zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - OKTOBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van woensdag 1 oktober 2003

 • ''Kabinet verwaarloost gezin'' (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Het gezinsbeleid is het ,,ondergeschoven kindje'' van het tweede kabinet Balkenende. Vergeleken met andere landen zorgt het overheidsbeleid er in Nederland voor dat het krijgen van kinderen zwaar drukt op het gezinsbudget. Dat stelt de Nederlandse Gezinsraad (NGR) in het gisteren in opdracht van het kabinet uitgebrachte rapport 'Tussen partners; gezamenlijke keuzen tijdens de levensloop'. De Gezinsraad is zeer kritisch op het overheidsbeleid.
 • Gezinsbeleid ondergeschoven kind. Nederlandse Gezinsraad (NGR) pleit voor geėmancipeerd gezinsbeleid (NGR.nl, persbericht 1 oktober 2003). De NGR concludeert dat het hoogst noodzakelijk is om een geėmancipeerd gezinsbeleid te voeren. Beleid dat tegelijkertijd is gericht op het scheppen van voorwaarden voor een goed functionerend gezinsleven en op maximale maatschappelijke participatie van beide ouders.
 • Britse vrouwen krijgen bevroren embryo's niet (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Een Britse rechtbank heeft twee vrouwen gisteren verboden hun ingevroren embryo's tegen de wil van hun ex-partners te gebruiken voor een zwangerschap. De in totaal acht embryo's moeten vernietigd worden.
 • Veiligheid vrouwelijke asielzoeker moet beter (Nederlands Dagblad, 1 oktober 2003). Asielzoekerscentra waar het niet goed is gesteld met de veiligheid van vrouwen, moeten aparte afsluitbare leefruimtes en sanitaire voorzieningen voor vrouwen maken. Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie gisteren aan de Tweede Kamer geschreven.
 • Turkse ambassadeur zeer gekant tegen eerwraak (Ministerie van Justitie, persbericht 1 oktober 2003). De Turkse ambassadeur in Nederland, Tacan Ildem, heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken & Integratie gezegd dat eerwraak in Turkije net als in Nederland niet acceptabel is.
 • Maarten Vermeuelen: Praten helpt niet tegen eerwraak (Nederland Dagblad, 1 oktober 2003). De achttienjarige Zarife uit Almelo werd in Turkije doodgeschoten door haar vader. Een kwestie van geschonden eer. Opnieuw wordt opgeroepen tot een debat over eerwraak. Het lijkt een herhaling van zetten. Ook na een schietpartij op een middelbare school in Veghel in december 1999, brandde een landelijke discussie los over eerwraak. Met pistoolschoten probeerde een leerling de eer van zijn familie te redden. Deskundigen buitelden over elkaar heen: er moesten duidelijke cijfers komen en de politie zou extra aandacht moeten hebben voor de allochtone eer-cultuur.
 • Kinderopvang fors duurder in 2004 (De Volkskrant, ANP-bericht, 1 oktober 2003). Kinderopvang wordt komend jaar 3,5 tot 8,5 procent duurder. Dat heeft de brancheorganisatie Maatschappelijk Ondernemers Groep (MO-Groep) in Utrecht woensdag gemeld. Ouderorganisatie Boink is laaiend over de prijsstijging en noemt die ''onzin en flauwekul''.
 • Emotionele intelligentie belangrijke factor voor risico op burnoutklachten. Somberaars eerder geveld door burnout (Katholieke Universiteit Nijmegen, persbericht 1 oktober 2003 over de promotie van drs. L. Gerits op 6 oktober 2003). Uit dit bericht: ''Opmerkelijk is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannelijke begeleiders die erg empathisch zijn (het vermogen om zich in te leven in anderen), goede probleemoplossers zijn en een hoge stresstolerantie hebben, hebben minder burnoutklachten dan mannelijke collega’s met een minder ontwikkeld invoelend en probleemoplossend vermogen. Vrouwen moeten juist niet te empathisch zijn: de vrouwen die net iets beter voor zichzelf zorgen dan dat ze dat voor anderen doen, hebben de minste burnoutklachten. De preventie van burnout bij mannen en vrouwen zal dus verschillende accenten moeten hebben en het aardige hierbij is dat mannen en vrouwen in dit opzicht veel van elkaar kunnen leren''.
 • Ton Crijnen: Seksualiteit en islam | Omgeven door schaamte (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). Jonge westerse moslims spreken onderling amper over hun seksleven. Dat concludeert geestelijk raadsman Abdulwahid van Bommel, zelf moslim, na vele gesprekken met islamitische jongeren. ,,Ze zijn stomverbaasd als ze horen hoe openhartig de Profeet over seks sprak.'' En: ,,Ontmaagding leidt soms tot afschuwelijke eerwraak''. Deel een van een tweedelige serie.
 • Eerwraak vaak te boek als ''gewone'' moord (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). De politie moet alle geweld dat te maken heeft met eerwraak als zodanig registreren. Dat zegt eerwraakonderzoeker Sezai Aydogan. In de Turkse wet wordt eerwraak nog steeds gebillijkt.
 • OM Turkije zal levenslang eisen in eerwraakzaak (De Volkskrant, 1 oktober 2003). Het Turkse Openbaar Ministerie zal tegen de vader van de 18-jarige Zafire uit Almelo levenslang eisen. Dit heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie dinsdag gezegd in reactie op Kamervragen over eerwraak [vragenuurtje TK, ongecorrigeerd stenogram, zoek op eerwraak]. Ze komt spoedig met een notitie over eerwraak. De Stichting Transact in Utrecht opent een steunpunt om eerwraak uit te bannen. Transact benadrukt dat eerwraak ook speelt in Koerdische, Jordaanse, Pakistaanse en Surinaamse families.
 • Gonny ten Haaft, Ingrid Weel, Edwin Kreulen en Henriėtte Lakmaker: Eerwraak | Een stug probleem (Trouw, 1 oktober 2003, tijdelijke link). Over de dood van de Turkse Zarife, door haar vader neergeschoten, is wekenlang gezwegen. De directeur van haar school maakt deze week duidelijk hoe lastig het voor scholen is om in traditionele moslimgezinnen zich te mengen in de opvoeding.


Klik hier voor nieuws in september 2003[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]