woensdag 2 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  NOVEMBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - NOVEMBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van zaterdag 8 november 2003

 • Vergoeding van crèches naar ouders (Het Parool, 8 november 2003). Het kabinet gaat de stijgende kosten van kinderopvang beperken en zo ook de uitgaven van de overheid in de hand houden. De maximum uurprijs die voor vergoeding door de overheid in aanmerking komt, wordt vanaf 2005 vastgelegd en dus niet langer aangepast aan de stijging van lonen en prijzen. Bovendien wordt vanaf dat jaar de vergoeding rechtstreeks aan de ouders betaald en niet langer aan de crèches.
 • Kabinet wil prijsstijging crèches beteugelen (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). De kinderopvang is de laatste jaren flink duurder geworden, met stijgingen die ver boven het inflatieniveau liggen. Minister De Geus (sociale zaken) wil deze prijs drukken door een maximum te stellen aan de overheidssubsidie. Het risico op verdere prijsstijgingen wordt hiermee volgens De Geus verkleind.
 • Gijs Moes: Gelijke rechten | Gelijkberechtigd, dan ook gelijk verzekerd (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). Verzekeraars mogen geen onderscheid meer maken tussen vrouwen en mannen, vindt de Europese Commissie, en ook niet tussen zwangeren en niet-zwangeren. De Europese verzekeraars verzetten zich: Een vrouw leeft langer.
 • Ook prinsesje krijg 101 saluutschoten (Trouw, 8 november 2003, tijdelijke link). Het kabinet heeft een uitgebreid protocol verspreid voor de feestelijkheden rond de geboorte van het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en Máxima. [...] Of het een meisje of een jongen wordt maakt tegenwoordig voor het aantal schoten niet meer uit. Vroeger klonken er slechts 51 na de geboorte van een vrouwelijke troonopvolger, voor een jongetje werd maar liefst 101 keer afgevuurd. Omdat de Grondwet sinds 1983 geen onderscheid meer maakt tussen mannelijke of vrouwelijke troonopvolgers, krijgt nu ook een meisje de volle 101 kanonschoten.nieuws van vrijdag 7 november 2003

 • Martine Boelsma: Zo slank als je oma. Waarom vrouwen in de jaren 50 niet op dieet hoefden (Algemeen Dagblad, 7 november 2003). In de jaren 50 gingen vrouwen niet naar de sportschool, hadden ze geen lightproducten en kookten ze naar hartelust met roomboter. Toch waren ze gemiddeld slanker dan de vrouwen van nu. Hoe kan dat?
 • Caroline de Gruyter: Europese Unie helpt misbruikte vrouwen (NRC-Handelsblad, 7 november 2003). Slachtoffers van mensenhandel kunnen in de Europese Unie een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen als ze de autoriteiten helpen om de daders op te sporen.
 • Levensloopregeling is nodeloos ingewikkeld (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003, tijdelijke link). De levensloopregeling is de ingrijpendste wijziging in de belastingplannen van het kabinet. Het moet fiscaal sparen mogelijk maken om bijvoorbeeld de zorg voor kinderen gemakkelijker te kunnen combineren met werk. De Rotterdamse hoogleraar prof. dr. L.G.M. Stevens is niet onder de indruk.
 • Weinig steun voor 4-daagse schoolweek (TNS-NIPO.nl, 7 november 2003). Een ruime meerderheid (84%) van de Nederlanders vindt de 4-daagse schoolweek in het basisonderwijs een slecht idee, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Het voornemen van het kabinet om het aantal schooldagen in het basisonderwijs terug te brengen van vijf naar vier, om op die manier het lerarentekort op te vangen is de aanleiding voor het onderzoek geweest. Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders naar hun mening gevraagd.
 • FEM Business 50 machtigste vrouwen (fembusiness.nl, 7 november 2003). Het Nederlandse bedrijfsleven kent ze wel, maar vrouwen aan de top zijn schaars. Wel groeit het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen. FEM Business ging op zoek naar de vijftig vrouwen met de meeste macht in het Nederlandse bedrijfsleven, de FEM Business 50.
 • Maximale uurvergoeding kinderopvang gefixeerd (regering.nl, 7 november 2003). Het kabinet gaat de maximum-uurprijs voor kinderopvang die voor overheidsvergoeding in aanmerking komt, vanaf 2005 fixeren. De vergoeding wordt jaarlijks alleen aangepast aan de stijging van lonen en prijzen.
 • Rie Mastenbroek (84) overleden (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003). In een ziekenhuis in Rotterdam is gisteren de voormalige topwemster Rie Mastenbroek overleden. Ze is 84 jaar geworden. Rie Mastenbroek maakte furore bij de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar zij als zeventienjarige drie gouden en een zilveren medaille veroverde.
 • Conny Taheij: ''Vrouwen in de top zijn een luxe'' (Rotterdams Dagblad, 7 november 2003, tijdelijke link). Vrouwen in de top aannemen, is een luxe. Dat merkt Gerda Verhaar Eeuwijk nu de economie minder voorspoedig loopt dan de afgelopen jaren. Viert de economie hoogtij dan is er oog voor een afspiegeling van de samenleving in alle lagen van een bedrijf of overheidsinstantie.
 • VS-rechters blokkeren verbod op ''partiële abortus'' (Reformatorisch Dagblad, 7 november 2003). Een dag nadat de Amerikaanse president Bush een wet heeft getekend die de zogeheten abortus door partiële geboorte verbiedt, hebben drie federale rechtbanken in de VS de uitvoering van het verbod geblokkeerd. De rechtbanken in New York, San Francisco en Nebraska traden op na klachten van verscheidene medische organisaties en zeven individuele artsen.nieuws van donderdag 6 november 2003
nieuws van woensdag 5 november 2003

 • Monique de Heer: Kinderopvang | En weer kwam je er op de crèche niet tussen (Trouw, 5 november 2003). Ouders willen op het kinderdagverblijf bespreken hoe het met hun kind gaat, maar de leidster staat elders een sigaret te roken. En als de leidster eens iets wil overleggen, kan dat niet omdat ouders vertrekken zodra ze hun kind hebben gedumpt.
 • Commission proposes to advance the principle of gender neutrality in the supply of goods and services (European Commission, press release, 5 November, 2003). The European Commission has today presented a proposal for a Council Directive on equal treatment between men and women outside the workplace. The proposal focuses specifically on the access to and supply of goods and services. So, for example, the use of sex as a factor in the calculation of premiums and benefits for insurance and related financial services would be prohibited. The proposal will now be forwarded to the EU's Council of Ministers for adoption by unanimity, after consultation of the European Parliament.
 • PvdA lanceert overblijfplan (Rotterdams Dagblad, 5 november 2003). De PvdA is met een plan gekomen om het overblijven van scholieren in het basisonderwijs beter te regelen. Volgens het plan kost een landelijke regeling vijf miljoen euro per jaar. Door het toenemend aantal ouders dat werkt, is er een steeds grotere behoefte aan professionele overblijfkrachten. De PvdA denkt dat daar belangstelling voor is bij mensen die nu geen baan hebben.nieuws van dinsdag 4 november 2003

 • De Geus en Verdonk: Extra steun voor participatie vrouwen uit etnische minderheden (CDA.nl, 4 november 2003). Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om de emancipatie en integratie van meisjes en vrouwen uit etnische minderheden te bevorderen. Kern daarvan is dat het eigen initiatief van de doelgroep meer faciliteiten krijgt.
 • Petra Noordhuis: Vrouwen zitten uit nood achter de ramen (Nederlands Dagblad, 4 november 2003). ,,Bij de Rode Draad en de Mr. A. de Graafstichting zullen ze wel geglimlacht hebben'', zegt Krijn de Jong van Tot Heil des Volks. De overheidssubsidie voor uitstapprogramma's voor prostituees - die voortvloeit uit een SGP-motie - gaat volgens hem naar ''prostitutie-emancipatiebewegingen''.nieuws van maandag 3 november 2003

 • Sandra Heerma van Voss en Ron Rijghard: ''Meer allochtonen en vrouwen in besturen''. Gesprek met staatssecretaris Medy van der Laan over beleidsnota cultuur (NRC-Handelsblad, 3 november 2003). Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media heeft vandaag haar beleidsnota gepresenteerd. ,,Binnen de politiek is cultuur in het verdomhoekje terecht gekomen.''nieuws van zaterdag 1 november 2003

 • Nederland onderaan vrouwenranglijst (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Nieuwe cijfers bevestigen dat Nederland wat vrouwelijke onderzoekers betreft tot de ontwikkelingslanden van Europa behoort. Dat blijkt uit het rapport ''She figures 2003'', dat deze week door de Europese Commissie is gepubliceerd. De notitie beschrijft de toestand van de Europese wetenschapsvrouw. Het goede nieuws is dat het aantal vrouwelijke onderzoekers aan het stijgen is. Momenteel is 40 procent van de gepromoveerden vrouw. Aan kop gaan Italië en Portugal, met iets meer dan 50 procent. Nederland bungelt onderaan, met 31 procent, het laagste percentage van de huidige en toekomstige lidstaten van de EU. Ook op hoogleraarsniveau een somber beeld voor Nederland. Met 6,7 procent vrouwelijke professoren laat Nederland alleen Oostenrijk, Malta en Cyprus achter zich. Het gemiddelde in de EU bedraagt 15 procent. Portugal en Finland gaan aan kop, met bijna een kwart vrouwelijke hoogleraren.
 • Israelis Debate Using Women in Combat (Yahoo! News, 1 November, 2003). Israelis are questioning the use of women in combat after the killings of two female sergeants by Palestinians and a study suggesting women are too weak for deployment. The debate comes at a critical time as the military is stretched thin by three years of fighting against the Palestinians and the government tries to fill the gaps by calling up reserves. More women in combat could ease the burden. It also strikes at the heart of Israeli society, since army service is compulsory for nearly all able 18-year-olds, and the military is often a launching pad for careers.
 • Zusjes (De Volkskrant, 1 november 2003, bericht niet online, daarom integraal hierachter). Uitgeverij Weekbladpers is bezig met een nieuw blad voor werkende vrouwen vanaf 28 jaar. Bedacht door Opzij-redacteur Astrid Feiter, die uitgever H.J. Schoo met het plan benaderde en het meteen mocht uitvoeren. Feiter: ''Het wordt een glossy met inhoud. Er staat ook mode in. Nee, geen tuinbroeken, maar wel anders dan in Elle of MarieClaire - de mode in dat soort glossy's komt voort uit vrouwenhaat''. Het blad verschijnt vanaf komend voorjaar als extraatje bij Opzij, maar is ook los te koop. De naam wordt Sis. Vernoemd naar Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys ? ''Nee hoor'', schrikt Feiter. ''Meer de afkorting van Sisters. Vrouwen, zusters, die associatie''.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]