woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JUNI 2003 
NIEUWS OP DATUM - JUNI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van dinsdag 3 juni 2003

 • Hooligans ook buiten stadion crimineel (NRC-Handelsblad, 3 juni 2003). Het rapport De bal of de man? : het merendeel van gewelddadige supporters gedraagt zich ook in het verkeer, tijdens het uitgaan of thuis gewelddadig. Deze mannen zijn volgens het onderzoek bij de politie in hun eigen woonplaats bekend als notoire probleemgevallen.
 • Hooligans krijgen aanpak op maat (persbericht ministerie van VWS, 3 juni 2003). Staatssecretaris Ross omarmt de aanbevelingen in het rapport De bal of de man? Voetbalvandalen moeten een individuele aanpak krijgen: weren van de harde kern uit het stadion, daarnaast zonodig strafrechterlijke hulpverlening om bijvoorbeeld de agressie te kunnen beheersen.
 • Gretha Parma: Rotterdam verjongt en verkleurt (NRC-Handelsblad, 3 juni 2003). Rotterdam verjongt, verarmt en wordt steeds 'zwarter'. Met deze jonge stadsbevolking gaat niet alles naar wens, al vanaf de kleuterschool. Ongeveer 20% kampt met emotionele of gedragsproblemen. Acht jaar later vertoont eenvijfde van de jongens ,,agressief en/of delinquent gedrag'', eenvijfde van de meisjes ,,scoort ongunstig voor psychisch welbevinden''.
 • Wijzigingen in ''de vrouwenfractie'': van de 55 op 22 januari 2003 in de Tweede Kamer gekozen vrouwen hebben er vijf hun zetel opgegeven, toen zij zitting namen in het nieuwe kabinet. Voor het CDA zijn dat de ministers Maria van der Hoeven en Agnes van Ardenne en staatssecretaris Clťmence Ross-van Dorp; voor de VVD de staatssecretarissen Annette Nijs en Melanie Schultz van Haegen. Op dinsdag 3 juni zijn nieuwe Kamerleden beŽdigd. Onder hen Myra van Loon-Koomen en Margreeth Smilde (beiden CDA). Voor de VVD Frans Weekers (eerder als TK-lid woordvoerder emancipatiezaken), Ineke Dezentjť Hamming en Edith Schippers. En voor D66 Ursie Lambrechts. Binnenkort daarom een update van onze pagina Vrouwelijke Kamerleden nu.
 • Ruzie in de VVD-fractie. Hirsi Ali eist woordvoerderschap integratie op (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Het VVD-kamerlid Hirsi Ali is boos op fractievoorzitter Van Aartsen, die weigert haar op voorhand het woordvoerderschap over integratie en emancipatie toe te zeggen.
 • Carl Mureau: Ex-burgemeester Van Maaren slaat terug (Algemeen Dagblad, 3 juni 2003). Chaos in de ambtenarij, het ontbreken van ondersteuning en een tegenwerkende gemeentesecretaris. Door de combinatie van die factoren kon Loekie van Maaren-van Balen nooit slagen als burgemeester van Leeuwarden. Dat valt althans op te maken uit haar boek Hoezo burgemeester, dat ze morgen officieel presenteert.
 • Pieter Lalkens: Wie is bang voor levensloopverlof ? (Het Financieele Dagblad, 3 juni 2003). Al een jaar lang wordt er in de politiek gesproken over een verlofregeling die het voor een werknemer makkelijker maakt werk en andere levensdoelen te combineren. De ''levensloopregeling'' valt bij kleine ondernemers in slechte aarde. 'Werknemers hebben al genoeg verlofdagen.'' Maar is de vrees van de werkgevers wel terecht?
 • Pieter van den Blink: Wetsvoorstel / Hoofddoekje moet weg op Franse scholen (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). Leek het er eindelijk op dat de moslimgemeenschap en de Franse staat elkaar gevonden hadden, gaat het toch weer mis. Het hoofddoekje, lang getolereerd en door linkse politici zelfs verdedigd, verhit de gemoederen plotseling zeer. De rechtse regeringspartij UMP heeft een wetsvoorstel in de maak om het dragen ervan op scholen te verbieden en, nog opmerkelijker, ter linkerzijde gaan vergelijkbare stemmen op.
 • ''Wens sekse-verandering vaak waanidee'' (Trouw, 3 juni 2003, tijdelijke link). De wens tot geslachtsverandering is vaak een voorbode van een psychose. Er moet daarom zorgvuldiger en terughoudender worden omgegaan met transseksuele operaties, zeker bij minderjarigen.nieuws van maandag 2 juni 2003

 • Prof. dr. L.G.M. Stevens: Oma als economische factor (Rotterdams Dagblad, 2 juni 2003). Wat voor oma geldt, is ook op opa van toepassing. De hulpvaardigheid en beschikbaarheid van grootouders zijn voor menig gezin met zorgafhankelijke kinderen een belangrijke draagkrachtverhogende factor. De piekdrukte van het tweeverdienersgezin met zorgafhankelijke kinderen is een precair maatschappelijk probleem geworden.
 • Bijstand groeit weer, na vijf jaar daling (CBS webmagazine, 2 juni 2003). In oktober 2002 nam het aantal bijstandsuitkeringen voor het eerst sinds 5 jaar met ruim 1000 toe tot 318.000. De eerdere daling was onder alleenstaande ouders relatief klein. De daling onder alleenstaanden was bij de mannen groter dan bij de vrouwen.
 • Floris van Straaten: Iraakse vrouw staat voor nieuwe gevaren (NRC-Handelsblad, 2 juni 2003). Ook de vrouwen van Irak zijn blij met de val van Saddam Hussein. Maar voor hen dreigen er nieuwe gevaren. Op straat lopen zij het risico te worden ontvoerd en verkracht, wat in de islamitische wereld zo mogelijk nog gevoeliger ligt dan elders. Bovendien willen sommige shi'itische geestelijken de vrouw beperkingen opleggen.
 • Frank Vermeulen: Hirsi Ali botst met VVD over taken (NRC-Handelsblad, 2 juni 2003).


Klik hier voor nieuws in mei 2003[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5 ]