zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - OKTOBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

nieuws van donderdag 16 oktober 2003
 • Eveline Hendriksen: Dreiging in de nacht. Verpleegkundigen zijn kwetsbaar tijdens nachtdiensten (Algemeen Dagblad, 16 oktober 2003). Buiten is het donker, patiënten slapen, de gangen zijn zo goed als leeg en in het hele gebouw zijn slechts enkele verpleegkundigen. Hoe veilig voelen zij zich tijdens hun nachtdienst?
 • Margit van der Steen: Gender and age: a challenge that matters (emancipatie.nl, 16 oktober 2003). Speech van de ''vrouwenvertegenwoordiger'' in de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (New York, september-december 2003).
 • Vrouwen en bedrijfscultuur verantwoordelijk voor ongelijkheid tussen man en vrouw (MKBnet nieuws, 16 oktober 2003). Vrouwen zijn deels zelf verantwoordelijk voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen binnen organisaties. Dit blijkt uit drie onderzoeken van de Carnegie Mellon`s School of Public Policy and Management en de University of Maryland. Volgens de onderzoekers vloeit ongelijkheid grotendeels voort uit de natuurlijke bescheidenheid van vrouwen.
 • Europese gelijke-kansen-beleid (E-Quality.nl, 16 oktober 2003). Jaarlijks brengt de Europese Commissie een verslag uit over het vrouwenemancipatiebeleid. De Nederlandse europarlementariër Joke Swiebel (PvdA) heeft over het verslag 2002 en het werkprogramma 2003 een concept-rapport opgesteld ten behoeve van de Commissie Rechten van de Vrouw van het Europees Parlement. In dit verslag is zij kritisch over het hap-snap beleid van de Commissie en het feit dat slecht zichtbaar wordt wat de EU-lidstaten hebben gedaan rond de uitvoering van de VN-wereldvrouwenconferentie.
 • Weinig overheidsinitiatieven, wel veel vrouwelijke ondernemers (EIM. nl, onderzoeksbericht 16 oktober 2003). Het ontbreken van speciale aandacht in het overheidsbeleid voor stimulering van vrouwelijk ondernemerschap betekent niet dat Nederland een laag aandeel vrouwelijke ondernemers heeft. Integendeel, Nederland behoort met een aandeel van 33% tot de EU-lidstaten met het hoogste aandeel vrouwelijke ondernemers - voorafgegaan door Luxemburg (40%) en Portugal (34%) en gelijk aan het aandeel vrouwelijke ondernemers in Finland. Deze informatie is afkomstig van Eurostat, het statistische bureau van de EU.nieuws van woensdag 15 oktober 2003
 • Vlaanderen | Marlies Klooster: Jongste Steunpunt geeft Jaarboek uit (Divazine, 15 oktober 2003). Onlangs verscheen het eerste jaarboek van het allerjongste steunpunt van de Vlaamse overheid: het Steunpunt Gelijkekansenbeleid. Doelgroepen en aanpak van dat beleid zijn erg verschillend, zo blijkt.
 • NJCM uit kritiek op advies ''VN-Vrouwenverdrag en Vreemdelingenbeleid'' (NJCM.nl, 15 oktober 2003). Het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft een commentaar uitgebracht op het advies over het VN-Vrouwenverdrag en vreemdelingenbeleid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Hoewel het NJCM de aanbevelingen van het ACVZ in hoofdlijnen onderschrijft, is het op onderdelen kritisch over het ACVZ-advies.
 • Ophef over condoomstandpunt Vaticaan (Nederlands Dagblad, 15 oktober 2003).  Epidemiologisch gezien remmen condooms de verspreiding van het aidsvirus. Of het voorhanden hebben van condooms leidt tot meer seksuele contacten en dus meer besmettingen, is niet te zeggen. Dat stelt de Rotterdamse viroloog prof. dr. A.D.M.E. Osterhaus.
 • Jan Kruunenberg: Mannencultuur breekt werkende vrouw op (Trouw, 15 oktober 2003). Veel jonge hoger opgeleide vrouwen komen in de WAO. De plannen van minister De Geus van Sociale zaken richten zich voornamelijk op reïntegratie. Maar niemand lijkt te weten wat de oorzaak van het probleem is.
 • Claudia Gaspard: Marokkaanse huwelijkswetgeving (mudawana) wordt grondig hervormd (Divazine, 15 oktober 2003). Op het internationaal congres over Vrouwenrechten in Casablanca (Marokko) eind september toonden de media veel belangstelling voor de buitenlandse delegaties. Ook voor de Belgische Vrouwenkaravaan was de reis zonder meer een succes. Intussen staan in het Marokkaanse huwelijksrecht revolutionaire veranderingen op stapel.
 • Alex Baumans: Susan Sontag krijgt vredesprijs van Duitse boekhandels (Divazine, 15 oktober 2003). De vereniging van Duitse boekhandels (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) kent jaarlijks een vredesprijs van 15.000 euro toe aan een persoon die door een literair, artistiek of wetenschappelijk werk op bijzondere manier heeft bijgedragen aan de vrede. Dit jaar ging de prijs naar de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag.nieuws van dinsdag 14 oktober 2003
nieuws van maandag 13 oktober 2003

 • Marokkanen blij met nieuwe wetten (Rotterdams Dagblad, 13 oktober 2003). In Nederland en in Marokko is positief gereageerd op de plannen om Marokkaanse vrouwen in het huwelijk meer rechten te geven. Koning Mohammed VI kondigde dat vrijdag in zijn troonrede aan.
 • Godsdienstles verandert | Vrouwelijke docenten rukken op in voortgezet onderwijs (Trouw, 13 oktober, tijdelijke link). De vrouwelijke godsdienstdocent is in opmars. Bijna vier op de tien jonge godsdienstdocenten in het voortgezet onderwijs zijn vrouw, terwijl twee derde van die docenten een man is.
 • Gender en Recht anno 2003. De begroting van het Ministerie van Justitie voor het jaar 2003-2004 (clara-wichmann.nl, 13 oktober 2003). Commentaar van het Clara Wichmann Instituut, Amsterdam, opgesteld door Mr. Rikki Holtmaat, ten behoeve van het discussieforum ''Doet Justitie Vrouwen Recht ?'' op 9 oktober 2003 in Sociëteit de Witte, Den Haag.
 • Gelijke rechten man en vrouw in Marokko (NRC-Handelsblad, 13 oktober 2003). Het Marokkaanse familierecht, de mudawana, zal grondig worden hervormd op basis van de gelijkwaardige rechten van mannen en vrouwen. Dit heeft de Marokkaanse koning Mohammed VI bekendgemaakt in een toespraak ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar.
 • SGP bekijkt positie vrouw op lijsten met ChristenUnie (Nederlands Dagblad, 13 oktober 2003). De SGP heeft een enquête gehouden onder haar kiesverenigingen over de lokale samenwerking met de ChristenUnie. Bij de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ging het bij het samenstellen van gezamenlijke kieslijsten regelmatig mis.
 • Antoinette Reerink: Franse hoofddoekjesaffaire escaleert (Algemeen Dagblad, 13 oktober 2003). Het debat in Frankrijk over de dracht van hoofddoekjes op school heeft een kookpunt bereikt. Het Henri-Wallon lyceum in de Parijse voorstad Aubervilliers heeft twee meisjes geschorst omdat ze weigeren hun opvallende hoofddoeken op school af te doen.
 • Janny Groen en Lidy Nicolasen: ''Nederlandse vrouw is de hoer'' (De Volkskrant, 13 oktober 2003). Marokkaanse schoolkinderen uit Zeist randden zeven volwassen vrouwen aan. Een van de oorzaken is het gebrek aan seksuele opvoeding in een complexe maatschappij. ''Toch proef je dat er onderhuids weinig respect is''.
 • Trude Maas: Dominante coalities doorbreken (Mixed-Equal, column, oktober 2003)
 • Ingrid Sikking: Zorgen over anticonceptie en soa (Algemeen Dagblad, 13 oktober 2003). Na een jarenlange afname stijgt het aantal tiener-zwangerschappen, abortussen en soa in Nederland.nieuws van zondag 12 oktober 2003

 • Helga Ruebsamen wint Anna Bijns Prijs 2003 (annabijnsprijs.nl, persbericht 12 oktober 2003). Ze schrijft sprankelend, baldadig en hartstochtelijk, aldus de jury van de Anna Bijns Prijs 2003. Helga Ruebsamen debuteerde in 1962 met De kameleon en andere verhalen en heeft een indrukwekkend eigenzinnig oeuvre op haar naam staan. Ze schreef onder meer de verhalenbundels Op Scheveningen, De dansende kater en als laatste Beer is terug en drong definitief door tot het grote publiek met Het lied en de waarheid.
 • Marokko positief over meer rechten voor vrouw (Nu.nl, 12 oktober 2003, tijdelijke link). In Marokko is zaterdag positief gereageerd op de plannen om Marokkaanse vrouwen in het huwelijk meer rechten te geven. De toestemming kwam zowel van de Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), de enige toegestane moslim-fundamentalistische partij, als van de vrouwenbeweging ADFM (Democratische Vereniging van Vrouwen in Marokko).nieuws van zaterdag 11 oktober 2003

 • Petra Messelink-De Groot: Zwemmen achter een zelfgenaaid gordijn (De Gooi- en Eemlander, 11 oktober 2003). Veel allochtone vrouwen in Soest zouden best graag willen zwemmen. Maar door hun religie komt het er vaak niet van. Dat hebben de stichtingen Nisa en Balans ontdekt. Zij klopten bij de gemeente Soest aan om iets aan dat probleem te doen. En met succes, want vanaf 24 oktober is het wedstrijdbad op de vrijdagavonden tussen 21.30 en 22.30 uur taboe voor mannen.
 • Joop Schippers: Positieve actie contra marktfalen (gelijkebehandeling.nl, tekst oorspronkelijk gepubliceerd in Trouw, 11 oktober 2003). Voorlopig heeft de Nederlandse arbeidsmarkt positieve actie nodig om de ergste vormen van marktfalen te corrigeren.
 • Sibylla Claus: Unity Dow | De schrijvende rechter (Trouw, 11 oktober 2003). Unity Dow was openbare aanklager in Botswana, en werkte daarna als jurist bij diverse aids- en vrouwenorganisaties. Tot ze gevraagd werd als eerste vrouw in het gerechtshof. Omdat dat zo'n 'rustige' baan is, schrijft ze er boeken bij.
 • Meer rechten voor vrouwen in Marokko (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Marokkaanse vrouwen krijgen in het huwelijk meer rechten. Koning Mohammed VI heeft de geplande wetswijziging gisteren bekendgemaakt in de Marokkaanse troonrede voor het parlement. Het principe van ,,gehoorzaamheid van de echtgenote aan de man'' wordt afgeschaft. Het gezin wordt geplaatst onder ,,de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid'' van man en vrouw. Er worden strikte voorwaarden gesteld aan verstoting en polygamie. De gebruikelijke mondelinge verstoting, waarmee de man het huwelijk kan beëindigen, wordt afgeschaft. Hiervoor moet in de toekomst eerst toestemming worden gevraagd aan een rechter.
 • Pieter van der Ven: Rome misprijst condooms: gaatjes die alles doorlaten (Trouw, 11 oktober 2003). Het condoom biedt geen veiligheid tegen het overdragen van aids, want het rubber is een lachertje voor het virus. Kardinalen uit Rome lanceren een nieuw offensief met een tien jaar oud Nederlands onderzoek. En D66 ziet hierin een nieuwe kans voor hun oude wens de betrekkingen met het Vaticaan te verbreken.
 • Nobelprijs | Iraanse winnares zet Vredesprijs meteen in (Trouw, 11 oktober 2003). De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Sjirin Ebadi, heeft die internationale erkenning meteen gebruikt in haar strijd voor democratie en vrouwenrechten in Iran. Toen zij het nieuws gisteren hoorde, eiste zij de 'onmiddellijke vrijlating' van alle Iraanse politieke gevangenen.
 • Nobelprijswinnares wil politieke gevangenen Iran vrij (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). Alle politieke gevangenen in Iran moeten zo snel mogelijk vrijgelaten worden. Deze wens heeft de Iranese mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi (56) geuit kort nadat zij gisteren de Nobelprijs voor de Vrede 2003 kreeg.
 • Windy Kester: Shirin Ebadi: moslim die vecht voor mensenrechten (Rottterdams Dagblad, 11 oktober 2003). ,,Ik ben een moslim, dus je kunt moslim zijn en tegelijkertijd een aanhanger van democratie,'' luidde een van de eerste reacties van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2003, Shirin Ebadi.nieuws van vrijdag 10 oktober 2003
 • Elma Drayer: Echtscheiding | Alles beter dan je trouwbelofte breken (Trouw, 10 oktober 2003, tijdelijke link). Deze week verscheen in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk de brochure ''Echtscheiding en hertrouwen?'', populaire versie van een geruchtmakend synoderapport. Echtscheiding ligt gevoelig onder vrijgemaakten: wat God heeft samengevoegd, scheide de mens niet. Maar wat als je huwelijk een hel is? Het verhaal van een man die zijn scheiding doorzette - met alle gevolgen van dien.
 • Ingrid Stijkel: Rechter verbiedt sluier in rechtszaal (De Stentor, 10 oktober 2003). De Zwolse S. Vrijburg gaat een klacht indienen bij de rechtbank in Zwolle, omdat ze deze week niet totaal gesluierd de rechtszaal mocht betreden. De rechter achtte het van belang dat hij haar gelaatsuitdrukking kon zien, tijdens de behandeling van de zaak waarin Vrijburgs ex-vriend een omgangsregeling met hun 4-jarig zoontje eist.
  • Ingrid Stijkel: Niqaab behoedt Zwolse voor zonde (De Stentor, 10 oktober 2003). Een Hollandse meid van 19 jaar die zich bekeert tot het islamitisch geloof, dat komt vaker voor. Zeldzamer is wanneer ze ook nog kiest voor het dragen van een niqaab.
 • Part-time werk blijft taboe voor man (PZSignaal, 10 oktober 2003). Mannen zeggen wel dat ze minder zouden willen werken, maar voegen nog steeds zelden de daad bij het woord. Volgens onderzoek worden ze weerhouden door de cultuur op de werkvloer en vrees voor slechtere carrièreperspectieven.
 • Vrouwelijke wetenschappers hogerop door subsidie (ANP-bericht, 10 oktober 2003). Veel meer vrouwelijke wetenschappers dan verwacht hebben sinds 2000 een stapje omhoog kunnen doen door een stimuleringsprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Uit een evaluatie van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies blijkt dat 146 wetenschapsters door dit zogeheten Aspasia-programma opklommen tot universitair hoofddocent in plaats van de geplande dertig. In totaal ontving NWO 270 onderzoeksvoorstellen van vrouwelijke onderzoeksters, zo meldt de terugblik van het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. NWO honoreerde er zeventig, wat betekende dat de wetenschapsters een subsidie kregen voor hun onderzoek en door hun universiteit werden bevorderd tot universitair hoofddocent. Daarnaast bevorderen de universiteiten nog eens 76 wetenschapsters die een voorstel voor Aspasia hadden ingediend.
 • Succes en dilemma’s van een stimuleringsmaatregel. Evaluatie van het ASPASIA-programma (samenvatting). Het ASPASIA-programma is een groot succes. Dat blijkt uit een evaluatie uitgevoerd door het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stimuleert met het ASPASIA-programma vrouwelijke universitair docenten (UD) om een onderzoeksvoorstel in te dienen. Hoewel het programma succesvol is, wordt tegelijkertijd geconstateerd dat het programma vooral een korte termijnoplossing biedt. De evaluatie is uitgevoerd op verzoek van het Landelijk Overleg Emancipatie Kwaliteit in het Wetenschappelijk Onderwijs (LOEKWO).
 • Iraanse juriste krijgt Nobelprijs voor de vrede (De Volkskrant, 10 oktober 2003). De Iraanse Shirin Ebadi krijgt de Nobelprijs voor de Vrede 2003. Het Noorse Nobelcomité heeft haar vrijdag de onderscheiding toegekend voor haar inspanningen voor democratie en mensenrechten in haar land. Zij heeft zich vooral toegelegd op de strijd voor de rechten van vrouwen en kinderen.
 • SGP houdt vrouwenstandpunt weer tegen het licht (Nederlands Dagblad, 10 oktober 2003). De SGP heeft een werkgroep ingesteld die ,,een eerlijke beoordeling'' moet geven van de argumenten, die aan de basis liggen van het vrouwenstandpunt. De werkgroep moet binnen enkele maanden met een notitie komen.
 • Inteelt baart het CDA grote zorgen (Algemeen Dagblad, 10 oktober 2003). Neven en nichten mogen niet meer met elkaar trouwen. Het CDA wil dat het oude verbod op familiehuwelijken opnieuw wordt ingevoerd.
 • Vaticaan: HIV verspreid door condooms (De Volkskrant, 10 oktober 2003). Condooms houden het virus dat aids veroorzaakt niet tegen. Sterker, de voorbehoedsmiddelen bevorderen de verspreiding van HIV juist. Dat vertellen katholieke geestelijken in landen met een hoog HIV-percentage.
 • Ms. Shirin Ebadi wins the Human Rights Prize in Norway (Iranian Children's Rights Society, 10 October, 2003).
 • Nobelprijs vrede naar Iraanse juriste Ebadi (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Nobelprijs voor de Vrede voor het jaar 2003 is toegekend aan de Iraanse juriste en schrijfster Shirin Ebadi, activiste voor mensenrechten en democratie in haar land. Het Noorse Nobelcomité, dat de prijs vandaag toekende, prees Ebadi in een in Oslo uitgegeven verklaring als een vrouw die ,,zich als juriste, rechter, docente, schrijfster en activiste in haar land, Iran, en ver over de grenzen helder en krachtig heeft uitgesproken'' over de rechten van de mens en zich daarbij heeft ontpopt als ,,een gedegen professional en een moedig persoon'', die ,,nooit is teruggeschrokken voor het gevaar voor haar eigen veiligheid''. ,,We hopen dat de prijs een inspiratie vormt voor al diegenen die vechten voor mensenrechten en democratie in haar land, in de moslimwereld en in alle landen waar die strijd inspiratie en steun nodig heeft'', aldus het Nobelcomité.
 • Carolien Roelants: Shirin Ebadi | Compromisloos vechter voor mensenrechten (NRC-Handelsblad, 10 oktober 2003). De Iraanse advocate Shirin Ebadi voert een volstrekt compromisloze strijd voor mensenrechten en democratie. Volgens haar moet de shari'a aan de moderne tijd worden aangepast.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]