woensdag 2 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - OKTOBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

nieuws van donderdag 9 oktober 2003
 • Rob Vreeken: Oma Lan werd als kind al uitgehuwelijkt (De Volkskrant, 9 oktober 2003). In Vietnam is het denken over liefde en seks radicaal veranderd. Vroeger mochten meisjes alleen trouwen en kinderen krijgen. Nu willen ze een studie en een baan.
 • Jeugd loopt meer seksuele risico's (De Volkskrant, 9 oktober 2003). Jongeren worden op steeds lagere leeftijd seksueel actief. Tegelijk stijgt de leeftijd waarop jonge mensen trouwen. Een legioen van 1,2 miljard tieners op weg naar volwassenheid, in een snel veranderende wereld, staat daardoor bloot aan groeiende risico's op het gebied van de seksuele gezondheid.
 • Ineke de Vries nieuwe directeur Humanistisch Verbond (Humanistischverbond.nl, 9 oktober 2003).
 • Donderdagmiddag 9 oktober 2003 heeft de Tweede Kamer een amendement Luchtenveld (VVD) over positieve actie verworpen, dus voorkeursbehandeling van ''vrouwen of personen behorende tot een bepaalde etnische of culturele minderheidsgroep'' wordt niet verboden en blijft - onder overigens strikte voorwaarden - mogelijk.
 • Marc Peeperkorn: Bezuinigingen op sport- en jeugdwerk (De Volkskrant, 9 oktober 2003). De Tweede Kamer wijst unaniem de voorstellen van minister Hoogervorst van Volksgezondheid af om de subsidie van ruim tweehonderd organisaties te korten of geheel te schrappen. De minister zal zijn plannen nog eens bezien, maar hij houdt vast aan de geplande bezuiniging van 127 miljoen. 'Het kan misschien duidelijker, maar of het er plezieriger op wordt, betwijfel ik', waarschuwde Hoogervorst.
 • Hoogervorst zwicht niet voor kritiek (Het Parool, 9 oktober 2003). Het plan van minister Hoogervorst vanVolksgezondheid om 130 subsidies voor jeugd,- sport- en welzijnsorganisaties te schrappen, vindt weinig genade in de ogen van de Tweede Kamer. Hoogervorst en staatssecretaris Ross moeten voor de begrotingsbehandeling volgende maand met een beter plan voor de dag komen. Dat weigerde de minister. Hij was alleen bereid desgevraagd zijn beslissingen beter te motiveren.
 • Kamer kraakt ''visieloze subsidiestop'' (Nederlands Dagblad, 9 oktober 2003). Het kabinet houdt vast aan de subsidiestop op tal van instellingen. Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer, inclusief de coalitiefracties, zijn het daar niet mee eens. Het debat over de kortingen wordt doorgeschoven naar de begrotingsbehandeling eind november.
 • Lodewijk Dros: Christenen doen aan uithuwelijken. Pakistaanse ouders in Nederland zoeken partners uit voor zonen en dochters (Trouw, 9 oktober 2003). Christenen doen aan uithuwelijken, ook in Nederland. Onder Pakistaanse christenen is het regelen van een huwelijkspartner zelfs heel gewoon.
 • Roos Kuiper: Crèches kunnen niet plannen (Intermediair, 9 oktober 2003). Kinderopvang was al duur, werd onlangs nog duurder en wordt volgend jaar alwéér fors duurder.
 • Rob Vreeken: Seksuele mondialisering: jeugd doet eerder aan seks (De Volkskrant, 9 oktober 2003). Een nieuwsfeit uit de prehistorie, maar pas vier jaar geleden werd het op een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York erkend. Voordien verkondigden conservatieve katholieke en moslimlanden dat seks alleen binnen het huwelijk plaatsvindt. Maar seks vindt over de hele wereld steeds vaker vóór het huwelijk plaats, zo stellen de VN nu vast. Tieners worden vroeger seksueel actief, meldt het VN-bevolkingsfonds (Unfpa) in het rapport State of the World Population.
 • Crèche voor mannen groot succes (Algemeen Dagblad, 9 oktober 2003). Duitsland kent een nieuw fenomeen, een ''Männergarten'', en het is een groot succes. In Hamburg is sinds enkele weken een opvang gevestigd voor mannen die op zaterdagmiddag niet mee uit winkelen willen met hun vrouwen.nieuws van woensdag 8 oktober 2003
nieuws van dinsdag 7  oktober 2003

 • Vrouwen schuwen werk in de ict-sector (MKBnet nieuws, 7 oktober 2003). De ICT blijft een sector waar mannen het meeste werk doen. Het aandeel van vrouwen komt al enkele jaren niet boven de 11%, en zal in de toekomst waarschijnlijk kleiner worden. Dat blijkt uit een rapportage van de taskforce ''Werken aan ict''.
 • Mirjam Janssen: Langer doorwerken biedt juist vrouwen kansen (NRC-Handelsblad, 7 oktober 2003). De plannen van het kabinet om Nederlanders tot langer doorwerken aan te zetten, hebben tot verontwaardigde reacties geleid. Voor traditionele kostwinners die erop hadden gerekend vanaf hun 58ste alleen nog te golfen, is het misschien zuur. Toch biedt een verlaat pensioen ook kansen, in het bijzonder aan vrouwen. Zij krijgen meer lucht in het spitsuur van hun leven als ze tot op latere leeftijd carrière kunnen maken.
  • Discussie op site NRC-Handelsblad: Biedt langer doorwerken vrouwen betere carrièremogelijkheden ? (NRC-Handelsblad, 7 oktober 2003). De plannen van het kabinet om Nederlanders langer te laten doorwerken zijn zo slecht nog niet, vindt Mirjam Jansen, onderzoeker van het Nyfer. Een verlaat pensioen biedt vooral aan vrouwen kansen. Zij krijgen meer lucht in het spitsuur van hun leven, als ze tot op latere leeftijd carrière kunnen maken.
 • Marc Peeperkorn: Hoogervorst wacht hard debat over subsidiestop (De Volkskrant, 7 oktober 2003). Ruim 200 organisaties houden deze week de adem in als minister Hoogervorst en de Kamer de degens kruisen over hun subsidie. ''Weet hij wel wat die organisaties doen?''
 • Ton Crijnen: Islam en seksualiteit | Bloed hoort bij een goede huwelijksdag (Trouw, 7 oktober 2003, tijdelijke link). Het bebloede laken naa de huwelijksnacht speelt onder moslims in ons land nog steeds een grote rol. Van een meisje dat bij haar ontmaagding geen bloed weet te produceren, wordt al gauw gezegd dat zij voor haar huwelijk wel een del zal zijn geweest. Meestal volkomen ten onrechte, zegt seksuologe Wies Obdeyn.
 • Minister wil nog niet af van positieve discriminatie (De Volkskrant, 7 oktober 2003). Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing reageert afhoudend op het plan van de VVD om te stoppen met positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen. De Graaf meent dat over het voorkeursbeleid 'natuurlijk discussie mogelijk is', maar vindt het te vroeg om nu al de wet aan te passen. Ook bij de andere grote partijen vindt de VVD geen steun.nieuws van maandag 6 oktober 2003
 • Sophia Geuze: ''Vreselijk dat ik niet meer kan tekenen'' (Nederlands Dagblad, 6 oktober 2003). Interview met tekenares Fiep Westendorp.
 • Jannetje Koelewijn: ''Straks lacht ze en knikt ze, en dan begint het'' (NRC-Handelsblad, 6 oktober 2003). Een Turks meisje uit Almelo werd door haar vader in Turkije doodgeschoten, vermoedelijk om de familie-eer te redden. De Turk Zeki Arslan zei op de televisie dat het ,,achterlijk'' was. Denken meer Turken zo?
 • Tweede Kamer | In een wetgevingsoverleg vanochtend heeft de VVD weinig steun gekregen voor haar voorstel, positieve actie te verbieden. Het betreffende amendement is nog niet online; het ongecorrigeerd stenogram verschijnt morgen. Vermoedelijk wordt het besproken wetsvoorstel 28770 nog deze week aangenomen (bericht van de siteredactie, 6 oktober 2003). 
 • VVD: Stop positieve discriminatie (Algemeen Dagblad, 6 oktober 2003). Het voortrekken van vrouwen of etnische minderheden bij bijvoorbeeld sollicitaties moet worden afgeschaft. Positieve discriminatie is niet meer van deze tijd, vindt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Alleen voor gehandicapten en chronisch zieken wil de VVD nog een uitzondering maken.
 • VVD wil af van positieve discriminatie (De Volkskrant, 6 oktober 2003). De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Volgens het liberale Kamerlid Luchtenveld is het niet meer nodig dat er voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen.
 • ''Lot Afghaanse vrouwen is nauwelijks beter'' (De Volkskrant, 6 oktober 2003). Twee jaar na de val van de Taliban is de positie van vrouwen in Afghanistan nauwelijks verbeterd. Gedwongen huwelijken, verkrachtingen en huiselijk geweld komen nog met grote regelmaat voor. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat vandaag wordt gepubliceerd.
  • Afghanistan: No justice and security for women (Amnesty International, press release, 6 October 2003). The international community has failed to fulfil its promises to bring freedom and equality to the women of Afghanistan, Amnesty International said in a report released today.
 • Martje Roessingh: Onderzoek is mannenzaak (CBS Webmagazine, 6 oktober 2003). Onderzoek bij researchinstellingen in Nederland wordt vooral uitgevoerd door mannen. Slechts 20 procent van de onderzoekers bij deze instellingen is vrouw. Het aandeel vrouwelijke onderzoekers in het bedrijfsleven is met 9 procent nog lager.
 • Zin en onzin van positieve discriminatie (novatv.nl, 6 oktober 2003). Het moet uit zijn met het voortrekken van vrouwen en allochtonen om hun achterstand op de arbeidsmarkt goed te maken. Dat vindt de VVD. Het hoeft niet meer en het werkt vaak averechts.
  • hspace=0  In de studio debatteren publiciste Bernadette de Wit en advocaat en programmamaker Prem Radhakishun.
 • Kamer: voorkeursbehandeling blijft nodig (NOS Nieuws, 6 oktober 2003). Een Kamermeerderheid is tegen het voorstel van VVD-Kamerlid Luchtenveld om positieve discriminatie van vrouwen en allochtonen af te schaffen. CDA en PvdA vinden dat bepaalde mensen nog steeds de steun van een voorkeursbeleid nodig hebben.nieuws van zondag 5 oktober 2003

 • VVD: positieve discriminatie onnodig (NOS teletekst, 5 oktober 2003, zeer tijdelijke link, daarom complete tekst hierachter). De VVD wil af van positieve discriminatie van vrouwen en etnische minderheden. Volgens het Tweede-Kamerlid Luchtenveld is het niet meer nodig dat er voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen. Luchtenveld gaat dat de komende dag inbrengen bij een overleg over de Wet Gelijke Behandeling in de Tweede Kamer. Hij komt met een wijzigingsvoorstel. Volgens de VVD moeten burgers op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Daarin past geen positieve discriminatie of positieve actie. Die kan zelfs contraproductief en stigmatiseren werken, stelt de VVD.
 • VVD wil af van ''positieve discriminatie'' (VVD.nl, nieuwsbericht 5 oktober 2003). De VVD Tweede-Kamerfractie wil af van “positieve discriminatie” of “positieve actie” ten aanzien van vrouwen en personen behorende tot een bepaalde etnische of culturele minderheidsgroep. “Het is niet meer nodig dat in deze tijd nog voorrangsbeleid wordt gevoerd voor deze groepen,” aldus Ruud Luchtenveld. De VVD-woordvoerder stelt dit tijdens het wetgevingsoverleg op maandag 6 oktober a.s. over de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) aan de orde. Namens de VVD-fractie heeft hij inmiddels een wijzigingsvoorstel ingediend.nieuws van vrijdag 3 oktober 2003
 • Huis VS voor inperking recht op abortus (Nederlands Dagblad, 3 oktober 2003). Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een aanzienlijke meerderheid van stemmen een voorstel aangenomen om het recht op abortus gedeeltelijk terug te draaien.
 • Maataanduiding vrouwenkleding wordt doelbewust steeds vager gemaakt (MKB-net nieuwsbericht, 3 oktober 2003). Producenten van vrouwenkleding neigen er in toenemende mate toe om hun producten te voorzien van vage (en overdreven rooskleurige) maataanduidingen: ''petite'', ''missy'' of zelfs ''size 0''. De beweegredenen liggen voor de hand. In de praktijk levert deze gang van zaken veel problemen op: er moet meer gepast worden en online kleding kopen is vrijwel onmogelijk.
 • Marketingbranche richt pijlen op zelfstandige en onafhankelijke vrouw (MKB-net nieuwsbericht, 3 oktober 2003). Vrouwen zijn de afgelopen 20 jaar steeds onafhankelijker, hoger opgeleid en welvarender geworden. In 2002 hadden vrouwen circa 1.400 miljard euro te besteden en dit bedrag zal binnen vijf jaar naar verwachting bijna 2.000 miljard euro bedragen.
 • Staatssecretaris Karien van Gennip in verwachting (Ministerie van EZ, site staatssecretaris, 3 oktober 2003).  Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft vrijdag 3 oktober de Ministerraad ingelicht dat zij in verwachting is van haar eerste kind. Zij hoopt begin maart 2004 te bevallen. Zoals het nu eruit ziet gaat zij eind januari tot en met medio mei met zwangerschapsverlof. Karien van Gennip is 35 jaar en gehuwd.
 • Schwarzenegger beticht van seksuele intimidatie (NRC-Handelsblad, 3 oktober 2003). Gouverneurskandidaat Arnold Schwarzenegger is beschuldigd van seksuele intimidatie van vrouwen. In de Amerikaanse krant The Los Angeles Times zeggen zes vrouwen in het verleden lastig te zijn gevallen door de acteur, die geregeld naar hun borsten en billen zou hebben gegrepen. Ook zou hij hebben geprobeerd een van de vrouwen zonder haar toestemming uit te kleden in een lift in een hotel.
 • Labour wil pleiten voor kinderopvang bij elke school (Reformatorisch Dagblad, 3 oktober 2003). De Labour Party ontwikkelt een plan om bij vrijwel elke basisschool in Groot–Brittannië een kinderdagverblijf te vestigen. Labour wil het plan lanceren tijdens de volgende verkiezingscampagne, die uiterlijk in 2006 plaatsvindt.
 • EU bemoeit zich met kinderhuwelijk Roma's (Algemeen Dagblad, 3 oktober 2003). Roma-koning Florin Cioaba dacht drie dagen geleden dat hij achterover kon leunen. Zijn dochter Ana Maria was, na enige pressie, eindelijk getrouwd. Dat was dat. Nu zit hij met een politieonderzoek en bemoeit zelfs de Europese Unie zich met zijn familiezaken. Ana Maria is 12.
 • Jonge vrouwen reïntegreren succesvol vanuit de WAO (Boaplein.nl, 3 oktober 2003). De Stichting WAHO heeft minister De Geus van Sociale Zaken de uitgave ‘Uit de WAO - ervaringen van succesvol gereïntegreerde jonge vrouwen’ aangeboden. Met deze publicatie wil de stichting jonge vrouwen in de WAO een hart onder de riem steken met de herkenbare ervaringen van hun lotgenoten.
 • Strenge keuring voor vrouwen (Algemeen Dagblad, 3 oktober 2003). Vrouwen met psychische klachten worden vanaf nu strenger gekeurd als ze dreigen in de wao te belanden. Volgens minister De Geus (Sociale Zaken) is de hardere aanpak nodig omdat vrouwen doorgaans passiever zijn dan hun mannelijke collega's als ze ziek zijn.
 • Vrouw veel ouder dan man (De Telegraaf, 3 oktober 2003). De vrouw is veel ouder dan de man. Vijftig miljoen jaar om precies te zijn. Dat stelt prof. dr. C. Netelenbos vrijdag in de oratie bij de aanvaarding van het hoogleraarschap endocrinologie.
 • Een eventueel einde van het Clara Wichmann Instituut betekent niet zonder meer dat het Proefprocessenfonds Clara Wichmann zal ophouden te bestaan. Het Proefprocessenfonds is namelijk een aparte stichting - los van het Clara Wichmann Instituut. Uw donatie blijft daarom hoe dan ook zeer welkom op postbankrekening 64 34 64, ten name van Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Amsterdam. Zie het betreffende bericht.nieuws van donderdag 2 oktober 2003

 • Frank Renout en Ingrid Sikking: Morning-afterpil via web succes. Downloaden van recepten neemt psychologisch obstakel weg (Algemeen Dagblad, 2 oktober 2003). Gemiddeld 20 vrouwen per weekend halen een recept voor de morning-afterpil gratis van internet. Daarmee kunnen ze naar de apotheek, als ze seksuele gemeenschap hebben gehad zonder voorbehoedmiddelen. Ze hoeven niet eerst naar de huisarts, zoals tot nu toe het geval was.
 • Meer waarborgen voor veiligheid van vrouwen en meisjes in asielopvang (Ministerie van Justitie, persbericht 2 oktober 2003). Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken & Integratie wil een groot aantal maatregelen nemen om de veiligheid van vrouwen en meisjes in de asielopvang te vergroten. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het uitgebrachte onderzoeksrapport inzake de veiligheid in de asielopvang.
 • Strenge aanpak vrouwen met psychische klachten (De Telegraaf, 2 oktober 2003). Jonge vrouwen die met psychische klachten thuis zitten zullen veel sneller weer aan het werk moeten. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft donderdag plannen ontvouwd om de hoge instroom van vrouwen onder de 35 jaar in de WAO in te dammen.
 • Minister De Geus neemt uitgave UIT DE WAO van de Stichting WAHO in ontvangst (WAHO.nl, 2 oktober 2003). Minister De Geus vindt de uitgave een goed initiatief, omdat de verhalen van de vrouwen hiermee herkenbaar in beeld komen. Het levert een bijdrage aan het terugdringen van de  instroom van jonge hoger opgeleide vrouwen in de WAO. Minister De Geus wil dat Stichting WAHO met de directie van het UWV om de tafel gaat zitten om het belang te onderstrepen van de ''menselijke maat'' bij reïntegratie.
 • Minister De Geus ondersteunt ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen (Ministerie van SZW, persbericht 2 oktober 2003). Om het WAO-risico van vrouwen te verminderen, ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ontwikkeling van kennis over ziekte en arbeidsongeschiktheid bij vrouwen onder bedrijfsartsen en arbodeskundigen. Zo krijgt onder meer het Platform Reïntegratie steun en is met subsidie van het ministerie de onderwijsmodule ‘Sekse, verzuim en WAO’ ontwikkeld. Verder is er een speciale brochure uitgebracht voor werkgevers. Daarin staat wat ze kunnen doen om ziekteverzuim en WAO-risico terug te dringen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) besteedt extra aandacht aan WAO-aanvragen van jonge vrouwen met psychische klachten. Dat schrijft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het ''Plan van aanpak Vrouwen en WAO''dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 • Caroline de Gruyter: Brussel wil wanhopige ouders soelaas bieden (NRC-Handelsblad, 2 oktober 2003). In heel Europa verdienen ''kidhunters'' aan ouders die touwtrekken om hun kinderen. Nieuwe regels moeten voorkomen dat kinderen worden ontvoerd.
 • Babette Roelandschap:  Waar blijft de mannenpil ? (IIAV.nl, oktober 2003). Verslag van de lezing van prof. dr. Nelly Oudshoorn op 18 juni 2003 over de ontwikkeling van de mannenpil. ''Waarom is de mannenpil er volgens jullie nog niet?'' vroeg Oudshoorn. Het publiek opperde verschillende mogelijkheden: gebrek aan geld, ontembare zaadcellen, ouderwets denkende middle-aged medici, wantrouwen bij vrouwen (''Zorg je er wel voor dat je 'm slikt?'') en weerstand van mannen (''Krijg ik er borsten van?'').
 • Belgium loses integration case (EUObserver,com, October 2, 2003). The European Court of Justice has today (2 October) ruled in favour of a Spanish citizen living in Belgium who wanted his children registered both under the father and mother's name - according to Spanish custom.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]