maandag 17 januari 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Internationale Vrouwendag 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  FOCUS  >  ARCHIEF  >  INTERNATIONALE ... 
FOCUS - ARCHIEF

INTERNATIONALE VROUWENDAG 2003

Meld een activiteit
Landelijke en lokale activiteiten rond 8 maart 2003

Wat gebeurt er in Nederland ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag ? Net als vorig jaar zullen wij dat in dit dossier in beeld brengen.

Naast de
Algemeen / landelijke activiteiten hebben wij berichten over lokale programma's.
Heeft u informatie die hier vermeld kan worden ? Mail de
paginaredactie.

Tenzij anders vermeld vinden de activiteiten op 8 maart zelf plaats


ALGEMEEN LANDELIJK

Veel informatie vindt u in de Aktiviteitenagenda van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) of op het prikbord van Vrouwenplein.nl. Ook de PvdA heeft een behoorlijk uitgebreid overzicht van activiteiten.

woensdag 5 maart 2003:

zaterdag 8 maart 2003:


LOKALE ACTIVITEITEN

Alkmaar - Almere - Alphen a/d Rijn - AmstelveenAmsterdam - Apeldoorn - Assen - Bergen op Zoom - Borger - Breda - DelftDen Haag - DokkumDrenthe - Eindhoven -  Elahuizen -  Emmen - Etten-Leur - Flevoland - Friesland - Gemert-Brakel - GoudaGroningen - Haarlem - Harlingen - Heemskerk - 's Heerenberg - Heerenveen - Houten - Joure - Leeuwarden - Leiden - Lemmer -  Leusden - Oss - Rotterdam - Sneek - Terneuzen - Tiel - TilburgUtrecht - ZeistZierikzee.


ALKMAAR

ALMERE

ALPHEN A/D RIJN

AMSTELVEEN

AMSTERDAM

APELDOORN

ASSEN

BERGEN OP ZOOM

BORGER

BREDA

DELFT

 • Wie wordt de vrouw van het jaar en wint de Delftse Roos ? > www.delft.pvda.nl ; zie bij 8 februari - 8 maart.
      

DEN HAAG

DOKKUM

DRENTHE

EINDHOVEN

 • 8 maart bijeenkomst ''Veiligheid achter de voordeur'' (ETKB). Met TK-lid Evelien Tonkens.
 • Zaterdag 8 maart (15:00 uur) Solidariteitstocht wereldvrouwendag. Verzamelpunt: Centraal Station Eindhoven. Org: Vluchtelingenwerk Nederland/Eindhoven, Vluchtelingen in de knel. Info: 040-2525609 / 040-2527527.

ELAHUIZEN

EMMEN

ETTEN-LEUR

FLEVOLAND

FRIESLAND / FRYSLAN

 • In Fryslân worden ter gelegenheid van internationale vrouwendag in verschillende gemeenten manifestaties georganiseerd, zoals de 'Vrouwenweek'. De Vrouwenweek 2003 wordt gehouden van 6 t/m 15 maart en het thema is: 'Voer voor Vrouwen'. De afzonderlijke activiteiten worden georganiseerd door belangstellende instellingen en organisaties.De activiteiten rondom Internationale Vrouwendag zijn gericht op een breed publiek. Equa ondersteunt de instellingen en (vrouwen)organisaties, die een activiteit verzorgen tijdens de 'Vrouwenweek', verzorgt de coördinatie van alle activiteiten.
 • Zie de rubriek 8 maart op de site van Equa.
 • Zie ook Vrouwendag in Friesland (sneekdigitaal.com, 23 februari 2003).
 • Presentatie “Vrouwennet Fryslân” (Equa, persbericht 4 maart 2003). De Friese vrouwenorganisaties gaan het Internet op. Vrouwennet Fryslân, de gezamenlijke website van de vrouwenorganisaties in Fryslân gaat op 8 maart (na 15.00 uur) online.

GEMERT-BRAKEL

GOUDA

 • Op 8 maart, Internationale vrouwendag, zal JP-Bloembinders alle vrouwelijke klanten een gratis roos aanbieden.

GRONINGEN

HAARLEM

 • Het thema voor de Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart 2003 is Wereldvrouwen.

HARLINGEN

HEEMSKERK

'S HEERENBERG

HEERENVEEN

HOUTEN

JOURE

LEEUWARDEN

LEIDEN

LEMMER

LEUSDEN

OSS

ROTTERDAM

SNEEK

TERNEUZEN

TIEL

TILBURG

UTRECHT

ZEIST

ZIERIKZEE


(PERS)PUBLICATIES OVER INTERNATIONALE VROUWENDAG 2003
Kent u een online-publicatie die hier vermeld kan worden ? Mail de paginaredactie.


GESCHIEDENIS

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. Hoewel de aanleiding de massale staking was op 8 maart 1908 in de Verenigde Staten van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht, stond de strijd voor algemeen kiesrecht aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.
Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In veel socialistische landen is op 8 maart een officiële feestdag en in 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.
Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.
[Ontleend aan een lemma door Roeleke Vunderink in Vrouwenlexicon. Tweehonderd jaar emancipatie van A-Z. Onder redactie van Hedy d'Ancona, Annemarie Kloosterman, Selma Leydesdorff, Anja van Oostrum, Dorien de Wit en Maggy Groenewald-Froger (eindredactie). Utrecht, uitgeverij Het Spectrum, 1989 (Scala-reeks)]