maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Jan-Peter Balkenende
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  ARCHIEF  >  TK-VERKIEZINGEN 2002
 >  LIJSTTREKKERSDEBAT  >  JAN-PETER BALKENENDE 
Lijsttrekkersdebat TK-verkiezingen 2002

JAN PETER BALKENENDE (CDA)

25 maart 2002

Emancipatiebeleid is geen economisch probleem

Paars heeft de afgelopen periode het emancipatiebeleid teveel benaderd als een economisch probleem. Staatssecretaris Verstand omschrijft emancipatie zelfs zo en vindt dat emancipatiezaken in een volgend kabinet over moeten gaan naar het ministerie van Economische Zaken. Het CDA is het hiermee oneens en pleit juist voor een minister van Gezins- en jeugdzaken, waar ook emancipatiezaken onder moet vallen. Emancipatie is immers niet alleen een kwestie van geld, maar vooral van het kunnen maken van een keuze voor arbeid en/of zorg door zowel mannen als vrouwen. Het CDA wil deze keuze mogelijk maken door een levensloopbestendig beleid. Daartoe ondersteunt de overheid fiscaal een levensloopverzekering voor werknemers van 18 tot 65 jaar, die een uitkering biedt tijdens verlof. Studie-, zorg- en opvoedingsverlof of een sabbatical zijn zo eenvoudiger mogelijk. Tijd en geld kunnen opgespaard worden in de levensloopverzekering. ADV-dagen, overwerk, vakantiedagen en uitbreiding van de werkweek kunnen als 'premie' in de levensloopverzekering gebracht worden.

Het nieuwe kabinet moet extra investeren in de kinderopvang. Door het invoeren van een kinderkorting via de belasting krijgen ouders zelf de maximale keuze voor het soort kinderopvang dat het beste bij hen past. Daar geldt ook voor na- en tussenschoolse opvang.

Het CDA wil het ouderschapsverlof uitbreiden van 3 naar 4,5 maanden, zodat ouders naar eigen keuze werk en opvoeding op elkaar kunnen afstemmen.

De bestrijding van huiselijk geweld moet hogere prioriteit krijgen. De politie moet de bevoegdheid krijgen om daders van huiselijk geweld snel uit huis te verwijderen.


Meer over het lijsttrekkersdebat