zondag 5 december 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2004
 >  MAART 2004 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF MAART 2004

Overzichtspagina archief ''Nieuw op de site''
woensdag 31 maart 2004

Nieuws (berichten in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Onenigheid over vroeg pensioen (Financiële Telegraaf, 30 maart 2004). Vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over een nieuwe opzet voor het vroegpensioen en over verlofregelingen. De  sociale partners hebben daarmee in hun onderhandelingspositie over deze gecombineerde levensloopregeling jegens het kabinet een deuk opgelopen.
 • Duizend recepten voor nepmedcijnen verstrekt (Planet,nl, 29 maart 2004). L. Tinke van de Stichting Farmaceutische Kengetallen: Apothekers hebben in 2003 in 800 tot 900 gevallen op doktersrecept een nepmedicijn verstrekt. Bijna 70% van de nepmedicijnen is verstrekt aan vrouwen, in de meeste gevallen vrouwen van boven de 60 jaar. Mannen krijgen minder vaak een placebo en als ze hem krijgen is dat meestal vóór hun zestigste.
 • Hema slaat nieuwe weg in (MKB-net, 30 maart 2004). De Amersfoortse vestiging is een voorbeeld van de nieuwe strategie van de Hema. Voortaan heeft de Hema verschillende `werelden`, zoals een mannenwereld, een vrouwenwereld en een kinderwereld.
 • Volvo introduceert vrouwenauto (Managersonline, 30 maart 2004). De nieuwe Volvo YCC  is de eerste auto die ontworpen is door een team van vrouwen. Tot nu toe domineerde mannen de ontwerpafdelingen van automakers. De firma hoopt door de inzet van vrouwen bij de ontwikkeling van auto's meer vrouwelijke klanten aan te trekken.
 • Beleidskader programma thematische medefinanciering 2005-2008. Brief dd. 30 maart 2004 van minister van Ardenne (OS) aan de Tweede Kamer. Ook buitenlandse organisaties kunnen voortaan onder voorwaarden tot de financiering worden toegelaten.
 • Het ESF en (o.m.) herintredende vrouwen. Brief dd. 29 maart 2004 van staatssecretaris Rutte (SZW aan de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen subside bij het ESF aanvragen voor projecten herintredende vrouwen, die veela een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en niet direct bemiddelbaar zijn. Een aantal gemeenten maakt hier gebruik van. De staatssecetaris laat niet na gemeenten over de subsidie-mogelijkheden te informeren. 
 • John P. Elliott: Strijd in VS om verbod op late abortus (Nederlands Dagblad, 30 maart 2004). Het door president Bush gesteunde verbod op partial birth abortion ligt in de Verenigde Staten onder vuur. Maar tegenstanders van deze ingreep houden goede moed.
 • Tsjechisch parlement verwerpt abortusverbod (Reformatorisch Dagblad, 31 maart 2004). Het lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen om abortus te verbieden, behalve wanneer het leven van de moeder gevaar loopt of de zwangerschap het gevolg is van verkrachting.
 • Michèle Hartog: Mooi met één borst (Algemeen Dagblad, 30 maart 2004). Jeanette van Beveren en Paula van der Post, die beiden een borst missen, laten zien dat je met één borst - of helemaal zonder - ook mooi en vrouwelijk kunt zijn. Zij maken kleding voor vrouwen met een asymmmetrisch lichaam, die de lege plek bewust niet opvullen met een prothese of een implantaat.
 • Paul Schnabel: Een eeuw van verschil. Van achterstelling tot zelfontplooiing: de dynamiek van het gelijkheidsideaal (SCP.nl, 30 maart 2004). Oratie ter gelegenheid van de aanvaarding van het ambt van universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Nieuwsarchief:

 • Rolverdeling tussen man en vrouw heet hangijzer onder moslimjongeren (MBK-net, 25 maart 2004). Tijdens het debat tussen jonge allochtonen over verdeling van taken bleek een enorme kloof tussen mesjes en jongens. Een Turkse jongen was wel bereid om toe te geven dat vrouwen rechten hebben: `Het aanrecht, zwijgrecht en baarrecht.` De jonge moslima`s protesteerden fel tegen dergelijke ideeen: `We leven in 2004.

Aktueel > Agenda:

Dagboekestafette allochtone vrouwen:

 
dinsdag 30 maart 2004 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Youssef Azghani: De hoofddoek van Juliana (Trouw, 30 maart 2004). Mijn moeder heeft één ding gemeen met Juliana. Ze was al bij haar geboorte voorbestemd om een rol te spelen. In het geval van mijn moeder was dat huisvrouw. Verschillen zijn er ook. Mijn moeder had de pech te komen uit een arme familie met ouderwetse opvattingen over de rol van de vrouw. Juliana had het geluk het symbool te zijn van het Nederlandse volk en als jonge vrouw te mogen studeren.

Nieuwsarchief:

Aktueel > Tijdschriftenrek:
maandag 29 maart 2004 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Prozac mogelijk gevaarlijk voor ongeboren vrucht (Nu.nl, 29 maart 2004). Zwangere vrouwen die Prozac of andere middelen slikken om hun depressie te bestrijden, zouden de hersenen van hun ongeboren kind kunnen beschadigen. Daarvoor hebben pediatrische wetenschappers in de Verenigde Staten gewaarschuwd.
 • Drie vrouwen aan top Eurolijst (nieuwsbericht D66, 28 maart 2004). De top drie van de D66-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 10 juni bestaat uit vrouwen: lijsttrekker Sophie in ´t Veld wordt gevolgd door Europarlementariër Johanna Boogerd - Quaak en nieuwkomer Margriet de Jong. De eerste man staat op nummer 4.

Nieuwsarchief (berichten van vóór 29 maart 2004):

 • Senate Passes Dangerous Unborn Victims of Violence Act. S. 1019 Poses a Direct Threat to Roe v. Wade  (Planned Parenthood, Press release, March 25, 2004). Planned Parenthood Federation of America (PPFA) today denounced the Senate's passage of S. 1019, the so-called Unborn Victims of Violence Act (UVVA), which creates a penalty for anyone convicted of harming a fetus during commission of certain federal crimes. The UVVA would give separate legal status to a fertilized egg, embryo, or fetus even if the woman does not know she is pregnant.
 • Benoeming vier nieuwe Kroonleden SER (persbericht ministerie van SZW dd. 26 maart 2004). Twee nieuwe vrouwelijke SER-leden: Margo Vliegenthart (lid) en Ank Bijleveld-Schouten( plv. lid).
 • Wim Jassies: Nieuwe aanpak huiselijk geweld pakt prima uit (Dagblad van het Noorden, 26 maart 2004). Het vorig jaar door de regiopolitie in Zuidhorn ontwikkelde protocol-huiselijk geweld van heeft wat het resultaat betreft de stoutste verwachtingen van betrokkenen overtroffen. In het eerste half jaar werden 38 zaken behandeld; in 80% van die gevallen is gebleken dat het huiselijk geweld is gestopt.
 • Viering Internationale Vrouwendag 2004 door Shora (Iraanse linkse vrouwen in Nederland). Amsterdam, 13 maart 2004.

Actueel > agenda:

 • herstel: zaterdag 3 april : Manifestatie tegen SGP-Jongerendag. Anti sgp organiseert een manifestatie tegen de SGP die weigert vrouwen toe te laten als volwaardig lid. Tijd: 9.15 uur (voorverzamelen 9.00 uur). Vertrek bij de uitgang van de Jaarbeurs in Utrecht.zondag 28 maart 2004 

Nieuwsbrieven:

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • hspace=0  ''Toekomst zonder mannen'' (TweeVandaag.nl, 25 maart 2004). Brian Sykes , hoogleraar en auteur, komt naar Nederland om zijn boek “Een toekomst zonder mannen” te promoten. Hij beweert dat de man langzaam maar zeker op weg is uit te sterven.
 • Vrouwenpartij opgeheven (persbericht, 28 maart 2004). Op 8 maart 2004 heeft de Vrouwenpartij voor feministische politiek zich na 15 actieve jaren opgeheven. Niet omdat we ons doel hebben bereikt, er moet nog veel gebeuren, maar omdat er op dit moment andere strategieen nodig zijn dan voorzetting van een politieke partij. zaterdag 27 maart 2004 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • Meer recht voor foetus in VS (NRC-Handelsblad, 26 maart 2004). De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met een wet die het plegen van een misdrijf tegen een zwangere vrouw beschouwt als een misdrijf jegens twee personen. De wet, die wordt gesteund door president Bush, is een belangrijke overwinning voor de voorstanders van meer rechten voor de ongeboren vrucht.
 • Vermoorde Turkse vrouw opgespoord via internet (NRC-Handelsblad, 26 maart 2004). De Turkse vrouw die twee weken geleden in Koog aan de Zaan door haar man werd vermoord, is door hem opgespoord via de internetsite van hun gemeenschappelijke zorgverzekeraar Agis.
 • Update News We Can Use (March 26, 2004).
 • Wet Aanpassing arbeidsduur maakt werk en privéleven beter te combineren (persbericht ministerie van SZW, 26 maart 2004). Op basis van onderzoek concludeert het Kabinet dat door de Wet aanpassing arbeidsduur (2000) werknemers die dat willen, gemakkelijker minder of meer gaan werken. Het maakt het vooral voor vrouwen gemakkelijker om te (blijven) werken. Wel is de wet nog onvoldoende bekend. De wet zal niet worden gewijzigd.
 • Spaanse marine moet transseksueel opnemen (AD, 27 maart 2004). Een marinetribunaal heeft bepaald dat het Spaanse leger een transseksueel die was ontslagen weer in de gelederen moet opnemen: een sekseverandering heeft geen invloed op de uitoefening van het werk van een onderhoudsmonteur.

Aktueel > Agenda:
vrijdag 26 maart 2004 

Nieuws (in volgorde van plaatsing vandaag):

 • 'Turkse niet vermoord wegens eerwraak' (Trouw, 26 maart 2004, tijdelijke link). Advocaat Moskowicz: Eerwraak is niet het motief geweest voor de moord op de Turkse Gül, de vrouw die 12 maart nabij een blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan door haar man werd doodgeschoten. Dat heeft zijn cliënt, tegenover hem verklaard.
 • Ton Crijnen: Juliana | Begrafenis doorbreekt oude mythe (Trouw, 26 maart 2004). De keuze voor de remonstrantse predikante Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh bij de uitvaart van prinses Juliana heeft orthodoxe protestanten geschokt. Met het besluit om niet een hervormde (mannelijke) dominee te laten voorgaan in de dienst wordt een traditie van eeuwen 'ruw' doorbroken.
 • Trouwambtenaar Leeuwarden weer ter discussie (Reformatorisch Dagblad, 26 maart 2004).. Het is opnieuw onzeker of trouwambtenar Eringa - die principële bezwaren heeft tegen homo- en lesbiennehuwelijken, in functie kan blijven. De PvdA en PAL hebben bezwaar tegen het voorstel om haar dienstverband met een jaar te verlengen.
 • Moord op zwangere in VS telt dubbel (Reformatorisch Dagblad, 26 maart 2004). De Amerikaanse Senaat nam een wetvoorstel aan dat bepaalt dat misdaden tegen een zwangere vrouw geldt als een aanval op twee personen. Van de 50 Amerikaanse staten kennen er 29 al dergelijke wetgeving.
 • Amerikaanse foetussen krijgen rechtspersoonlijkheid (Nu.nl, 26 maart 2004). De Amerikaanse Senaat heeft donderdag een wet aangenomen waardoor ook ongeboren kinderen rechtspersoonlijkheid krijgen. Volgens de voorstanders is de wet bedoeld om strafvervolging te vergemakkelijken van geweld tegen zwangere vrouwen. De dader kan dan ook worden aangeklaagd voor moord of doodslag op een foetus. Democratische tegenstanders van de wet vrezen dat zij onderdeel is van een rechtse strategie tegen de abortuswetgeving die in 1973 is aangenomen.
 • Verblijfplaats Turkse vrouw op internet gevonden (Trouw, 25 maart 2004).   De Turkse man die 12 maart nabij een blijf-van-mijn-lijfhuis in Koog aan de Zaan zijn ex-vrouw Gül doodschoot, is via internet achter haar verblijfplaats gekomen. Hij kwam achter haar adresgegevens via de website van haar zorgverzekeraar.

Nieuwsarchief:

 • Vaderschap (IkVader.nl, maart 2004). Verwijzing naar een artikel van Muriel Warners dd. 13 maart 2004: Mannen bereiden zich nauwelijks voor op hun aanstaande vaderschap, zo blijkt uit recent onderzoek van Centerdata, het onderzoeksinstituut van de Universiteit Tilburg. Achteraf, zegt zo’n 22 procent van de mannen en vrouwen, waren ze niet voldoende geïnformeerd toen de eerste baby op komst was. Ze willen graag meer weten over de rol en de betekenis van de vader.

Actueel > Agenda:[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]