donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUWS OP DATUM
Januari 2004


nieuws van vrijdag 9 januari 2004
 • Eveline Brandt: Abortuscijfer daaalt voor het eerst in tien jaar (Trouw, 9 januari 2004, tijdelijke link). Het aantal abortussen in de regio West- en Zuid-Nederland is in 2003 met 2 procent afgenomen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat het abortuscijfer daalt. 
 • ''Mensenhandelaar kan zijn gang gaan'' (Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2004).  Het gros van de mensenhandelaren in Nederland kan ongestoord zijn gang gaan. Daardoor worden honderden jonge vrouwen in de seksindustrie uitgebuit, zegt mevrouw mr. A. G. Korvinus, nationaal rapporteur mensenhandel.
 • Ellen de Visser: Na tien jaar weer daling abortussen (De Volkskrant, 9 januari 2004). Het aantal abortussen in Nederland is voor het eerst in tien jaar gedaald. Bij de vijf abortusklinieken die zijn verenigd in de nieuwe koepel GWN, werden vorig jaar 9776 zwangerschappen afgebroken, een daling met ruim 4 procent ten opzichte van 2002. De andere negen klinieken beschikken nog niet over cijfers, maar de indruk bestaat dat ook daar sprake is van een afname van het aantal ingrepen.
 • Frank van Wijck: Alternatieve anticonceptie. Natuurlijke geboorteregeling onbetrouwbaarder dan de pil (Algemeen Dagblad, 9 januari 2004). Nu de pil niet meer wordt vergoed, vrezen seksuologen dat het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen zal toenemen. ''Natuurlijke geboorteregeling'' is een mager alternatief voor de pil, vindt seksuoloog Rik van Lunsen. De Nederlandse vrouw lijkt er ook niet goed op voorbereid.
 • Vrouwen beschouwen familie als belangrijkste tijdsbesteding (MKB-net Nieuws, 9 januari 2004). Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen vindt de familie de meest belangrijke tijdsbesteding. Zo`n 6% besteedt haar tijd het liefst op kantoor. Wanneer het gaat om financiële positie en carrière zijn Nederlandse vrouwen onzeker.nieuws van donderdag 8 januari 2004

 • Clara Wichmann Instituut moet sluiten (CLWI, bericht uit Nieuwsbrief januari 2004). Het Clara Wichmann Instituut zal op korte termijn – waarschijnlijk binnen een jaar – sluiten. De reden is dat de subsidie van het ministerie van Justitie wordt gestopt. Het instituut is grotendeels afhankelijk van de subsidie, die in 2003 € 555.000 per jaar bedroeg. Getracht zal worden om de expertise en een aantal activiteiten op het gebied van vrouw en recht te behouden.
  • Als u mee wilt denken over de toekomst van vrouw en recht kunt u op de site van het Clara Wichmann Instituut een vragenlijst downloaden en die na invulling retourneren aan het CLWI.
 • Fokke Obbema: Verbod hoofddoek verdeelt moslims (De Volkskrant, 8 januari 2004). De top van de Franse moslimwereld is ernstig verdeeld over het al dan niet demonstreren tegen de 'antihoofddoekjes'-wet die de Franse regering in voorbereiding heeft. Voorzitter Dalil Boubakeur van de moslimraad noemt demonstreren erg gevaarlijk.
 • hspace=0  Marokkaanse meisjes zetten de trend (2Vandaag.nl, 8 januari 2004). Vooral in de grote steden bepalen migranten steeds meer het straat- en modebeeld. Om zich te onderscheiden zijn moslimjongeren volop bezig met mode en daarbij is status een belangrijk element. Winkeliers spelen in op deze trend.
 • Familie en vrienden belangrijk voor Nederlandse vrouw (AD, 8 januari 2004). Onderzoek Blauw Research: Ruim één op de vier Nederlandse vrouwen ervaart sociale contacten als het belangrijkste in haar leven. In Duitsland en Zweden geldt dat slechts voor respectievelijk 9 en 8%. Slechts 6% van de Nederlandse vrouwen besteedt haar tijd het liefst op kantoor. Ook in de andere onderzochte landen delft een carrière het onderspit.
nieuws van woensdag 7 januari 2004

 • Erdal Balci: Oud-strijders PKK minachten de vrouw (Trouw, 7 januari 2004, tijdelijke link). In het Koerdische gedeelte van Turkije is het rustiger geworden sinds de strijd tussen de PKK en de Turkse regering in Ankara is geluwd. Tenminste, in de politiek. Want thuis rommelt het. Nu de strijders van toen thuis zijn, zitten zij hun echtgenotes, zussen en dochters op hun kop. ,, De meisjes mogen hier geen vrienden hebben, uit welk milieu ze ook komen. Ze mogen niet eens flirten.''
 • David Turner: Hewitt appoints champion of fathers'rights to equality body (Financial Times, January 7, 2004. Artikel blijft slechts enkele dagen online). The minister for women yesterday reminded men of their duties as fathers by announcing that she had appointed a leading advocate of dads' rights to the Equal Opportunities Commission.
 • Cynthia Cotts: Boy, Girl, Boy (The Village Voice, January 7-13, 2003). The New York Times Book Review overwhelmingly favors books and book reviews written by men, according to a new study from Brown University. Over the course of a year, the study reveals, 72 percent of all books reviewed in the NYTBR were written by men, and 66 percent of all reviews also carried a male byline. In other words, the most influential venue in the publishing world showcases male authors and reviewers by an average of two to one.
 • Edwin Winkels: Spaanse mannen hebben losse handjes (AD, 7 januari 2004). Pilar Crevillent is de eerste vrouw dit jaar die in Spanje het leven laat door huiselijk geweld. 2004 begint zoals 2003 eindigde. De vloed aan berichten over huiselijk geweld neemt al weer dramatische vormen aan
 • ''Abortuslobby moet strijden tegen Bush'' (Nederlands Dagblad, 7 januari 2004). Pro-abortus groeperingen in Europa moeten in het geweer komen tegen het 'christelijke Witte Huis' van president Bush. Dat zei voorzitter Adrienne Germain van de International Women's Health Coalition (IWHC) kortgeleden op een conferentie in Berlijn.nieuws van dinsdag 6 januari 2004

 • Therapie slaat minder aan bij mannen (Trouw, 6 januari 2004). Vrouwen die met psychische problemen hulp zoeken bij een riagg, knappen meer op van de behandeling dan mannelijke cliënten, aldus een onderzoek dat 7 januari wordt gepubliceerd in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid.nieuws van maandag 5 januari 2004

 • Hans Schmeets en Miriam van Baal: Nederlander tevreden met eigen leven (CBS Webmagazine, 5 januari 2004).  Hoe tevreden is de Nederlandse burger? Twee belangrijke aspecten van deze vraag zijn de waardering voor de samenleving en die voor het eigen leven. In 2002 gaf 84 procent minstens een zes als rapportcijfer voor de tevredenheid met de samenleving. En 88 procent was tevreden tot buitengewoon tevreden met zijn of haar persoonlijke leven. [...] Jong en oud, man en vrouw verschilden in deze waardering nauwelijks. Ook de samenstelling van het huishouden is niet belangrijk voor het oordeel over de samenleving: stellen met kinderen onderscheiden zich nagenoeg niet van alleenstaanden en eenoudergezinnen.
 • Meeste jongeren al een beetje bezig met levensloop (FNV, 5 januari 2004). 67%  van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar  is bewust bezig met het plannen van hun toekomst, en dan vooral op het gebied werk, zorg, opleiding en vrije tijd. Slechts 5% kent overigens het begrip 'levensloop'.
  • Tekst inleiding Kitty Roozemond, vice-voorzitter FNV. Hieruit o.m.: 56% vindt dat alle werkgevers moeten bijdragen aan kinderopvang. 82% is het niet eens met de stelling dat alleen de werkgever van de vrouw moet meebetalen aan kinderopvang.
  • Levensloop, online onderzoek naar levensloop, in opdracht van FNV, oktober/november 2003.
 • Nederlander tevreden met eigen leven (CBS Webmagazine, 5 januari 2004). In 2002 gaf 84% minstens een 6 als rapportcijfer voor de tevredenheid met de samenleving. Jong en oud, man en vrouw verschilden in deze waardering nauwelijks. Ook de samenstelling van het
 • Afghanen eens over nieuwe grondwet. Gelijke rechten voor de vrouw (NRC-Handelsblad, 5 januari 2003). Twee jaar na de verdrijving van het radicaal-islamitische bewind van de Talibaan heeft Afghanistan een nieuwe grondwet. Vrouwen krijgen volgens deze grondwet gelijke rechten.nieuws van zondag 4 januari 2004

 • Duitse president: ''Consequent beleid inzake hoofddoek'' (De Telegraaf, 4 januari 2004). De Duitse president Johannes Rau, die zich kritiek op de hals had gehaald met zijn standpunt inzake het hoofddoekdebat, heeft zich zondag in de krant Wellt am Sonntag verdedigd met een pleidooi voor een consequent beleid ten aanzien van religieuze symbolen in openbare instellingen. Rau was de afgelopen week door verschillende critici aangesproken op zijn neutrale presidentiële status, die hij met zijn uitlatingen hebben geschonden.nieuws van zaterdag 3 januari 2004
 • Matriarchaat? (NRC-Handelsblad, 3 januari 2004). Discussieverslag van het webcongres. De stelling van Dorien Pessers luidde: ''In de onderlinge juridische verhoudingen tussen man, vrouw en kind is de macht van de vrouw onevenredig ver doorgeschoten. Man en kind zijn daarvan het slachtoffer geworden. Met deze stelling was op 6 januari 2004 39% het eens, 51% was het niet eens en 10% had geen mening [percentages kunnen veranderen doordat deelname nog niet is gesloten].
 • Sjak Jansen: Brutale Wouke begint nieuw leven. ''Gedraai, daar kan ik niet tegen. Dan spring ik er bovenop'' (Algemeen Dagblad, 3 januari 2004). Weg bij Den Haag Vandaag, weg uit Nederland. Wouke van Scherrenburg (57), de brutaalste verslaggeefster der lage landen, begint in Zuid-Frankrijk aan een nieuw leven. ,,Ik lijk voor de camera wel een snoeiharde, maar ik ben ook maar een mens, hoor.''
 • Leonoor Kuijk: Prenataal onderzoek | Abortus als logisch vervolg (Trouw, 3 januari 2004). In Nederland is er discussie of alle zwangere vrouwen een breed pakket aan prenatale tests aangeboden moeten krijgen. In de rest van Europa is testen heel gewoon. Net zoals een abortus als er handicaps bij de ongeborene worden opgespoord.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]