donderdag 2 juli 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Maart 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  MAART 2003 
NIEUWS OP DATUM - MAART 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


Nieuws van zaterdag 8 maart 2003:

 • hspace=0  Interview with attorney for Amina Lawal (Indymedia NL, contribution by jane - 08.03.2003 18:55). Interview with advocate for Amina Lawal, Hauwa Ibrahim. Amina Lawal, a Nigerian woman was sentenced to death by stoning for adultery in 2002. Hauwa Ibrahim talks about the history, and status of the case, as well as on Sharia law in general.
  • Zie ook ons dossier over Amina Lawal.
 • Margreet Fogteloo: De schaamte ontsluierd (De Groene, 8 maart 2003). Moslimmeisjes eisen het recht om met een gezichtssluier op school te verschijnen. Het wordt tijd dat de overheid helderheid verschaft. Alle lappen die de vrouw reduceren tot een tweederangs wezen passen niet in onze democratische rechtsstaat.
 • Ayaan Hirsi Ali: Derde emancipatiegolf voor moslima's (NRC-Handelsblad, 8 maart 2003, tekst inmiddels op site VVD). Aan sommige groepen in ons land zijn de voorafgaande emancipatiegolven voorbijgegaan. Zij zouden nu speciale aandacht moeten krijgen.
 • Emancipatieprijs 2002 voor Olijfjeproject Stichting Triton (persbericht Den Helder, 8 maart 2003). Het Olijfjeproject is een meisjesproject dat is opgezet vanuit het Triton Activeringscentrum. Het project richt zich op meiden van 14 tot 23 jaar die voortijdig de school verlaten hebben of werkloos zijn.
 • Women all over Europe say No to war against Iraq and call for a halt to militarisation (European Womens Lobby, 8 March 2003). Ms Lydia la Rivière-Zijdel, President of the European Women's Lobby the largest coalition of women’s organisations representing over 3000 women’s NGOs in Europe, speaking to commemorate International Women’s Day, stated that women in Europe are “deeply concerned that violence against women and girls in conflict and post-conflict situations is extreme, systematic, and widespread; modern warfare disproportionately affects civilian populations, especially women and children, whose voices are disempowered and silenced in a culture of militarisation.”
 • Belgische vrouwen hoger opgeleid dan mannen (Gazet van Antwerpen, 8 maart 2003). In België zijn meer vrouwen dan mannen hoger opgeleid, maar hun werkzaamheidsgraad en lonen liggen lager. Ze werken ook vaker deeltijds en oefenen minder vaak een zelfstandig beroep uit. De levensverwachting van vrouwen, die gezonder leven, ligt tevens hoger. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat die het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) zaterdag heeft gepubliceerd.
 • Daphne van Dijk: Waarom zij zeurt en hij liegt (Telegraaf, 8 maart 2003). Britse communicatiedeskundigen Allan en Barbara Pease leggen in hun nieuwste boek ''Waarom mannen liegen en vrouwen altijd schoenen kopen'' uit waarom mannen en vrouwen elkaar niet altijd begrijpen.
 • Kustaw Bessems en Hélene Butijn: AEL wil sharia via democratie invoeren (Trouw, 8 maart 2003). Abou Jahjah wil islamitische wetten invoeren in Europa. Hij veroordeelt de dreigende steniging van overspelige vrouwen in Nigeria. ,,Want daar genieten burgers nog niet alle islamitische rechten.'' Hij wijst er verder op dat een ontrouwe vrouw volgens islamitisch recht niet zómaar mag worden gestenigd. ,,Vier getuigen moeten de daad met eigen ogen hebben gezien. Dat soort waarborgen wordt vaak vergeten. Het beeld van islamitische wetten is gebaseerd op de excessen.''
 • Vanaf 8 maart 2003, Internationale Vrouwendag, zal  www.vrouwendomein.info te bezoeken zijn.Deze portalsite van vrouwenorganisaties in Utrecht is bestemd voor iedereen die belangstelling heeft voor emancipatie en multiculturalisatie.
 • Technika 10 | Vorig jaar hebben wij voor onze Technika 10-vrouwen een speurtocht op onze site gezet in het kader van 8 maart. Dit bleek een groot succes te zijn. Daarom doen we dat dit jaar weer. Vanaf 8 maart is gedurende een half jaar een speurtocht op onze website te vinden onder www.technika10.nl/speurtocht, die vrouwen langs verschillende voor vrouwen interessante sites zal leiden. De speurtocht kent drie niveaus: voor beginners op het internet, voor gemiddelde gebruikers en voor gevorderden.
 • FNV: aantal vrouwelijke leden groeit met 2.200 (FNV-bericht, 8 maart 2003). Het aantal vrouwelijke leden van de FNV is in 2002 gegroeid met 2.200. Het totale aantal vrouwen onder FNV-leden komt daarmee op ruim 350.000. Het percentage vrouwen loopt op van 28,7 naar 29,1. Dat blijkt uit de 8 maart-enquête die de FNV net als voorgaande jaren bekendmaakt op internationale vrouwendag.
 • Floor de Booys: Medicijnen slechter voor vrouw (Haagsche Courant, 8 maart 2003). De farmaceutische industrie sluit vrouwen vrijwel standaard uit van testen naar de effecten van nieuwe medicijnen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen daardoor meer last hebben van bijwerkingen van geneesmiddelen. De bijwerkingen die vrouwen krijgen van het innemen van uitsluitend op mannen geteste medicijnen, lopen uiteen van misselijkheid en overgewicht tot (dodelijke) hartritmestoornissen.
 • Floor de Booys: ''Vrouwen zijn een moeilijke onderzoeksgroep'' (Haagsche Courant, 8 maart 2003).Gezonde, blanke mannen tussen de 18 en 55 jaar zijn voor de farmacie de ideale proefpersonen. Vrouwen worden vaak van onderzoek naar geneesmiddelen uitgesloten. Zij slikken dus medicijnen die zijn getest op mannen, waarvan onvoldoende duidelijk is welke bijwerkingen deze op vrouwen hebben. Volgens deskundigen loopt deze groep daardoor onnodige gezondheidsrisico's.
 • Bos wil gelijke beloning vrouwen afdwingen (De Volkskrant, ANP-bericht, 8 maart 2003, tijdelijke link). PvdA-leider Bos wil maatregelen om af te dwingen dat vrouwen ook in de praktijk hetzelfde loon ontvangen als mannen wanneer ze hetzelfde werk verrichten. Hij heeft daartoe zaterdag, internationale vrouwendag, voorstellen gepresenteerd. Bos wil in de kabinetsformatie afspraken maken met het CDA. Zij plan bevat ook andere voorstellen om de vrouwenemancipatie te bevorderen.
 • Wouter Bos: Vrouwenemancipatie is nog niet voltooid (PvdA.nl, 8 maart 2003). Vandaag, zaterdag 8 maart, internationale vrouwendag, presenteert PvdA-fractieleider Wouter Bos voorstellen om de emancipatie van vrouwen te bevorderen. De PvdA kent een rijke traditie in de strijd om meer rechten voor vrouwen, maar ook anno 2003 is de vrouwenemancipatie nog lang niet voltooid. De PvdA presenteert daarom enkele concrete voorstellen. In de formatie van het kabinet van CDA en PvdA moeten hierover knopen worden doorgehakt.
 • Janny Groen: ''Ik moet de niqaab op, omdat u een man bent'' (De Volkskrant, 8 maart 2003, tijdelijke link). De gezichtssluier is geen gril maar een uiting van religieuze overtuiging, zo betoogden twee leerlingen van het ROC Amsterdam vrijdag voor de Commissie Gelijke Behandeling.
 • Gezichtssluier ook op schoolfeest taboe (Algemeen Dagblad, 8 maart 2003). Het conflict tussen de Amsterdamse onderwijsinstelling ROC en twee leerlingen die per se een gezichtssluier willen dragen, spitst zich toe op de vraag in welke ruimten van de school het verbod geldt.
 • Werknemers mogen werk op zondag weigeren (De Telegraaf, 8 maart 2003). Werknemers krijgen meer zeggenschap over hun werktijden en bovendien de mogelijkheid om werken op zondag te weigeren. Het kabinet bekrachtigde vrijdag een initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie).
 • Vrouwen zwaaien de scepter (Haagsche Courant, 8 maart 2003). Zaterdag 8 maart is wereldwijd internationale Vrouwendag. Voor de hoofdredactie van de Haagsche/Goudsche Courant vormt deze dag aanleiding voor een experiment. De inhoud van de Haagsche/Goudsche Courant wordt voor een etmaal bepaald door uitsluitend vrouwelijke collega’s. Zij beslissen welke onderwerpen in de krant worden behandeld, op welke manier nieuws wordt behandeld, welke foto's daarbij worden geplaatst en welke verhalen in de krant en op deze website komen. De hoofdredactie gaf daarvoor 24 uur de ‘macht’ uit handen.Nieuws van vrijdag 7 maart 2003:

 • Deuren open voor doelgroepen. Participatie van vrouwen, allochtonen, gehandicapten en ouderen (TNO Arbeid, nieuwsbericht 7 maart 2003). Vrouwen, allochtonen, ouderen en arbeidsgehandicapten, vier heel verschillende groepen die één ding gemeen hebben: een geringe participatie op de arbeidsmarkt. De overheid, sociale partners en individuele arbeidsorganisaties onderkennen het belang van het bevorderen van de participatie van doelgroepen op de arbeidsmarkt. Een aantal organisaties voert een succesvol beleid om hier wat aan te doen: zij openen hun deuren voor deze doelgroepen. Waarom doen zij dit, en wat maakt hun activiteiten succesvol?
 • Vaker zelfmoord bij siliconenborsten (NRC-Handelsblad, 7 maart 2003). Bij vrouwen die om schoonheidsredenen een borstimplantaat laten plaatsen komt driemaal zo vaak zelfmoord voor als bij leeftijdgenotes zonder implantaten. Ook de sterfte aan longkanker is hoger onder vrouwen met vergrote borsten. Dit blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Zweede epidemiologen.
 • ''Sluierverbod leidt tot discriminatie'' (Rotterdams Dagblad, 7 maart 2003, tijdelijke link). Hoofd, handen en lichaam zijn geheel bedekt als Aicha Hni en Ouafa Kabir de zittingszaal van de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht betreden. Hun zwarte gezichtssluier biedt zelfs geen blik op de ogen. Maar zodra de camera's de zaal hebben verlaten, gaan de sluiers omhoog. Een geluk voor commissievoorzitter Goldschmidt. Zij is doof en afhankelijk van liplezen.
 • Ministerraad: meer zeggenschap over werktijden voor werknemers (Ministerie van Algemene Zaken, persbericht Ministerraad, 7 maart 2003). De ministerraad heeft besloten tot bekrachtiging van een door beide Kamers aanvaard wetsvoorstel van de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (CU). Werknemers krijgen in de toekomst meer zeggenschap over hun arbeidstijden.
 • Start campagne werving beroepsbrandweervrouwen (Ontwikkelpartnerschap, persbericht via ANP-Perssupport, 7 maart 2003).
 • Leerlingen doen sluier voor gezicht nu al vaak af (Trouw, ANP-bericht, 7 maart 2003, tijdelijke link). De twee leerlingen die een gezichtsbedekkende sluier willen dragen op het Regionale Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam, doen dat kledingstuk nu al vaak af tijdens lessen, examens en hun stage. Dat bleek vrijdag in Utrecht tijdens een zitting van de Commissie Gelijke Behandeling, waar zij de zaak hadden voorgedragen. Wel willen de leerlingen bijvoorbeeld op de gangen de sluier kunnen dragen. Het ROC wil de sluier helemaal verbieden voor alle plekken in de onderwijsgebouwen.
 • Haagsche Courant: Vrouwen maken de krant van zaterdag 8 maart (HC, 7 maart 2003).
  • De hoofdredacteur a.i.: ''Niemand  hoeft bang te zijn voor een feministisch pamflet of zo''. Een hele opluchting !
 • Banengroei bij zorg en overheid, krimp in bedrijfsleven (persbericht CNS, 7 maart 2003). Het aantal banen bij zorg en overheid (inclusief onderwijs) in het vierde wartaal 2002 met 103.000 gestegen. Het daalde in het bedrijfsleven met 60.000. Het aantal banen voor vrouwen is nog met 1,5% gestegen, dankzij de stevige groei van werkgelegenheid in zorg en onderwijs.Nieuws van donderdag 6 maart 2003:

 • Troetje Loewenthal: Wat wil Ayaan Hirsi Ali (LOVER 2003, nummer 1). Met haar tirades tegen de islam wist Ayaan Hirsi Ali een heuse hype te creëren. Maar de kluwen van haar beweringen valt nog maar ternauwernood te ontwarren. Wat bestrijdt zij nou eigenlijk? De islam? Geweld tegen vrouwen? Links Nederland?
 • Strijdsters voor vrouwenrechten in Mali rechter in Internationaal Strafhof. Fatoumata Diarra directeur van partnerorganisatie Cordaid (Cordaid, persbericht 6 maart 2003). 
 • Situatie Afghaanse vrouwen nog steeds slecht (Trouw, 6 maart 2003). VN-rapport: Veel beperkingen voor vrouwen die onder het Talibanregime werden ingevoerd, gelden nog steeds in grote delen van het land. Vooral in de landelijke gebieden hebben vrouwen nog op grote schaal te lijden onder intimidatie en geweld. 
 • Jaarboek ICT en samenleving 2003: oude en nieuwe ongelijkheden in gebruik ICT (SCP, 6 maart 2003). In 2001 kan 59% van de mensen van 18 jaar en ouder thuis internetten tegen 21% in 1998. Achterstanden zijn er nog steeds in huishoudens met een laag inkomen, (alleenstaande) vrouwen, 65-plussers, mensen met een laag opleidingsniveau en allochtonen. De verschillen tussen jongeren en ouderen werden tussen 1998 en 2001 zelfs groter.
 • Haags dagblad wordt zaterdag vrouwenkrant (Haarlems Dagblad, 6 maart 2003). De mannelijke hoofdredactie van de Haagsche Courant en de Goudsche Courant geeft op 8 maart - Internationale Vrouwendag - voor één keer de 'macht' uit handen. De inhoud van de krant wordt dan geheel bepaald door de vrouwelijke redacteuren.
 • De Geus: geen presentatie banen in de prostitutie door Centra voor Werk en Inkomen (Ministerie van SZW, persbericht 6 maart 2003).  
 • Wybo Algra: Mantelzorg / Altijd in touw voor de zieke in huis (Trouw, 6 maart 2003, tijdelijke link). Mirjam (17) en Iris (15) hebben hun krantenwijk opgezegd. In plaats daarvan gaan ze thuis het huishouden doen, tegen betaling. Het is slechts één van de manieren waarop het gezin Ringoir het hoofd boven water probeert te houden nadat moeder Netty tot tweemaal toe een beroerte heeft gehad.
 • Sybilla Claus: Nigeria / ''Eén steniging en het houdt nooit meer op'' (Trouw, 6 maart 2003, tijdelijke link). Amina Lawal wordt over een halfjaar gestenigd. Dat de ongehuwde Lawal een kind had gebaard, was genoeg bewijs voor een islamitisch hof in het noorden van Nigeria om haar voor overspel te veroordelen. Advocate Hauwa Ibrahim vecht het vonnis aan.
 • Progress made in appointing women to management and policy jobs in the European Commission (European Commission, Press release, 6 March 2003). Progress in tackling the under-representation of women in policy and management jobs in the European Commission has been sustained over the last three years. All the targets have been met and some even surpassed. New targets will be set for 2003. The Commission's aim is to double the representation of women in senior management posts (A1 and A2) by the end of its mandate.
 • Wereldvrouwendag: Van Ardenne op de bres voor reproductieve en seksuele rechten (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 6 maart 2003). Staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne gaat vrijdag 7 maart a.s. met de in Nederland geaccrediteerde ambassadeurs spreken over de kwetsbare positie van vrouwen en reproductieve rechten in de wereld. Dit t.g.v. de viering van internationale Wereldvrouwendag op 8 maart.
 • Leiden is ontzet | Gemeentelijke Pieternel Rol Emancipatieprijs gekaapt (vrouwendag@xs4all.nl). De gemeente Leiden heeft het er in 2003 flink bij laten zitten op het gebied van emancipatie. De viering van Internationale Vrouwendag 8 maart dreigde niet door te gaan - door laksheid. En als symbool van deze niksigheid wordt de Leidse Pieternel Rol-prijs voor emancipatie op 8 maart dit jaar niet door de gemeente uitgereikt. De jury van de prijs heeft haar taken eind 2002 neergelegd, en de verantwoordelijke wethouder Mohamed Rabbae heeft de handschoen niet opgepakt. Een aantal Leidse vrouwen én mannen laat het hier niet bij zitten. Wij vinden dat feminisme en emancipatie ook in 2003 op de politieke enmaatschappelijke agenda horen te staan. De Leidse emancipatieprijs, uitgereikt op Internationale Vrouwendag, hoort daarbij. Daarom is de Pieternel Rol-prijs gekaapt en zal zij op zaterdag 8 maart als altijd worden uitgereikt aan een Leidenaar die zich bijzonder heeft ingezet voor de emancipatie in de Sleutelstad.
 • België | D-File: Allochtone en autochtone vrouwen: dezelfde strijd? (Divazine, maart 2003). De laatste tijd treden ook meer en meer allochtone vrouwen op de voorgrond. Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag wil Divazine graag dieper ingaan op de verschillen en de gelijkenissen van de emancipatiestrijd van autochtone en allochtone vrouwen.Nieuws van woensdag 5 maart 2003:
Nieuws van dinsdag 4 maart 2003:

 • Regeringsstandpunt t.a.v. het onderzoek ''Geslachtsnaamwijziging na incest'' van het Clara Wichmann Instituut c.s. (Ministerie van Justitie, 4 maart 2003). De Minister van Justitie kondigt diverse verbeteringen in de huidige procedure aan.
 • Presentatie “Vrouwennet Fryslân” (Equa, persbericht 4 maart 2003). De Friese vrouwenorganisaties gaan het Internet op. Vrouwennet Fryslân, de gezamenlijke website van de vrouwenorganisaties in Fryslân gaat op 8 maart (na 15.00 uur) online.
 • Zedenalmanak totaal herzien (website ministerie van Justitie, 4 maart 2003). De almanak is bestemd voor iedereen die professioneel bij deze problematiek betrokken is: de politie, het openbaar ministerie, de advocatuur en de hulpverlening aan slachtoffers.
 • Nederland moet zich sterk maken voor een non-discriminatieartikel in Europese Grondwet  (COC Nederland, persbericht 4 maart 2003). COC Nederland maakt zich grote zorgen over het ontbreken van aandacht voor fundamentele rechten met betrekking tot non-discriminatie in de voorstellen van de Europese Conventie voor een nieuwe Europese Grondwet. Er is een reëel gevaar voor verslechtering.
 • SCP: Overheidshulp nodig voor afgematte mantelzorgers (De Volkskrant, 4 maart 2003, tijdelijke link). In 2001 zorgden 3,7 miljoen Nederlanders voor hulpbehoevende vrienden of familieleden. De inzet van die mantelzorgers voorkomt een omvangrijk beroep op de hulpverlening. Maar het werk is zwaar en brengt hoge kosten met zich mee. Tussen de 150- en 200 duizend mantelzorgers dreigen te bezwijken onder de last die ze op zich hebben genomen. Een kwart miljoen Nederlanders komt in financiële problemen.
 • ''Mantelzorgers bezwijken onder zware lasten'' (Haagsche Courant, 4 maart 2003). Zo'n 150.000 tot 200.000 mensen die een partner, verwant of kennis verzorgen, dreigen te bezwijken onder de zware werklast. Ze hebben grote emotionele problemen en hun eigen gezondheid komt in gevaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.
 • Presentatie “Vrouwennet Fryslân” (Equa, persbericht 4 maart 2003). De Friese vrouwenorganisaties gaan het Internet op. Vrouwennet Fryslân, de gezamenlijke website van de vrouwenorganisaties in Fryslân gaat op 8 maart (na 15.00 uur) online.
 • Radio Nederland Wereldomroep | Op 4 maart staat het Engelstalige radioprogramma Amsterdam Forum in het teken van Vrouwendag. Voor meer informatie, klik hier of luister online .
 • Aanpak borstkanker schiet tekort (Haagsche Courant, 4 maart 2003). Dr E. Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis stelt dat de strijd tegen borstkanker veel effectiever moet worden gevoerd. Onder meer de slechte organisatie van de gezondheidszorg leidt jaarlijks tot veel onnodig leed.
 • VNO-NCW: Kabinet schuift rekening succes kinderopvang door naar ondernemers (VNO-NCW, persbericht 4 maart 2003). Werkgevers dreigen honderden miljoenen euro's extra te moeten betalen aan kinderopvang als het demissionaire kabinet een wijziging in de nieuwe wet Basisvoorziening Kinderopvang doorzet. Nu spreken werkgevers en werknemers in CAO's gezamenlijk af wat de werkgever bijdraagt. Het kabinet wil daar in de nieuwe wet een verplichte bijdrage van maken. Het thans grote draagvlak voor een goede kinderopvang onder ondernemers zal daardoor sterk afnemen.Nieuws van maandag 3 maart 2003:

 • Abortus bij erfelijke aanleg voor borst- of eierstokkanker. Antwoord staatssecretaris Ross van Dorp (VWS) dd. 3 maart 2003 op vragen van TK-lid Ormel (CDA). Aanwezigheid van een BRCA-mutatie bij het ongeboren kind vormt op zichzelf geen reden om de aanwezigheid van een noodsituatie te veronderstellen. Dat zich overigens in een hoogst uitzonderlijk individueel geval een noodsituatie kan voordoen, is niet uit te sluiten.
 • Yvette Turlings: Trokosi: vrouwen van de god. Moderne slavernij in Ghana (Radio Nederland Wereldomroep, 3 maart 2003). Westerse vrouwen lijken de strijd om gelijke rechten te hebben gewonnen. Maar in sommige landen worden vrouwen nog altijd beschouwd als tweederangs burgers. In Ghana zijn zelfs nog slavinnen. Deze trokosi slijten hun leven in gevangenschap als straf voor de misdaad van een familielid. Mensenrechtenorganisatie International Needs Ghana zet zich in voor hun bevrijding.
 • Europese Unie | Women and the future Treaty. High level conference tomorrow in Brussels (European Commision, press release 3 March 2003). Over de conferentie ''Gender Equality and Europe's Future'' (Brussels, 4 March 2003)
 • Verenigde Naties | De Commission on the Status of Women vergadert van 3-14 maart 2003. Thema's zijn: ''vrouwen en media'' en ''geweld tegen vrouwen''. Verdere informatie.
 • Waar komen buitenlandse partners vandaan? (CBS-webmagazine, 3 maart 2003). Vann de ruim 20.000 imigraties naar Nederland ging het in totaal om 5.7000 mannen en 14.7000 vrouwen. In 30% van de gevallen betrof het  Turken of Marokkanen.. Nederlandse mannen haalden ruim 2600 bruiden uit het buitenland, met name uit Rusland, Polen, Thailand en de Filippijnen.
 • Nederlandse man strijkt of wast zelden(Haagsche Courant, 3 maart 2003). Onderzoek van het bureau NFO/Trendbox: 2/3 van de Nederlandse mannen heeft nog nooit kleding gestreken. Ruim de helft van de mannen weet amper hoe een wasmachine werkt. 
 • Jacqueline van Ginneken: Onderneemster met passie en geld (De Gelderlander, 3 maart 2003). Ze erfde 2,5 miljoen gulden van haar vader. Met dat vermogen richtte Marjan Sax met vier vrouwen Mama Cash op, een financieringsfonds voor vrouwen. Na twintig jaar vindt Sax het tijd voor een frisse wind.Nieuws van zaterdag 1 maart 2003:

 • Margreet Fogteloo: ''Als je een grote droom hebt, zet je door'' (De Groene.nl, 1 maart 2003). Ayaan Hirsi Ali bereidt zich momenteel ''in alle rust'' voor op haar werk in de Tweede Kamer. Maar haar strijd zet ze onverminderd voort. ''Ik heb haast. Er móet verandering komen in de positie van de moslimvrouw. Dat wordt een pijnlijk proces.''
 • Lidy Nicolasen en Theo Koelé: Kamer laakt reactie op Hirsi Ali (Volkskrant, 1 maart 2003). De Tweede Kamer is ontstemd over de actie van ambassadeurs van 21 islamitische landen tegen het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. De PvdA heeft minister De Hoop Scheffer aangespoord de ambassadeurs te bekritiseren.
 • Rondkomen met geld | Groot gezin moet op kleintjes letten (Trouw, 1 maart 2003, tijdelijke link). Deze maand publiceerde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de grote gezinnen in Nederland niet rond komt. Minister De Geus reageerde twijfelend op de onderzoeksresultaten: in zijn visie zijn de armere gezinnen evenals de allochtone gezinnen ondervertegenwoordigd in het onderzoek. Conclusie: het zou nog wel eens erger kunnen zijn.
 • Turkse theehuizen | Bulgaarse mag best alleen aan de bar (Trouw, 1 maart 2003, tijdelijke link). Ook in Rotterdam hangen Bulgaarse vrouwen rond in Turkse etablissementen, zegt de politie. Maar officieel zijn die als toerist in Nederland. Het bewijs dat ze in de illegale prostitutie zitten, laat staan tegen hun wil, is moeilijk te leveren.
 • Marcel van Veelen: Mannen in de hoofdrol (Huismannen.nl, 1 maart 2003). ''Sinds het begin van de nieuwe overheidscampagne Mannen in de Hoofdrol is mij meermalen gevraagd van heeft zo'n campagne nu effect, zullen mannen daar gevoelig voor zijn?''.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]