vrijdag 10 april 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juli 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  NIEUW OP DE SITE  >  ARCHIEF  >  JAAR 2003
 >  JULI 2003 
NIEUW OP DE SITE - ARCHIEF JULI 2003

dinsdag 8 juli 2003

Nieuws:

 • Iedere dag een dode door kleine wapens (Telegraaf, 7 juli 2003). VN-secretaris-generaal Kofi Annan: Van de half miljoen mensen die per jaar slachtoffer worden zijn 90% vrouwen en kinderen.
 • Jaarlijks 2 miljoen abortussen in Indonesië (Spits!, 7 juli 2003). Het betreft ongeveer 30% van alle zwangerschappen in Indonesië. Veel abortussen worden uitgevoerd door niet-gekwalificeerd medisch personeel onder vaak slechte hygiënische omstandigheden.
 • Leonoor Kuijk: Japan | Verkrachte vrouwen ''vragen er zelf om'' (Trouw, 8 juli 2003, tijdelijke link). Het is bijna elke week wel raak in Japan: een hooggeplaatste functionaris plaatst seksistische opmerkingen. Maar zo bont als de Japanse kabinetssecretaris Yasuo Fukuda van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) het maakte, is zelfs in Japan ongehoord. Volgens hem hebben sommige vrouwen die verkracht worden ''daar zelf om gevraagd''.
 • Robert Haagsma: Bonnie inspireert jonge meiden. Buitenbeentje in de blues (Algemeen Dagblad, 8 juli 2003). Bonnie Raitt doet het komende weekeinde twee Nederlandse festivals aan. Uitzonderlijk, want de Amerikaanse zangeres en muzikant moet het doorgaans vooral van haar thuisland hebben. Concerten: Bospop Weert 11-7, North Sea Jazz festival Den Haag 12-7.
 • Verruiming abortus verdeelt Slowaaks parlement (Nederlands Dagblad, 7 juli 2003). Het parlement van Slowakije is zeer verdeeld over een pas goedgekeurd amendement op de abortuswet. Het amendement maakt abortussen legaal tot in de 24e week van de zwangerschap, op voorwaarde dat moeder of ongeboren kind ernstig gezondheidsriscico lopen.
 • Johanna Brenner: Vrouwen in een veranderende wereld. Gender en het neoliberalisme (Grenzeloos, nummer 72, juli-augustus 2003). De globalisering heeft een grote, maar door tegenstrijdigheid gekenmerkte invloed op de levens van vrouwen en op hun vermogen de mannelijke dominantie te bestrijden. Aan de ene kant verdwijnen oudere vormen van mannelijke overheersing, maar aan de andere kant treedt op veel terreinen ook een verslechtering van de positie van vrouwen op.

Signalement (tekst niet online):

 • Ingeborg van Teeseling: Jongensleed. Modern onderwijs nekt jongens, omdat meisjes de norm zijn (Vrij Nederland, 5 juli 2003). Ze zijn geen meisjes, dus moeten ze ook niet zo behandeld worden. Toch gebeurt dat wel. Vooral op school hebben jongens er last van dat vrouwelijke eigenschappen beloond worden. Stil zitten, je aan de regels houden, netjes schrijven en vlot spreken. Maar jongens moeten mannendingen doen. En mannen als voorbeeld hebben.maandag 7 juli 2003

Nieuws:

 • Subsidie E-Quality voortgezet (E-Quality, 7 juli 2003). Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten de subsidie aan E-Quality, expertisecentrum op het terrein van vrouwenemancipatie in de multiculturele samenleving, voort te zetten tot en met 2007.
 • Van werknemers verdient 1,1% minder dan het minimumloon (persbericht ministerie van SZW, 3 juli 2003). Bij de ca. 68.000 werkenemrs die minder dan het minimumloon verdienen gaat het vooral om in deeltijd werkende vrouwen en jongeren met een verzorgende of dienstverlenende functie.
 • AOW-pensioen van Turkse en Marokkaanse vrouwen van wie de man overleden is. Antwoord dd. 3 juli 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-lid Bakker (D66) over verschillen in berekening van de AOW. Op dit moment wordt de AOW-uitkering nog gekort met de jaren dat de weduwe zelf niet in Nederland woonde. Eerdaags treedt het verdrag met Marokko (1996) in werking, waardoor deze korting vervalt.
 • Vrouwen krijgen hulp bij huiswerk (Twentsche Courant, 7 juli 2003). In Hengelo krijgen herintredende allochtone vrouwen vanaf het nieuwe schooljaar hulp bij het maken van hun huiswerk. Juist zij hebben daar moeite mee, deels vanwege een taalachterstand.
 • Peter de Waard: Homo-priester wendt schisma in Britse kerk af (Volkskrant, 7 juli 2003). De homofiele priester Jeffrey John ziet af van zijn wijding tot nieuwe bisschop van de Engelse stad Reading. In Groot-Brittannië hadden 9 bisschoppen zich verzet tegen de wijding van een homofiele priester tot bisschop. Vooral ook in de Derde Wereld was er groot verzet gerezen.
 • Thea van Beek: Dagenlang leuren met vrouwen in nood (Haagsche Courant, 7 juli 2003). Andrea Ossenblok: 'Dagelijks moeten we gemiddeld zo'n twintig vrouwen afwijzen, soms oplopend tot wel veertig. Het is voor weggelopen vrouwen een zoektocht door het hele land. Als het niet lukt komen ze in de noodopvang, met hun kinderen tussen mannen, zwervers en drugsverslaafden.
 • Gelukkige huisvrouwen en de werkelijkheid (verslag NOS-journaal, 6 juli 2003). In het Rotterdamse Schielandhuis is vanaf 6 juli een tentoonstelling te zien over de huisvrouw in de vorige eeuw. Of beter gezegd: het verschil tussen de reclame van die tijd en de vaak harde werkelijkheid. Zie ook:
 • Gulle gift van bh-fabrikant voor winnares in Londen (Haagsche Courant, 5 juli 2003). De firma Shock Absorber legt 58.000 euro bij in de winstpremie voor Serena of Venus Williams op Wimbledon. De vrouwentennisorganisatie WTA: Zij begrijpen de marktwaarde van het vrouwentennis. De WTA ijvert al jaren voor evenveel prijzengeld bij de vrouwen als bij de mannen.
 • Chris Paulussen: Barbara Kux eerste vrouw in groepsraad Philips (Eindhovens Dagblad, 5 juli 2003). Kux wordt gerekend tot de meest invloedrijke zakenvrouwen in Europa. Philips streeft ernaar om het aantal vrouwen in hogere managementposities in vijf jaar uit te breiden van 4% naar 10%.
 • Staatssecretaris Ross kondigt extra voorlichting aan om ongewenste zwangerschappen te voorkomen (nieuwsbericht ministerie van VWS, 4 juli 2003). Ross maakt zich zorgen over de stijgingen van het aantal ongewenste zwangerschappen, abortussen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Ze wil de soa-bestrijding en de preventie van ongewenste zwangerschap en abortus beter op elkaar gaan afstemmen en ‘de mogelijkheden van integratie verkennen’. Zie verder:

Aktueel > Tijdschriftenrek:
zondag 6 juli 2003

Nieuws:

 • Gratis ICT-opleiding voor vrouwen (WebWereld, 3 juli 2003). Steeds meer ict'ers mogen dan uitzien naar andere bezigheden, de Universiteit Leiden biedt een gratis ict-opleiding aan. Alleen voor vrouwen.

Aktueel > Tijdschriftenrek:

Aktueel > Agenda:
zaterdag 5 juli 2003

Nieuws:

 • Nieuwsbrief nr. 117 (18 juni t/m 5 juli 2003) verschenen
 • Psychische nood speelt geen rol bij tippelvergunning (Rotterdams Dagblad, 5 juli 2003, tijdelijke link). Hoe een vrouw er mentaal of fysiek aan toe is, doet er niet toe bij de afgifte van een tippelvergunning. Aan de vergunning is slechts een aantal algemene voorwaarden verbonden. Dat laat het college weten op vragen van de PvdA over de zwakbegaafde vrouw op de tippelzone aan de Keileweg.
 • Man vaker vermoord dan vrouw (NRC-Handelsblad, 5 juli 2003). In geruchtmakende moordzaken is het slachtoffer meestal een vrouw die in een bos van het leven wordt beroofd (zoals deze week de zogeheten DNA-moord in Emmen). De statistische werkelijkheid is radicaal anders. Zeven van de tien slachtoffers zijn mannen, en vrouwen worden meestal binnenshuis vermoord.
 • Frank Boogaard: Brussel strijdt tegen blote borsten (Algemeen Dagblad, 5 juli 2003). Aparte wetgeving moet een einde maken aan seksueel prikkelende afbeeldingen in reclame, (televisie)films en gedrukte media. Dat vindt de Griekse EU-Commissaris Anna Diamantopoulou (Sociale Zaken).
 • Arjan Paans en Kees Wessels: Zedencijfers het topje van de ijsberg. ''Een aantrekkelijke vrouw loopt niet meer risico verkracht te worden'' (Algemeen Dagblad, 2 juli 2003). Dat Rotterdam onveilig was, bewezen de cijfers vorig jaar al. Nu blijkt de Maasstad ook nog eens het hoogste aantal verkrachtingen te tellen. Maar relatief gezien vonden in het Limburgse Gulpen-Wittem meer aanrandingen plaats.
 • Andries de Jong: Meer moeders van vijftig met kinderen thuis (CBS-Webmagazine, 30 juni 2003). Het aantal oudere moeders (50-plus) met nog thuiswonende kinderen zal de komende jaren sterk toenemen. Op dit moment telt ons land 300 duizend paren met thuiswonende kinderen en een moeder van 50 jaar of ouder. Hun aantal zal in 2020 toenemen tot een kleine 600 duizend.

Servicepagina > Oproepen:
vrijdag 4 juli 2003

Nieuws:

 • Máxima helpt de allochtone vrouw (Algemeen Dagblad, 4 juli 2003). Prinses Máxima gaat nog meer taken vervullen op het gebied van integratie. De prinses wordt lid van een onafhankelijke commissie die de deelname van allochtone vrouwen aan maatschappelijke activiteiten gaat stimuleren.
 • Commissie gaat participatie van allochtone vrouwen stimuleren (Ministerie van SZW, 3 juli 2003). Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van oud-Kamerlid Paul Rosenmöller gaat de deelname van allochtone vrouwen aan alle facetten van de Nederlandse samenleving stimuleren. Het gaat hierbij zowel om maatschappelijke participatie als om arbeidsdeelname.
 • Wim Verseput: Finse regering werkt aan beteugeling prostitutie (Nederlands Dagblad, 3 juli 2003). Wie in Finland gebruik maakt van de diensten van prostituees kan straks waarwchijnlijk strafrechtelijk worden vervolgd. Aan een wetsontwerp daartoe wordt gewerkt door de sinds mei fungerende nieuwe regering.
 • President Bush blijft vaag over verbod homohuwelijk (Nederlands Dagblad, 3 juli 2003). De Amerikaanse president Bush vindt het nog niet nodig zich uit te spreken over een grondwettelijk verbod op het homohuwelijk.
 • Frank Kools: Abortusstrijd in VS via de kentekenplaat (Trouw, 3 juli 2003, tijdelijke link). Al dertig jaar is abortus het meest beladen onderwerp in de Amerikaanse samenleving. Na wél of niet een abortuspil, de vraag of je de ingang van een kliniek mag blokkeren, en of je artsen kunt verbieden om met patiënten over abortus te spreken, is een van de laatste, grote strijdpunten of je een 'pro-leven'-tekst op de nummerplaat van je auto mag zetten.
 • Kind bij promotie aan VU ongewenst (NRC-Handelsblad, 3 juli 2003). Kinderen onder de acht jaar zijn met ingang van het komend academisch jaar niet meer welkom bij officiële plechtigheden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).
 • Leefbaar Rotterdam wil af van positieve discriminatie (Rotterdams Dagblad, 3 juli 2003, tijdelijke link). Leefbaar Rotterdam wil dat de zin 'bij gelijke geschiktheid hebben allochtonen en/of vrouwen de voorkeur' uit de personeeladvertenties van de gemeente Rotterdam wordt geschrapt. De partij vindt positieve discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen niet meer kunnen.
 • Sylvia Marmelstein: ''Klachten van vrouwen krijgen eerder predikaat psychisch'' (Haagsche Courant, 25 juni 2003). Jonge vrouwen stromen in groten getale de WAO in. Volgens uitkeringsinstelling UWV zijn van elke drie WAO'ers onder de 30 jaar er twee vrouw. Dat komt deels doordat bedrijfsartsen vrouwen sneller afkeuren voor werk.

Servicepagina > Oproepen:

emancipatie.pagina.nl:
donderdag 3 juli 2003

Nieuws:

 • Annelieke Dijkstra en Katja Meertens: Kan kinderopvang niet goedkoper? (AD, 3 juli 2003). De grootste last zit hem echter in het personeel van een kinderdagverblijf, zo'n 80% van de uitgaven. FNV: ,,Niet omdat die meiden nu zo veel verdienen. Ze ontvangen tussen de 1600 en 1970 euro bruto per maand en dat is niet veel voor zo'n verantwoordelijke baan.
 • Frank Kools: Abortusstrijd in VS via de kentekenplaat (Trouw, 3 juli 2003). Al 30 jaar is abortus het meest beladen onderwerp in de Amerikaanse samenleving. Eén van de laatste, grote strijdpunten is nu of je een 'pro-leven'-tekst op de nummerplaat van je auto mag zetten.
 • Abortusschip brengt discussie in Polen op gang (Eindhovens Dagblad, 2 juli 2003). Wanda Nowicka, directrice van de Poolse Federatie voor Vrouwen en Familieplanning: 'Ik denk dat het een zeer zinvolle actie is. Abortus is de laatste week een echt discussieonderwerp in Polen geworden en politici houden zich er weer meer bezig.'
 • Erik Huisman: Baan kwijt geraakt, liefde onder druk (Haagsche Courant, 2 juli 2003). Iteke Weeda: Werkloosheid raakt nog steeds vooral mannen, maar het betekent voor hen nu wel iets anders dan in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Toen was de man kostwinner en hing zijn status in de liefde vooral af van zijn werk. Niet zelden gaven destijds vrouwen hun deeltijdbaantje op als hun man werkloos werd. Om hun relatie te redden. En vroeger kon een man zonder werk een huwelijk wel vergeten.
 • Kinderopvang vraagt sociale partners ouders te ontlasten (persbericht CNV, 2 juli 2003). Werkgevers en werknemers in de branche Kinderopvang hebben hun centrale organisaties de dag voor het Voorjaarsoverleg met het Kabinet (3 juli) opgeroepen de kinderopvang financieel toegankelijk te houden. De kinderopvang staat zwaar onder druk nu in een aantal branches CAO-afspraken uitblijven, waarin de kostendeling tussen de werkgevers van beide ouders is geregeld.
 • Geluk van de huisvrouw (Spits!, 2 juli 2003). In Museum Het Schielandshuis zijn vanaf zondag de ontwikkelingen in het huishouden te zien en de invloed van de reclame hierop in de tentoonstelling 'Het geluk van de huisvrouw'.
 • Verslaafde, mogelijk niet-toerekeningsvatbare prostituee. Antwoord dd. 1 juli 2003 van minister Hoogervorst (VWS) op vragen van TK-lid Arib (PvdA). Er zijn verschillende mogelijkheden om situaties als deze aan te pakken, zoals gedwongen opname of in diverse opvangcentra. Dit behoort tot de verantwoordelijkheid van de centrumgemeenten.
 • Update News We Can Use, July 2, 2003.
 • Philip Bueters: Technische meisjes ? Die willen de PC slopen (Rotterdams Dagblad, 2 juli 2003, tijdelijke link). Ook al zit de it-markt in een dal, IBM blijft op zoek naar nieuw talent. Omdat er nog steeds te weinig meiden de techniek ingaan, organiseert de computergigant een zomerkamp voor meiden van twaalf tot veertien jaar. Favoriet onderdeel: een pc slopen.

Focus > Onze vrouw in New York:

Servicepagina > boekenkast online:

Actueel > Agenda

 • donderdag 18 september 2003: Studiedag praktijken loverboys. De praktijken van loverboys krijgen steeds meer aandacht in de media. Toch ontbreekt het beeld van de precieze omvang van dit probleem. Waar opereren ze? Hoe vergaat het de slachtoffers? Organisatie: Jeugdwerkadviesbureau de Heuvel en SCALA emancipatie | training | zorgvernieuwing. Doelgroep:  ouders, onderwijzers, meidenwerkers, hulpverleners, (prostitutie) maatschappelijk werk, politie, ambtenaren en politici.woensdag 2 juli 2003

Nieuws:

 • Quinty Danko: ''Met quota's krijg je niet de beste vrouwen'' (Intermediair, 3 juli 2003). Larry Weinbach veranderde Unisys in vijf jaar van een mannenbolwerk in één van de meest vrouwvriendelijke bedrijven van Amerika.
 • Vrouwenopvang in nood. ''Slachtoffers'' moeten zelf maar zien waar ze terecht kunnen (Rotterdams Dagblad, 2 juli 2003). De instellingen voor vrouwenopvang in Nederland kunnen de toestroom niet aan. Jaarlijks komen 17.500 vragen om onderdak, terwijl slechts 3500 plaatsen beschikbaar zijn in de 35 instellingen. Hoe groot het werkelijke gebrek aan capaciteit is, blijft onduidelijk. Veel vrouwen melden zich uit pure nood bij verschillende instanties aan, waardoor ze dubbel worden geteld.
 • Chaos bij aanmelding voor vrouwenopvang (Trouw, 2 juli 2003). Het is volstrekt onduidelijk hoe groot het plaatsgebrek is in de vrouwenopvang. De grote getallen die eerder circuleerden, zijn het gevolg van dubbeltellingen, blijkt uit een rapport van het Trimbos-instituut. ,,Het ligt niet voor de hand zwaar te investeren in meer plaatsen.''
 • Abortusboot krijgt zegen Kamer (Nederlands Dagblad, 1 juli 2003). Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 ondersteunt de reis van Women on Waves naar Polen. Volgens de partijen voert de abortusboot geen illegale abortussen uit en richt ze zich slechts op voorlichting en overtijdbehandeling via medicijnen.
 • Nell Westerlaken: Slachtoffers vrouwenhandel kunnen bijna nergens terecht (De Volkskrant, 1 juli 2003, tijdelijke link). De opvangmogelijkheden voor slachtoffers van vrouwenhandel die aangifte doen tegen hun pooier of handelaar, schieten ernstig tekort. Niet alleen kampen vrouwenopvangcentra met een tekort aan bedden, het ontbreekt vaak aan deskundigheid om deze groep te kunnen helpen.
 • Elaine de Boer: ''Pensioenleeftijd moet voor ieder 65 jaar blijven'' (De Volkskrant, 28 juni 2003, tijdelijke link). FNV-voorzitter Lodewijk de Waal overziet de consequenties voor hemzelf en zijn omgeving van de kabinetsplannen om de vergrijzing op te vangen. ''Ik vind het een prachtige gedachte dat iedereen langer doorwerkt. Maar wel op basis van vrijwilligheid''.

Tijdschriftenrek:[ Pagina: <<< 1 2 3  >>>]