zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - OKTOBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van vrijdag 24 oktober 2003

 • Astrid Schutte: Mannen zijn betere vrouwen (Management Team, 24 oktober 2003). Zonder emotie, empathie en intuÔtie kom je er niet meer als manager. De manager met feminiene eigenschappen verdringt in hoog tempo de ouderwetse macho. Maar dat betekent niet dat vrouwelijke vrouwen het makkelijker krijgen.
 • Annelieke Dijkstra: Instanties vrezen meer meldingen van mishandeling. Hulp aan jeugd stagneert (Algemeen Dagblad, 24 oktober 2003). De campagne tegen kindermishandeling brengt de hulpverlenende instanties in problemen. Er is volgens hen niet genoeg mankracht om de verwachte toestroom van meldingen aan te kunnen.
 • ''Mijn vader schopte en sloeg mij'' (Algemeen Dagblad, 24 oktober 2003). Monique (18) werd al op zeer jonge leeftijd door beide ouders emotioneel en fysiek gekweld.
 • Extra geld voor aanpak huiselijk geweld (De Telegraaf, 24 oktober 2003). Het kabinet trekt extra geld uit om huiselijk geweld de kop in te drukken. Het bedrag, dat oploopt tot 7 miljoen euro in 2007, gaat vooral naar gemeentes, die met hulp van verscheidene instanties lijn moeten zien te krijgen in de bestrijding van geweld binnenshuis.
 • Homoseksuelen sporten vrijwel evenveel als heteroseksuelen (Ministerie van VWS, persbericht 24 oktober 2003). Homoseksuelen sporten vrijwel evenveel als heteroseksuelen. Van de homomannen doet 63 procent regelmatig aan sport, tegen 69 procent van de heteromannen. Lesbische vrouwen sporten zelfs meer dan hetero vrouwen (72 tegen 70 procent).
 • Rita van Veen: Leven | Marokkaanse dromen over een stewardess (Trouw, 24 oktober 2003). De emancipatie neemt toe bij Marokkaanse meisjes en vrouwen. Ze zijn hoger opgeleid en hun ambities strekken verder, ook als ze al ouder zijn, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in samenwerking met het Instituut voor Maatschappijwetenschappen. Al in de brugklas dromen de meisjes van een mooie carriŤre. Twee kinderen vinden ze al meer dan genoeg.
 • Meiden minder goed dan jongens. Marokkaanse cultuur heel bepalend, maar inhaalslag is ingezet (Rotterdams Dagblad, 24 oktober 2003). Marokkaanse meisjes doen het maatschappelijk nog steeds slechter dan Marokkaanse jongens. Ze gaan wel snel vooruit, maar hun opleidingsniveau is gemiddeld nog lager. Ze zitten ook meer dan jongens klem tussen de Marokkaanse cultuur en hun leven in Nederland. Het huwelijk is nog steeds belangrijker dan een maatschappelijke carriŤre.nieuws van donderdag 23 oktober 2003

 • hspace=0  Dagboek van een Marokkaanse maagd (IKON TV, Donderdag documentaire, 23 oktober 2003). Vlak voordat ze uitgehuwelijkt wordt, doorbreekt een jonge Marokkaanse vrouw alle taboes en onderneemt ze een bijzondere zoektocht naar antwoorden op levensvragen over seks, kuisheid en de islam.
 • Jurgen Swart: Vrouwen boksen agressiever dan mannen (Utrechts Universiteitsblad, 23 oktober 2003). Boksen lijkt geen typische studentensport en al helemaal geen vrouwensport. Maar studenten willen de sport van Regilio Tuur graag leren. De bokscursussen op sportcentrum Olympos zitten vol en meer dan de helft van de deelnemers is vrouw.
 • Gabi van Driem krijgt Aletta Jacobs Prijs 2003 (Rijksuniversiteit Groningen, 23 oktober 2003)
 • Een ander succes. De keuzes van Marokkaanse meisjes (SISWO.nl, 23 oktober 2003). In ''Een ander succes. De keuzes van Marokkaanse meisjes'' wordt verslag gedaan van recent onderzoek naar de levensloop van jonge vrouwen en meisjes van Marokkaanse herkomst. Cijfers, interviews en levendige beschrijvingen maken zichtbaar wat de meisjes beweegt. Zij komen zelf aan het woord om te vertellen over hun dromen en ambities, terwijl statistieken zichtbaar maken hoe groot de kloof (nog) is tussen hun wensen en de praktijk.
 • Veel telefoontjes voor ''eerwraaklijn'' (Algemeen Dagblad, 23 oktober 2003). De hulplijn Allochtone Vrouwentelefoon Oost Nederland krijgt veel telefoontjes van jonge vrouwen die doodsbang zijn voor eerwraak. Het aantal telefoontjes over dit onderwerp is gestegen na de dood van de 18-jarige Turkse vrouw Zarife uit Almelo dat op 12 augustus door haar vader met een jachtgeweer werd doodgeschoten. De hulplijn pleit voor meer openheid over dit onderwerp.
 • David Danish: Moslima's moeten hoofd gebruiken (Algemeen Dagblad, 23 oktober 2003). De toekenning van de Nobelprijs van de Vrede aan Shirin Ebadi symboliseert de strijd in de islamitische wereld tussen modernisten en degenen die het geloof vooral zien als machtswapen.
 • Raoul du Prť: Minister wil toch korte schoolweek (De Volkskrant, 23 oktober 2003). Minister Van der Hoeven van Onderwijs houdt vast aan haar plan een vierdaagse lesweek in de bovenbouw van basisscholen toe te staan. Zij denkt dat scholen zelf heel goed in staat zijn uit te maken of de kwaliteit van hun onderwijs daar niet onder lijdt. Het meningsverschil hierover met de Tweede Kamer drijft de minister daarmee op de spits.
 • Wijn tracht Kamer gerust te stellen (MKBnet nieuwsbericht, 23 oktober 2003). Staatssecretaris Wijn van Financien heeft dinsdag in de Kamer VVD en D66 gerust proberen te stellen over zijn eerder tijdens een lezing voor fiscaal studenten in Rotterdam geopperde fiscale plannen. Wijn benadrukte in de Kamer dat hij `niet wil morrelen aan het systeem dat we nu hebben in de inkomstenbelasting`.nieuws van woensdag 22 oktober 2003

 • Moonlight beste Europese film (Rotterdams Dagblad, 22 oktober 2003, tijdelijke link). De speelfilm ''Moonlight'' van de Nederlandse regisseuse Paula van der Oest is maandagavond op het Hollywood Film Festival uitgeroepen tot beste Europese film. ''Moonlight'' werd verkozen uit ruim 1400 Europese films die voor de prijs waren ingezonden.
 • Pieter van den Blink: Fransen diep verdeeld over wettelijk verbod hoofddoek (Trouw, 22 oktober 2003, tijdelijke link). ,,Ik wil advocaat worden'', snikte Alma Levy toen zij met haar zusje Lila definitief van school werd gestuurd. Reden: zij wilden hun hoofddoek ophouden tijdens de lessen. Frankrijk is inmiddels diep verdeeld over de vraag of er een wettelijk verbod moet komen.
 • Verbod in VS op abortus bij ''partiŽle geboorte'' (Reformatorisch Dagblad, 22 oktober 2003). Het Amerikaanse Congres heeft dinsdag ingestemd met een verbod op een chirurgische ingreep die ípartiŽle geboorteíĖabortus wordt genoemd. Nadat het Huis van Afgevaardigden drie weken geleden met 281 tegen 142 stemmen voor het verbod had gestemd, deed de Senaat dat met 64 tegen 34.
 • Hilbert Meijer: Kamer houdt vaste lestijden stevig beet (Nederlands Dagblad, 22 oktober 2003). Elke vrijdagmiddag vrij, een extra vakantieweek per jaar, snipperdagen voor alle leerlingen of een vierdaagse schoolweek. Basisscholen krijgen veel ruimte om het lesrooster naar eigen inzicht in te delen, als het aan Onderwijsminister Van der Hoeven ligt. Een Kamermeerderheid keert zich echter tegen de plannen, waardoor de langverwachte wetswijziging weer op losse schroeven staat.
 • Jean Dohmen: Actiegroep eist: Stop de porno ! (Algemeen Dagblad, 22 oktober 2003). Een paar dagen geleden kreeg Bert Heuvelman nog een boos telefoontje uit Dantumadeel. ,,Er hingen daar blote billen op affiches. Zonder slip de winter in stond erbij. Het was reclame voor autobanden'', meldde de beller hem.
 • Margreet Vermeulen: Intelligentieniveau staat los van kans op scheiding (De Volkskrant, 22 oktober 2003). Het is een fabeltje dat domme mensen vaker scheiden dan slimme. Het IQ heeft zelfs geen enkele invloed op de kans op een echtbreuk. Dat beweren de Tilburgse hoogleraar sociologie Matthijs Kalmijn en Paul de Graaf, universitair hoofddocent sociologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
 • Ook particulier moet pil zelf betalen. Delta Lloyd: Premieverhoging groter dan prijs middel (Algemeen Dagblad, 22 oktober 2003). Ook veel particulier verzekerden moeten vanaf januari 2004 zelf opdraaien voor de kosten van de anticonceptiepil. Delta Lloyd, een van de grootste particuliere ziektekostenverzekeraars, heeft hiertoe al besloten.
 • Henk Stouwdam: Zege Terpstra is afrekening met gevestigde orde (NRC-Handelsblad, 22 oktober 2003). De verkiezing van Tweede-Kamerlid Erica Terpstra als opvolger van Hans Blankert tot voorzitter van NOC*NSF is een schok voor het establishment van de sportkoepel. De meerderheid van het bestuur, gesteund door invloedrijke grote bonden, was op de hand van de voorgedragen kandidaat Ruud Vreeman en vertrouwde op verdeeldheid onder de kleine bonden. Die kozen echter massaal voor Terpstra, die zichzelf kandidaat had gesteld.
 • Rolf Bos: Vreeman verliest verkiezing (De Volkskrant, 22 oktober 2003). ''Graag gedaan, mevrouw Terpstra.'' De twee heren van de Nederlandse Algemene Danssport Bond schudden Erica Terpstra, de nieuwe voorzitter van NOC*NSF, bij de uitgang van sportcentrum Papendal de hand. Eerder die avond hebben ze hun twee stemmen uitgebracht op het VVD-kamerlid. Net als 58 andere, veelal kleine sportbonden. Ruud Vreeman, de andere kandidaat, kreeg de stemmen van de grotere bonden.
 • Zege Erica Terpstra schokt sportkoepel. Kleine bonden helpen eerste vrouwelijke voorzitter NOC*NSF in het zadel (Algemeen Dagblad, 22 oktober 2003). Er ging een schok door de zaal toen scheidend voorzitter Hans Blankert om tien over half 9 de stemverhouding voorlas. ''Een bijzondere uitslag'', noemde Blankert het. Hij had een maand geleden zelf binnen het bestuur voor Vreeman gestemd. ''Verliezer'' Vreeman hield zich na afloop groot, maar gaf wel toe ''de pest in te hebben''. ''Zij denken dat Erica een goede voorzitter is, okť'', zei hij over de houding van de bonden. Vreeman, in het dagelijkse leven burgemeester van Zaanstad, vond wel dat het tijdgebrek dat hij had ten opzichte van Terpstra een groot nadeel is geweest.
 • Terpstra preses NOC*BSF ''omdat ze vrouw is'' (De Volkskrant, 22 oktober 2003). Als eerste vrouw mag Erica Terpstra de grootste en belangrijkste Nederlandse sportorganisatie, het NOC*NSF, aanvoeren. Na twintig mannen, een in 1912 begonnen reeks, zet de Haagse politica zich per 18 november aan het hoofd van de koepelorganisatie van 4,6 miljoen leden. Zij is de opvolger van Hans Blankert die volgende maand afzwaait. nieuws van dinsdag 21 oktober 2003

 • Petra Huijser: ''Alleenstaanden betalen al genoeg voor kinderen'' (Nederlands Dagblad, 21 oktober 2003). CDA-staatssecretaris Wijn van financiŽn wil de 2,3 miljoen alleenstaanden meer belasting laten betalen. Dit extra geld moet gaan naar de 2,5 miljoen gezinnen die ons land telt. De bewindsman zei dat vorige week op een studiebijeenkomst voor studenten in Rotterdam. Daarmee draait hij de klok terug, stellen onder meer VVD en D66. Maar de mensen met kinderen zijn er blij mee. ,,Eindelijk iemand die snapt dat een kind een keuze voor de toekomst is.''
 • Sheila Kamerman: Zes dagen naar school in Almere (NRC-Handelsblad, 21 oktober 2003). Vier basisscholen in Almere gaan een zesdaagse schoolweek invoeren. In de ochtenden wordt geleerd, de middagen zullen vooral worden gebruikt voor sportieve en culturele activiteiten. De zondag is vrij. De tijd die kinderen op ťťn dag besteden aan leervakken wordt korter, de totale schooldag niet. De zesdaagse schoolweek wordt komend schooljaar of uiterlijk het jaar erop ingevoerd.
 • Raoul du Prť: Vierdaagse schoolweek onzeker (De Volkskrant, 21 oktober 2003). De Tweede Kamer keert zich tegen het plan van minister Van der Hoeven van Onderwijs om de vierdaagse schoolweek op basisscholen te legaliseren. Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en SP vindt dat de minister het lerarentekort afwentelt op de ouders. Ook vrezen de partijen dat vooral zwakke leerlingen in vier dagen te weinig zullen leren.
 • Jet Bruinsma: Pil wellicht ook uit particuliere polis (De Volkskrant, 21 oktober 2003).  Een van de grootste particuliere ziektekostenverzekeraars haalt de anticonceptiepil uit zijn polissen. Het is niet zeker of andere verzekeraars het voorbeeld van Delta Lloyd zullen volgen. De pil wordt per 1 januari 2004 uit het ziekenfondspakket geschrapt voor vrouwen vanaf 21 jaar. Volgens Delta Lloyd (600 duizend particulier verzekerden) is de premie voor het handhaven van de vergoeding in particuliere polissen hoger dan de prijs van de pil. Alleen verzekerden met de duurste polis en het meest uitgebreide pakket krijgen de pil straks nog vergoed, aldus een woordvoerster. Erica Terpstra nieuwe voorzitter NOC*NSF (De Volkskrant, 21 oktober 2003). Erica Terpstra is dinsdagavond op Papendal gekozen tot nieuwe voorzitter van NOCNSF. De stemverhouding was 126 tegen 109. Ze kreeg de voorkeur boven Ruud Vreeman, die namens het bestuur van de sportkoepel werd voorgedragen.
 • Erica Terpstra nieuwe voorzitter NOC*NSF. Het VVD-Kamerlid kreeg de voorkeur boven Ruud Vreeman, de kandidaat van het bestuur. Oud-topsporter Terpstra volgt bij de sportkoepel Hans Blankert op, die in december zijn functie zal neerleggen. Van alle uitgebrachte stemmen, de vier Nederlandse stemgerechtigde IOC-leden waren niet aanwezig, kreeg Terpstra er 126. Vreeman, burgemeester van Zaanstad, werd gesteund door 109 leden. ''Ik heb zelden zo moeten zoeken naar woorden. Ik ben stomverbaasd. Ik had het echt niet verwacht. Deze functie is een uitdaging'', stamelde Terpstra, de eerste vrouwelijke preses, na de stemming (NOS, Teletekst, 21 oktober).
 • John Volkers: Terpstra voert strijd in mannenbolwerk (De Volkskrant, 21 oktober 2003). Het is bedoeld als eregalerij, maar de plaats van presentatie mag informeel worden genoemd. In de bar van Nationaal Sportcentrum Papendal hangen de portretten van de twintig kopstukken uit de bestuurlijke geschiedenis van de Nederlandse sportkoepels (NOC, NSF en NOC*NSF).
 • Echtgenote met pistool tegen het hoofd aan het strijken gezet (De Telegraaf, 21 oktober 2003). Een Franse bouwvakker heeft zijn vrouw een pistool tegen de slaap gedrukt om haar te dwingen zijn overhemden te strijken. Een rechtbank in Saint-Etienne veroordeelde hem daarvoor dinsdag tot vier maanden gevangenisstraf.nieuws van maandag 20 oktober 2003

 • Clara Wichmann Instituut doet beroep op Tweede Kamer voor voortbestaan (CLWI, persbericht 20 oktober 2003). Het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht, zal morgen (dinsdag 21 oktober) een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer voor het behoud van dit instituut. Het ministerie van Justitie wil geen subsidie meer verlenen. Dit betekent het einde van het Clara Wichmann Instituut (CLWI), mogelijk al per 1 augustus 2004. Justitie zegt het terrein van vrouw en recht niet langer tot de kerntaken van het ministerie te rekenen. Het instituut hoopt dat de Tweede Kamer de plannen van het ministerie ongedaan maakt.
 • Arbeidsdeelname ouderen gestegen (CBS Webmagazine, 20 oktober 2003). In de periode 1997-2002 is de arbeidsdeelname van 50-plussers aanmerkelijk gestegen. Vooral oudere vrouwen hebben vaker een baan. Onder mensen boven de 65 jaar blijft het aandeel werkenden zeer laag.
 • Studie: seksuele identiteit aangeboren (De Volkskrant, 20 oktober 2003). Seksuele identiteit is aangeboren en is vastgelegd in de genen. Dat weerlegt de theorie dat homo- en transseksualiteit een keuze zijn. Het verklaart ook waarom mensen soms voelen dat ze in 'een verkeerd lichaam' zijn geboren. Wetenschappers uit California hebben maandag de resultaten van hun studie gepresenteerd.
 • PvdA: Plan Wijn kost miljarden (Trouw, 20 oktober 2003). De PvdA vreest dat het kabinet miljarden extra kwijt is als het plan van staatssecretaris Wijn van financiŽn doorgaat om alle subsidies voor kinderen, zorg en wonen om te zetten in een belastingteruggaaf voor in het bijzonder gezinnen.
 • VVD en D66 willen opheldering van Wijn over fiscus (Reformatorisch Dagblad, 20 oktober 2003). De VVD en D66 willen dat staatssecretaris Wijn van FinanciŽn snel opheldering geeft over zijn plannen om gezinnen te bevoordelen in het belastingstelsel. De bewindsman zei vrijdag op een studiebijeenkomst voor studenten in Rotterdam dat alleenstaanden meer belasting zouden moeten betalen ten gunste van gezinnen.
 • Ferry Haan: Gezin wordt maatstaf voor fiscus (De Volkskrant, 20 oktober 2003). Staatssecretaris Wijn van FinanciŽn stelt het gezin weer centraal bij de belastingaanslag. Alleenstaanden en tweeverdieners moeten wat hem betreft meer belasting betalen dan gezinnen met kinderen. De CDA'er komt hiermee in botsing met coalitiepartners VVD en D66. 'De klok gaat decennia terug', waarschuwt VVD-Kamerlid De Grave.nieuws van zaterdag 18 oktober 2003

 • Margreet Fogteloo: Lipstick-martelaressen (De Groene, 18 oktober 2003). Vrouwen worden ingezet als zelfmoordcommandoís bij de intifada. De extreme daden van de ęlipstick-martelaressenĽ hebben ingrijpende gevolgen. Daarbij, heel cynisch, werkt deze ontwikkeling emanciperend voor de moslimvrouwen.
 • Mishandelde partner krijgt verblijfstitel (NRC-Handelsblad, 18 oktober 2003). Personen die voor hun verblijf in Nederland afhankelijk zijn van hun partner maar binnen die relatie (seksueel) mishandeld worden, kunnen voortaan een zelfstandige verblijfstitel krijgen.
 • Petra Noordhuis: Veel onderhuidse schade bij mishandeling (Nederlands Dagblad, 18 oktober 2003). De Advies & Meldpunten Kindermishandeling zijn deze week een reclamecampagne begonnen. ,,Symptoombestrijding'', vindt Jaap Beemster (48). Hij is secretaris van de vereniging Knokkers, waarvan alle leden in hun jeugd met geweld en misbruik te maken hadden.
 • Subsidie voor vrijen in BelgiŽ (Algemeen Dagblad, 18 oktober 2003). BelgiŽ voert, vrijwel zeker als enige in Europa, het gesubsidieerd vrijen in. Jongeren tussen 15 en 21 krijgen per 1 januari hun condoom, pil of spiraaltje van staatswege vergoed tot maximaal drie euro per maand.
 • Vader moet meer betalen na scheiding (Algemeen Dagblad, 18 oktober 2003). Vaders moeten na een echtscheiding meer betalen aan de opvoeding van hun kinderen. De moeder wordt nu vaak geconfronteerd met ''onevenredige financiŽle lasten'' en moet daardoor vaker dan noodzakelijk haar hand ophouden bij de bijstand.
 • Theo Haerkens: Huisarts is steeds vaker een vrouw (Rotterdams Dagblad, 18 oktober 2003). Nederland stevent af op een groot tekort aan huisartsen. Veel studenten willen geen huisarts worden en kiezen een andere specialisatie. De huisartsenopleiding trekt vooral vrouwen. Zij zouden die studie vooral kiezen om later in deeltijd te kunnen werken.
 • Naima El Bezaz: Alleen een wet zal de mentaliteit van moslims niet veranderen. Koning Mohammed VI moet rol blijven spelen in emancipatie vrouwen (Rotterdams Dagblad, 18 oktober 2003). De aankondiging van de Marokkaanse koning Mohammed VI om de juridische positie van vrouwen te versterken en zo de vrouwenrechten te waarborgen, heeft voor veel optimisme gezorgd. Maar in hoeverre zijn die wetten daadwerkelijk een verbetering?
 • Sanne ten Hoove: Alimentatieregeling wordt vereenvoudigd (De Volkskrant, 18 oktober 2003). Het wordt voor gescheiden ouders moeilijker om onder kinderalimentatie uit te komen. Dit is het gevolg van een wetsvoorstel dat minister Donner van Justitie vrijdag heeft ingediend.
 • ''Werkende vrouwen zijn stresskipjes'' (MKBnet Nieuwsbericht, 18 oktober 2003, met als bron HP/De Tijd nr. 41). Werkende vrouwen gaan meer naar de dokter, klagen vaker en lopen langer met stress rond dan mannen. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) besteedt extra aandacht aan vrouwen jonger dan 36 jaar die een WAO-uitkering aanvragen, om erachter te komen waarom dit zo is.
 • Belastingen | ''Gezin weer hoeksteen fiscus ?'' Coalitiepartners VVD en D66 verbijsterd over idee CDA-staatssecretaris Wijn (Trouw, 18 oktober 200, tijdelijke link). CDA-staatssecretaris Joop Wijn (financiŽn) wil alleenstaanden meer belasting laten betalen dan gezinnen met hetzelfde inkomen. Met zo'n radicale ingreep zou het kabinet terugkomen van het streven in de belastingheffing alleen nog uit te gaan van individuen, omwille van de emancipatie van de vrouw. Vooral het paarse kabinet, zonder het CDA, streefde daarnaar.nieuws van vrijdag 17 oktober 2003

 • Verblijfstitel voor slachtoffer geweld partner (De Telegraaf, 17 oktober 2003). Personen die voor hun verblijf in Nederland afhankelijk zijn van hun partner maar binnen die relatie (seksueel) mishandeld worden, kunnen voortaan een zelfstandige verblijfstitel krijgen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is van plan om aantoonbaar huiselijk geweld als reden voor een voortgezet verblijf toe te staan.
 • Ministerraad: stelsel kinderalimentatie wordt herzien (Ministerie van Justitie, persbericht 17 oktober 2003). De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie waarbij het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie wordt herzien. Voortaan wordt deze alimentatie forfaitair vastgesteld aan de hand van maatstaven die bij Algemene maatregel van bestuur worden vastgelegd. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) wordt belast met het vaststellen van de alimentatie. De inningstaken van het bureau blijven ongewijzigd.
 • Edwin Schoon: Fenna Ulichki / Die Nederlandse tolerantie is eerder onverschilligheid (Trouw, 17 oktober 2003). Fenna Ulichki (34), die sinds 1998 voorzitter is van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) neemt geen blad voor de mond. Ook niet over koning Mohammed IV van Marokko die vorige week de wettelijke gelijkstelling van mannen en vrouwen aankondigde.
 • Speech Staatssecretaris Wijn (FinanciŽn) voor het congres van het landelijk overleg fiscalisten, 17 oktober 2003 (Ministerie van FinanciŽn, speeches bewindspersonen).


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]