nederlandse geschiedenis. Ze staat bekend als eerste vrouwelijke dokter en als vurig pleitbezorgster van kiesrecht voor vrouwen. Begin deze eeuw maakte Jacobs een wereldreis om de kiesrechtstrijd ook buiten Europa aan te wakkeren. Ena Jansen las de reisbrieven die ze schreef vanuit Zuid-Afrika en Nederlands-Indië. De krachtige, autoritaire houding die Jacobs als feministe zo gedenkwaardige maakte, krijg in het licht van de koloniale verhoudingen in beide landen een wrange bijsmaak. Haar verhalen over energieke blanken, raszuivere zwarten en beschaafde inlanders verraden een onvervalste koloniale blik.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]