woensdag 19 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 159
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  NIEUWSBRIEF  >  151-160
 >  159 
NIEUWSBRIEF 159
hspace=0

Nieuwsbrief 159 (11 t/m 17 oktober 2004)
Alle nieuwe links van de afgelopen periode, gesorteerd op rubriek.
        

NIEUWS

 • anticonceptie:
  • Veel vrouwen gestopt met de pil (AD, 16 oktober 2004). Ruim 29.000 vrouwen zijn dit jaar gestopt met de anticonceptiepil omdat ze die te duur vinden. Volgens de Rutger Nisso Groep zijn de vrouwen die het pilgebruik hebben gestaakt overgestapt op een minder betrouwbaar anti-conceptiemiddel.
  • Tienduizenden vrouwen met pil gestopt (ND, 16 oktober 2004). Bijna 30.000 vrouwen tussen 21 en 50 jaar zijn sinds begin dit jaar om financiële redenen gestopt met het gebruik van de anti-conceptiepil. Nog eens 52000 vrouwen overwegen er op financiële gronden binnenkort mee te stoppen, zo blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep.
  • Verslechtering in anti-conceptiegebruik na schrappen pil uit het ziekenfonds (persbericht Rutgers Nisso Groep, 15 oktober 2004). Gezien de maatregelen om anticonceptiemiddelen - waarvan de pil de belangrijkste is - te schrappen uit het standaard ziekenfondspakket, wordt een toename van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen verwacht.
  • Nederland seksueel minder gezond (AD, 14 oktober 2004). Nederland is de afgelopen 10 jaar zijn internationale koppositie kwijtgeraakt op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. De Rutgers Nisso Groep: Er worden meer abortussen gepleegd, meer tienermeisjes raken zwanger en meer mensen lopen een soa-infectie op. Ook de seksuele hulpverlening en voorzieningen zijn verslechterd. Wel loopt Nederland voorop met regelgeving, zoals gelijke rechten voor mannen en vrouwen en homoseksuelen.
  • Zorg voor seksuele gezondheid onder druk (Rutgers Nisso Groep, 13 oktober 2004). Hoewel Nederland het vergeleken met andere landen erg goed doet wat betreft de lage aantallen soa, aids en ongewenste zwangerschappen, is er een aantal ontwikkelingen waardoor Nederland zijn voorbeeldfunctie van tien jaar geleden is kwijtgeraakt. Nederlandheeft zich onvoldoende ingezet om de seksuele en reproductieve gezondheid in Nederland  te verbeteren of op zijn minst op peil te houden. Een toenemend aantal mensen heeft slechts beperkt toegang tot medische hulp en anticonceptiemiddelen.
 • arbeidsmarkt > werkloosheid:
  • Werkloosheid verder gedaald (CBS, 14 oktober 2004). Na correctie voor seizoensinvloeden komt de werkloosheid in het derde kwartaal 2004 uit op 460.000, ofwel 6%, tegen 5,3% in het derde kwartaal van 2003.  Voor mannen was het 5,4% (tegen 4,7% in 2003), voor vrouwen opp 6,8% (tegen 6,2% in 2003). Wel is de werkloosheid iets gedaald ten opzichte van het 2e kwartaal 2004.
 • (echt)scheiding:
  • Scheiden ontmoedigen? (webcongres, NRC-Handelsblad, 16 oktober 2004). 58% in het webcongres is het niet eens met de stelling van Wim Orbons dat scheiden moeilijker moet worden gemaakt.
 • Europese Commissie > benoeming nieuwe leden
  • Frans Boogaard: Buttiglione naar 'homofiele vissen' (AD, 13 oktober 2004). De socialisten in het Europees parlement dreigen alle kandidaten voor de Commissie weg te sturen als de Italiaan Buttiglione op Justitie wordt benoemd. Op een andere post is hij wel aanvaardbaar, zoals Visserij. Buttiglione klaagt nu over 'dubbele discriminatie' (naar religie en herkomst).
  • Europarlementariërs wijzen Buttiglione af wegens visie op homoseksualiteit (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). De kandidatuur van de Italiaan Rocco Buttiglione als Europees commissaris voor justitie stuit in het Europees Parlement op grote bezwaren wegens zijn opvatting over homoseksualiteit. A.s. voorzitter Barroso laat weten vooralsnog vertrouwen in zijn gehele team te blijven houden. Hij wil eerst het oordeel afwachten dat de fractievoorzitters in het Europees Parlement morgen vellen over de totale commissie. Zie ook:
   • Bas Westers: Buttiglione: eerlijk en extreem (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). Buttiglione is een man van vele nee's: Nee tegen scheiding; Nee tegen abortus, euthanasie en homoseksuelen, die ,,drager zijn van een morele gestoordheid''. Nee tegen condooms, modernisme, moreel relativisme. En nee tegen openbare scholen zonder kruisbeelden.
  • Hetty van Rooy: Geen goedkeuring voor Buttiglione (ND, 12 oktober 2004).  De benoeming van de nieuwe Europese Commissie is nog geen voldongen feit. Rocco Buttiglione, de Italiaanse kandidaat-commissaris voor Justitie, die vindt dat homoseksualiteit een zonde is, kreeg gisteren geen steun in de parlementscommissie die hem aan de tand heeft gevoeld.
  • Rocco Bottiglione te conservatief (Trouw, 12 oktober 2004). Rocco Buttiglione, vriend van Silvio Berlusconi en voormalig tekstschrijver van het Vaticaan, leek zeker van zijn kandidatuur als eurocommissaris Justitie. Maar de commissie burgerlijke vrijheden in het Europees Parlement stemde gisteren tegen zijn kandidatuur. Zijn standpunt over 'zondige' homo's is het struikelblok.
 • gender budget analysis:
  • Nieuw: handboek over Gender Budget Initiatieven. Over begroten met een menselijke bril (Vrouwen Alliantie, persbericht 13 oktober 2004). Op donderdag 14 oktober 2004 verschijnt de publicatie Begroten met een menselijke bril; handboek voor Gender Budget Initiatieven. Dit boek is uniek in zijn soort, omdat het de eerste Nederlandstalige praktische handleiding is voor bestuurders of lokale groepen die een gender budget initiatief willen starten. Het handboek is een handig hulpmiddel bij het opstellen of beoordelen van begrotingen. Begroten met een menselijke bril is een uitgave van de Vrouwen Alliantie in Utrecht.
 • glazen plafond:
  • De manager is steeds vaker een vrouw (CBS Webmagazine, 11 oktober 2004). Er komen steeds meer vrouwelijke managers, van 14 % in 1995 naar 25% in 2002. In de gezondheidszorg zijn vrouwelijke managers zelfs in de meerderheid. Maar in het bedrijfsleven is het aandeel vrouwelijke managers slechts 13%. Vooral in de industrie en bouw is leidinggeven een mannenzaak.
 • Grootste Nederlander:
 • immigratie > huwelijkspartner:
  • Verdonk: strenge eisen aan 'importbruiden' (Volkskrant, 15 oktober 2004). De huwelijksmigratie naar Nederland zal met bijna de helft afnemen als op 1 november nieuwe eisen ingaan voor 'importbruiden' uit niet-westerse landen. Door de strengere eisen zullen dat er 9.000 minder verblijfsvergunningen worden verleend worden dan de 20.000 in 2003. 
  • Maandloon van 1319 euro nodig voor importpartner (Telegraaf, 14 oktober 2004). Per 1 november 2004 moeten mensen die een partner uit het buitenland willen halen, per maand ten minste 1319 euro netto verdienen, 230 euro meer dan nu nog nodig is. Zij moeten dat loon zeker twaalf maanden lang verdienen, nadat de partner is overgekomen. Bovendien moeten beiden minimaal 21 jaar zijn. Nu is dat nog 18 jaar.
 • internationaal > sterfte in verband met zwangerschap:
  • WPF beëindigt campagne met bijzondere herdenking (Telegraaf, 14 oktober 2004). Met het zogeheten 'Candle lit Event' heeft de World Population Foundation (WPF) donderdagavond in Amsterdam een campagne afgesloten voor betere gezondheidszorg voor zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Rond de vijver op het Museumplein stonden duizenden lampjes ter nagedachtenis aan de meer dan een half miljoen vrouwen die jaarlijks sterven aan complicaties tijdens de zwangerschap.
  • Djoe Loe Tan: Tijd voor verantwoording (Amsterdam.nl, 12 oktober 2004). Ruim 500.000 vrouwen in ontwikkelingslanden sterven jaarlijks, onnodig door complicaties rondom de zwangerschap. Het WPF vraagt hier donderdagavond, 14 oktober aandacht voor door het Museumplein te verlichten. Het ‘Candle Lit Event’ vindt in meerdere landen van Europa plaats.
 • internationaal > vrouwen in de Arabische wereld:
  • Arabische Liga wil identiteitsbewijs voor vrouwen (Leeuwarder Courant, 13 oktober 2004). Secretaris-generaal Amr Moussa van de Arabische Liga wil een campagne in de Arabische wereld beginnen om vrouwen te helpen aan identiteitspapieren, zo zei hij tijdens conferentie over vrouwen en staatsburgerschap in de Arabische wereld. De Arabische Liga wil vrouwen helpen bij het verkrijgen van meer rechten. In  Egypte heeft 60% van de vrouwen geen persoonsbewijs.
 • kinderopvang:
  • Annelieke Dijkstra: Kinderopvang goedkoper (AD, 14 oktober 2004). De crèche en naschoolse opvang voor kinderen worden volgend jaar voor zeker 80% van de ouders betaalbaar. Na invoering van de nieuwe kinderopvangwet op 1 januari betaalt het gros van de ouders rond de 2,50 euro per uur. De opvang pakt vooral zo voordelig uit omdat de overheid meer bijdraagt.
  • Vergaande afspraken over kwaliteit kinderopvang (persbericht ministerie SZW, 13 oktober 2004). De twee brancheorganisaties voor de kinderopvang (MO-groep en BKN) hebben samen met de belangenvereniging van ouders BOink in een convenant concrete kwaliteitseisen gemaakt voor dagopvang en buitenschoolse opvang. De afspraken hebben o.a. betrekking op het opstellen van een pedagogisch beleidsplan, het aantal kinderen per leidster en de omvang van de groep, de huisvesting, de medezeggenschap, de veiligheid en de gezondheid en de kwaliteit van het personeel. Ook over gastouderopvang en kleinschalige kindercentra zijn afspraken gemaakt.
 • levensloop:
  • CDA wuift kritiek levensloop weg (ND, 13 oktober 2004). CPB, werkgevers, vakbeweging, pensioenfondsen en banken zien weinig tot niets in de regeling die onder meer het huidige prepensioen zou moeten vervangen. Jongeren die kinderen willen, hebben helemaal niet de mogelijkheid eerst te sparen. Myra Komen, CDA: De meeste mensen in Nederland werken eerst acht jaar voordat de kinderen komen. In die periode kun je wel sparen.
  • Levensloopregeling oogst forse kritiek (NRC-Handelsblad, 12 oktober 2004). Het kabinetsplan om werknemers individueel te laten sparen voor verlof stuit op forse kritiek: de regeling zou moeilijk uitvoerbaar zijn. Bovendien zal ze nauwelijks worden gebruikt voor het beoogde doel: arbeid en zorg beter combineren.
  • Yvonne Noorduyn en Ferry Haan: Felle kritiek op regeling verlofsparen (Volkskrant, 12 oktober 2004). De levensloopregeling, een van de speerpunten van het kabinetsbeleid, zal vooral worden gebruikt door welgestelde oudere mannen, is financieel oninteressant en zal tot een administratieve chaos leiden bij werkgevers en uitvoerders. Dat voorspellen pensioenfondsen, banken, verzekeraars, sociale partners en externe deskundigen tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.
  • Nauwelijks steun voor levensloop (ND, 12 oktober 2004). Voor de levensloopregeling die het kabinet in 2006 wil invoeren als alternatief voor VUT en prepensioen, is nauwelijks steun. Volgens de vakbeweging en een reeks deskundigen wordt die regeling alleen aantrekkelijk voor ,,bemiddelde middelbare mannen'' en hebben de lagere inkomens er weinig aan.
 • loverboys:
  • Scholen lopen op eieren bij aanpak loverboys (Rotterdams Dagblad, 14 oktober 2004). Scholen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen loverboys. De leerlingbegeleider is daarbij de spin in het web. Hij probeert de jonge meisjes uit handen te houden van mannen die hen tot prostitutie dwingen. ,,Pas toen hij erop aandrong dat ze abortus pleegde, gingen haar ogen open.''
 • naamrecht:
 • onderwijs
  • Leo Prick: Joke Smit School (NRC-Handelsblad, column, 16 oktober 2004, tekst alleen toegankelijk voor abonnees of met betaling). Over managerslogica: hoe een wijziging in het inburgeringsbeleid leidt tot bezuinigingen op het tweede-kansonderwijs voor volwassenen.
 • participatie: 
  • Ambassadeursnetwerk Besturen moet toename van vrouwen in besturen bevorderen (Ministerie van SZW, persbericht 12 oktober 2004). Een netwerk van ambassadeurs gaat bevorderen dat meer vrouwen gaan deelnemen in besturen van maatschappelijke organisaties en in politieke besturen. Veertien topmensen uit deze sectoren gaan op initiatief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiermee in het komende jaar aan de slag. Voorzitter van het netwerk is de burgemeester van Rotterdam, de heer mr. I.W. Opstelten.
 • seksuele voorkeur > acceptatie:
  • Nieuwe vereniging jonge en allochtone homo's (Volkskrant, 14 oktober 2004). Voor jonge en allochtone homo's komt een nieuwe vereniging. Deze Homo en Lesbische Federatie Nederland wordt op 9 november in Den Haag gepresenteerd. De nieuwe federatie moet zich volgens oprichter Blankensteijn vooral actief gaan inzetten voor acceptatie van de nieuwe generatie homoseksuelen.
  • Onderzoek naar acceptatie homo's (nieuwsbericht VWS dd. 13 oktober 2004). Staatssecretaris Ross gaat het Sociaal en Cultureel Planbureau vragen onderzoek te doen naar de acceptatie van homo’s in Nederland, zo beloofde zij in de Tweede Kamer in een overleg over homo-emancipatie. “We spelen een voortrekkersrol in Nederland, maar we moeten wel onderhoud plegen”, aldus de bewindsvrouw.
  • Annelies Smit: Homo is op schoolplein 'echt vies' (AD, 12 oktober 2004). Angelo Jacobus (15) van het Zuiderparkcollege: ,Homo's zijn echt vies. Als mijn beste vriend zou zeggen dat hij homo was, zou ik nooit meer met hem op straat lopen of sporten. Stel je voor dat hij bij het douchen een stijve krijgt van mij! Of dat mensen denken dat ik dan ook homo ben.''
 • seksuele voorkeur > voorlichting op scholen:
  • Nieuwe oplage omstreden homoblad (RD, 16 oktober 2004). Ondanks veelvuldige kritiek komen er 100.000 aangepaste exemplaren van de omstreden scholieren-uitgave van het homojongerenmagazine Expreszo. Volgens hoofdredacteur Henfling hebben honderden middelbare scholen, buurthuizen, pabo’s en GGD’s de afgelopen dagen gevraagd of ze het blad kunnen ontvangen om te verspreiden.
  • Christelijk lespakket over homofilie (ND, 16 oktober 2004). Vanaf volgend jaar is er een lespakket beschikbaar waarmee christelijke scholen klassikaal aan de slag kunnen met het thema homofilie. Het materiaal wordt ontwikkeld door Different - de vroegere EHAH - dat hulp biedt aan christelijke homo's. Volgens Krijn de Jong zijn christelijke scholen welwillend, maar komt er in de praktijk vaak weinig terecht van voorlichting over homoseksualiteit.
  • Expreszo stelt taalgebruik bij (Volkskrant, 14 oktober 2004). Het homojongerenblad Expreszo is bereid het taalgebruik in een volgende schooleditie van het blad aan te passen. Ook wil de redactie graag van middelbare scholen horen wat zij willen lezen in het tijdschrift. Hoofdredacteur Henflin: 'We hadden geen idee dat het blad zoveel commotie zou veroorzaken.'
  • Jongerenblad / Expres niet zo (Trouw, commentaar 13 oktober 2004). Van scholen mag een open en welwillende houding worden verwacht ten aanzien homoseksualiteit. Daar moeten ze aan werken, maar of ze daarbij Expreszo kunnen gebruiken is aan hen. Directies, zeker van zwarte scholen, moeten vaak laveren tussen hun eigen liberale opvattingen en de orthodoxe ideeën van ouders. Het geeft geen pas scholen die daartussen een evenwicht zoeken maar van Expreszo een averechts effect verwachten, aan de schandpaal te nagelen.
  • Verschillende meningen over homoseksualiteit (ND, 13 oktober 2004). Christelijke fracties in de Tweede Kamer verzetten zich ertegen dat iedereen op eenzelfde manier tegen homoseksualiteit moet aankijken. D66-collega Van der Laan noemde het 'betuttelend' als een schoolleiding tussen Expreszo en de jongeren gaat instaan.
  • SGP-jongeren op de bres voor scholen (ND, 12 oktober 2004). De SGP-jongeren vinden dat minister Van der Hoeven (Onderwijs) scholen niet ter verantwoording mag roepen over het niet verspreiden van het homoblad Expreszo. ,,De scholen gaan over de inhoud van het onderwijs, inclusief de manier waarop ze thema's aan de orde stellen''.
  • Ergernis scholen om homoblad (ND, 12 oktober 2004). De christelijke en 'zwarte' scholen die het homojongerenblad Expreszo niet onder hun leerlingen willen uitdelen, ergeren zich aan de 'opdringerige' manier waarop het blad wordt verspreid en aan het 'opgeheven vingertje' van minister Van der Hoeven (Onderwijs).
  • Esmée ter Stege: Homoblad voor hetero's, met vette knipoog (Volkskrant, 12 oktober 2004). Dat 40 procent van de homojongeren op school wordt gepest, was aanleiding voor het ministerie van Onderwijs om de speciale editie van Expreszo te subsidiëren. De christelijke scholen, die de zending vooral retour stuurden, vinden de poging misplaatst.
  • Guus Valk: Homoblad meteen in de container (NRC-Handelsblad, 11 oktober 2004). Tientallen scholen weigerden een blad dat homoseksualiteit bespreekbaar moest maken. Is het onderwerp een taboe of ging de inhoud te ver? ,,Onze leerlingen begrijpen de ironie niet.''
  • Van der Hoeven stelt onderzoek in naar homoblad (Volkskrant, 11 oktober 2004). Minister Van der Hoeven van Onderwijs en staatssecretaris Ross van Welzijn willen uitzoeken waarom tientallen christelijke en zwarte scholen het homojongerenmagazine Expreszo hebben geweigerd.
  • Scholen weigeren homoblad Expreszo (AD, 9 oktober 2004). Tientallen middelbare scholen in Nederland hebben het homojongerenmagazine Expreszo geweigerd. Volgens hoofdredacteur Henfling werd het vooral teruggestuurd door veel christelijke en 'zwarte' scholen. Zie ook: Expreszo
 • subsidie:
  • Stopzetting subsidie aan Nederlands Genootschap Vrouwenstudies en andere organisaties. Vragen dd. 11 oktober 2004 van TK-leden Hamer (PvdA) e.a. aan minister van der Hoeven (OCW). Hieruit: Aanvaardt u de consequentie van het beleid 1) dat het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies (NGV) en ook andere organisaties op het gebied van gender, emancipatie en vrouwen per 1 januari 2005 geen subsidie meer van u ontvangen, terwijl Nederland nog altijd onderaan de Europese ranglijst staat voor wat betreft de positie van vrouwen in de wetenschap?
 • Verenigde Naties > vergadering 3e commissie:
  • Onze vrouw in New York, Ine van Hoorn, doet verslag :
  • Speakers Third Committee stress need to counter continuing exploitation of women and girls (persbericht UN, 13 oktober 2004). Several of the delegates addressing the Third Committee (Social, Humanitarian and Cultural) this morning warned that women and girls remained one of society’s groups most vulnerable to predation.
  • Third Committee begins discussion on women's advancement (persbericht UN, 12 oktober 2004). Noting that this year marked the twenty-fifth anniversary of the General Assembly’s adoption of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, Carolyn Hanlan said adherence to the Convention had contributed significantly to enhancement of the rule of law and had fostered a climate in which violations of the rights of women would not be tolerated, nationally and internationally.
 • vrouwen in de bouw:
  • Bouwvrouwen voelen zich buitengesloten (CoBouw, 15 oktober 2004). “Ik voel me daar nog steeds buitengesloten; in al die jaren nog nooit eens uitgenodigd voor het haringhappen, nog steeds worden aangesproken als ‘de vrouw van’. Bah.” Het is de hartenkreet van de vrouwelijke directeur van een bouwbedrijf, opgetekend door Bureau Meesters en Oudejans in de ‘Evaluatie Vrouwen in de bouw’, in opdracht van het O&O fonds en het ministerie van VROM.
 • vrouwen in openbaar bestuur > Jeltje van Nieuwenhoven:
  • Raoul du Pré: De toekomst van de PvdA ging aan Jeltje voorbij (Volkskrant, 12 oktober 2004). 'Ze is geen mevrouw. Ze is Jeltje.' Tweehonderdduizend voorkeursstemmen kreeg Jeltje, een van de weinigen in Den Haag die kan volstaan met haar voornaam. Na een lange carrière in de Tweede Kamer, werd ze even fractievoorzitter en bijna minister. Nu verkiest ze een baan in de luwte.
  • Van Nieuwenhoven na 23 jaar de Kamer uit (Volkskrant, 12 oktober 2004). Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) neemt eind deze maand afscheid als lid van de Tweede Kamer. Zij wordt als gedeputeerde lid van het provinciebestuur van Zuid-Holland. Wouter Bos: 'Ze laat een geweldig gat achter. Niet alleen in de PvdA, maar eigenlijk in de hele Kamer.'
  • Joel Roerig: Een vrouw met kloten (AD, 12 oktober 2004). Jeltje van Nieuwenhoven is toch vooral die Friese bibliothecaresse, die het schopte tot voorzitter van de Tweede Kamer. Dat pittige mens, met dat rode haar, met die nasale stem die collega's vriendelijk maar dringend tot de orde roept. Ze is - kortom - een PvdA-vrouw met kloten.
  • Oud-voorzitter verlaat Kamer (NRC-Handelsblad, 11 oktober 2004). Voormalig Kamervoorzitter en ex-PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven (61) verlaat de Tweede Kamer. Zij wordt gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Van Nieuwenhoven ziet haar overstap van ,,gewoon Kamerlid'' naar gedeputeerde als ,,een stap vooruit'' en ,,een eer'', zo zei ze vanmorgen.


NIEUWSARCHIEF (berichten van voor 11 oktober 2005)

 • glazen plafond:
  • Sociaal netwerk heeft invloed op sekseverschillen aan de top (RUG, 6 oktober 2004). Dat vrouwen minder vaak topfuncties vervullen dan mannen en minder invloed en macht uitoefenen is geen geheim. Maar hoeveel van dit verschil is toe te schrijven aan het sociale netwerk van een persoon? Promovenda Renée van der Hulst onderzocht hoe het kan dat vrouwen op het werk minder autoriteit genieten dan mannen en waarom mannen eenvoudiger status verwerven dan vrouwen. Van der Hulst promoveert op 14 oktober 2004.

hspace=0

zoekt

hspace=0

Kijk je regelmatig op emancipatie.nl ? Met een donatie help je ons deze site overeind te houden. Want we draaien op vrijwilligerswerk en krijgen geen subsidie. Meer informatie.


ONZE ANDERE SITES

emancipatie.pagina.nl:

 • Ambassadeursnetwerk Besturen
 • vrouwenzaken.net. Het project Vrouw[en]zaken is opgezet om de economische zelfstandigheid van vrouwen te bevorderen door de mogelijkheden van ondernemerschap op het platteland te vergroten. Het platteland heeft vrouwelijke ondernemers veel te bieden. Steeds meer vrouwen in dorpen en buitengebieden zien dan ook kansen om te starten met een eigen bedrijf.


AKTUEEL 

In ons Tijdschriftenrek :

 • Op Gelijke Voet, oktober 2004, met o.a.:
  • Korte berichten (Op Gelijke Voet, oktober 2004).
   • Studiedag ''Gelijkekansenbeleid onderweg'' (Leuven, 23 november 2004)
   • Proefprocessenfonds Clara Wichmann
   • Emancipatie van de huisartsengeneeskunde
   • Publicatie ''65 jaar als uiterste houdbaarheidsdatum''
   • Mixed Open: bedrijven aan de slag met diversiteit m/v
   • Handboek helpt organisaties aan meer diversiteit m/v
  • Mariëtte de Bruijn:Waar is de meester ? (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Louis Tavecchio (hoogleraar kinderopvang), Martine Delfos (jeugdpsychotherapeut) en Lauk Woltring (deskundige inzake het werken met jongens) pleiten in een kranteninterview voor méér mannelijke rolmodellen in de opvoeding. Een publiekscampagne zou kunnen helpen. Wellicht kan die mannen interesseren voor een baan in het opvoedingscircuit. Als peuterleider, kleutermeester, basisschoolleerkracht. Dat is belangrijk, zeggen Tavecchio, Delfos en Woltring. Want opgroeiende jongens hebben meer contact met mannen nodig.
  • Elsbeth Vernout: Leefbaarheid als slagroom op de taart (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Vrouwen zijn nauwelijks vertegenwoordigd in de besluitvorming rond de herinrichting van plattelandsgebieden. Met als gevolg dat een thema als leefbaarheid slechts zijdelings in de nieuwe plannen voorkomt. Bettina Bock, onderzoekster aan de Landbouw Universiteit Wageningen, pleit voor meer inspraak van vrouwen.
  • Heleen Hupkens: PaVEM leeft in gemeenteland (Op Gelijke Voet, oktober 2004). 'Van talent naar succes' is de titel van het convenant dat 23 september jl. in Rotterdam ondertekend werd door de gemeente, bedrijven, CWI en Hogescholen. Samen gaan ze allochtone vrouwen in hun stad aan een baan helpen. De twee PaVEM-leden Lillian Callender en Hans de Boer hebben hier hard aan getrokken. Rosenmöller is de enthousiaste voorzitter van een commissie die partijen bij elkaar weet te krijgen. Gemeenten willen graag afspraken maken, merkt hij. Maar druk van buitenaf is en blijft nodig.
  • Jet Brummelhuis-Middelhoff: Tóch naar de Gender Conferentie (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Groot was de verontwaardiging bij de vrouwenorganisaties in Europa toen ze hoorden dat zij niet aanwezig mochten zijn bij de Gender Conferentie, 6 en 7 juli 2004. De Europese voorzitter van de conferentie, minister De Geus, gaf de voorkeur aan een overleg in kleine kring. Na een intensieve lobby wist Jet Brummelhuis-Middelhoff, voorzitter van de Nederlandse Coördinatie en bestuurslid van de Europese Vrouwen Lobby, toch toegang te krijgen tot de voorbereidende discussie op 5 juli én tot de conferentie, als delegatielid vanuit het Sociaal Platform.
  • Ingrid Blans: Conferentie werkende vaders, zorgende mannen (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Op 24 en 25 september 2004 vond in Rotterdam de conferentie 'Working Fathers, Caring Men' plaats. De op Europese leest geschoeide conferentie betekende het slot van de projecten 'Mannen in de hoofdrol'. 150 wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van NGO's woonden de conferentie bij. Zo'n 60 daarvan waren afkomstig uit verschillende Europese landen. Minister De Geus introduceerde een rekentool voor tweeverdieners, te raadplegen via de internetsite www.wiedoetwat.nl.
  • Nies Medema: Radicale omslag vereist voor levensloopbeleid (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Het is onzinnig om het potentieel van ouderen niet te gebruiken, stelt Louise Groenman (64). Ze is voorzitter van het bestuur van het LBL, expertisecentrum leeftijd en maatschappij. Het is inmiddels helemaal niet meer zo logisch dat iederéén vanaf een bepaalde leeftijd met pensioen gaat en AOW ontvangt. Steeds meer mensen zijn tot hun 75ste gezond. Na een vervroegd pensioen ben je misschien nog wel twintig jaar actief. Die tijd en energie kun je aan golfen en bridgen besteden. Maar je kunt jezelf ook maatschappelijk nuttig maken.
  • Karin Anema: Nieuw kiesstelsel slecht voor vrouwen en allochtonen (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Als het aan D66 ligt, brengt de kiezer vanaf 2007 twee stemmen uit: een op een landelijke kandidaat en een op een districtskandidaat. Eind augustus 2004 ging het kabinet akkoord met het nieuwe kiesstelsel. De Kamer moet zich hier nog wel over uitspreken. De gevolgen ervan voor de vertegenwoordiging van vrouwen en allochtonen kwamen in discussies nauwelijks aan bod. Terwijl die wel degelijk zijn te verwachten.
  • Start Visitatiecommissie Emancipatie (Op Gelijke Voet, oktober 2004). Worden de man/vrouw-perspectieven goed geïntegreerd in beleid en wetgeving? Met deze vraag gaat de Visitatiecommissie Emancipatie de komende twee jaar de ministeries doorlichten. Op 16 september jl. is de commissie geïnstalleerd. Het werkplan is klaar. Binnenkort staat commissievoorzitter Lodders bij bewindspersonen en topambtenaren op de stoep voor een kennismakingsgesprek.
  • Margriet Rutgers: VN-artikel over genderdiscriminatie verplicht(Op Gelijke Voet, oktober 2004).Wat is de betekenis van het VN-artikel over genderdiscriminatie? En wat kunnen regeringen er concreet mee doen? Rikki Holtmaat deed hier onderzoek naar, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Agenda > Toegevoegd:

 • donderdag 4 november 2004: Conferentie Mixed Open. Een interactieve bijeenkomst over diversiteit m/v met inspirerende sprekers en praktische parallelsessies. Het programma omvat een inleiding van minister De Geus (SZW) en een groepsgesprek o.l.v. Astrid Joosten. Tijd: 10.00 - 17.15 uur. Plaats: Amsterdam Convention Factory.
 • 12-21 november 2004 Black Magic Women Festival. Thema: Heldinnnen. Diverse lokaties in Amsterdam. Op 14 november wordt voor de 12e keer de ZAMI-Award uitgereikt in het Congres en Theatercentrum De Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam, 16.30 - 18.30 uur.  
 • 11, 12 en 13 maart 2005: Festival vrouwenfilms Assen. 2005 is een jubileumjaar voor het Festival Vrouwenfilms. In 2005 is het thema : Architectuur.

Activiteiten in komende periode ? Zie de lopende agenda


FOCUS

Onze vrouw in ... New York:


VARIA

Signalementen (tekst niet altijd online):

 • Spannende quizzen (VARA). Oproep voor deelname aan de quiz Per Seconde Wijzer. Vooral vrouwen worden aangemoedigd zich op te geven.


ABONNEMENTEN OP DEZE NIEUWSBRIEF

 • Inschrijven / opzeggen door vanaf het aan of af te melden mailadres een mailtje te zenden aan redactie@emancipatie.nlmet de tekst ''begin abonnement nieuwsbrief'' of ''stop abonnement nieuwsbrief''.
 • Deze nieuwsbrief wordt ook wekelijks toegezonden aan de Feminisme-lijst. Abonnees van die lijst kunnen zich niet apart afmelden voor deze nieuwsbrief.