zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 September 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  SEPTEMBER 2003 
NIEUWS OP DATUM - SEPTEMBER 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in oktober 2003
nieuws van dinsdag 30 september 2003

 • Samenwonen in Indonesië strafbaar (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Indonesië buigt zich over wetsontwerpen die beogen seks voor het huwelijk en ongehuwd samenwonen te verbieden.
 • School wil openbaar debat na eerwraak op scholiere (Reformatorisch Dagblad, 30 september 2003). Sectordirecteur J. Krikke van het opleidingscentrum ROC Twente Plus in Almelo roept op tot een openbaar debat over de opvoeding van allochtone meisjes in traditionele gezinnen.
 • Ton Crijnen: Islam en vrouwen | Onomkeerbaar vooruit met af en toe een zetje (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). De positie van vrouwen in het Midden-Oosten is niet altijd even gunstig. Maar volgens dichteres Maysoon Sakr, dochter van een sjeik uit wat nu de Verenigde Arabische Emiraten zijn, geven de laatste vijftig jaar veel verbeteringen te zien. Haar conclusie: De emancipatie van de Arabische vrouw is een onomkeerbaar proces.
 • Dood Turkse (18) symbolisch voor problemen van meisjes (Trouw, 30 september 2003, tijdelijke link). Scholen en sleutelfiguren in de allochtone gemeenschap moeten zich bemoeien met de problemen van meisjes uit traditionele gezinnen. Dat zegt schooldirecteur J. Krikke vandaag in Trouw. Hij reageert hiermee op de dood van zijn 18-jarige Turks-Nederlandse leerlinge Zarife. Zij werd op 12 augustus in Turkije door haar vader neergeschoten met een jachtgeweer.
 • Danielle Batist: Honderd veilige vluchtheuvels. Vijfde Dag Tegen Geweld vooral gericht op preventie (Rotterdams Dagblad, 30 september 2003, tijdelijke link). Preventie, daar draaide het om tijdens de vijfde Dag Tegen Geweld, gisteren in Rotterdam en Vlaardingen. Stichting Meld Geweld reikte, in bijzijn van ruim 220 leerlingen en het schoolbestuur van het Vlaardingse Accent College, het eerste 'OK-punten' certificaat uit aan de Rotterdamse afdeling van Horeca Nederland.
 • Donner stopt steun Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, eigen bericht, 30 september 2003). Minister Donner van Justitie stopt vanaf 2006 geen geld meer in het Clara Wichmann Instituut. Volgens de directie van het instituut betekent dit het eind van de organisatie.
 • Schule: Hamburg will Jungen stärker fördern. Mehr Fußball, neuer Lesestoff, mehr Praxis: Der Leistungsrückstand soll aufgeholt werden (Hamburger Abendblatt, 30. September 2003). Hamburgs Bildungssenator Rudolf Lange (FDP) will Jungen in den Schulen noch stärker fördern. Vor allem an Haupt- und Grundschulen sollen die Inhalte des Unterrichts deutlicher deren Interessen berücksichtigen. Der Grund: Auch in Hamburg sind Jungen in den Leistungen gegenüber Mädchen im Hintertreffen.
 • Rutte wijst '''gezinsplan'' SGP om ideologie van de hand (Nederlands Dagblad, 30 september 2003). Staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien ,,in een zo stabiel mogelijke omgeving''. Maar hij is het bepaald niet eens met de manier waarop de SGP het gezinsbeleid wil vormgeven.
 • ''Achterstand vrouwen in ICT is groot'' (Automatiserings Gids, webeditie, 30 september 2003). Nederland loopt ver achter met de participatie van vrouwen in de informatie- en communicatietechnologie. Dat concludeert de VHTO, een organisatie van vrouwen in hogere technische opleidingen en functies, in het blad Topics. Daarin wordt een specifiek op vrouwen gericht project geëvalueerd dat is voortgekomen uit de Taskforce ''Werken aan ICT''.
 • Vrouwen in de ICT: Nederland loopt ver achter (VHTO, persbericht via ANP Pers Support, 30 september 2003). De zeven projecten in het kader van de Taskforce ’'Werken aan ICT’' -opgericht eind jaren ’90- zijn inmiddels vrijwel allemaal afgerond. Een van de projecten richtte zich op een specifieke doelgroep, namelijk vrouwen. Een editie van Topics (emancipatiemagazine voor het hoger technisch onderwijs) is een tastbare afsluiting van dit project. Bestellen (€ 6,80) bij de VHTO (020) 652 1295, vhto@vhto.nl.
 • Work longer, have more babies. State pensions in Europe (The Economist, September 30th, 2003). Europe's pensions crisis won't go away. Governments need to do more, and voters need to accept changes.
 • Organizing an E-Conference: A Guide. An IIAV knowledge sharing product (IIAV.nl, September 2003). Het IIAV heeft de afgelopen vier jaar een viertal e-conferenties georganiseerd en 'gehost'. Één e-conferentie was gefocust op het bestrijden van geweld tegen vrouwen, de andere drie e-conferenties behelsden onderwerpen gerelateerd aan gender mainstreaming in water management (meer informatie hierover op IIAV.nl). E-conferenties blijken een krachtig middel te zijn om betrokkenen uit alle werelddelen (o.a. academici, activisten, NGO's, lokale organisaties, beleidsmakers van de overheid) samen te brengen: om kennis uit te wisselen, case studies en onderzoek te presenteren en om te discussiëren over strategieën waarmee de positie van vrouwen op verschillende manieren verbeterd kan worden. Uit de wens om de opgedane kennis op het gebied van e-conferenties te bewaren en beschikbaar te stellen - en 'het wiel opnieuw uitvinden' te voorkomen - is de publicatie Organizing an E-Conference: A Guide ontstaan. Dit knowledge sharing product geeft een introductie in het concept van e-conferenties en het type situatie waarin e-conferenties nuttig kunnen zijn. Daarnaast staat in deze publicatie een handleiding voor het plannen en uitvoeren van een elektronische conferentie: alle belangrijke stappen en fasen komen aan de orde.nieuws van maandag 29 september 2003
 • Man doodt dochter (18) in Turkije om eerwraak (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een 18-jarig meisje uit Almelo is op 12 augustus in Turkije door haar vader met een jachtgeweer om het leven gebracht. Het motief is eerwraak: het redden van de geschonden eer van de familie door middel van geweld.
  • Eerwraak vooral op Turks platteland (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Het gebeurt nog geregeld dat Turkije wordt opgeschrikt door harde wraakacties na vermeend onzedelijk gedrag.
 • Geen kaalslag na subsidiestop (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Een grote meerderheid van de 130 organisaties die hun subsidie geheel of gedeeltelijk kwijtraken, gaat proberen alternatieve inkomsten te vinden.
  • ''Over tien jaar judoën wij nog steeds''. Gesubsidieerde organisaties over hun toekomst na de bezuinigingen van VWS (NRC-Handelsblad, 29 september 2003). Precies een week geleden ontvingen 130 gesubsidieerde instellingen een onheilsbrief van VWS. Hoe kijken zij na de eerste schok tegen hun eigen toekomst aan?
 • Hoofdbestuur VVD stelt groslijst voor het Europees Parlement vast (VVD.nl, 29 september 2003). Het hoofdbestuur van de VVD heeft in zijn vergadering d.d. 15 september 2003 de groslijst voor het Europees Parlement vastgesteld. Deze groslijst bevat 56 namen in alfabetische volgorde.  27 % van de voorlopige kandidaten is een vrouw.
 • Marc Janssens: ''Angst houdt CU-vrouwen uit politiek'' (Nederlands Dagblad, 29 september 2003). Wat is de meerwaarde van vrouwen in de politiek? ChristenUnie-kamerlid Tineke Huizinga kan die vraag niet één, twee drie beantwoorden.
 • Campagne ''Wie doet wat.nl'' krijgt radiovervolg (Ministerie van SZW, persbericht 29 september 2003). De multimediale campagne ‘Wie doet wat.nl’ krijgt een vervolg met elf radiospots. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat vanaf vandaag (29 september) spots die gericht zijn op mannen en hun omgeving uitzenden. De radiospots spelen in op het gegeven dat vooral de omgeving van mannen een belemmering kan vormen in hun wens om werk- en zorgtaken thuis eerlijker te verdelen. Het ministerie kiest met deze aanpak voor een andere toonzetting dan het eerste deel van de campagne, maar handhaaft wel het doel: het bespreekbaar maken van de taakverdeling thuis en het maken van nieuwe afspraken waarop mannen en vrouwen elkaar kunnen aanspreken.
 • Rotterdam gaat loverboys aanpakken (Binnenlandsbestuur.nl, 29 september 2003). Rotterdam gaat het probleem van loverboys aanpakken. Het gaat om jongens die meisjes inpalmen en vervolgens aanzetten tot prostitutie. Wethouder R. de Faria zegde onlangs toe dat de diensten Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de GGD het voortouw nemen om vooral met voorlichting en informatie-uitwisseling de loverboys minder kans te geven.
 • Marcel ten Hooven: Verzorgingsstaat | Subsidies geven burger stevige basis (Trouw, 29 september 2003, tijdelijke link). Honderddertig welzijns- en sportorganisaties raken hun subsidie kwijt, liet VVD-minister Hoogervorst vorige week weten. De organisaties noemden dat 'desastreus voor de samenleving'. Historicus Ido de Haan legt uit waarom hij het roerend met hen eens is.
 • Justitie stopt subsidie C. Wichmann Instituut (Reformatorisch Dagblad, ANP-bericht, 29 september 2003). Het ministerie van Justitie stopt in 2006 de subsidie aan het Clara Wichmann Instituut, het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht. Dit is maandag bekendgemaakt. Volgens directeur M. de Boer van het instituut betekent dit het eind van de organisatie. Er werken negen mensen. Justitie vindt de ondersteuning van de instelling niet tot de kerntaken van het ministerie behoren. 
 • Topvrouw Wolters in topvijf van Fortune (De Volkskrant, 29 september 2003). De kersverse topvrouw van Wolters Kluwer, Nancy McKinstry is de grootste stijger op de lijst van machtigste zakenvrouwen buiten de VS. Vanuit het niets komt de 44-jarige McKinstry in één keer op de vierde plaats terecht van de lijst die het Britse zakenblad Fortune jaarlijks publiceert.nieuws van zaterdag 27 september 2003

 • Feministische bijbelvertaling op komst (KatholiekNederland.nl, 27 september 2003). De Duitse evangelische Kerk maakt een bijbelvertaling met feministisch taalgebruik. Daarin worden alle passages herschreven die discriminerend kunnen zijn voor vrouwen. Ruim 50 vertalers werken mee aan het project. Van de uitgave worden 10.000 exemplaren gedrukt door de uitgeverij Gueterslohe.
 • Mijntje Klipp: Volledig verbod chador bepleit (Het Parool, 27 september 2003). De gezichtssluier moet niet alleen op de scholen, maar overal in de Nederlandse samenleving worden verboden. Dat zegt Ankie Verlaan, lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en oud-bestuursvoorzitter van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Amsterdam, een grote centrale voor beroepsonderwijs, in een interview met deze krant. ''Respect voor elkaar laat je zien door elkaar in de ogen te kijken.''
 • Café vluchtheuvel voor slachtoffers (Rotterdams Dagblad, 27 september 2003, tijdelijke link). Slachtoffers van geweld en mensen die zich bedreigd voelen, vinden vanaf volgend weekeinde een veilige haven bij dertig OK- punten in heel Rotterdam. Een blauw vignet wijst op die horecagelegenheden, waar de eigenaar of een personeelslid een korte cursus achter de rug heeft waarin hen is geleerd hoe te handelen bij de eerste opvang.
 • Echtgenoot te huur voor een uur (Algemeen Dagblad, 27 september 2003). Nina Rachmanina is single. Zij heeft weliswaar tien mannen, maar ze verhuurt die aan andere alleenstaande vrouwen. Niet voor romantische ontmoetingen, maar voor die lastige klusjes in huis waar een vrouw in de ouderwetse Sovjet-tijd nog een echte man voor had.
 • Robèrt Misset: Profvoetbal verliest 30.000 politie-uren (De Volkskrant, 27 september 2003). De politie was over het seizoen 2002-2003 maar liefst 321.428 netto uren kwijt was aan begeleiding in het betaalde voetbal. [...] Aan mishandeling besteedden de korpsen vorig jaar 90.000 uur, straatroof nam 126.000 uur in beslag en voor verkrachtingszaken werden 127.500 politie-uren uitgetrokken.nieuws van vrijdag 26 september 2003

 • Langdurig zorgverlof komt in levensloopregeling (Regering.nl, 26 september 2003). Het kabinet wil de financiering van langdurend zorgverlof anders regelen dan eerder was voorgesteld. Het langdurend zorgverlof wordt opgenomen in de nieuwe levensloopregeling die per 1 januari 2004 ingaat.  
 • Nigeria | Geen steniging Amina Lawal. Veroordeling wegens overspel nu definitief van de baan, internationaal protest had succes (Trouw, 26 september 2003, tijdelijke link). Een islamitische rechtbank heeft gisteren de Nigeriaanse Amina Lawal in hoger beroep vrijgesproken van overspel. Lawal werd vorig jaar veroordeeld tot de dood door steniging, en leefde vanaf dat moment in onzekerheid over haar lot.
 • Amina mag door met leven (Algemeen Dagblad, 26 september 2003). Een islamitisch hof van beroep in Nigeria heeft gisteren de alleenstaande moeder Amina Lawal alsnog vrijgesproken van overspel, zodat zij ontsnapt aan de doodstraf door steniging.
 • Ingrid Sikking: Pufmaatje zwangere moeders in opmars (Algemeen Dagblad, 26 september 2003). In Amerika is ze al een bekende verschijning aan het kraambed en ze is nu ook in Nederland in opkomst: een pufmaatje voor bij de bevalling. De ''doula'' - Grieks voor verzorgster - masseert, coacht vrouw én partner, zet een muziekje op en puft mee.
 • D66 woedend om subsidiestop Schorerstichting (Reformatorisch Dagblad, 26 september 2003). D66 is boos op minister Hoogervorst (Volksgezondheid) omdat hij de subsidie wil schrappen aan de Schorerstichting, een organisatie die zich richt op de bestrijding van HIV-besmetting onder homo’s. D66-kamerlid Van der Laan is furieus en noemt dit „volstrekt onverantwoordelijk.” Van der Laan snapt verder niet dat Hoogervorst aan de Kamer heeft geschreven dat hij homo-emancipatie niet meer tot zijn taken rekent. „Ik kan mij niet voorstellen dat een VVD-minister het bestrijden van aids en de emancipatie van homo’s als overheidstaak wil schrappen.”nieuws van donderdag 25 september 2003
 • België | Anne Adé: Nog altijd te weinig vrouwen in de journalistiek (Divazine, 25 september 2003). Nieuwe cijfers bevestigen het: ook in ons land zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd in de journalistiek. Dat heeft gevolgen voor de vrouwen in het vak, maar ook voor de beeldvorming over vrouwen en mannen.
 • René Diekstra: En of vrouwen gewelddadig zijn ! (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003). Laat ik meteen maar met de vraag in huis vallen. Zijn mannen gewelddadiger dan vrouwen? Voor de meeste mensen, vrouwen en mannen, is het een retorische vraag. Dat werd mij weer eens glashard duidelijk op een bijeenkomst vorige week in Rotterdam met als titel ''Een veilige stad is een vrouwelijke stad''. De stelling die in deze bijeenkomst centraal stond, deed daar nog eens een flinke schep boven op: ''Als vrouwen aan de macht waren was de wereld een stuk veiliger, want vrouwen zijn aanzienlijk minder gewelddadig dan mannen''.
 • Annelieke Dijkstra: Vrouw wil respect bij ruzie met partner (Algemeen Dagblad, 25 september 2003). Vrouwen vinden het belangrijker dan mannen dat zij tijdens een ruzie met hun partner met respect worden behandeld. Ze moeten de mogelijkheid krijgen hun gevoelens te uiten, er moet geluisterd worden en rekening worden gehouden met hun standpunt.
 • Wethouder Bolsius liet billenposter verwijderen (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003, tijdelijke link). De Rotterdamse CDA-wethouder L. M. M. Bolsius is in maart zelf in het geweer gekomen tegen de blote billenposters van Veronica. Bolsius gaf zijn ambtenaren opdracht het bedrijf Viacom te bellen dat over de billboards gaat. Viacom heeft op verzoek van de wethouder de omstreden poster vervangen door een andere Veronica-reclame.


donderdag 25 september 2003: Prinsjesdagborrel van E-Quality (Den Haag, De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, Plein 24, 17.00 - 19.00 uur).
Zojuist online: E-Quality: Commentaar op de rijksbegroting 2004 (E-Quality, 25 september 2003).
Integrale publicatie: Levensloop: arbeidsmarkt in perspectief. Commentaar op de rijksbegroting 2004.


hspace=0


De nieuwe Directeur Coördinatie Emancipatiebeleid, Ferdi Licher, ontvangt het Commentaar op de rijksbegroting 2004 uit handen van E-Quality-directeur Joan Ferrier.

 • Marc Peeperkorn: Ross: handel in eicellen en zaad mag van de wet (De Volkskrant, 25 september 2003). De handel in sperma en eicellen stuit niet op wettelijke bezwaren. Het is aan de mensen zelf om te bepalen of zij van dergelijke diensten gebruikmaken, vindt staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Zij waarschuwt wel dat er geen zekerheid bestaat dat de beschikbare donoren vrij zijn van ziektes.
 • Emancipatie is geen luxe artikel, maar broodnodig (E-Quality.nl, 25 september 2003). Speech van E-Quality-directeur Joan Ferrier op de jaarlijkse Prinsjesdagborrel, donderdag 25 september 2003.
 • Nigeriaanse vrouw vrijgesproken van overspel (De Volkskrant, 25 september 2003). Een islamitische rechtbank in de Noord-Nigeriaanse stad Katsina heeft Amina Lawal donderdag vrijgesproken van overspel, waarvoor zij eerder tot de doodstraf was veroordeeld. Het hof van beroep was van mening dat de 31-jarige alleenstaande moeder van vier kinderen vrijgesproken moest worden omdat zij niet voldoende gelegenheid had gekregen zichzelf te verdedigen, meldt de BBC.
 • Nigerian spared death by stoning (BBC News, September 25, 2003). A northern Nigerian woman sentenced to death by stoning for committing adultery has won her appeal against the verdict on a majority decision. Four out of five judges rejected her conviction, saying she was not given ample opportunity to defend herself.
 • Het CLWI startte een actie tot behoud van de subsidie.
 • Ministerie van Justitie stopt subsidie Clara Wichmann Instituut. Voortbestaan instituut op korte termijn bedreigd (CLWI, persbericht 25 september 2003).
 • Wierd Duk: ''Straks komen ze uit solidariteit allemaal gesluierd naar school !'' (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003, tijdelijke link). ,,Nee,'' zegt directeur Norbert Radtke (50), op de Kurt- Held-Grundschule stoort niemand zich aan hoofddoekjes. ,,Wat wilt u ook, 94 procent van onze leerlingen is van buitenlandse afkomst. We zijn eigenlijk een Turkse school.''
 • Duits vonnis doet hoofddoeken-debat weer ontvlammen (Rotterdams Dagblad, 25 september 2003, tijdelijke link). Een Duitse lerares van Afghaanse afkomst mag voor de klas een hoofddoek dragen. Het constitutionele hof in Karlsruhe, de hoogste rechterlijke instantie van Duitsland, heeft dat gisteren bepaald.
 • Duits hof laat hoofddoekkwestie over aan deelstaten (Trouw, 25 september 2003, tijdelijke link). De Duitse deelstaten mogen zelf uitmaken of ze hoofddoekjes op openbare scholen verbieden of niet. Willen zij zo'n verbod, dan moeten zij dat volgens het constitutionele hof in Karlsruhe alleen wel wettelijk vastleggen.
 • Duitse Constitutionele Hof: juf met hoofddoek mag wel  (De Volkskrant, 25 september 2003). Duitsland zal het binnenkort per deelstaat verschillen of moslim-leraressen in de klas een hoofddoekje mogen dragen. Dat is het gevolg van de langverwachte uitspraak die het Constitutionele Hof in Karlsruhe woensdag deed in de zaak van Fereshta Ludin.nieuws van woensdag 24 september 2003[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]