zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 November 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  NOVEMBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - NOVEMBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in december 2003
nieuws van zaterdag 29 november 2003

 • Hoofddoek op Franse scholen weldra taboe ? (Het Parool, 29 november 2003). Frankrijk overweegt in openbare scholen een verbod in te stellen op het dragen van hoofddoeken. Ook andere 'uiterlijke kenmerken van religieuze of politieke voorkeuren' dienen te worden gemeden. Parlementariërs van de grootste regeringspartij UMP deden gisteren deze suggesties tijdens debatten over een kwestie die Frankrijk veel langer dan andere Europese landen verdeelt.
 • ''Headscarf bill'' mooted in France (BBC News, 29 November 2003). French Prime Minister Jean-Pierre Raffarin has announced plans that could in effect ban Muslim women from wearing headscarves in public institutions. Mr Raffarin told a meeting of his governing UMP party on Friday that he plans to introduce a bill that would be aimed at protecting women.
 • Angela de Jong: Au pair Dominika was altijd aan het werk (Nederlands Dagblad, 29 november 2003). Soppen, koken, op haar knieën de vloer schoonmaken omdat er geen stofzuiger was. De hond uitlaten, op de kinderen passen, de was doen. Niet alleen van het gezin, maar ook van het restaurant van de familie.
 • Rel in Frankrijk over foetus als persoon (Algemeen Dagblad, 29 november 2003). De linkse oppositie en de vrouwenbeweging in Frankrijk slaan alarm over een wetstekst die het mogelijk maakt om veroorzakers van onvrijwillige abortus te straffen. Zij vrezen dat het recht op abortus onder druk komt te staan omdat de tekst een foetus als persoon erkent.
 • ''Pufcursus heeft te suf imago'' (Algemeen Dagblad, 29 november 2003). Het imago van zwangerschapsgymnastiek is te suf. De voorbereiding op de bevalling is volgens zorgorganisaties al lang niet meer de 'pufcursus' die zij vroeger was. ,,We puffen misschien nog vijf minuten per cursus'', zegt Daniëlle Pels van zorginstelling Viersprong in Gouda. Samen met 15 thuiszorgmanagers hoopt zij de zwangerschapsgymnastiek te promoten.
 • Marieke Jansz en Yvonne Wiggers: Recht op pauze verdwijnt. De Geus: Koffie en lunch zelf met baas regelen (Algemeen Dagblad, 29 november 2003). Koffie- en lunchpauzes moeten niet langer wettelijk geregeld zijn. Werknemers die na een aantal uren werk even willen uitblazen kunnen dat zelf met hun baas bespreken. De strakke regels voor arbeids- en rusttijden die nu in de wet zijn vastgelegd, zijn niet meer van deze tijd.
 • Judit Neurink: Koerdistan | Eerwraak op platteland heel gewoon (Trouw, 29 november 2003). Eerwraak en zelfverbranding van vrouwen zijn in het noorden van Irak aan de orde van de dag. Waar die problemen in het Westen tot discussie en celstraf leiden, zijn ze in Iraaks Koerdistan taboe en gaan de daders vrijuit.nieuws van vrijdag 28 november 2003

 • Willem Bouman: Laatste stuiptrekking (Nederlands Dagblad, 28 november 2003). Het Clara Wichmann Instituut heeft een bedenkelijke naam onder orthodoxe christenen. Het ageert al jaren tegen de SGP, die vrouwen een volwaardig partijlidmaatschap onthoudt. Het is voorstander van vrije abortus en schonk vorig jaar een erepenning aan de abortusartsen Gomperts en Kleiverda, bekend van de abortusboot. Het was blij met de opheffing van het bordeelverbod en de erkenning van prostitutie als arbeid. Nu stopt de subsidie en wordt het instituut met opheffing bedreigd. Een goede zaak, zegt men bij de SGP. De partij staat niet alleen. ,,Ik geloof dat ze meer actie voeren dan onderzoek verrichten'', meent Hilda Verweij-Jonker, grand old dame van de Nederlandse vrouwenbeweging.
 • Annieke Kranenberg: ''Huiselijk geweld is meer dan mishandeling'' (De Volkskrant, 28 november 2003, tijdelijke link). Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld. Ruim 40 procent van de bevolking is ooit slachtoffer geweest. Politiecommissaris Gerda Dijksman nam de proef op de som en schrok van de uitkomst.
 • Jaarlijks ruim 100 duizend meldingen van geweld in huis (De Volkskrant, 28 november 2003). De politie wordt jaarlijks bij ruim honderdduizend gevallen van huiselijk geweld betrokken. Dat is volgens het Nederlands Politie Instituut veel meer dan tot dusver werd gedacht. Het gaat onder meer om mishandeling, verkrachting, doodslag en stalking.
 • Eldert Mulder: Huiselijk geweld | Ahmed leek zo aardig (Trouw, 28 november 2003). De zwaar mishandelde Heleen Mooiman zwerft al maanden van adres naar adres, uit angst voor de wraak van haar gewelddadige ex, die haar probeerde te wurgen. Maar van de rechtbank in Den Haag mag hij zijn berechting in vrijheid afwachten.
 • Gerard Beverdam: ''Babysterfte niet misbruiken in debat over bloedtest'' (Nederlands Dagblad, 28 november 2003).  Nederland heeft de hoogste babysterfte van alle EU-landen. Die conclusie mag echter niet worden misbruikt om een bloedtest voor alle zwangere vrouwen ,,erdoor te drukken'', zegt VBOK-directeur Mirjam den Boer-Neele.
 • Frank Renout: Meer seksueel geweld door meisjes (Algemeen Dagblad, 28 november 2003). Meisjes die in groepen seksueel misbruik plegen, gaan daarbij vaak bijzonder gewelddadig te werk, toont onderzoek van psycholoog Jan Hendriks aan.
 • Belgen in de rij voor borsten-prijs (Algemeen Dagblad, 28 november 2003). Honderden Belgische vrouwen staan in de rij om nog vóór Kerstmis gratis hun borsten te laten vergroten. De Vlaamse radiozender Contact en tv-station Liberty bieden de normaal 2000 euro kostende ingreep aan als hoofdprijs in een zeer populaire prijsvraag. De politiek spreekt van een 'walgelijke wedstrijd' en zoekt naar mogelijkheden voor een verbod.
 • Sterilisatie zelf betalen. Maatregel moet bezuiniging op ziekenvervoer verzachten (Algemeen Dagblad, 28 november 2003). Een meerderheid in de Tweede Kamer wil sterilisatie schrappen uit het ziekenfondspakket. Met de opbrengst wil de Kamer de bezuiniging op het taxivervoer van langdurig zieken naar de dokter of het ziekenhuis verzachten.  
 • Wilfried van der Bles: Gezondheidszorg | ''Sterftecijfer Nederlandse baby's nog hoger'' (Trouw, 28 november 2003). De werkelijke sterfte onder baby's in Nederland zou nog wel eens groter kunnen zijn dan uit het gisteren in Trouw gepubliceerde onderzoek blijkt. Volgens dr. Tanja de Galan-Roo sen, vorig jaar in Nijmegen gepromoveerd op 'perinale sterfte' (babysterfte rond de geboorte), is sprake van een forse 'onderregistratie'. Zij schat dat 10 procent van de perinataal overleden baby's niet in de registratiesystemen van de gynaecologen terechtkomt. Vooral de sterfte na de geboorte is slecht vastgelegd.
nieuws van donderdag 27 november 2003

 • Bart Jungmann: Op de straathoek wacht loverboy. De ouders van Linda vertellen hoe hun dochter tot seksslavin werd gemaakt (De Volkskrant, 27 november 2003). Aangifte durven ze niet te doen, maar hun eigen verhaal willen de ouders van Linda wel vertellen. Kritiek op hun eigen aanpak schuwen ze niet. ''Hij gaf haar de liefde en aandacht die ze thuis kennelijk niet kon vinden.''
 • hspace=0  Meer geweld achter de voordeur (EditieNL, 27 november 2003). In Amsterdam is het aantal aangiftes van huiselijk geweld sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het openbaar ministerie. Door de toename moesten in het afgelopen jaar drie keer zoveel mensen voor de rechter verschijnen als in 2001.
 • Daphne van Paassen: Macho mist vadervriendelijke werkplek (Intermediair, 27 november 2003). Klem tussen aanrecht en kantoor. Een groeiend aantal mannen heeft last van vaderstress.
 • Ellen Leijser: Sekspret, preutsheud en naaktfotografie. Drents Museum toont de historie van seksualiteit (Algemeen Dagblad, 27 november 2003). Seks is van alle tijden. Het Drents Museum toont op een onbevangen wijze de geschiedenis van de seksualiteit. Wel eens een kuisheidsgordel gezien, of een fallushanger? Sex sells. Dat weten ze ook in Assen.
 • Babysterfte in Nederland hoogste van EU. In Duitsland helft minder (NRC-Handelsblad, 27 november 2003). Nederland kent van alle Europese landen de hoogste sterfte van baby's rond de geboorte. Zeven van de duizend baby's sterven voor de geboorte, twee keer zoveel als in Duitsland.
 • Nederland heeft hoogste stertecijfer ongeboren baby's (De Volkskrant, 27 november 2003). Nederland heeft van alle landen van de Europese Unie het hoogste sterftecijfer voor ongeboren baby's. Van de duizend baby's sterven er 7,4 voor de geboorte. Dat blijkt uit het onderzoek Peristat, dat in opdracht van de EU is verricht.
  • Zie ook de site van Peristat - Monitoring and Evaluatin Perinatal Health. Het onderzoeksrapport staat hier overigens nog niet online.
 • Babysterfte in Nederland hoogste in Europa (Het Parool, 27 november 2003). De zuigelingensterfte rond de geboorte is in Nederland het hoogst van Europa. Dat blijkt uit Europees onderzoek. Volgens deskundigen zijn er meerdere verklaringen.
 • Huiselijk geweld omvangrijker. Jaarlijkse 100.000 meldingen bij politie ''topje van de ijsberg'' (Rotterdams Dagblad, 27 november 2003, tijdelijke link). Huiselijk geweld komt veel vaker voor dan politie en justitie tot dusver dachten. Op basis van recente tellingen concludeert de politie dat er jaarlijks meer dan 100.000 meldingen binnenkomen. Dat is bijna het dubbele van wat werd vermoed. Door gebrekkige registratie ontbrak tot dusver het zicht op de werkelijke omvang.
 • Eveline Brandt: Gezondheidszorg | Hoogste babysterfte in Nederland (Trouw, 27 november 2003), tijdelijke link). Nederland heeft van alle Europese landen de hoogste sterfte van baby's rond de geboorte. In een Europees onderzoek zijn deze perinatale sterftecijfers van baby's geïnventariseerd. Nederland komt van de vijftien EU-landen als slechtste uit de bus.
 • Ross-van Dorp blijft bij beperkte prenatale screening (Nederlands Dagblad, 27 november 2003). Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) houdt vast aan terughoudende aanbieding van prenatale testen. Daarbij gaat het om het opsporen van ongeborenen met het syndroom van Down of een open ruggetje. Vrouwen boven de 36 jaar (30.000 per jaar) krijgen die test standaard aangeboden. Zij gelden als risicogroep.
 • ''Homohuwelijk'' aangekondigd in Britse troonrede (Reformatorisch Dagblad, 27 november 2003). De Britse koningin Elizabeth II heeft woensdag in haar troonrede de invoering van een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen aangekondigd. Het woord huwelijk werd niet gebruikt, maar juridisch zal dit partnerschap daaraan vrijwel gelijkgesteld zijn. Dat heeft de BBC gemeld.nieuws van woensdag 26 november 2003
 • Claudia Gaspard: ''Van de trap gevallen'' in Antwerpen, Utrecht, Llubljana (Divazine, 26 november 2003). Eén op vijf vrouwen 'valt wel eens van de trap'. Intrafamiliaal geweld blijft anno 2003 een van de meest verspreide vormen van criminaliteit. Van 25 november (VN-dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen) tot 10 december wordt door de Antwerpse politie een sensibiliseringscampagne gevoerd. Ook in Utrecht en het Sloveense Ljubljana werd het startschot gegeven voor de jaarlijkse actie.
 • Marcel van Veelen: Interview met minister De Geus (Huismannen.nl, 26 november 2003). De Geus: ''Graag wil ik eerst een misverstand uit de wereld helpen. Tijdens mijn toespraak in Rotterdam heb ik niet gezegd dat het emancipatiebeleid overbodig is, maar dat het mijn ambitie is om emancipatiebeleid een vanzelfsprekend onderdeel van alle beleidsterreinen te laten zijn. Een aparte portefeuille is dan niet meer nodig. Emancipatiebeleid was voor vrouwen nodig. Zij kwamen vanuit een achterstandssituatie. Bij mannen is er iets anders aan de hand. Zij hoeven hun plaats in de maatschappij niet te veroveren. Zij moeten bereid zijn hun ‘verworvenheden’ met vrouwen te delen. Dat gebeurt al steeds meer, maar ik signaleer dat het voor behoorlijk wat mannen nog moeilijk is van hun troon af te komen. Die cultuuromslag vraagt nog tijd en aandacht maar daarvoor is in mijn ogen in de toekomst geen aparte bewindspersoon nodig''.
 • hspace=0  Niks dure crèche ...Hop, naar opa en oma (EditieNL, 26 november 2003). Opa's en oma's worden massaal ingezet voor de -onbetaalde- opvang van kinderen. Ruim één op de drie kinderen tussen de nul en drie jaar brengt meerdere dagen per week door bij de grootouders.
 • ''Steek geld en energie in emancipatie''. Economische zelfstandigheid in het gedrang (FNV.nl, 26 november 2003). Het kabinet wil dat in 2010 60 procent van de vrouwen economisch zelfstandig is, maar hoe die doelstelling bereikt moet worden, valt uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet op te maken. De FNV vindt dat de voorgenomen kabinetsmaatregelen juist een negatief effect hebben op de economische zelfstandigheid van vrouwen en voorziet voor de nabije toekomst eerde een daling van het percentage vrouwen dat economisch zelfstandig is.
 • Het Europees vrouwenemancipatiebeleid ontleed - rapport Swiebel aangenomen (jokeswiebel.nl, 26 november 2003). Vandaag heeft de Commissie Rechten van de Vrouw van het Europees Parlement mijn rapport op het gelijke kansenbeleid met algemene stemmen aangenomen. Dit rapport is een reactie van het EP op twee eerder verschenen beleidsdocumenten van de Europese Commissie, n.l. het jaarverslag 2002 en het werkprogramma 2003.
  • De tekst zoals aangenomen is vanaf maandag 1 december hier te vinden.
 • Grenzen aan zwangerschapstests (Trouw, Commentaar, 26 november 2003). Op voorstel van staatssecretaris Ross (CDA) van volksgezondheid heeft het kabinet een besluit van principiële betekenis genomen door ervan af te zien alle aanstaande moeders standaard een zwangerschapstest aan te bieden. Als een zwangere vrouw haar ongeboren vrucht op ernstige afwijkingen wil laten onderzoeken, moet zij daar nadrukkelijk om vragen en er zelf voor betalen.
 • Nieuwe HIV-infecties vooral bij allochtone vrouwen (Reformatorisch Dagblad, 26 november 2003). Het aantal mensen in Nederland dat geïnfecteerd raakt met het HIV–virus neemt toe. Vooral het aantal vrouwen dat het virus oploopt stijgt. Onder hen bevinden zich veel jonge allochtone vrouwen, die geïnfecteerd zijn in het land van herkomst.
 • Onno Havermans: Politiek | Een vrouw mag niet huilen (Trouw, 26 november 2003, tijdelijke link). Emoties mogen gezien worden, ook in de politiek. Er wordt meer gehuild dan vroeger. En dat kan nog worden gewaardeerd ook, tenminste als het om mannelijke politici gaat. Bij vrouwen zijn tranen al gauw het bewijs van hun zwakte.
 • Martine Borgdorff: Margriet | Butlertrays, haarkleuren en wildpaté (Trouw, 26 november 2003, tijdelijke link). Zo'n 78000 mensen, vrouwen vooral, verdrongen zich afgelopen week voor de kraampjes, stalletjes, eettentjes en workshops van de Margriet Winter Fair. Met stemmige kerstmuziek op de achtergrond en opgetuigde kerstbomen in trendy kleuren. Het was oer-Hollands gezellig en dat is precies zoals de Margriet-lezeres het graag heeft.
 • VN-Commissie aanvaardt Nederlandse resolutie over uitbanning geweld tegen vrouwen (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 26 november 2003). De Verenigde Naties zijn akkoord met twee Nederlandse voorstellen om geweld tegen vrouwen in te dammen. De Derde Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde in met een resolutie die staten oproept maatregelen te nemen tegen huiselijk geweld. Ook stemde de Commissie in om een studie naar alle vormen van geweld tegen vrouwen te starten. Huiselijk geweld is de meest voorkomende en ernstige vorm van geweld tegen vrouwen. Door VN-organisaties gehanteerde statistieken geven aan dat voor vrouwen tussen de 16 en 44 jaar huiselijk geweld de belangrijkste oorzaak voor dood of invaliditeit is, meer nog dan kanker, auto-ongelukken of oorlog. Ondanks deze gegevens blijkt huiselijk geweld een van de meest moeilijk te bestrijden vormen van geweld, omdat het zich afspeelt in de privé-sfeer en daarmee slecht zichtbaar is.
 • Melding van huiselijk geweld neemt fors toe (De Volkskrant, 26 november 2003). Het aantal meldingen en aangiften van huiselijk geweld in Amsterdam is de laatste jaren fors toegenomen. Dit jaar werden al 1127 aangiften gedaan van geweld in huis, bijna drie keer zoveel als in 2001. Toen waren het er 386.
 • Kamer: test voor alle zwangeren (Het Parool, 26 november 2003). Een kamermeerderheid van PvdA, VVD en D66 wil dat alle zwangere vrouwen een test wordt aangeboden die aantoont of de ongeboren baby het syndroom van Down of een open ruggetje heeft. Staatssecretaris Clemence Ross wil de test alleen standaard beschikbaar stellen voor zwangeren boven de 36 jaar.nieuws van dinsdag 25 november 2003

 • VVD wil sterilisatie uit ziekenfondspakket (De Telegraaf, 25 november 2003). De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil de vergoeding voor sterilisatie uit het ziekenfondspakket halen. De maatregel zou ongeveer 20 miljoen euro opleveren. De liberalen willen het geld stoppen in een aanvullende regeling voor taxivervoer voor zieken en in behoud van fysiotherapie in het ziekenfondspakket.
 • Veel meer geweld in eigen huis (Het Parool, 25 november 2003). Het aantal gevallen van geweld in huis groeit explosief. Alleen al in Amsterdam zijn jaarlijks nu veertigduizend slachtoffers. Het aantal aangiften in de hoofdstad, in 2001 nog 386, was vorig jaar gestegen tot 1042. In oktober dit jaar stond de teller al op 1127. Het aantal plegers van huiselijk geweld wordt geschat op vijftienduizend, voor tachtig procent mannen.
 • Rob Vreeken: Oorlog om seksuele rechten wordt venijniger (De Volkskrant, 25 november 2003). De oorlog om seksuele rechten begon in Caïro, september 1994. Hij duurt onverminderd voort en het geschut wordt venijniger. Voorlopig hoogtepunt: de mededeling vorige maand van kardinaal Trujillo dat het aidsvirus door minuscule gaatjes in condooms kan kruipen.
 • Elaine de Boer: Katholieke Kamerleden pal achter Van Ardenne (De Volkskrant, 25 november 2003). Het katholieke smaldeel van het CDA voelt zich erg ongemakkelijk bij het verbod van het Vaticaan op condoomgebruik tegen aids.
 • Annelieke Dijkstra: Grootouders in trek als kinderoppas (Algemeen Dagblad, 25 november 2003). Ruim de helft van de werkende ouders maakt gebruik van de vaak onbetaalde diensten van opa en oma. Uit onderzoek van het NIPO blijkt dat vooral veel baby's en kleuters wekelijks onderdak vinden bij hun grootouders.
 • Barre arbeidstijden bij Hollands gezin (De Volkskrant, 25 november 2003). Au pairs zijn te afhankelijk. Zeker als ze hier illegaal verblijven. De term misbruik valt vaak. Meer bescherming is noodzakelijk. Justitie wacht het eigen onderzoek af.nieuws van maandag 24 november 2003
 • UN officials call for elimination of violence against women (UN, 24 November 2003). United Nations Secretary-General Kofi Annan today called for a bold transformation in men's attitudes and behaviour so that women become their equal partners and gender-based violence, which has become more complex in the 21st century, can be eliminated.
 • UNIFEM calls for urgent attention to global problem of violence against women (UNIFEM, 24 November 2003). One in Three Women Worldwide Could Suffer Violence Directed at Her Simply Because She is Female.
 • International Day to Eliminate Violence Against Women: 25 November (UNIFEM, 24 November 2003). Message by Noeleen Heyzer, Executive Director, UNIFEM.
 • Natasha Walter: Buy your son a Barbie for Christmas (The Guardian, November 24, 2003). The desire to make little boys more masculine is becoming worse and worse. This can only spell bad news for women.
 • Dwaze vaders krijgen vrouwelijke tegenhanger (De Telegraaf, 24 november 2003). De stichting Dwaze Vaders die opkomt voor kinderen en vaders die na een scheiding geen contact meer mogen hebben, krijgt een vrouwelijke tegenhanger. De actiegroep-in-oprichting Wijze moeders wil dat niet langer prijskaartjes op de hoofden van kinderen worden geplakt.
 • Van Ardenne wijst Simonis op missstand (Het Parool, 24 november 2003). Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking hekelt het beleid van het Vaticaan op het gebied van voorbehoedsmiddelen en geboortebeperking. Zij heeft daar kardinaal Simonis op aangesproken in een gesprek met hem. Dat zei ze gisterochtend in het Ikon-programma De Andere Wereld. Volgens Van Ardenne werkt het verbod van de rooms-katholieke kerk een condoom te gebuiken niet in de ontwikkelingslanden.
 • Blijf-van-haar-lijfhuizen tegen huiselijk geweld (GroenLinks, 24 november 2003). Sneller een verblijfsvergunning voor slachtoffers van huiselijk geweld; een tijdelijk verbod op nieuwe gezinshereniging voor daders van huiselijk geweld; daders van huiselijk geweld moeten zelf het huis verlaten; voor hen moet er een ''blijf-van-haar-lijf''-huis komen. Dit zijn enkele voorstellen die Evelien Tonkens vandaag presenteert.
 • Jan Tromp: ''VN-orgaan voor vrouwen bedreigd'' (De Volkskrant, 24 november 2003). De vrouwenorganisatie van de VN, Unifem, wordt bedreigd in haar voortbestaan doordat de Nederlandse regering haar jaarlijkse bijdrage wil stopzetten. Deze subsidie maakt ongeveer 20 procent uit van het budget van de vrouwenorganisatie. De directeur van Unifem, de Singaporese Noeleen Heyzer spreekt van ''een ramp'' als Nederland de plannen doorzet.
 • Charles Bromet: Eindelijk applaus én waves voor de vrouwen. Nederlands vrouwenvoetbalteam geniet bij EK-kwalificatie van de overwinning, het gejubel en de prachtige ambiance (De Volkskrant, 24 november 2003). ''Ook voor de vrouwen zijn er zestien miljoen bondscoaches'', zegt Frans de Kat. Als trainer van het ''andere Oranje'' is stress hem echter onbekend. ''Sta ik onder druk dan?''
 • Theo Koelé: Minister hekelt koers Vaticaan (De Volkskrant, 24 november 2003). Minister Van Ardenne (CDA) voor Ontwikkelingssamenwerking hekelt het verbod van de rooms-katholieke kerk op het gebruik van voorbehoedmiddelen. Een recent gesprek met kardinaal Simonis liep op niets uit: ''We zijn niet nader tot elkaar gekomen.'' Van Ardenne roept de kerk nu op tot ''een publiek debat'' over seksualiteit.
 • Ellen de Visser: Jonge zwangeren doen al testen (De Volkskrant, 24 november 2003). Steeds meer jonge zwangeren laten een test doen om te bepalen of hun ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. Verloskundigen wijzen vrouwen op de test en ze kunnen op kosten van de verzekeraar in ziekenhuizen terecht op speciale spreekuren.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]