woensdag 8 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  DECEMBER 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF DECEMBER 2004

donderdag 9 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Alleenstaande ouders horen niet in de bijstand' (FNV Vrouwenbond, 8 december 2004). De meeste moeders in Nederland werken parttime omdat zij tijd over willen (of moeten) houden voor het huishouden en de kinderen. Alleenstaande ouders kunnen die zorg niet delen met een partner. Een fulltime baan is voor hen dan ook te veel gevraagd, vindt de FNV Vrouwenbond. Maar het probleem is dat met parttime werk, zeker als het om laag geschoold werk gaat, nauwelijks uit de bijstandsuitkering te komen is. De FNV Vrouwenbond heeft daarom samen met de LSVeB, de Vrouwen Alliantie, Tiye International en Sjakuus een inkomensregeling bedacht voor alleenstaande ouders, die werken vanaf 20 uur per week al lonend maakt. [...] De Vazalo-regeling zoals die nu door de PvdA is ingediend, lijkt erg op deze regeling. De Vrouwenbond is dan ook blij met de steun van de PvdA en hoopt dat de regeling op een kamermeerderheid kan rekenen en snel zal worden ingevoerd.
 • Mayke Kalis: Loverboy ziet zichzelf als slachtoffer (ND, 8 december 2004). Over slachtoffers van loverboys is veel geschreven, over de daders veel minder. ,,Die meisjes kozen er toch zelf voor?'' ,,Als het meisje zo makkelijk met een jongen naar bed gaat, wat maakt het dan nog uit dat ze de prostitutie ingaat? Het zijn al sletjes, halve hoeren, dus wat doen we verkeerd?'' Deze uitspraken zijn typerend voor de denkwijze van veel loverboys: jongens die via versiertrucs meisjes de prostitutie in lokken. Linda Terpstra, Anke van Dijke en Marion van San schreven er een boek over: Loverboys, een publieke zaak.
 • PvdA wil af van juridisch wangedrocht inburgering (DFT, 7 december 2004). De PvdA bestempelt de gewijzigde plannen voor het nieuwe inburgeringsstelsel als een juridisch wangedrocht. Voor nieuwkomers, werklozen en imams bestaat de inburgering immers al. Alleen voor allochtone vrouwen in een achterstandspositie moet een aparte oplossing komen. Uit een advies van de commissie-Pavem zou blijken dat de komende drie tot vier jaar 300 tot 400 miljoen euro nodig is om deze vrouwen actief cursussen te laten volgen.
 • Herziening van het inburgeringsstelsel (persbericht Justitie, 7 december 2004). Minister Verdonk (VI): Iedereen die zich duurzaam in Nederland wil vestigen of gevestigd is en die niet acht jaar van de leerplichtige leeftijdsperiode in ons land heeft doorgebracht, zal een inburgeringsexamen moeten behalen. Voor drie groepen inburgeringsplichtigen wil het kabinet een aanbod doen. Het betreft uitkeringsgerechtigden die beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt en een reïntegratietraject krijgen aangeboden, inburgeringsplichtigen die geen betaalde arbeid verrichten en geen uitkering ontvangen (veelal vrouwen) en geestelijke bedienaren (die nieuwkomer zijn).woensdag 8 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Schokkend seksisme in Brits parlement (AD, 8 december 2004). Britse vrouwelijke parlementsleden krijgen een stevige portie seksistische beledigingen voor hun kiezen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Londen:'Van wie bent u de secretaresse, minister?'   'Schokkend' noemen de onderzoekers hun bevindingen, maar ze benadrukken zij dat het seksisme de laatste jaren wel minder is geworden. Zeven jaar geleden: ,,Telkens als een vrouw van de Labour Party opstond om te spreken, waren er parlementsleden van de Conservatieve Partij die hun denkbeeldige borsten in hun handen pakten en 'meloenen' zeiden'', herinnert zich het parlementslid Barbara Follett.
 • Twee keer zoveel migranten op les (Trouw, 8 december 2004). Minister Verdonk gaat ervan uit dat 755.000 allochtonen onder de inburgeringsplicht vallen, bijna de helft van alle in Nederland verblijvende migranten. De hele groep moet vanaf 2006 in zes jaar tijd verplicht inburgeringsexamens afleggen. Ze wil voorrang geven aan uitkeringsgerechtigden, vrouwen en geestelijke bedienaren (imams). Ook werkende migranten vallen onder de plicht.
 • Michiel Kruyt: Inburgeren plicht voor 755.000 (Volkskrant, 8 december 2004). Minister Verdonk (VI) heeft meerdere redenen voor een algemene inburgeringsplicht gekozen. Vanwege het gelijkheidsheidsbeginsel kan de inburgeringsplicht niet alleen aan allochtonen worden opgelegd. Daarnaast wil zij met een algemene plicht bewerkstelligen dat allochtone vrouwen uit hun isolement worden gehaald.  Met 220 miljoen euro kan zij jaarlijks 67.000 inburgeren. CDA en PvdA stellen dat zij een gedoogbeleid voert, omdat zij een grote groep een inburgeringsplicht oplegt, maar die slechts bij een kleine groep gaat controleren.
 • Overheid beperkt inburgeringsplicht (AD, 7 december 2004). De overheid is van plan de nieuwe inburgeringsplicht straks beperkt te handhaven. Alleen nieuwkomers, uitkeringsgerechtigden, vrouwen zonder werk of uitkering en geestelijk bedienaren van buiten de Europese Unie moeten het inburgeringsexamen halen. Zij krijgen daartoe een aanbod van hun gemeente. De andere inburgeringsplichtigen mogen zelf het initiatief nemen. Aldus minister Verdonk in een brief aan de TK. redactie: deze brief is nog niet online.
 • Het IIAV (Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging) meldt: de Vrouwenthesaurus is nu online raadpleegbaar in een database: een handig overzicht van alle onderwerpen voor het zoeken naar informatie over de positie van vrouwen en vrouwenstudies. Per onderwerp wordt aangegeven in welke databases informatie over dat onderwerp is terug te vinden.
 • Moslimvrouw: hoofddoek af na dreigement (AD, 9 december 2004). Een 31-jarige Belgische vrouw van Marokkaanse origine gaat voortaan naar haar werk zonder hoofddoek, nadat haar werkgever dreigementen had ontvangen over het gebruik van de sluier. Als de werkgever de vrouw niet zou ontslaan of verplichten de hoofddoek af te doen dreigde een ,,nachtmerrie'' voor zijn bedrijf, beloofde de anonieme bedreiger.

Nieuwsarchief:
dinsdag 7 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Dafna Holzer: Jonge moeders werken vaker door (AD, 7 december 2004). Steeds meer vrouwen blijven werken na de geboorte van hun eerste kind, rond hun 30ste. De mentaliteit verandert en het leven wordt duurder. Het anderhalf-verdienersmodel, waarvan de contouren zich de afgelopen jaren al aftekenden, is naar het zich laat aanzien echt doorgebroken. In 2003 keerde 90% een paar weken na de bevalling terug op de werkvloer. Kersverse vaders blijven over het algemeen even lang werken wanneer er kinderen komen.
 • Negen van de tien blijven werken na geboorte van kind (CBS, 6 december 2004). Steeds meer vrouwen zien in de komst van kinderen geen aanleiding te stoppen met werken. In gezinnen met minderjarige kinderen komt de combinatie van een voltijd- en een deeltijdbaan inmiddels het meest voor. In 2003 had in 45% van deze gezinnen de ene partner (vrijwel altijd de man) een voltijdbaan en de andere partner een deeltijdbaan.
 • Huiselijk geweld tegen vrouwen. Brief dd. 6 december 2004 van minister Donner (Justitie) ter aanbieding van het Voortgangsbericht Huiselijk Geweld tegen vrouwen. Donner reageert tevens op een aantal moties, ingediend op 7 april 2004, en op aanbevelingen van de EU in het EU-rapport Geweld tegen vrouwen.Hieruit o.m.: Er zijn gesprekken gaande met de politie over het opzetten van een specifieke pilot waarin – althans tijdelijk – bij huiselijk geweldincidenten wordt geregistreerd op etniciteit. En: het kabinet heeft een adequate invulling gegeven aan de EU-aanbevelingen.
 • 8 Aandachtspunten voor de Eerste Kamer (persbericht OPF, 3 december 2004) De Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen OPF heeft 8 aandachtspunten genoemd voor de behandeling van de levensloopregeling in de Eerste Kamer. Hieruit: De eis van 40 jaar deelnemingsjarenpensioen leidt mogelijk tot indirecte discriminatie van vrouwen.

Nieuwsarchief:

 • Martin Blekendaal: 35 jaar na Dolle Mina (Historisch Nieuwsblad, oktober 2004). ''Bent u ook een blanke slavin? En wil u dat blijven''?  Op 23 januari 1970, 35 jaar geleden, bestormden zo'n 10 meisjes en jongens uit Amsterdam het mannenbolwerk Nijenrode, waar vrouwen niet werden toegelaten op de managementopleiding. Het was het begin van Dolle Mina, de organisatie die opkwam voor gelijke rechten voor vrouwen. ''Vervolgens reden we terug naar Amsterdam om een korset te verbranden,'' vertellen Dunya Verwey en Claudette van Trikt, Dolle Mina's van het eerste uur. maandag 6 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

Aktueel > Agenda:

 • zaterdag 15 januari 2005 | Zojuist verschenen: het programma van de conferentie Beijing+10 - Tijd voor aktie ! (Utrecht). Tien jaar na de Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties in Beijing is het tijd om de balans op te maken.Te weinig vrouwen zijn er op vooruit gegaan. Nog steeds verdienen mannen meer dan vrouwen, is er te weinig kinderopvang en is de armoede onder vrouwen toegenomen. Aids maakt steeds meer vrouwen slachtoffer. Elke 7 minuten sterft ergens ter wereld een vrouw aan de gevolgen van een illegale abortus. Kortom, het is tijd voor actie!Wereldwijd, maar ook in Nederland. Alleen samen kunnen we een Agenda voor de Toekomst maken. En moeten we de politiek onder druk zetten om concrete actiepunten uit te voeren.

Aktueel > Tijdschriftenrek:
zondag 5 december 2004

Aktueel > Agenda (daarna Emancipatie algemeen > Biografische berichten):

 • zondag 5 december 2004 (hspace=0  Nederland 1, 14.00 - 15.00 uur): ''Ik lees de krant met een schaar'. TV-portret van dr. Henriëtte Boas. De meeste Nederlandse krantenlezers kennen haar als de onvermoeibare auteur van duizenden ingezonden brieven. Wanneer een krant of een weekblad fouten maakte in de berichtgeving over Israël of joodse zaken, klom zij in de pen. Haar brieven ondertekende ze steevast met “dr. Henriette Boas, Badhoevedorp”.zaterdag 4 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag): 

 • Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn: 200 jongens betrokken bij groepsverkrachtingen (NRC-Handelsblad, 3 december 2004). Jaarlijks plegen in Nederland zeker 200 jongens in groepsverband verkrachtingen of aanrandingen, ofwel eenderde van alle jeugdzedenzaken die justitie jaarlijks behandelt.  Het is voor het eerst dat dit type zedendelinquenten is geïnventariseerd en onderzocht. De onderzochte groepen bestaan meestal uit vier daders, die gemiddeld 14 jaar oud zijn. Vijf daders waren nog geen 12 jaar, de slachtoffers zijn rond de 13 jaar.
 • Sheila Kamerman en Rinskje Koelewijn: Groepsverkrachters vinden het samen gewoon gezelliger (NRC-Handelsblad, 3 december 2004). Bij groepsverkrachtingen hebben de daders vaak niet in de gaten dat ze iets verkeerds doen. 'Ze deed zelf haar kleren uit!' Zelfs zedenrechercheurs zijn geschokt. Twintig minderjarige jongens verkrachtten in steeds wisselende groepjes maandenlang zeker acht jonge meisjes. Soms gebruikten ze geweld (van één slachtoffer werd het haar in brand gestoken), soms maakten ze foto's waarmee ze de meisjes chanteerden. Ze kregen meisjes zover dat ze vrijwillig nog een keer terugkwamen.
 • Veel verkrachtingen in groepsverband (RD, 3 december 2004). In Nederland vervolgt justitie per jaar ongeveer 200 minderjarige jongens voor groepsverkrachtingen. Ze misbruiken de meisjes in groepsverband omdat het hen wel leuk lijkt. Tweederde van de daders is van allochtone afkomst. Van de slachtoffers is driekwart autochtoon. Volgens criminoloog en jurist C. Bijleveld scheppen de daders na het delict onderling op over het voorval.  De jongens bespreken van tevoren dat zij die avond seksueel contact willen hebben met een bepaald meisje. Vaak vragen ze het slachtoffer of zij daar ook zin in heeft. In de onderzochte gevallen antwoordde ze ontkennend. Toch doen de jongens wat zij willen.
 • Groepsverkrachting? Da's pas echte lol (AD, 3 december 2004). Minderjarige jongens plegen ten minste 200 groeps- verkrachtingen en aanrandingen per jaar. De daders zijn gemiddeld 14 jaar oud. Ze vinden het 'interessant' en 'statusverhogend' om in het bijzijn van vrienden een meisje te vernederen. Spijt hebben ze achteraf zelden. Uit analyses van de groepsverkrachtingen en -aanrandingen blijkt dat de jongens het interessant en gezellig vinden om in het bijzijn van hun vrienden een meisje te vernederen. Daarnaast neemt de kans op een 'geslaagde' verkrachting toe als het slachtoffer door anderen in bedwang wordt gehouden.
 • Joanne van den Eijnden: Het gaat erom dat je liefde en intimiteit communcieert. De feminisering van de seksbeleving (LOVER 2004-4, december 2004). Mannen willen altijd vrijen (knetterende ruzie of niet), zo luidt het cliché, en vrouwen hebben pas zin in seks als de sfeer goed is. Achterliggend idee: voor vrouwen hoort seks bij liefde, voor mannen zijn dat twee gescheiden werelden. Maar klopt dat plaatje nog wel? Joanne van den Eijnden deed onderzoek onder heteroseksuele jongeren. Zij ontdekte dat beide seksen hetzelfde credo hanteren: het draait allemaal om liefde, intimiteit en trouw. Seks ook.
 • Vier van de vijf werknemers met CAO heeft regeling kinderopvang (persbericht SZW, 3 december 2004). 81% van de werknemers valt onder een CAO met een regeling voor kinderopvang. Dit is een stijging met 5% ten opzichte van de vorige meting uit 2002. Toen viel 76% van de CAO-werknemers onder een regeling voor kinderopvang.
 • Kinderopvang. Antwoord dd. 3 december 2004 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-leden Gerkens en Tonkens (GL). Het onderzoek van Towers en Perrin (Metro, 1 december 2004), is niet representatief. Ik betreur het dat er blijkens het onderzoek tenminste enkele ondernemingen zijn, die de nieuwe wetgeving aangrijpen om de werkgeversbijdrage voor kinderopvang af te bouwen. Ik verwacht dat de aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid een belangrijke impuls zal geven om kinderopvang een belangrijke plaats te geven in de CAO-onderhandelngen.

Nieuwsarchief (berichten van voor 29 november 2004):
vrijdag 3 december 2004

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • De Geus neemt maatregelen tegen ongelijke beloning (persbericht SZW, 3 december 2004). Minister De Geus (SZW) wil ongerechtvaardigde beloningsverschillen terugdringen tussen mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen, voltijders en deeltijders en werknemers met een vast of tijdelijk contract. Met een publiciteitscampagne, een vereenvoudigde quick scan voor bedrijven, en mogelike instellng van een ‘Equal Pay Force’, een werkgroep voor de bestrijding van ongerechtvaardigde beloningsverschillen.
  • Aanbiedingsbrief dd. 3 december 2004 van minister De Geus. Hieruit o.m. : Beloningsverschillen staan niet gelik aan beloningsdiscriminatie. Beloningsverschillen hangen deels samen met emancipatie. .. Het beleid tot nu toe heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. ... De komende jaren zal het accent liggen op een correcte implementatie en verspreiding van ontwikkelde instrumenten, en op bevordering van naleving van gelike beloningswetgeving.
  • Vierde Voortgangsbrief gelijke beloning
  • Hoeben en Venema: De arbeidsmarktpositie van werknemers in 2002  (augustus 2004). Onderzoek door de Arbeidsinspectie Den Haag naar de verschillen in beloning en mobiliteit tussen groepen werknemers.
 • Yvonne Noorduyn: Zorgverlof voor werknemers nu in wet geregeld (Volkskrant, 2 december 2004). Werknemers met een terminaal ziek kind, zieke ouder(s) of partner krijgen het recht zes weken vrij te nemen om voor hun naaste te zorgen. Het gaat om onbetaald verlof, zes weken fulltime of twaalf weken parttime. Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA had daarom gevraagd. Minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) zegde toe dit zo snel mogelijk wettelijk te regelen.
 • Eerste vrouw in Saoedi Hollandi Bank (RD, 2 december 2004). De Saoedische zakenvrouw Lubna Olayan is toegetreden tot het bestuur van de Saoedi Hollandi Bank. De aandeelhouders kozen haar donderdag voor een termijn van drie jaar. Daarmee is zij de eerste vrouw in het bestuur van een beursgenoteerde onderneming in Saoedi–Arabië. Saoedi Hollandi Bank is voor 40% in handen van ABN-Amro.

Actueel > Tijdschriftenrek:[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]