maandag 21 juni 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Aletta Jacobs Prijs
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  EMANCIPATIE ALGEMEEN  >  PRIJZEN EN LEZINGEN  >  G - L
 >  MEER INFORMATIE  >  ALETTA JACOBS PRIJS 

Aletta Jacobs Prijs (Rijksuniversiteit Groningen)


De prijs ...

De Aletta Jacobsprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een academische opgeleide vrouw die zowel een voortrekkersrol vervult op het gebied van emancipatie. Ook dient de laureaat een voorbeeldfunctie te bekleden, bij voorkeur op een voor vrouwen niet-traditionele plaats. De prijs bestaat uit een een bedrag van tienduizend gulden en een oorkonde.

vernoemd naar ...

De prijs is vernoemd naar Aletta HenriŰtte Jacobs (1854-1929), geboren te Sappemeer. In Nederland was zij de eerste vrouw die aan een universiteit (de RUG) studeerde en als arts een praktijk voerde. Zij stond aan de wieg van de eerste feministische golf en zette zich onder meer in voor vrouwelijk kiesrecht. Bij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen staat een borstbeeld van Aletta Jacobs, dat in 1990 onthuld werd door Hedy d'Ancona, toen in haar functie als minister.


2008

  • Maaike Trimbach: Lilian Gonšalves krijg Aletta Jacobs-prijs (De Stentor, 11 september 2007). Lilian Gonšalves-Ho Kang You (60) krijgt in maart 2008 de Aletta Jacobsprijs. De jury heeft voor Gonšalves gekozen vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, haar inzet voor de mensenrechten en in het bijzonder voor de rechten van vrouwen.

2006

2004

2002

2000

  • Hilda Verwey-Jonker

1998

  • Gunilla Kleiverda

1996

  • Jenny Goldschmidt

1994

  • Liesbeth Brandt Corstius

1992

  • Geertje Lycklama Ó Nijeholt

1990

  • Marga Bruyn-Hundt