zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Oktober 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  OKTOBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - OKTOBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in november 2003
nieuws van vrijdag 31 oktober 2003

 • Almere | Jorritsma opent wooneenheden mishandelde vrouwen (AlmeerNieuws, Kort Nieuws, 31 oktober 2003). Burgemeester Annemarie Jorritsma heeft op vrijdag om 13.00 uur op een geheime plek 10 wooneenheden voor Begeleid Wonen van de Vrouwenopvang in Flevoland geopend. De woningen zijn voor vrouwen en hun kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Ze kunnen in de huizen terecht, nadat ze in een Blijf-van-mijn-lijf-huis zijn geweest. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor dit project in Almere is dat de vrouwen in de toekomst in Flevoland willen wonen.
 • Ambassadeur Vaticaan niet op matje over condooms (Nederlands Dagblad, 31 oktober 2003). Minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) zal de pauselijke nuntius niet op het matje roepen vanwege de bewering van rooms-katholieke kerkleiders dat condooms geen bescherming bieden tegen aids.
 • Wilfred Jonkhout: Nederlandse man is kouwe hork (Algemeen Dagblad, 31 oktober 2003). Nederlandse mannen zijn kouwe horken. 99 van de 100 merken het niet eens wanneer een vrouw hen wil versieren. Ze kijken wel verlekkerd naar al dat vrouwelijk schoon, maar een positief, uitnodigend gebaar herkennen ze niet.
 • Rotterdam | In begroting ''nul euro'' voor aanpak huiselijk geweld (Rotterdams Dagblad, 31 oktober, tijdelijke link). De roep om extra geld van het Centrum voor Dienstverlening voor hulp aan de plegers van huiselijke geweld bleef gisteren nog onbeantwoord. Maar het centrum is niet de enige organisatie die met lege handen staat. Op de Rotterdamse begroting voor 2004 staat nul euro voor de aanpak van het geweld achter de voordeur.
 • Fidan Ekiz: ''Vrouw beter af door met verkrachter te trouwen'' (Rotterdams Dagblad, 31 oktober 2003).  Alle mannen willen een maagd trouwen. Mannen die dat ontkennen zijn hypocriet. Dat zegt woordvoerder Dogan Soyaslan van het Turkse ministerie van justitie. Volgens Soyaslan moeten mannen ook niets hebben van een vrouw die is verkracht. Die kan daarom het beste met haar verkrachter trouwen. Soyaslan: ,,Tijd heelt de wonden. Ooit zal ze van haar verkrachter houden. Ze kunnen samen heel gelukkig worden.'' 
 • Jet Bruinsma: Privé-diensten worden steeds populairder (De Volkskrant, 31 oktober 2003). Kinderopvang, de hulp voor een bejaarde die thuis woont, de klussendienst, het opknappen van de tuin en het uitlaten van de hond; het zijn allemaal vormen van persoonlijke dienstverlening. De behoefte aan dit soort diensten groeit. Maar van een echte groeimarkt is nog geen sprake, onder meer doordat wettelijke regels een belemmering vormen.nieuws van donderdag 30 oktober 2003

 • hspace=0  Tegen mijn wil (IKON TV, Donderdag documentaire, 30 oktober 2003). De 28-jarige Pakistaanse Kubra wordt door haar man mishandeld en ze zoekt haar toevlucht in het vrouwenopvangcentrum Dastak. Ze laat zich echter door haar smekende familie overhalen om terug naar huis te gaan. Een beslissing die haar fataal wordt. Nauwelijks drie weken na haar terugkeer wordt ze vermoord om de eer van de familie te herstellen.
 • Bart van Oosterhout: Puinruimen (Intermediair, 30 oktober 2003). Honderdduizenden gezinnen komen om in de troep. Vooral tweeverdieners met drukke banen en kinderen raken de greep op hun leven kwijt. Rekeningen stapelen zich op, dozen worden nooit meer uitgepakt. Maar hulp is onderweg - ook voor chaotische bedrijven.
 • Mantelzorg in getallen (SCP.nl, 30 oktober 2003). Jaarlijks zorgen miljoenen Nederlanders voor hun verwanten en bekenden die ziek, gehandicapt, of stervende zijn. Wat ze doen, waarom ze hulp geven, hoe hoog hun extra uitgaven zijn en welke ondersteuning ze ontvangen van professionals staat uitgebreid beschreven in het rapport ''Mantelzorg. Over de hulp van en aan mantelzorgers'' (SCP-publicatie 2003/1). De kerncijfers uit dat rapport staan in ''Mantelzorg in getallen'' bij elkaar gezet.
 • ''Situatie van Europese vrouwen centraal in berichtgeving''. Feministische mediaploeg verslaat Europees Sociaal Forum (IIAV, persbericht 30 oktober 2003). Van 12 tot 16 november a.s. verslaat een internationale feministische nieuwsploeg de tweede editie van het Europees Sociaal Forum (ESF) en het Europese assemblee voor de rechten van de vrouwen in Parijs. Een dagelijks live bulletin - inclusief nieuws en reportages over het sociale en politieke evenement - wordt op de website van European and North American WomenAction (ENAWA) gepubliceerd: www.enawa.org. De situatie van vrouwen in Europa staat centraal in de berichtgeving.
 • ''Afspraken kinderopvang horen in alle cao's'' (regering.nl, 30 oktober 2003).  Minister De Geus (SZW) wil in alle CAO's afspraken over de kosten van kinderopvang. Nu al krijgt tweederde van de werknemers een werkgeversbijdrage. ''Kinderopvang is een heel moderne arbeidsvoorwaarde'', aldus De Geus.nieuws van woensdag 29 oktober 2003

 • Martin Sommer: ''Ongelooflijk tevreden met het gezin'' (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Nederland schuift nog altijd massaal om zes uur 's avonds achter een dampend bord aardappelen. Albert Heijn liet de nationale eetgewoonten onderzoeken. Het resultaat was spectaculair genoeg voor de voorpagina's, want in strijd met het inmiddels gebruikelijke beeld van een gefragmenteerde, verregaand geïndividualiseerde samenleving.
 • Ouders zonder regeling betalen kinderopvang zelf (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Ouders die voor de kinderopvang geen financiële steun krijgen van hun werkgevers, moeten in de toekomst zelf meer gaan betalen. Minister De Geus van Sociale Zaken zal gedupeerden van onwillige werkgevers niet compenseren. In eerste instantie was hij dat wel van plan.
 • Meer hulp voor prostituees die ''eruit willen stappen'' (Nederlands Dagblad, 29 oktober 2003). Minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil gemeenten stimuleren prostituees te helpen die hun ''beroep'' willen stoppen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt De Geus dat steeds meer gemeenten initiatieven ontwikkelen om (ex)prostituees daarmee te helpen. Daarnaast wil zijn ministerie gemeenten ondersteunen bij hun hulp aan prostituees die eruit willen stappen.
 • De Geus en Verdonk: extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden (Ministerie van SZW, persbericht 29 oktober 2003). Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt. Verder spreekt het kabinet ook werkgevers, scholen en gemeenten aan op hun verantwoordelijkheid. Dit staat in het plan van aanpak ''Emancipatie en integratie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheden'' dat minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Voor de uitvoering van het plan van aanpak wordt ruim 5,5 miljoen euro uitgetrokken in de komende drie jaar.
 • Sterke vrouwen gezocht voor emancipatieprijs (De Posthoorn, 29 oktober 2003). Tot 6 november kunnen nog voordrachten worden gedaan voor de Hilda van Suylenburgprijs, ter onderscheiding van initiatieven op het gebied van emancipatie en belangenbehartiging van oudere vrouwen in de regio Haaglanden.
 • Van Ardenne in Veiligheidsraad: meer vrouwen betrekken bij conflictoplossing (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 29 oktober 2003). Van het betrekken van vrouwen bij het oplossen van conflicten komt nog te weinig terecht. Daarom moeten de lidstaten van de Verenigde Naties vaker vrouwelijke kandidaten naar voren schuiven voor belangrijke posten  zoals speciale vertegenwoordigers van de secretaris-generaal van de VN in conflictgebieden. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zei dit woensdagmorgen in een debat van de VN-veiligheidsraad over de rol van vrouwen bij vrede en veiligheid.
 • De Geus: geen steun voor crèche (Het Parool, 29 oktober 2003). Ouders van wie de werkgevers geen cent bijdragen aan de kinderopvang, moeten in de toekomst zelf meer betalen. Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken was aanvankelijk van plan gedupeerden van onwillige werkgevers te compenseren, maar ziet daar vanaf. ''Als werkgevers niet betalen, doet de overheid dat ook niet extra,'' aldus De Geus gisteren in RTL Nieuws. ''Werkgevers moeten zich schamen als ze niet bijdragen.''
 • Onrust door stadslegende over eeuwige glimlach (De Volkskrant, 29 oktober 2003). Een hardnekkig gerucht over een bende Marokkanen die meisjes benadert met de keuze tussen een groepsverkrachting of een 'eeuwige glimlach', houdt politiekorpsen in heel Nederland bezig. De meisjes die kiezen voor de zogenoemde 'smiley' krijgen twee messneden in de mondhoeken. De jongens strooien zout in de wonden om een eeuwig litteken te veroorzaken, zo gaat het verhaal. 'Er is niets van waar', zeggen meerdere politiewoordvoerders.nieuws van dinsdag 28 oktober 2003

 • Mariek de Valk: Bovenberg wil meer investeren in mensen (SER-bulletin, oktober 2003). De AOW-leeftijd moet omhoog, de middenklasse moet meer betalen voor betere publieke diensten en het levensloopbeleid komt er, of we willen of niet. Een interview met economiehoogleraar Lans Bovenberg die begin volgend jaar de prestigieuze Spinoza-premie krijgt.
 • Om zes uur samen aan tafel (De Volkskrant, 28 oktober 2003). De meeste Nederlanders eten de warme maaltijd nog steeds op een vast tijdstip, met het hele gezin, én aan tafel. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau TNS NIPO in opdracht van Albert Heijn. Van de vijftienhonderd ondervraagden zegt 85 procent volgens een vast rooster te eten.nieuws van maandag 27 oktober 2003

 • Ursie Lambrechts: Zelfstandigheid eisen van allochtone vrouwen (D66.nl, 27 oktober 2003). Bijdrage aan het debat over het integratiebeleid.
 • Ursie Lambrechts: Hulp voor Marokkaanse meisjes met familieproblemen (D66.nl, 27 oktober 2003). Marokkaanse meisjes uit Nederland, die op vakantie in Marokko door hun familie worden tegengehouden om naar Nederland terug te keren, moeten kunnen rekenen op de steun van de Nederlandse ambassade. Ook moet er in Nederland een informatiepunt komen speciaal voor migrantenmeisjes.
 • Minder allochtone tienermoeders (CBS Webmagazine, 27 oktober 2003). Het aantal geboorten onder allochtone meisjes is in 2002 naar 23 kinderen per 1000 niet-westers allochtone meisjes van 15-19 jaar. In 2001 waren er dan nog 26. Het aantal autochtone tienermoeders is verder gestegen, al blijft het in verhouding laag:  4 geboorten per 1000 meisjes. In 2002 kregen in totaal 3 516 meisjes jonger dan twintig jaar een kind, tegen 3 569 in 2001.nieuws van zaterdag 25 oktober 2003

 • ''Week geslagen vrouw los van eigen cultuur''. Hirsi Ali over Blijf-van-mijn-lijf huis (Friesch Dagblad, 25 oktober 2003). De Nederlandse overheid moet allochtone vrouwen die geslagen worden, helpen los te komen van de cultuur die hen onderdrukt. De vrouwen moeten steun krijgen bij het opbouwen van een zelfstandig leven. Als dat betekent dat ze hun familie nooit meer zien en een eenzaam bestaan leiden, dan is dat maar zo. Die eenzaamheid moeten ze maar op de koop toe nemen. Dat zei Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) gisteren op het symposium Niets is blijvend, behalve verandering in Leeuwarden.
 • Margreet Fogteloo: Tussen advokaat en brommerhoer (De Groene, 25 oktober 2003). Van Marokkaanse jongeren bestaat het hardnekkige beeld dat de jongens er een potje van maken en hun brave zusjes het uitstekend doen. Maar het succesverhaal van de meisjes is flink vertekend, zo blijkt uit twee rapporten die deze week verschenen.
 • Eric Arends: Eicelbemiddelaar Babydonors maakt beloften niet waar (De Volkskrant, 25 oktober 2003). Babydonors International, het bedrijf dat op commerciële basis sperma- en eiceldonors aanbiedt aan zogeheten wensouders, blijkt zijn beloften nauwelijks te kunnen waarmaken. Onderlinge ruzie en gebrek aan medewerking van spermabanken hebben de 'internationale onderneming' feitelijk gereduceerd tot een ploeterend eenmansbedrijfje.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]