woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  DECEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2004

donderdag 2 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • PvdA: steun werkende bijstandsmoeder (ND, 1 december 2004). Zeker 25.000 alleenstaande ouders met jonge kinderen kunnen uit de bijstand worden geholpen. Zij kunnen in hun eigen levensonderhoud voorzien, wanneer ze een bonus krijgen van de belastingdienst bij het accepteren van een deeltijdbaantje. Een wetsvoorstel van deze strekking is gisteren ingediend door PvdA-kamerlid Saskia Noorman.Regeringspartijen CDA en VVD noemen het voorstel 'sympathiek'. ,,Ieder idee om deze enorm grote groep mensen in de bijstand aan het werk te helpen, is welkom'', aldus CDA'er Bruls. Zie ook:
 • Bijstandsmoeder met deeltijdbaan op eigen benen (PvdA, 30 november 2004). Ruim éénderde van de alleenstaande ouders in Nederland is op de bijstand aangewezen, omdat ze door de zorg voor een kind onder de 16 jaar, tijdelijk niet in staat zijn volledig in hun eigen inkomen te voorzien. De PvdA dient het initiatiefwetsvoorstel Wet voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Vazalo) in. PvdA Tweede-Kamerlid Noorman-den Uyl: 'Ik wil investeren in wat mensen kunnen in plaats van alleen met de bijstand klaar staan.' De Vazalo-korting is een inkomensondersteuning en begint bij een inkomen van 60% van het minimumloon.
 • Kamer wil witte werkster nog een kans geven (ND, 1 december 2004). Een meerderheid van de Tweede Kamer zal het kabinet dwingen de regeling voor de witte werkster te handhaven. Vandaag zal regeringspartij CDA gesteund door oppositiepartij PvdA verantwoordelijk staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) dwingen de regeling niet per 1 januari af te bouwen. Brul (CDA) vindt de regeling het ei van Columbus. ,,Er is weinig werk voor laaggeschoolden en er is een enorme vraag naar hulp in de huishouding door de vergrijzing en alle tweeverdieners.''
 • Afstandsbediening is van de man! (AD, 1 december 2004). In het aloude gevecht om de begeerde afstandsbedieningen wint de man. Bij 35% van de Nederlandse huishoudens blijken mannen 'de baas' bij het zappen. In 25% van de gevallen 'winnen' vrouwen, terwijl kinderen met 19% achterblijven, zo blijkt uit onderzoek door chipfabrikant Intel.

Nieuwsarchief (berichten vóór 30 november 2004):

 • Bart Oosterhout: Wat vrouwen echt willen (Intermediair, 22 november 2004). De emancipatie van de vrouw is voltooid en die van de man begint op stoom te komen. Zij verwierf maatschappelijke status, hij ontdekte zijn zachte kanten. Toch schiet het niet op met die lang gekoesterde gelijkheid der seksen. Integendeel. We begrijpen elkaar slechter dan ooit tevoren. Hoe dat kan? It’s the brain, stupid.

Aktueel > Agenda:

 • woensdag 8 december 2004: Marlies Philippa: Let's talk about sex. Lezing over seks in eten en taal (Amsterdam, IIAV, 19.30 uur). Daarna: de seksact van stand-up comedian Soula Notos. Hierna is er alle gelegenheid om onder het genot van hapjes en drankjes te praten over seks en andere prangende zaken. Het dj-duo De Diepvriesdames zal de avond muzikaal omlijsten met een mix van latin, balkan, rai, klezmer, hiphop, garagerock en disco.woensdag 1 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Emancipatie Moslimvrouw vlot niet (RD, 1 december 2004).  De emancipatie van moslimvrouwen in Nederland wordt beperkt door de cultuur en etnische gemeenschap waartoe moslimvrouwen behoren. Maar ook in de samenleving ondervinden moslimvrouwen allerlei hindernissen bij hun emancipatie. Dat was de uitkomst van het debat 'Powergirl of Probleemgeval?' in Amsterdam. Verreweg de meeste moslimvrouwen gaven aan dat hun emancipatie niet zal vlotten zolang de samenleving hen daarbij niet helpt.
 • Yvonne Noorduyn: Subsidie witte werkster blijft bestaan ondanks kleine belangstelling (Volkskrant, 1 december 2004). Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA wil de regeling waarbij werksters die belasting betalen, worden gesubsidieerd, behouden. CDA-Kamerlid Bruls wil de witte werkster nog een tweede kans geven.  Jet Bussemaker, Kamerlid voor de PvdA, vindt het onverteerbaar dat de witte werksters als de regeling vervalt, weer in de bijstand terechtkomen
 • Werkende vrouwen lopen EXTRA risico op pensioentekort (persbericht Avero-Achmea, 1 december 2004). Werkende vrouwen tonen weinig interesse om een opgelopen pensioentekort aan te vullen en lopen meer risico op een tekort dan mannen door deeltijdwerk, zo blijkt uit een onderzoek onder 1157 lezeressen van Opzij door verzekeraar Avéro Achmea. Driekwart van de werkende vrouwen beschikt over een pensioenregeling. Meer dan een kwart heeft geen idee welke pensioenregeling ze heeft, en 9% zegt in het geheel niet over een pensioenregeling te beschikken.
 • Bedrijven schrappen vergoeding kinderopvang (De Telegraaf, 30 november 2004). Een flink aantal werkgevers grijpt de nieuwe Wet kinderopvang aan om hun tegemoetkoming aan de opvang van kinderen te schrappen, zo blijkt uit  onderzoek van adviesbureau Towers Perrin. ''Onder de oude wetgeving blijkt dat 87 procent van de werkgevers een regeling voor kinderopvang aanbiedt aan de werknemers. Onder de nieuwe wetgeving, die op 1 januari ingaat, is nog maar driekwart van de ondernemingen bereid een regeling aan te bieden'', aldus de onderzoekers
 • Marcel Haenen: Macholand Argentinië praat over abortus (NRC-Handelsblad, 30 november 2004). Iedere dag laten meer dan duizend Argentijnse vrouwen zich clandestien aborteren. Argentinië praat schoorvoetend en met Nederlandse inbreng over legalisatie. een extra impuls gekregen omdat een groepering van voorstanders van abortus bekend maakte dat het buitenland te hulp zal komen. Nederland, om precies te zijn. Rebecca Gomperts (Women onWaves) bevestigt dat ze volgende week naar Buenos Aires komt om te praten over de komst van de aobrtusboot.

Onze andere sites > emancipatie.pagina.nl:

hspace=0 Het project Beijing+10,Tijd voor Actie!  bestaat uit een aantal activiteiten zoals: de conferentie Beijing+10,Tijd voor Actie! op zaterdag 15 januari, de online discussiegroep Beijing10, rapportages over het Nederlandse en internationale emancipatiebeleid van de afgelopen 10 jaar, en een Agenda voor de Toekomst. Elders op deze website staat meer informatie.

Nieuwsarchief (berichten vóór 29 november 2004):

Meisjesstop bij geneeskunde ?

 • Meer jongens in plaats van meisjes toelaten tot geneeskunde (U-blad online, 5 november 2004). In zijn oratie van 27 oktober jongstleden vraagt Jeen Haalboom zich af hoe het artsentekort is terug te brengen zonder het aantal opleidingsplaatsen te vergroten. Hij stelt onder meer voor om minder meisjes en meer jongens toe te laten tot de opleidingen. Want, zegt Haalboom, meisjes stoppen eerder met werken en willen vaker dan jongens parttime werken. Een opmerking als deze schreeuwt om reacties, maar eerst mag Haalboom zijn idee toelichten.
 • Beperkt aantal vrouwelijke geneeskundestudenten (U-blad online, 3 november 2004). Om een halt toe te roepen aan het artsentekort in ons land moeten minder meisjes en meer jongens tot de geneeskundestudie worden toegelaten. Ook moeten artsen een aantal jaren na hun afstuderen verplicht full-time werken.

Aktueel > Agenda:Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]