donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUWS OP DATUM
Januari 2004


nieuws van vrijdag 16 januari 2004

 • BelgiŽ | Open brief van een aantal Vlaamse vrouwenorganisatie aan Minister Patrick Dewael (januari 2004). De organisaties schrijven diep ontgoocheld te zijn ''over de vaststelling dat het multicultureel debat, waaronder de hoofddoekkwestie, tot op heden over onze hoofden wordt gevoerd''.
 • Voormalig Tros-omroepster publiceert nieuw glossy vrouwenblad Sen (MKB-net nieuws, 16 januari 2004). Eind maart 2004 zal er een nieuw glossy maandblad voor ''nieuwe Nederlandse en Vlaamse vrouwen (20-35)'' op de markt komen. Dit lifestyle-blad, genaamd Sen, is de creatie van voormalig Tros-omroepster Senay ÷zdemir.
 • Joop Bouma : Anticonceptie : Of het staafje of de arts deugde niet (Trouw, 16 januari 2004). Is het anticonceptiestaafje Implanon een gebrekkig product of is het middel gebrekkig toegediend? De rechtszaak rond het 'wonderstaafje' lijkt zich op die vraag te gaan toespitsen.
 • Wilma van der Maaten: IndonesiŽ | Polygamie gaat om seks, niet om geloof (Trouw, 16 januari 2004). Veelwijverij wordt een trend in IndonesiŽ. Mannen beroepen zich op de Koran, en spreken van een heilige plicht. Onzin, vindt Maria Ulfah van moslimorganisatie Nahdlatul Ulama, vrouwen komen bedrogen uit. Puspo Wardoyo, Indonesich zakenman, bedacht onlangs de Polygamie Award.
 • Man van deze tijd? Doe de test (AD, 16 januari 2004). Welke man haalt wel eens koffie voor een vrouwelijke collega? Dat is een van de vragen in de interactieve test 'Man van deze Tijd', die vanaf gisteren op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat. Doel: mannen ťn vrouwen mentaal in beweging te brengen. Deelnemers kunnen hun antwoorden vergelijken met die van bekende Nederlanders als Bart Chabot, Ruud Gullit en Humberto Tan.
 • Zangeressen weer taboe op Afghaanse tv (AD, 16 januari 2004). De Afghanen hebben maar kort kunnen genieten van het optreden van een zangeres op de televisie. De conservatieve Hoge raad is, 'tegen het zingen en dansen van vrouwen' en dwong minister Sayed Makhdoom Raheen (Cultuur) er toe het verbod op het tonen van zangeressen weer in te voeren.nieuws van donderdag 15 januari 2004

 • Imam bestraft voor boek over slaag (NRC-Handelsblad, 15 januari 2004). Een rechtbank in Barcelona heeft vijftien maanden gevangenisstraf en een boete van 2.160 euro opgelegd aan een imam vanwege diens boekje met adviezen hoe men het beste zijn vrouw kan slaan zonder dat dit sporen achterlaat.
 • Digitale test helpt bedrijven bij verbeteren carriŤre-kansen vrouwelijke managers (Ministerie van SZW, persbericht 15 januari 2004). Om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de carriŤre-mogelijkheden van vrouwen in hogere functies is vanaf vandaag op www.glazenplafondindex.nl een test (digitale benchmark) beschikbaar. Ook gaat in de loop van 2004 het derde Ambassadeursnetwerk van start. Dit is bekendgemaakt tijdens de slotmanifestatie van het tweede Ambassadeursnetwerk.nieuws van woensdag 14 januari 2004

 • De Faria uit college Rotterdam (De Volkskrant, 14 januari 2004). De Rotterdamse wethouder Rabella de Faria is opgestapt. Het fractiebestuur van Leefbaar Rotterdam blijkt maandag het vertrouwen in haar te hebben opgezegd. 'Daarmee is de basis voor mijn wethouderschap komen te vervallen', aldus een hevig geemotioneerde De Faria dinsdagavond op de trappen van het Rotterdamse stadhuis.
 • Hester Haarsma: Pleegzorg | Een baby voor in het weekend (De Volkskrant, 14 januari 2004). Een baby voor in het weekend, of een puber door de week? Of liever een ama-kind? Pleegzorg op maat op een fleximarkt.
 • Europees Parlement | Rapport Swiebel aangenomen (jokeswiebel.nl, 14 januari 2004). ''Vandaag heeft het Europees Parlement mijn rapport inzake het gelijke kansenbeleid aangenomen. Dit rapport is een reactie van het EP op twee eerder verschenen beleidsdocumenten van de Europese Commissie, n.l. het jaarverslag 2002 en het werkprogramma 2003. Zie voor de inhoudelijke kant van het rapport, de column van 26 november 2003.''
 • Bush wil meer bruiloften (De Volkskrant, 14 januari 2004). De Amerikaanse president Bush is van plan 1,5 miljard dollar te steken in een campagne om het traditionele huwelijk te bevorderen in zijn land. De president wil zich volgens The New York Times van woensdag vooral richten op heterostellen uit de lagere inkomensgroepen. De plannen voorzien ook in speciale trainingen voor verbetering van de 'interpersoonlijke vaardigheden', waardoor huwelijken stand moeten houden.
 • Anette Embrechts: ''Als ik nu jong was, zou ik hier studeren'' (De Volkskrant, 14 januari 2004). Interview met Moniek Toebosch, directeur Dasarts, vervolgopleiding voor afgestudeerde podiumkunstenaars.nieuws van dinsdag 13 januari 2004

 • Nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling.  Gezonde zaadcellen uit bijbal worden direct in eicel geÔnjecteerd (Trouw, 13 januari 2004). Spermacellen die uit de bijbal van de man worden gehaald, zijn geschikt voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit blijkt uit het proefschrift van medisch biologe L. Ramos, waarop zij morgen promoveert aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.
 • Opmars van zaadbalkanker (Nu.nl, 13 januari 2004). Het aantal mannen met zaadbalkanker is in de periode 1990-2000 met 40 procent gestegen. Ondanks de stijging is zaadbalkanker nog steeds een relatief zeldzame aandoening. Ze vormde slechts 0,7 procent van de 69.000 nieuwe kankergevallen die zich in 2000 voordeden.
 • Bart Jungmann: Ze kleineerde hem, sloeg en gooide met van alles (De Volkskrant, 13 januari 2004). De mishandelde man staat in de aandacht. In Rotterdam hebben particulieren een eerste blijf-van-mijn-lijf-huis voor mannen opgericht. ''Mannen zijn ook mensen.''
 • Moeder en dochter beiden professor (Algemeen Dagblad, 13 januari 2004). Het zal even wennen zijn voor de vader van Janka Stoker uit Groningen. Eerst een professor als vrouw en nu ook al een als dochter.
 • Extra salaris voor Indiase agent met snor (De Telegraaf, 13 januari 2004). Politieagenten in Noord-India krijgen per maand 30 roepies (50 cent) extra salaris als zij een snor laten staan. Door de knevel stralen de agenten meer gezag uit, verklaarde de verantwoordelijke commissaris van de politie.
 • Pieter van der Ven: Condooms | Danneels wil minder kramp rondom seksuele moraal (Trouw, 13 januari 2004). Voor kardinaal Godfried Danneels (70, primaat van BelgiŽ, bisschop van Mechelen) is het ''nee'' van zijn kerk tegen condoomgebruik minder absoluut dan wel eens wordt aangenomen. Iemand die seropositief is en die toch per se seks wil hebben, kan dat beter mťt dan zonder condoom doen, omdat hij 'zonder' ook nog eens zou kunnen zondigen tegen het ''vijfde'' (volgens de niet-katholieke telling: het zesde) gebod: Gij zult niet doden.
 • Overleg over levensloop gaat uiterst stroef (De Volkskrant, 13 januari 2004). De onderhandelingen tussen kabinet en vakbeweging over een nieuw op te zetten levensloopregeling verlopen uiterst stroef. Er heerst veel wantrouwen over en weer, stelt zowel CNV-voorzitter Doekle Terpstra als FNV-voorman Lodewijk de Waal.
 • Rotterdamse wethouder De Faria treedt af (De Volkskrant, 13 januari 2004). De Rotterdamse wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) is dinsdagavond afgetreden. Reden is een vertrouwensbreuk in de fractie van Leefbaar Rotterdam.nieuws van maandag 12 januari 2004

 • hspace=0 Eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen (Nova, 12 januari 2004). Mannen zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan wordt gedacht. Maar de politie weet niet goed hoe ze dergelijke zaken moet behandelen en opvang was er tot voor kort niet. In Rotterdam is nu het eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen geopend. In de studio commentaar van advocaat Peter Prinsen, gespecialiseerd in het familierecht.
 • Bisschop: condoom mag soms (NRC-Handelsblad, 12 januari 2004).  Kardinaal Danneels, aartsbisschop van Mechelen en Brussel, sluit het gebruik van condooms in bepaalde gevallen niet uit. Als een seropositieve man met zijn vrouw wil vrijen, dan moet hij een condoom gebruiken, aldus Danneels. Anders zou die man zondigen tegen het vijfde gebod: Gij zult niet doden.
 • Helft asielmigranten heeft binnen vijf jaar werk (CBS Webmagazine, 12 januari 2004). Van de mannen heeft 55% binnen vijf jaar werk, van de vrouwelijke asielmigranten slechts 33%.
 • Drie miljoen mensen willen of kunnen niet werken (CBS Webmagazine, 12 januari 2004). De arbeidsdeelname van 15-24 jarigen is het laagst: slechts vier op de tien jongeren werkt. Van de 25-44-jarigen zei slechts 13% helemaal niet te willen werken, het merendeel vanwege zorg voor een gezin of huishouden. Dit zijn bijna uitsluitend vrouwen.
 • Pascale Thewissen: Ook pleidooi in BelgiŽ voor verbod hoofddoek (Rotterdams Dagblad, 12 januari 2004, tijdelijke link). In navolging van de Fransen willen nu ook de Belgische liberalen een verbod op hoofddoekjes op scholen en bij de overheid. Premier Verhofstadt, minister Patrick Dewael van Binnenlandse Zaken en de Franstalige vice-premier Louis Michel pleitten voor zo'n verbod.
 • ''Niet iedereen houdt er eigen normen en waarden op na'' (Rotterdams Dagblad, 12 januari 2004). Autochtone Nederlanders zijn het 'verrassend' eens over de normen en waarden in ons land, heeft de socioloog G. van den Brink van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) geconstateerd. Als het gaat om zaken als gelijke behandeling van man en vrouw heeft 96 procent van deze groep gelijkluidende opvattingen. Allochtonen wijken zeer af met hun opvattingen en de moslims onder hen doen dat nog meer.
 • Suzanne Loozen en Liesbeth Steenhof: Ruim 125 duizend personen met een lat-relatie (CBS Webmagazine, 12 januari 2004).  Veel mensen met een relatie gaan niet meteen samenwonen met hun partner. Na verloop van tijd willen de meesten dat toch wel. Slechts een minderheid, ongeveer 125 duizend personen van 30 tot en met 59 jaar, kiest voor een lat-relatie. De meerderheid van deze laatste groep is boven de 40 jaar en heeft al minstens ťťn keer samengewoond.
 • Wil Thijssen: Er wordt uitbundig gehuwd, ook al gaat het slecht (De Volkskrant, 12 januari 2004). Het tegenvallend economisch klimaat heeft een gunstig effect op bruiloften. Mensen trouwen sneller en geven bovendien meer geld uit aan hun trouwdag. Uitzondering hierop is het aantal huwelijken tussen mensen van gelijke sekse: dat aantal neemt fors af.
 • Joris van Poppel: Ook in BelgiŽ verzet tegen hoofddoek (Algemeen Dagblad, 12 januari 2004).  Na Frankrijk gaan ook in BelgiŽ stemmen op om het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en andere opvallende religieuze symbolen aan te pakken.nieuws van zondag 11 januari 2004

 • Belgische kardinaal bepleit condoomgebruik tegen aids (De Telegraaf, 11 januari 2004). De Belgische kardinaal Godfried Danneels sluit het gebruik van condooms in bepaalde gevallen niet uit. Danneels wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor het pausschap. Als bescherming tegen de ziekte aids is condoomgebruik geoorloofd, zei hij zondagavond in het televisieprogramma Kruispunt. nieuws van zaterdag 10 januari 2004

 • Bart Dirks: Premier BelgiŽ wil verbod op hoofddoek in overheidsdienst (De Volkskrant, 10 januari 2004). Het dragen van een hoofddoek in overheidsdienst is onaanvaardbaar, zei de Belgische premier Verhofstadt vrijdag. Hij reageerde op een discussie in WalloniŽ over het al dan niet verbieden van religieuze uitingen.
 • ''Direct actie bij eerwraak'' (Trouw, 10 januari 2004, tijdelijke link). De politie moet binnen de kortste keren op de stoep staan bij mannen die eerwraak dreigen te plegen. En justitieminister Donner zou in een Turkse krant of op de Turkse televisie wel eens een krachtig signaal tegen eerwraak mogen afgeven.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]