zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 2004
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2004
 >  JANUARI 2004 
NIEUWS OP DATUM
Januari 2004

Nieuws op datum - februari 2004
nieuws van zaterdag 31 januari 2004  

 • Kustaw Bessems: Allochtone homo's : wel doen niet zeggen (Trouw, 31 januari 2004). De homowereld 'verkleurt' snel. Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse jongeren treffen elkaar in de uitgaanswereld. Maar thuis vertellen dat je homo bent, dat is wat anders. Allochtonen komen liever stilletjes uit de kast.nieuws van vrijdag 30 januari 2004  

 • Amanda Kluveld: Wie doet wat ? (NRC-Handelsblad, column, 30 januari 2004). Kritische bespreking van de overheidscampagne ''Wie doet wat ?''
 • Women's Anti-Discrimination Committee concludes Current Session (persbericht UN, 30th January 2004). The CEDAW recommends use of temporary special measures, such as quotas, to accelerate euqual treatment of men and women. Zie ook: summary of statements.
 • Wasted talents: the situation of women scientists in Eastern European Countries (persbericht European Reseach, 30 januari 2004). The report concludes that women account for 38% of the scientific workforce in the Central and Eastern European Countries and the Baltic States (the Enwise countries), but this statistic conceals some bitter truths: a large proportion of female scientists are employed in areas where R&D expenditure is lowest.
 • Emancipatie onder ministers impopulair (Sp!ts, 30 januari 2004). Emancipatie is bij de mannen in het kabinet-Balkenende II geen populair onderwerp. Minister De Geus van Sociale Zaken zegt zich er vol overgave op testorten, maar het lukt hem niet zijn collega's te enthousiasmeren: Emancipatie is jouw terrein, zeggen ze tegen mij. Dat vind ik niet kunnen. Jammer en dom.
 • Gelukkig versus tevreden zijn, resultaten levensloop Nederlandse en Marokkaanse jongeren (persbericht dd. 30 januari 2004 van Spill E-projects bv.). Zowel autochtone als allochtone jongeren (14-18 jaar, VMBO-niveau) denken weinig na over hun toekomst. Marokkaanse jongeren die over levensloopthemaís zoals trouwen, levensruimte en leefregels communiceren, betrekken daarin vaak hun godsdienst. Ze kiezen in merendeel voor een situatie waarin met name vrouwen opdraaien voor de huishouding en het opvoeden van kinderen. Zie ook:
  • Levensloop. Een subsidieproject van Spill Media bv.
 • Vroeger had je geen huilbaby's (Rotterdams Dagblad, 30 januari 2004, tijdelijke link). Ouders hebben een huilbaby aan zichzelf te wijten. Ze zijn te druk, te onzeker en hebben te weinig rust en regelmaat. Dat stelde de Utrechtse kinderpsychologe M. L'Hoir gisteren tijdens het tweedaags symposium 'Het kind onder druk' van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.
 • Jaco van Lambalgen: ''Dreigende besnijdenis reden voor verblijfsvergunning'' (Rotterdams Dagblad, 30 januari 2004, tijdelijke link). In sommige Afrikaanse landen worden meisjes vaak al op zeer jonge leeftijd besneden. Mishandeling, vindt PvdA'er Jeroen Dijsselbloem. Minister Verdonk (Asielzaken) moet daarom meisjes uit die landen die als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen, automatisch een verblijfsvergunning geven. Ook als dat betekent dat er 7.500 SomaliŽrs, Soedanezen en EthiopiŽrs hier mogen blijven, stelt Dijsselbloem.
 • Ferry Haan: Bruid uit thuisland remt emancipatie (Volkskrant, 30 januari 2004). Meer dan 70% van de vrouwen die Nederland als huwelijksmigrant binnenkomt, heeft hoogstens de lagere school doorlopen en heeft nauwelijks kans op de Nederlandse arbeidsmarkt, aldus het SCP in het rapport Emancipatie in Estafette. Het SCP is somber over de toekomstperspectieven voor een grote groep allochtone vrouwen.
 • Taakverdeling tussen man en vrouw blijft ongelijk ondanks verbeteringen (MKB-net Nieuws, 30 januari 2004). De emancipatie van mannen lijkt redelijk goed op koers te liggen. Steeds meer `moderne mannen` dragen hun steentje bij aan het huishouden: stofzuigen, koken, luiers verschonen en andere taken die zij voorheen liever aan de vrouw overlieten. Wel geven veel mannen aan dat zij de zaken graag op hun eigen wijze aanpakken en niet zitten te wachten op ''advies'' van hun partner.
 • Helft immigrantes zonder baan (AD, 30 januari 2004). Meer dan de helft van de allochtone vrouwen heeft geen baan, amper contact met andere Nederlanders en houdt er nogal traditionele opvattingen op na over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Het gaat vooral om de eerste generatie Turkse en Marokkaanse vrouwen, maar ook om vrouwen die onlangs als bruid naar Nederland zijn gehaald.nieuws van donderdag 29 januari 2004  

 • Homo-emancipatiebeleid niet klaar (GaySite.nl, 29 januari 2004). De Rijksoverheid moet homo-emancipatiebeleid blijven voeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer deze week in een brief aan staatssecretaris Ross-van Dorp. De brief is opgesteld door Lousewies van der Laan van D66 en mede-ondertekend door de woordvoerders van CDA, PvdA, VVD, SP, LPF en GroenLinks.
 • GroenLinks vindt emancipatiebeleid mislukt (GroenLinks.nl, persbericht TK-fractie, 29 januari 2004). GroenLinks is van mening dat het emancipatiebeleid is mislukt. Het emancipatiebeleid is al jaren te vrijblijvend. Vrouwen hebben daardoor nog steeds een grote achterstand. De Geus moet op de bres voor de emancipatie van vrouwen.
 • Ruim helft allochtone vrouwen kansarm; bijna kwart succesvol (persbericht dd. 29 januari 2004 van het ministerie van SZW). Onderzoek van SCP en ISEO: 53% van de allochtone vrouwen bevindt zich in een kansarme positie, voor het overgrote deel van Turkse en Marokkaanse afkomst en relatief veel alleenstaande moeders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst. 22% daarentegen bevindt zich een maatschappelijk succesvolle positie.
  • Brief dd. 29 januari 3004 van minister De Geus (SZW) - mede namens minister Verdonk (VI) - aan de Tweede Kamer ter aanbieding van het rapport Emancipatie in Estafette.
  • Emancipatie in Estafette, de positie van vrouwen uit etnische minderheden. Rapport van het SCP en het ISEO onder redactie Merovť Gijsberts en Ans Merens, februari 2004
 • De emancipatie van allochtone vrouwen geholpen met krachtig gezinsbeleid (persbericht Nederlandse Gezinsraad, 29 januari 2004). Het integratiebeleid heeft te lang de ogen gesloten voor de positie van vrouwen, zo concludeerde vorige week de commissie Blok. De commissie zou echter te weinig concrete oplossingen voorstellen om hun emancipatie te bevorderen..
 • De man wil geen bemoeizuchtige vrouw (AD, 29 januari 2004). UIt onderzoek van minister de Geus over het succes van de campagne Mannen in de Hoofdrol blijkt:  Stofzuigen, ramen lappen en luiers verschonen. Steeds meer 'moderne' mannen draaien hun hand er niet voor om, maar ze willen het op hun eigen manier doen en meer ruimte van de vrouwen krijgen.nieuws van woensdag 28 januari 2004  

 • Bart Jungmann: ''Donner negeert loverboy'' (De Volkskrant, 28 januari 2004). Een Kamermeerderheid is boos op minister Donner van Justitie omdat hij het probleem van zogenoemde loverboys niet serieus zou nemen. GroenLinks: ''Ernstig waardeloos.'' PvdA: ''Getuigend van ongelooflijk weinig betrokkenheid.'' VVD: ''Zo komen we nooit verder.''
 • Sytske van Aalsum: Emancipatie blijft een kwestie van doorzetten (Trouw, 28 januari 2004). Witte vrouwen zijn klaar met hun emancipatie, vindt CDA-minister De Geus. Alleen zwarte vrouwen hebben nog een duwtje nodig. En over drie jaar is emancipatiezaken een overbodige portefeuille. De vrouwenbeweging hoont en vraagt zich af of Aart Jan het licht mag uitdoen. Binnenkort legt De Geus de Tweede Kamer zijn plannen op emancipatiegebied voor.
 • Safety and health risks of women at work tend to be underestimated and neglected (European Agency for Safety and Health at Work, News Release, January 2004). New Agency report examines gender differences in workplace injury and illnesses and implications for prevention and finds that the traditional prevention approach can underestimate work-related risks to women.
 • Herinneringstherapie (Hoofdartikel NRC-Handelsblad, 28 januari 2004). De Gezondheidsraad waarschuwt in niet mis te verstane bewoordingen dat de resultaten van herinneringstherapie niet thuishoren op het politiebureau of in de rechtszaal. Therapeuten dienen zich ook te onthouden van getuigenverklaringen over patiŽnten.nieuws van dinsdag 27 januari 2004  

hspace=0

Joke Blom overleden

Maandagavond bereikte ons het vreselijke bericht van het plotselinge overlijden van onze dierbare Joke Blom, directeur van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging. Joke was 46 jaar en stond op het punt - na 8 jaar succesvol directeurschap bij het IIAV - wethouder te worden in haar woongemeente Alkmaar.

Zie ook:

 • Mark Minnema: Blom wilde raad onder glazen stolp uittrekken (Noordhollands Dagblad, 27 januari 2004). Had Joke Blom al een grote staat van dienst, met haar volledig onverwachte en veel te vroege overlijden overheerst het gevoel dat ze nog veel meer voor de stad had kunnen betekenen.
 • Tussentijdse impressie van wiedoetwat.nl. Brief dd. 27 januari 2004 van minister De Geus aan de Tweede Kamer ter aanbieding van een tussentijdse impressie wiedoetwat.nl .De campagne wiedoetwat is bekend bij 55% van de Nederlanders. 58% van hen vindt de campagne leuk. De bekendheid en waardering hebben er toe geleid dat mensen met elkaar thuis over de taakverdeling spreken (32% van de respondenten), daarover afspraken maken (70% van de 32%) en op zoek gaan naar ondersteunende informatie (72% van de 32%). De effecten zijn bij lager opgeleiden groter dan bij hoogopgeleiden.
 • Op naar een groot vrouwennetwerk (Trouw, 27 januari 2004). Een op de drie ondernemers in Nederland is inmiddels vrouw. Dat is, ook Europees gezien, een hoge score. Toch organiseerde de Federatie Zakenvrouwen samen met de ondernemersacademie Vrouw in Zaken een tweedaags congres in De Flint in Amersfoort.
 • Christine Lucassen: ''Vrouwen in zaken dragen bij'' (Het Financieele Dagblad, 27 januari 2004). Zo'n 40%van de beroepsbevolking in Nederland bestaat uit vrouwen.Maar relatief weinigen van hen hebben een eigen bedrijf. Te weinig,vindt Ingrid Verheul,die begin 2005 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hoopt te promoveren op vrouwelijk ondernemerschap.
 • Ambassadeursnetwerk 2003. Vrouwelijke leiders zichtbaar (Ministerie van SZW, 2003). Publicatie kan worden aangevraagd bij Informatietelefoon ministerie, 0800-9051 of via info@minszw.nl
 • Uitstel kabinetsreactie op adviezen Stuurgroep Dagindeling en Commissie Dagarrangementen. Brief van Minister van SZW aan Tweede Kamer(Ministerie van SZW, 27 januari 2004).
 • ''Getuigenis van misbruik onbruikbaar'' (NRC-Handelsblad, 27 januari 2004). Herinneringen aan seksueel misbruik die tijdens therapie naar boven komen, kunnen niet worden gebruikt in een juridisch proces. Therapeuten dienen ook geen getuigenverklaringen af te leggen over hun eigen patiŽnt. Juridische waarheidsvinding is geen taak van de therapeut.
 • Ellen de Visser: Beroepscode geŽist bij incesthulp (Volkskrant, 27 januari 2004). Therapeuten moeten richtlijnen opstellen om te voorkomen dat bij patiŽnten fictieve herinneringen aan seksueel misbruik worden opgeroepen. Behandelaars weten te weinig van de nieuwste inzichten uit geheugenonderzoek. Zij gebruiken 'riskante technieken' als hypnose, die het risico op vervormde herinneringen sterk verhogen.
 • Therapeut | Hervonden herinnering telt niet (Trouw, 27 januari 2004). De Gezondheidsraad concludeert in het advies ''Hervonden herinneringen'': Een tijdens therapie bovengekomen herinnering aan seksueel misbruik tijdens de jeugd kan nooit gelden als maatschappelijk of juridisch feit. Een therapeut dient zich voor de rechter te onthouden van uitspraken over de feitelijke betrouwbaarheid van een verklaring van een patiŽnt.
 • LR: Verbied hoofddoekjes ambtenaren Rotterdam (Reformatorisch Dagblad, 27 januari 2004). Fractievoorzitter Sorensen (Leefbaar Rotterdam) wil ambtenaren verbieden een hoofddoekje te dragen en dient daartoe binnenkort een initiatief-voorstel in. VVD-leider Van Gent is het daar absoluut niet mee eens.
 • BelgiŽ | Claudia Gaspard: Miet Smet in Europa. ''Klaar met emancipatie ? Zeker niet !'' (Divazine.be, 27 januari 2004). ''Ik ben opnieuw kandidaat voor de verkiezingen, Šls ze mij nog willen, tenminste.'' Miet Smet, bijna 61, sinds 1999 Europees parlementslid voor CD&V, heeft nog geen zin om de politiek aan de haak te hangen. Divazine sprak met haar over de uitbreiding van de Europese Unie, gelijke kansen en de arbeidsmarkt.nieuws van maandag 26  januari 2004  

 • Nadia van Rossum: Help, een man met zijn handen in het sop! (NRC-Handelsblad, column scholierensite, 26 januari 2004). 'Terug naar het Stenen Tijdperk met die vrouwenemancipatie. Wat mij betreft alle rechten voor de vrouw, dus inclusief het aanrecht!'
 • Aart Jan de Geus: Emancipatiebeleid is nooit ''af'' (Ministerie van SZW, column, 26 januari 2004). Vrouwen zijn tegenwoordig op vrijwel alle plekken in onze samenleving aanwezig: op de arbeidsmarkt, in de politiek of in het hoger onderwijs. En dat vinden we vanzelfsprekend. Is de emancipatie daarmee voltooid? Is het emancipatiebeleid dus Ďafí? Nee, integendeel; er blijft nog heel wat te wensen over.
 • Verschil ziekenhuisopname naar herkomstgroep (CBS Webmagazine, 26 januari 2004). Naar verhouding zijn er meer ziekenhuisopnamen onder Turken dan onder Marokkanen, Surinamers of autochtone Nederlanders. Bij vrouwen is het gemiddeld aantal klinische opnames het hoogst bij Marokkanen en Turken. Als besnijdenissen buiten beschouwing worden gelaten, daalt het aantal dagopnamen vooral bij de Marokkanen, gevolgd door resp. de Turken en Surinamers.
 • ''Mijn hoofddoek is het toppunt van emancipatie'' (Rotterdams Dagblad, 26 januari 2004, tijdelijke link). Ze draagt een trendy groen legerjasje met grote letters 'peace' erop. De slobberige zwarte ribbroek is al even hip. Het lijkt in tegenspraak met de traditionele zwarte hoofddoek die Masite (18) strak om het hoofd heeft geknoopt. Zelf ziet de vwo-scholiere dat anders. Haar donkere ogen blikken fel de wereld in. ,, Een ander kan zeggen dat het niet hoort, maar dit is mijn keuze. Ieder kiest zijn eigen weg.''
 • Eveline Brandt: Tienerzwangerschap | Het is prijsschieten voor die meiden (Trouw, 26 januari 2004). Tienermeisjes worden weer vaker zwanger. Maar ze kunnen zij haast nergens meer terecht voor anonieme voorlichting en gratis anticonceptie. Een gespecialiseerde verpleegkundige in een jongerencentrum probeert abortus, die treurige uitkomst van de tienerseks, een stap voor te blijven. Tegen de klippen op, veelal, want er wordt wat afgerommeld. Een middag op het anticonceptiespreekuur voor jongeren in Rotterdam.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]