woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 186
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  181-190
 >  186 
NIEUWSBRIEF 186
hspace=0

Nieuwsbrief 186 (8 t/m 16 mei 2005)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • abortus:
 • arbeid > allochtone vrouwen:
 • arbeid > vrouwen in mannenberoepen > sportcoach:
  • Pauw: Ik ben geen kermisattractie (Telegraaf, 12 mei 2005). Voor Vera Pauw - verantwoordelijk voor vrouwenvoetbal in Nederland - is geen toekomst weggelegd in het betaalde voetbal. De vrouwenbondscoach legde de afgelopen week met goed gevolg het examen van de cursus Coach Betaald Voetbal af, als eerste vrouw ooit. Ze heeft echter geen ambitie om het traditionele mannenbolwerk te enteren. 'Ik heb de cursus gevolgd omdat ik kennis wilde vergaren. Bij een normale club zou ik een kermisattractie worden. Daar heb ik geen zin in'.
  • Vera Pauw eerste coach betaald voetbal (Telegraaf, 12 mei 2005). Vera Pauw is de eerste vrouw die over het hoogste trainersdiploma beschikt in de Nederlandse voetballerij. De bondscoach van het Nederlands vrouwenteam is geslaagd voor de cursus coach betaald voetbal. Dat maakte de KNVB donderdag bekend.
 • arbeid > leeftijd > sekseverschillen:
  • Meer 50+-ers aan het werk (CBS webmagazine, 9 mei 2005). Het aantal werkzame 50-plussers is in de periode 1992–2004 bijna verdubbeld. Hun aandeel steeg van 14 naar 22%. De arbeidsdeelname van oudere mannen is nog steeds beduidend hoger dan die van oudere vrouwen. Wel is de arbeidsdeelname bij oudere vrouwen relatief sterk toegenomen. De sterkste groei vond plaats bij de 50–54-jarigen: een toename van 25 procentpunt. Was in 1992 een op de vier werkende ouderen een vrouw, in 2004 is dat een op de drie.
 • doodsoorzaken:
  • Doodsoorzaak nr 1 bij vrouwen: beroerte (AD, 9 mei 2005). Een beroerte is de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in Nederland. Meer vrouwen dan mannen worden door een beroerte getroffen, aldus de Nederlandse Hartstichting. Volgens een maandag verschenen onderzoek denkt de helft van de Nederlanders dat mánnen een grotere kans hebben op een beroerte dan vrouwen.
 • Europese Unie:
  • Chantal Gill'ard: Grondwet biedt kansen om positie vrouwen te verbeteren (PvdA, 13 mei 2005). De Europese Grondwet biedt veel kansen om de positie van vrouwen te verbeteren. Het is absoluut nodig om de rechten van vrouwen in een Europese  grondwet vast te leggen. Want zelfs in Nederland, waar de wetgeving nog redelijk goed is geregeld, lopen nog veel vrouwen tegen een glazen plafond aan. En in veel Oost-Europese lidstaten zijn de rechten van vrouwen zelfs niet in de wet vastgelegd. Maar de grondwet gaat naar mijn mening nog niet ver genoeg. Dat het huwelijk bijvoorbeeld nog steeds door de landen zelf geregeld mag worden vind ik een groot gebrek.
  • Hieke Snijders-Borst: Vrouwen tegen Europese Grondwet (Vrouwen-tegen-eu-grondwet.nl, 12 mei 2005). Wat hebben we aan de Europese mensenrechten? Voorlopig niet voldoende. Laten we daarom nee stemmen tegen de Europese Grondwet en een nieuw Handvest Grondrechten maken.
  • EU and Gender Equality (E-Quality, mei 2005). In het kader van Europadag 2005 heeft E-Quality een nieuw (Engelstalig) webdossier gelanceerd: EU and Gender Equality. Hierin worden de bestaande richtlijnen m/v geëvalueerd, aangegeven wat huidige ontwikkelingen zijn, evenals mogelijke toekomststrategieën. Het dossier bevat conclusies van de conferentie 'Progressive Implemenation: new developments in European Union Gender Equality Law'. Deze conferentie werd eind vorig jaar samen met de Universiteit van Leiden en het European Network of Legal Experts gehouden in het kader van het Europees voorzitterschap.
 • gelijke rechten > Spanje:
  • Henk van den Boorn: Vrouw mag voortaan ook op Spaanse troon (Haagsche Courant, 11 mei 2005). De Spaanse regering bereidt een wetswijziging voor waarbij voortaan ook vrouwen voor de troonsopvolging in aanmerking komen.
 • geweld tegen vrouwen:
  • Hans Ester: Parkeren voor vrouwen (ND, 10 mei 2005). Parkeergarages hebben vooral na zonsondergang iets akeligs en naargeestigs. ..Bij een bezoek aan het Duitse Duisburg:  Eenmaal alert op dit verschijnsel, kwam ik de vrouwenparkeerplaatsen vaker tegen, onder meer in parkeergarages. In Nederland heb ik nog nooit een 'vrouwenparkeerplaats' gezien.
  • SGP in geweer tegen seksborden A4 (ND, 12 mei 2005). De SGP komt in het geweer tegen minister Peijs (Verkeer), die zich volgens de partij actief inzet om grote seksborden langs de snelweg A4 te handhaven. Een poging om een grote reclamezuil met erotische reclames bij het Zuid-Hollandse Alkemade te plaatsen, stuitte eerder op een negatieve uitspraak van de Raad van State. Daarom probeert Rijkswaterstaat nu de seksborden aan de overkant van de A4 te plaatsen.
 • geweld tegen vrouwen > Japan:
  • Margit Kranenburg: Japan | Treinstel tegen handtastelijke mannen (Trouw, 13 mei 2005).  Propvol zit de speciale vrouwencoupé tijdens de Tokiose ochtendspits. De vrouwen die staan, kunnen niet anders dan elkaar af en toe per ongeluk aanraken. Maar van mannen die stiekem in hun billen knijpen hebben ze geen last. Terwijl in Japan op het eerste gezicht nauwelijks sprake is van seksuele spanning tussen mannen en vrouwen, blijken veel mannen wel degelijk hun handen niet thuis te kunnen houden. Het aantal aangiftes is de laatste 8 jaar verdrievoudigd. 
 • geweld > seksuele gerichtheid:
  • Willem Beusekamp: Homo's voelen zich bedreigd in Amsterdam (Volkskrant, 14 mei 2005). Amsterdam is niet meer zo homo-vriendelijk als weleer. Dinsdag gaan homo’s en lesbo’s demonstreren. Openlijk knuffelen in de Leidsestraat tegen het toenemende geweld. Belangenorganisatie COC verwijt de autoriteiten dat ze de homohaat onder Marokkanse jongeren negeren.
  • Marlise Hamaker: Niet langer tolerant tegen homo's (Trouw, 11 mei 2005). Homo's willen weg uit Nederland of blijven in de kast. De tolerantie is tanende, zeggen ze. Tijn Elferink: "Ik voel me beperkt in mijn vrijheid, voornamelijk op straat. Ik wil gewoon hand in hand over straat kunnen lopen, zoals elk verliefd stelletje.'' Een andere geïnterviewde: ,,Zelfs het katholieke Beieren is tegenwoordig beter dan Rotterdam".
 • glazen plafond:
  • Hoogtevrees (Financieele Dagblad, 13 mei 2005). Nog steeds dringen Nederlandse vrouwen niet of nauwelijks door tot de topposities. Na alle discussie over glazen plafonds rijst nu de vraag of het niet gewoon aan de vrouwen zelf ligt. Lijden Nederlandse vrouwen aan een gebrek aan ambitie? Interview met o.a. Anneke van Doorne-Huiskes en Jantina Woudstra.
  • Vrouwen naar de top in verzekeringsbedrijven (Intermediair, 11 mei 2005). Vrouwen stromen makkelijker door naar de top van verzekeringsbedrijven als de branche meer betrokkenheid toont en bij het zoeken naar managers alert is op mannelijke stereotypes bij het selectie- en wervingsproces, zo blijkt uit het TNO-onderzoek Glazen Plafonds of Plakkende Vloeren?
  • Dominique Haijtema: Wees niet bescheiden (Management Magazine, 9 mei 2005). In het Amsterdamse Hilton was onlangs de aftrap voor een serie Europese bijeenkomsten over vrouwelijk leiderschap. De aanwezige topvrouwen hadden waardevolle adviezen voor de jonge generatie zakenvrouwen. “Gewoon jezelf blijven en een goede vent kiezen.” Lizzy Venekamp, directeur van Opportunity in Bedrijf, laat de zorgwekkende cijfers in Nederland nog maar eens de revue passeren: een schamele 3% van het topmanagement van de honderd grootste Nederlandse bedrijven is vrouw. Met Europese landen hoeven we ons daarom niet te vergelijken. 'Wij zitten op het niveau van een land als Botswana.'
 • immigratie/integratie:
  • Minder huwelijken met importbruiden (Volkskrant, 14 mei 2005). Het aantal ‘importbruiden’ is in de eerste drie maanden van het jaar met ruim een kwart verminderd, zo blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De teruggang is vooral merkbaar onder Turken en Marokkanen. Professor Penninx vermoedt dat de daling alles te maken heeft met de genomen maatregelen. ‘Je hebt altijd mensen die daarop vooruit lopen als ze horen dat regels ter discussie staan.’ Een woordvoerder van de IND weerspreekt dat. In de periode voorafgaande aan 1 november 2004 was geen sprake van een stijgend aantal huwelijksmigranten.
  • Aantal buitenlandse bruiden neemt af (AD, 13 mei 2005). In vergelijking met vorig jaar nam het aantal aanvragen om een partner uit landen buiten de Europese Unie te halenmet ongeveer een kwart af: in de eerste drie maanden kreeg de IND circa 7600 aanvragen te verwerken, tegen 10.800 over dezelfde periode vorig jaar. De daling is vernoedelijk het gevolg van de strengere eisen die het kabinet heeft ingevoerd voor gezinsvorming.
 • internet:
  • Aantal online vrouwen haalt aantal mannen in (MKB-net, 10 mei 2005). Momenteel zijn er meer vrouwen op het internet te vinden dan mannen. Ook neemt hun invloed op de aankoop van consumentenelektronica en daarmee computers toe. In 2008 zullen er zo`n 10 miljoen meer vrouwen dan mannen online zijn.
  • Internetgebruik 1995-2005 (Trendbox, 10 mei 2005). Het aantal vrouwen dat momenteel wekelijks over het internet surft is, evenals in 2004, gelijk aan het aantal mannen. In 1995 bestond de Nederlandse internetbevolking nog voor 80% uit mannen en voor 20% uit vrouwen.
 • islam > internationaal:
  • Achterhaalde gebruiken houden vrouwen arm en machteloos (Elsevier, 9 mei 2005). Ontwikkelingslanden, vooral islamitische, moeten achterhaalde gebruiken en religieuze leerregels ter discussie durven stellen die ervoor zorgen dat vrouwen arm en machteloos blijven. Aldus de Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi bij de opening van een tweedaagse ministersconferentie van de Beweging van Niet-gebonden landen over verbetering van de positie van vrouwen. Veel gebruiken die op gespannen voet staan met islamitische beginselen, zoals gearrangeerde huwelijken en geweld tegen vrouwen, komen in moslimsamenlevingen toch vaak voor.
 • marketing > vrouwen: 
  • Overbelaste vrouw heeft eigen marketing-strategie nodig (MKB-net, 14 mei 2005). `Multiminding` is een term voor de vrouw die zoveel te doen heeft dat haar activiteiten opgeteld meer tijd in beslag nemen dan er uren in de dag passen. Uit onderzoek van Yahoo en Starcom Media onder Amerikaanse vrouwen blijkt dat deze vrouwen lijden onder de `38-urige werkdag`. Ze hebben nauwelijks tijd om tv te kijken, bladen te lezen of reclame tot zich door te laten dringen. Traditionele marketingstrategieen werken dan ook niet bij deze categorie vrouwen.
 • onderzoek:
  • Vrouwen uiten boosheid anders dan mannen vanwege sociale inschatting (UvA, mei 2005). Promotie-onderzoek van Catharina Evers:  Boosheid wordt in het dagelijks leven vooral gezien als een typisch ‘mannelijke’ emotie. Onderzoeken waarin sekseverschillen in boosheid empirisch werden onderzocht, wijzen echter uit dat mannen en vrouwen niet zozeer verschillen in het ervaren van boosheid, maar eerder in de expressie van hun boosheid. Belangrijke oorzaak daarvan ligt in het concept 'sociale inschatting'. Vrouwen vreesden bijvoorbeeld vaker dat het uiten van boosheid nadelige consequenties zou kunnen hebben voor een vriendschap of dat hun eigen boosheid een nog sterkere tegenreactie zou opleveren. Promotie: 3 juni 2005.
  • Vrouw wordt kritischer maar blijft gecompliceerd (Nu.nl, 12 mei 2005). Langzaam maar zeker wordt de vrouw kritischer en zelfbewuster, maar blijft ze aan de andere kant gecompliceerd over haar zelfbeeld, zo blijkt uit onderzoek van Trendbox onder 1200 vrouwen. Vrouwen vinden in toenemende mate (83 procent) dat beide ouders verantwoordelijk moeten zijn voor de zorg voor de kinderen. Ook vinden ze (61 procent) dat ouders tegenwoordig veel te gemakkelijk gaan scheiden. 35 procent stelt ook dat een vrouw haar carrière niet moet opgeven voor haar kinderen.
 • pensioen:
  • Nederlander geniet relatief kort van pensioen (MT, 12 mei 2005). De verschillende tussen inwoners van de EU over hoe lang ze van hun pensioen kunnen zijn groot. Net als de tussen mannen en vrouwen onderling. De gemiddelde pensioenduur in Nederland bedraagt voor mannen 15,2 en voor vrouwen 18,9 jaar. Hiermee scoort Nederland beduidend lager dan koploper Frankrijk (mannen: 20 jaar, vrouwen: 25,2 jaar). Franse vrouwen voeren de lijst aan met een gemiddelde levensverwachting van 85,9 jaar. In Nederland is dit 80,2 jaar voor mannen en 83,9 jaar voor vrouwen.
 • prostitutie:
  • PvdA wil onderzoek positie prostituees (RefD, 12 mei 2005). De PvdA-fractie in de Tweede Kamer, is gealarmeerd over de onzerzoeksresutaten in Amsterdam en wil een landelijk onderzoek naar de positie van prostituees sinds de afschaffing van het bordeelverbod in 2000.
  • Petra Noordhuis: Prostitutie onzichtbaar door legalisatie (ND, 12 mei 2005). Door de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is de prostitutie onzichtbaarder en daarmee oncontroleerbaarder geworden, zo blijkt uit het rapport 'Het onzichtbare zichtbaar gemaakt' van PvdA-raadsleden Asante en Schaapman.. De cijfers zijn schokkend. Vooral kwetsbare groepen zijn slachtoffer in het illegale circuit. Geweld en dwang zijn toegenomen. Van de verslaafde prostituees is 69% slachtoffer van verkrachting, heeft 72% te maken met lichamelijk geweld en is 54% aangevallen met wapens. Van de naar schatting 1000 jongensprostituees in Amsterdam is bijna de helft voor zijn zestiende in de prostitutie begonnen.
  • Bordeelverbod drijft hoeren verder illegaliteit in (NOVA, 10 mei 2005). De opheffing van het bordeelverbod in 2000 was zo goed bedoeld. De uitbuiting van hoeren, kinderporstitutie en abominabele situaties op het gebied van gezondheid en hygiëne zouden allemaal tot het verleden gaan behoren.  Maar het is heel anders uitgepakt. Veel seks-exploitanten blijken te leven bij de gratie van illegaliteit.
 • religieuze opleiding > Frankrijk:
  • Pieter van den Blink: Frankrijk krijgt eigen alternatief voor import-imams (Trouw, 11 mei 2005). In de heuvels van Bourgogne volgen Franse moslims een opleiding tot imam. Die moet een brug slaan tussen het Westen en de islam. Als het aan directeur Mahmood ligt, geen imams meer die weigeren de hand van een vrouwelijke minister te schudden. Vrouwenhanden, homoseksualiteit, alcohol, daar moet je allemaal 'respect' voor hebben.
 • seksuele gerichtheid > Verenigde Staten:
  • Protest tegen homo-agenda op scholen VS (ND, 11 mei 2005). Openbare scholen in de Verenigde Staten promoten homoseksualiteit onder het mom van tolerantie, veiligheid en multiculturalisme. Christelijke ouders moeten uit protest massaal het openbaar onderwijs de rug toekeren, aldus dr. Voddie Vaucham bij de jaarlijke conventie van de Zuidelijke Baptisten (VS).
  • Gerhard Wilts: Student mag op school eigen geslacht bepalen (ND, 11 mei 2005).  ,,De agenda van de homobeweging doortrekt vrijwel het hele openbare onderwijs in Amerika. Niet overal op de dezelfde manier en in gelijke mate, maar nagenoeg alle scholen hebben lesprogramma's over veilige(r) seks en niet pesten.'' De zwarte baptistendominee Voddie Baucham uit Spring (Texas): ,,Dat klinkt onschuldiger dan het is. Telkens duiken in lessen elementen op die aansturen op acceptatie van homoseksualiteit als normale levensstijl. Erger is dat veel scholen nauwe banden hebben met belangenorganisaties en studentenclubs die homoseksueel gedrag propageren.''
 • sociale zekerheid >'tienermoeders:
  • Rotterdam wil 'pappatax' (Trouw, 14 mei 2005). Rotterdam wil een 'Pappatax' gaan heffen voor de verwekkers van kinderen bij tienermoeders. Tienermoeders die de naam van de vader verzwijgen, krijgen minder bijstand. Op die manier wil het college de verwekkers mee laten betalen aan de opvoeding van hun kind. Voor de maatregel is wel een wijziging in de wet werk en bijstand nodig, waarvoor Rotterdam naar het kabinet kijkt.  In Rotterdam leven 740 alleenstaande moeders tussen 18 en 23 jaar met een uitkering.
  • Kim van Keken: Rotterdam pleit voor 'pappatax' (Volkskrant, 14 mei 2005). Rotterdam begint een offensief tegen vaders die geen financiële bijdrage leveren aan de moeder van hun kind. Het college van burgemeester en wethouders wil moeders met een uitkering dwingen de naam van de verwekker prijs te geven, zodat de kosten voor de opvoeding op de vader kunnen worden verhaald. ‘We willen niet zozeer de meisjes treiteren, maar wel de vaders die flierefluiten’, zegt de woordvoerster van wethouder Geluk (onderwijs en integratie).
 • voortplanting:
  • Katholieken en hun grote gezinnen (Friesch Dagblad, 11 mei 2005). Het is voor katholieke gezinnen heel lang ‘normaal’ geweest om veel kinderen te krijgen. De verzuiling maakte in Nederland de normen binnen de zuil tot wet. Daarom mocht de kerk zich in Nederland sterk bemoeien met het gezinsleven, tot de voortplanting aan toe, zo blijkt uit het promotie-onderzoek van Marloes Schonheim. Anticonceptie en andere beperkende maatregelen bleven zo tot in de jaren zestig taboe voor katholieke vrouwen. Zie ook:


NIEUWSARCHIEF (berichten van vóór 8 mei 2005)

 • beeldvorming :
  • De lezer schrijft over sekse-stereotypering (NRC-Handelsblad, 19 april 2005). Lezeres Sabine Hiebsch schrijft: 'Wat ik niet begrijp is de zin: ,,De moeder, spijkerbroek en wit bloesje, zegt dat ze de tanden van haar zoontje altijd goed napoetst.'' Waarom wordt hier extra de kleding van de moeder beschreven?'. Hoofdredacteur Jensma: 'ijn aanvankelijke reactie (flauwekul) onderdrukkend, ben ik op onderzoek gegaan. Je weet maar nooit, nietwaar. De lezer houdt je niet voor niets een spiegel voor. Het is bovendien een leerzame karikatuur die ons wordt geschetst.' ... 'Kort samengevat: ik kan het niet vinden. Ik ben best bereid op te schrijven dat we waakzaam moeten zijn tegen het frivool of nutteloos vermelden van geslachts- (of ras-)kenmerken en uiterlijkheden, maar ik vind de bewijsvoering mager.'
 • glazen plafond:
  • Slotmanifestatie Ambassadeursnetwerk. Toespraak van staatssecretaris Karien van Gennip (EZ) op 28 april 2005. Hieruit: 'Daarnaast wil ik in deze kabinetsperiode elke 2 jaar een handelsmissie voor vrouwelijke ondernemers blijven organiseren. Daar waren afgelopen november in Londen ook topvrouwen bij uit het bedrijfsleven. Net als vrouwelijke ondernemers ondernemende vrouwen! Ik hoop dat de volgende vrouwenmissie naar Madrid even succesvol mag zijn.'
  • Margo Brouns, Marike van den Brink: Bij vrouwen werken prestaties lang niet in hun voordeel (Volkskrant, 3 mei 2005, samenvatting op Opportunity). Een reactie op Bart Kiemeney die de Vrouwen Keuzegids Hoger Onderwijs de zoveelste misleidende publicatie over ondervertegenwoordiging van vrouwen noemt (Volkskrant 28 april). Brouns en Van den Brink vinden het ASPASIA programma weliswaar een paardemiddel maar wel een van de weinige maatregelen die direct effect hebben.
 • kinderopvang:
  • 'Kind liever thuis dan in kinderopvang' (ND, 7 mei 2005). Nederlandse ouders hebben hun jonge kinderen liever bij zich thuis dan dat zij ze in een kinderopvang stoppen. In onder meer de Scandinavische landen zorgen anderen dan de ouders veel vaker geheel voor de baby's en peuters. Nederlandse ouders vinden die volledige uitbesteding ,,onwenselijk''. Zij willen hun kinderen hooguit twee à drie dagen per week naar de opvang brengen, constateerde de Gezinsraad gisteren.
 • prostitutie:
  • Rinskje Koelewijn: Politie op zoek naar onzichtbare hoeren (NRC-Handelsblad, 7 mei 2005). Maak prostitutie legaal en daarmee controleerbaar, was de gedachte vijf jaar geleden. Inmiddels is een steeds groter deel van de branche in duisternis gehuld. Hoogzwangere prostituees vind je op de Ruysdaelkade in Amsterdam. Wie liever Nigeriaanse meisjes heeft, illegaal en heel jong, gaat naar Amsterdam Zuidoost. Ze kunnen ook een paar dagen uitgeleend worden, als ze daarna maar worden teruggebracht. Via internetsites (hookers.nl, onderdwang.nl) geven mannen elkaar tips over welke prostituee het zc (zonder condoom) doet, hoe je het best een vrouw verkracht en wie er achter welk 06-nummer schuilgaat.
 • reproduktieve rechten > Verenigde Staten:
  • Protest tegen Bush' muilkorven van ontwikkelingsorganisaties (WPF, 8 mei 2005). Op het museumplein maakten zaterdan tijdens de anti-Bushdemonstratie zes vrouwen (waaronder één zwangere) met een SOS tekst op de buik protest tegen het beleid van Bush dat inbreuk doet op de keuzevrijheid van mensen in ontwikkelingslanden als het gaat om seksualiteit en het krijgen van kinderen. Door het moralistische en conservatieve beleid van Bush wordt financiële steun voor seksuele voorlichting en anticonceptie in ontwikkelingslanden zeer sterk ingeperkt. Het aantal ongewenste zwangerschappen, (illegale) abortussen en hiv-infecties neemt hierdoor juist sterk toe.
 • vrouwenhandel:
  • Galiëne Gerritsen: Mijn neef bracht me hier, mijn man werd mijn klant (ND, 7 mei 2005). Slachtoffers van mensenhandel worden in een week tijd klaargestoomd voor de prostitutie: 10 uur per dag minstens 15 mannen over je heen, dat doet je eigenwaarde dalen tot diep onder het nulpunt, zegt een slachtoffer. Afgelopen dinsdag kwamen ruim zestig vrouwen bij elkaar op een festival over gedwongen prostitutie, om woede en frustratie te delen. Vorig jaar registreerde de Stichting tegen Vrouwenhandel een recordaantal meldingen van slachtoffers van vrouwenhandel: 405 personen werden officieel geregistreerd door politie of andere organisaties. Het jaar daarvoor waren dat er nog 257.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:


SERVICEPAGINA

Oproepen:

 • Teken petitie achtergelaten vrouwen. Op 17 mei ’05 bieden de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland, Tiye International en Landelijk Netwerk van Turkse vrouwen BIZ een petitie aan de Kamercommissie voor integratiebeleid over het onderwerp: “achtergelaten vrouwen”. Laat ook je stem horen. TEKEN MEE
 • Queer Love & Peactie Aktie, dinsdag 17 mei 2005, 18.30 - 18.45 yr. Plaats: Leidseplein, Amsterdam. Kom met je vriend, vriendin of gewoon lieve mensen. Loop hand in hand, kus er op los, be as queer as you want to be.
 • Petition For an International Day against Homophobia, 17th May. Towards an international recognition of Lesbians, Gays, Bisexuals, and Trans People. Teken de brief aan de Verenigde Naties.


AKTUEEL 

Agenda > Toegevoegd:

 • donderdag 19 mei 2005: Heksennacht Amsterdam. Programma: 20.00 uur: film van de Heksennacht 2004 in Amsterdam in het Gespuis: Spuistraat 47/A1. 21.00 uur: verzamelen en eventueel verkleden voor de demonstratie in het Gespuis (verkleedkleding kun je zelf meenemen). 21.30 uur: begin demonstratie die ongeveer anderhalf tot twee uur zal duren. Daarna vrouwenfeest in de Vrankrijk, Spuistraat 216!
 • donderdag 19 mei 2005: Heksennacht Groningen. Programma: 16.00 uur deur open voor mannen en vrouwen. Er wordt een buikdansen en een meditatie cursus gegeven, er is een infostandje 'seksueel gevaar rond 1900', de film 'But I'm a cheerleader!' 18.30 uur gezamenlijk vegetarisch eten. 20.30 uurFakkeloptocht door het centrum, alleen voor vrouwen! 22.00 uur Afsluitend feest voor alle seksen en genders! Locatie: pand Op Drift, 1e Drift/Spilsluizen 2 te Groningen.
 • donderdag 19 mei 2005: Heksennacht Utrecht. Alleen toegankelijk voor vrouwen. Programma: 20.00 uur inloop met klein buffet. 20.30 uur: programma met video, cabaret, poëzie, en voordrachten. Ook open podium, dus laat zien wat je kunt of vertel wat je te zeggen hebt! 22.30 voorbereiding van de demonstratie (fakkels, schminken, inzingen, warmlopen...) 23.00 uur demonstratie: optocht door de binnenstad, met toespraken en acts onderweg 24.00 uur vrouwenfeest in de COC kelder Locatie: COC, Oudegracht 221, de werfkelder, aan de gracht dus.
 • donderdag 19 mei 2005: Naar een discriminatievrije arbeidsmarkt. Persconferentie van Tije International. Nieuwespoort, Den Haag, 11.00 uur. Philomena Essed en Ann Mannen bieden vertegenwoordiger van Tweede Kamerfracties en bedrijven een publicatie waarin een nieuwe methodiek wordt beschreven.
 • donderdag 19 mei 2005: Islam & Feminisme: nieuwe perspectieven, nieuwe praktijken.  Disucssie tussen en met Amina Wadud, Fatima Sadiqi en Ziba Mir-Hosseini over de rol en positie van vrouwen binnen de Islamitische traditie. Plaats: De Balie, Kleine-Garmanplantsoen 10, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. reserveren: vrouwenislam@balie.nl 
 • vrijdag 27 mei 2005: Break the Silence. Violence against women is a globol health emergency. On the occasion of the International Day of Action for Women’s Health, Women’s Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) and the Institute of Social Studies (ISS) invite you to a discussion on violence . Tijd: 14.00 - 16.30 uur. Plaats: ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag. Aanmelden: office@wgnrr.nl or 020-6209672 (WGNRR)
 • vrijdag 10 juni 2005:   Curing Policies. How to diagnose the effects of policy on women's health rights and lobby for a better impact. Locatie: De Witte Vosch, Oude Gracht 46, Utrecht. Tijd: 15.00 - 18.00 uur. Aanmelden: Ellen Bernards via 030-2334027 or e.bernards@hom.nl
 • dinsdag 21 juni 2005: Lustrum Congres Vice Versa is afgelast. 

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


EMANCIPATIE ALGEMEEN

Prijzen en lezingen:

 • Halkes Scriptieprijsprijs. In 2005 looft het Institute for Gender Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen de zesde Prof. dr. C. Halkes Scriptieprijs uit voor de beste en meest ver­nieu­wende doctoraal / MA scriptie over vrouwen, gender, seksualiteit of emancipa­tie. Aanmeldingstermijn sluit op 10 oktober 2005.


VARIA

Signalementen :

 • Dafna Holzer: Vervang Zalm maar door een huisvrouw (AD, 13 mei 2005). Vraag de Nederlander naar zijn mening over de euro en de kritiek barst los. De kritiek op minister Zalm van Financiën is eveneens niet mals. B. Vermaat doet nog een suggestie: ,,Het wordt tijd, dat Zalm wordt vervangen door een huisvrouw. Die kenden al binnen enige maanden na de invoering van de euro het prijsopdrijvende effect.''
 • Gender Budget Analysis. Verslag van een seminar over gender budget analysis in Nederland, november 2004, georganiseerd door E-Quality en Fenn.
 • De strijd voor het vrouwenstemrecht (politics.be, 11 mei 2005). Geschiedenis van het vrouwenkiesrecht in België. Belgische vrouwen kregen pas in 1948 volwaardige politieke rechten.
 • Vrouwenwijzer, voorjaar 2005. Publikatie van de AOb-Vrouwengroep


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nl met de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.