donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  SEPTEMBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - SEPTEMBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van maandag 15 september 2003

 • Kabinet haalt eigen emancipatiedoelstellingen onderuit (E-Quality, persbericht 15 september 2003). E-Quality, expertisecentrum voor gender en etniciteit, concludeert in haar analyse van de rijksbegroting van 2004 dat de emancipatiedoelstellingen van het kabinet op achterstand worden gezet met een groot gedeelte van de voorgestelde maatregelen. Verhoogde participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt is een prioriteit van het kabinet om trends als vergrijzing en ontgroening te financieren, maar uit het commentaar Levensloop: arbeidsmarkt in perspectief blijkt dat in het algemene arbeidsmarktbeleid met de positie van vrouwen nauwelijks rekening wordt gehouden.
 • Gelijke premie voor man en vrouw ? (Verbond van verzekeraars, september 2003). Het principe van gelijke behandeling van mannen en vrouwen kan bij pensioenvoorzieningen niet zonder problemen worden doorgevoerd. Die conclusie trekt het Verbond op basis van eigen onderzoek naar de vraag of en hoe unisekstarieven in Nederland kunnen worden gerealiseerd.
 • Danny Koks: Peaches / Viswijf of vrijheidsstrijder (Trouw, 15 september 2003, tijdelijke link). Christina Aguilera laat haar naam vaak vallen en acteur John Malkovich heeft vorig jaar de film 'Hideous man'' met haar gemaakt. Madonna herkent veel van zichzelf in haar, terwijl Marilyn Manson, Michael Stipe (R.E.M.) en Iggy Pop haar grootste fans zijn. Niet gek voor iemand wiens muziek zo extreem en libido zo intimiderend is. Peaches is de optelsom van een beatbox en een enorme seksdrive.nieuws van zondag 14 september 2003

 • Amanda Ripley: Equal Time (Time Europe Magazine,  September 14, 2003). Gender quotas have helped European women get ahead in politics. But can the law put women in all-male boardrooms? Gender equality's final frontier.nieuws van zaterdag 13 september 2003

 • Ambitie is oorzaak glazen plafond in carričre (MKB-Net Nieuws, 13 september 2003). Vrouwen die aan een management traineeship deelnemen, zijn minder ambitieus dan hun mannelijke collega`s.
 • Moderne macho is geen vrouwenhater (MKBnet nieuws, 13 september 2003). De macho anno 2003 drukt niet langer zijn snor voor het huishouden, noch dirigeert hij met de afstandbediening in de hand zijn vrouw richting koelkast om een koud biertje te halen voor manlief. Hij haalt zelf in de rust van een voetbalwedstrijd zijn biertje, en is zelfs niet te beroerd om tijdens de eerste helft zijn kroost te troosten. De chips heeft hij hoogstpersoonlijk bij de super om de hoek ingeslagen.nieuws van vrijdag 12 september 2003

 • Arjan Paans en Kees Wessels: Zedencijfers het topje van de ijsberg.  ''Een aantrekkelijke vrouw loopt niet meer risico verkracht te worden'' (Algemeen Dagblad, 12 september 2003). Dat Rotterdam onveilig was, bewezen de cijfers vorig jaar al. Nu blijkt de Maasstad ook nog eens het hoogste aantal verkrachtingen te tellen. Maar relatief gezien vonden in het Limburgse Gulpen-Wittem meer aanrandingen plaats.
 • Level of women's participation in decision-making in the EU causes dismay (European Commission, press release, 12 September 2003).
 • Kees de Hoog: Gezinspolitiek blijkt hapsnapbeleid (Algemeen Dagblad, 13 september 2003). Te veel bezuinigingen van het kabinet treffen gezinnen. Het CDA dat zich graag ''gezinspartij'' noemt, laat het op dit punt afweten. Van een visie op jonge gezinnen in een vergrijzende samenleving valt weinig te merken.
 • Oude ouders hebben pas spitsuurgezin (De Volkskrant, 12 september 2003). Een nieuwe probleemgroep dient zich aan: het spitsuurgezin. Als het hedendaagse adagium druk-druk-druk op iemand van toepassing is, dan wel op de hoofden van deze gezinnen. Zij staan vaak voor een drievoudige taak: het brood verdienen, de kinderen opvoeden en ook nog eens de verzorging van hulpbehoevende (schoon)ouders.
 • Ingrid Sikking: Superzuster wint terrein (Algemeen Dagblad, 12 september 2003). Langzaam maar zeker winnen ze terrein in huisartsen-praktijken, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nurse practitioners: verpleegkundigen die bepaalde behandelingen van artsen overnemen. Binnenkort opent zelfs een zorgcentrum dat wordt gerund door deze 'superzusters'.nieuws van donderdag 11 september 2003

 • Borstkankerpatiënten bundelen krachten (Sp!ts, 11 september 2003). Ruim 125 borstkankerpatiënten die jarenlang hormonen hebben gebruikt tegen overgangsklachten of ter voorkoming van botontkalking hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen de farmaceutische industrie.
 • Mariette Hermans: Burgers in beeld. Workshop voor ambtenaren over beeldvorming en beleid. Schrijvers van beleidsteksten hebben de taal niet altijd mee. Taal is immers een middel om de werkelijkheid te beschrijven, maar taal geeft tegelijkertijd de werkelijkheid vorm. Deze workshop op papier leert u meer over beeldvorming, taal en beleid.
 • Premier: Betrek abortus bij debat. Premier haalt uit naar egoďstische houding van ''veel'' tv- en muzieksterren (Reformatorisch Dagblad, 11 september 2003). In het debat over waarden en normen moeten ook thema’s over de beschermwaardigheid van het leven, zoals abortus, aan de orde komen. Dat zei premier Balkenende donderdagmorgen op een congres van het Platform Waarden en Normen, waarin vijftig christelijke organisaties participeren. „Het ongeboren leven heeft enorme betekenis”, aldus de premier. Hij vindt dat de abortuspraktijk „veel beter” moet worden geëvalueerd. Daarnaast moet er een maatschappelijk debat worden gevoerd waarin gesproken wordt over het voorkómen van abortus.
 • Petra Huijser: Het superspitsgezin: alles moet snel, snel, snel (Nederlands Dagblad, 11 september 2003). Het combineren van werk en gezin is voor de meeste vrouwen constant jongleren. De stress die dat geeft, wordt in toenemende mate verergerd door een nieuwe, extra bal in de act, hun hulpbehoevende (schoon)ouders. ,,Het is rennen en vliegen vanaf het moment dat we wakker zijn.''
 • Spitsuur in gezin leidt tot stress. Werkende ouders met kinderen zijn steeds vaker ''spitsuurgezinnen'' (Nederlands Dagblad, 11 september 2003).
 • Bevolkingsvraagstukken in Nederland anno 2003. Persbericht NIDI, 11 september 2003 over driejaarlijkse rapportage aan de regering door het Werkverband Periodieke Rapportage Bevolkingsvraagstukken (WPRB). Zie ook inhoudsopgave. Onder meer aandacht voor:
  • Werk en zorg schuren steeds meer tegen elkaar
  • Spitsuurgezinnen: rennen en regelen
  • Kinderopvang en verlofregelingen
  • Vrijwel niemand wil langer doorwerken
 • Verzekeraars willen meer geld van overheid voor levensloopregelingen (Financialsonly.nl. 11 september 2003). Het kabinet moet met meer geld over de brug komen om levensloopregelingen te realiseren. De in het regeerakkoord overeengekomen 200 miljoen euro vinden de verzekeraars te mager. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in een ''position paper'' over levensloopregelingen, aldus Het Financieele Dagblad.nieuws van woensdag 10 september 2003

 • Yvonne Wiggers: Sparen voor deeltijdpensioen kan (Algemeen Dagblad, 10 september 2003). Oudere werknemers die in de aanloop naar hun pensioen minder willen werken, kunnen daar vanaf volgend jaar voor sparen. CDA-minister De Geus (Sociale Zaken) wil werknemers verlofdagen opzij laten zetten voor een nieuw ''deeltijdpensioen''. Daardoor hoeven ze enkele jaren voor hun pensionering op hun 65e verjaardag niet meer fulltime te werken. [...] Ook wordt er gesleuteld aan een regeling om het opnemen van onbetaald ouderschapsverlof aantrekkelijker te maken, zodat jonge ouders meer worden ontzien. Zij kunnen rekenen op een extraatje.
 • Europarlement wil vrouwenverbod Athos opheffen (KatholiekNederland.nl, 10 september 2003). Het zal niet lang meer duren of ook vrouwen mogen de Griekse monnikenberg Athos bezoeken. Tenminste als het aan het Europees Parlement ligt. De toegang tot de autonome monnikenrepubliek op de landtong van het schiereiland Chaldicië is door een decreet uit 1050 verboden terrein voor vrouwen en kinderen. Athos omvat twintig kloosters, heeft een eigen bestuur en maakt deel uit van de Griekse staat.
 • Annelieke Dijkstra: Macho wordt vrouwvriendelijker (Algemeen Dagblad, 10 september 2003). Ze halen zelf hun biertje uit de koelkast tijdens de rust, rennen in de eerste helft gerust naar boven om hun huilende kind te troosten en hebben de chips ingeslagen bij de supermarkt op de hoek.
 • Interdisciplinair onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt. Psychologische mechanismen veroorzaken discriminatie (Universiteit Maasticht, persbericht 10 september 2003 over promotie Christiane Schwieren). Discriminatie op de arbeidsmarkt kan toenemen naarmate de concurrentie tussen bedrijven groter wordt. Werkgevers zijn dan bijvoorbeeld minder geneigd om mensen met een afwijkende nationaliteit aan te nemen en zij bieden vrouwen consequent lagere lonen dan mannen. Dit zou het gevolg zijn van psychologische processen. 
 • Discrimination against women outside the workplace (EU Commission, press release, September 10, 2003). Anna Diamantopoulou, Commissioner for Employment and Social Affairs, will take part, today at 15h00, in the European Parliament public hearing on ''Discrimination against women outside the workplace''. The Commissioner has already made clear her intention to look into Community measures to tackle discrimination outside the workplace and is examining how to proceed, given the Community's legal powers in this area since 1999.
  • zie over dit onderwerp ook onze aparte pagina op gelijkebehandeling.nl
 • Europees Hof: wachtdiensten tellen als arbeidstijd (NRC-Handelsblad, 10 september 2003). De tijd die artsen, verpleegkundigen en andere werknemers 's nachts in wachtdiensten doorbrengen in hun instelling of bedrijf, telt volledig mee als arbeidstijd, ook als de wacht deels slapend wordt doorgebracht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald.
nieuws van dinsdag 9 september 2003

 • Aktiegroep GESTRIPT trekt ten strijde (persbericht, 9 september 2003). Toelichting op demonstratie ''Houd de pil in het ziekenfonds'' die maandag 15 september 2003 in Den Haag plaatsvindt.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]