woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juni 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JUNI 2003 
NIEUWS OP DATUM - JUNI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van dinsdag 24 juni 2003

 • Scholier heeft gekke trekjes (Brabants Dagblad, 24 juni 2003). Tom ter Bogt, onderzoeker van het Trimbos-instituut, in onderzoek naar het welbevinden van Nederlandse jongeren: Vooral tienermeisjes hebben het zwaar. Meer dan de helft van de scholieres van rond de 16 vindt zichzelf te dik: een cultureel gekleurde waarneming: We ontdekten dat meisjes van Surinaamse en Antilliaanse afkomst vaak dikker zijn dan Nederlandse meisjes, maar dat niet als een probleem zien.
 • Jongeren geven hun eigen leven het cijfer acht (Haagsche Courant, 24 juni 2003). Jongeren zijn goed te spreken over de kwaliteit van hun leven. Toch: meer dan de helft meerdere keren per week last van slaapproblemen, hoofdpijn, zenuwachtigheid of een slecht humeur. Meisjes hebben vaker gezondheidsklachten en een negatiever lichaambeeld van zichzelf dan jongens.nieuws van maandag 23 juni 2003

 • Lager opgeleiden hebben meer problemen (persbericht Trimbos-instituut, 23 juni 2003). Het onderzoek: Psychische gezondheid, risicogedrag en welbevinden van Nederlandse scholieren; over de hele lijn hebben meisjes meer problemen dan jongens.
 • Veel zwangeren weigeren HIV-test (Haagsche Courant, 23 juni 2003). 14% weigerde in de regio Amsterdam, vooral Nederlandse, Turkse en Marokkaanse vrouwen.Vrouwen afkomstig uit een gebied met een hoog HIV-risico, zoals ten zuiden van de Sahara, lieten zich wel testen.
 • Nederlandse abortusboot tergt Polen. Gestapo, roepen betogers (Rotterdams Dagblad, 23 juni 2003). Een Nederlandse abortusboot van de vrouwenorganisatie 'Women on Waves' verhit de gemoederen in het overwegend rooms-katholieke Polen. Het schip meerde gistermiddag na enig oponthoud af in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Op de kade stond een groepje betogers dat vaartuig en wachtende sympathisanten met eieren en rode verfbommetjes bekogelde.
 • Rechtbank wil abortuszaak niet heropenen (Nederlands Dagblad, 23 juni 2003). De federale districtsrechtbank van Dallas (Texas) heeft een verzoek afgewezen tot heropening van de rechtszaak die in 1973 leidde tot de legalisering van abortus in de Verenigde Staten.
 • Runa Hellinga: Polen aborteert er op los ondanks wet (Brabants Dagblad, 23 juni 2003). De komst van de abortusboot heeft de gemoederen in het overwegend katholieke Polen danig verhit. President Kwasniewski noemt het zelfs 'iets volstrekt negatiefs'. Maar hoe streng de abortuswetgeving ook is, er worden jaarlijkse op grote schaal abortussen uitgevoerd in Polen, door erkende artsen.
 • Kinderdagverblijven. Antwoord dd. 23 juni 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van de TK over het dalend aantal inschrijving op kinderdagverblijven. Hieruit: de werkgeversbijdragen dalen niet. Het aantal CAO-afspraken over kinderopvang neemt nog steeds toe. Wel is het lastig bestaande afspraken te handhaven of uit te breiden.
 • Hulp voor jonge getuigen thuisgeweld (Friesch Dagblad, 23 juni 2003). De stichting Blijf van m’n Lijf gaat samen met Asja kinderen helpen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. De cursus werd eerder in Groningen gehouden en is bedoeld om kinderen te laten praten over hun ervaringen. Doel is te zorgen dat de kinderen weerbaarder worden en minder snel in een isolement terechtkomen.
 • Paul Berkhout: Nooit met lege handen de trap oplopen (Gelderlander, 23 juni 2003). Veertig jaar na de 2e feministische golf is een vrouw aan de top nog altijd een bezienswaardigheid. Dinette Bekhuis, algemeen directeur van uitzendorganisatie Unique Nederland, is 34 jaar jong en vrouw. Die combinatie maakt dat het uitzonderlijk is, beseft Dinette Bekhuis. Het is voor iedere jonge vrouw onderwerp van gesprek, zegt ze. Maar een kind staat in deze fase van mijn leven niet op mijn prioriteitenlijstje.
 • Brief Minister De Geus van SZW van 23 juni 2003 over een aangehouden motie-Halsema (28963, nr. 9), waarin wordt gevraagd om te onderzoeken of de werkingssfeer van de Wet aanpassing arbeidsduur (Waa) kan worden verruimd met de 360.000 bedrijven met minder dan 10 werknemers. De Geus: in december komt er een kabinetsstandpunt inzake de evaluatie van de Waa; daarin zal deze vraag worden meegenomen (Ministerie van SZW, 23 juni 2003).
 • Oprichten in deeltijd (CBS Webmagazine, 23 juni 2003). In 2002 zijn bijna 40 duizend reguliere bedrijven opgericht en 12 duizend deeltijdbedrijven (bedrijven waarin niemand vijftien uur of meer per week werkt).
 • Pieter van den Blink: Hoofddoekje staat centraal in Franse strijd tegen radicalisme (Trouw, 23 juni 2003). Franse moslima's die gesluierd naar school komen zijn binnenkort in overtreding. Het ziet ernaar uit dat de regering-Raffarin een verbod op het dragen van hoofddoekjes in scholen gaat uitvaardigen. 'Elk uiterlijk teken van religie' moet uit de klas verdwijnen, ook keppeltjes en kruizen, maar het hoofddoekje is de ware inzet.
 • Arts stuurt makkelijker vrouw in WAO. Brancheorganisatie: bedrijfsartsen denken traditioneel (Algemeen Dagblad, 23 juni 2003). Bedrijfsartsen doen bij vrouwen minder moeite dan bij mannen om ze uit de WAO te houden. Volgens voorzitter M. A-Tsjak van de Vereniging van Bedrijfsartsen denken de artsen te veel vanuit het traditionele rolpatroon dat werk voor mannen belangrijker is dan voor vrouwen.
 • Mobiele kliniek abortusboot verzegeld (De Telegraaf, 23 juni 2003). De mobiele kliniek aan boord van de abortusboot in de Poolse havenstad Wladyslawowo is maandag verzegeld. Dat gebeurde na een inspectie van het Openbaar Ministerie op het schip van de organisatie Women on Waves. Dat heeft een woordvoerster maandag gezegd.
 • Abortusboot / Links en rechts Polen zien komst activistes als welkome afleiding (Trouw, 23 juni 2003). Alsof de vrouwen van de ''Langenort'' hun provocerende actie kracht wilden bijzetten, voer het abortusschip gisteren de haven van Wladyslawowo binnen tijdens de jaarlijkse mis voor zeelieden. Plaatselijke vissers dreigden al dagen van tevoren de haven te blokkeren om het uitdelen van abortuspillen aan boord van de ''Langenort'' onmogelijk te maken.
 • Ophef bij aankomst abortusboot (De Volkskrant, 23 juni 2003). De Nederlandse 'abortusboot' van Women on Waves ligt sinds zondagmiddag afgemeerd op een veilige plek in de Poolse havenplaats Wladyslawowo. Het schip werd bij binnenkomst vanaf de kade bekogeld met eieren en verfbommetjes, maar volgens een van de initiatiefnemers, gynaecologe Gunilla Kleiverda, zijn de lokale autoriteiten de varende vrouwenkliniek zeer terwille.nieuws van zondag 22 juni 2003

 • Poland: ''Abortion boat'' stirres up controversy (Indymedia.nl, 22 june, 2003). The Women On Waves ship, carrying a mobile abortion clinic, finally was allowed to enter a Polish harbour. The ship wich sails under dutch flag was welcomed by pro and contra demonstrators and is getting a lot of media attention in Poland.nieuws van zaterdag 21 juni 2003

 • Margreet Fogteloo: Kind van de rekening (De Groene Amsterdammer, 21 juni 2003). Kinderopvang blijft een probleem. Eerst waren er te weinig plekken, nu dreigt het aanbod groter te worden dan de vraag. Het draait alleen om geld, niet om emancipatie.
 • Steeds meer jonge vrouwen in de WAO (Novatv.nl, 21 juni 2003). Het aantal WAO'ers stijgt in Nederland. En uit onderzoek van NOVA blijkt nu dat vooral het aandeel jonge mensen fors toeneemt, voornamelijk vrouwen.
 • Jan Hunin: Nederlandse abortusboot ergert het Roomse Polen (Het Parool, 21 juni 2003). Na Ierland en Malta te hebben opgeschikt met hun abortusboot Aurora, zijn de Nederlandse Women on Waves nu onderweg naar het zo mogelijk nog katholiekere Polen. Ze verwachten morgen aan te komen in de haven van Wladyslawowo. Om tot actie over te gaan zullen ze de Poolse territoriale wateren weer verlaten: het land heeft een van de strengste abortuswetgevingen van Europa.
 • Mopperen op de zomervakantie. Kritiek van Onderwijsinspectie en werkende ouders (NRC-Handelsblad, 21 juni 2003). Volgende week begint in het basisonderwijs in het noorden van het land de zomervakantie. De Onderwijsinspectie heeft bedenkingen over zes weken vrij. Voor werkende ouders begint een jaarlijkse worsteling.nieuws van vrijdag 20 juni 2003
 • Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA): verminderen deeltijdartsen onzinnig en contraproductief (Persbericht via ANP Pers Support, 20 juni 2003). De VNVA vindt het idee van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat het verminderen van deeltijdartsen een bijdrage zou leveren aan het oplossen van het artsentekort, onzinnig en zelfs contraproductief.
 • Mensenhandel in alle gevallen strafbaar (Ministerie van Justitie, persbericht Ministerraad, 20 juni 2003). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Donner van Justitie om de strafbaarstelling van mensensmokkel en mensenhandel uit te breiden. Het wetsvoorstel betreft in hoofdzaak de uitbreiding van de strafbaarstelling van mensensmokkel tot de gehele Europese Unie en de landen die zijn toegetreden tot het VN Protocol mensensmokkel. Tevens wordt de definitie van mensenhandel uitgebreid tot andere vormen van uitbuiting dan seksuele uitbuiting.
 • Abortusboot onderweg naar Polen voor ''anticonceptie'' (De Volkskrant, 20 juni 2003). Na een eerste bezoek aan Ierland in 2001 is de ''abortusboot'' van Women on Waves nu onderweg naar het katholieke Polen. De varende vrouwenkliniek wordt zaterdag verwacht in de haven van het Poolse Wladyslawowo en blijft twee weken.
  • De Volkskrant corrigeerde op 21 juni 2003 de mededeling in dit bericht dat Women on Waves in 2001 niet zou zijn uitgenodigd door Ierse organisaties. De ''abortusboot'' was onder meer gevraagd door de Cork Women's Right to Choose. Zie over de Ierse campagne overigens ook ons dossier 028.
 • ''Er wordt heel wat geslagen in relaties'' (Nederlands Dagblad, 20 juni 2003). Het aantal aangiften van huiselijk geweld stijgt fors in Amsterdam. ''Het taboe is eraf en nu blijkt dat er heel wat wordt afgeslagen in relaties'', zei Joop van Riessen, plaatsvervangend korpschef van de politie in Amsterdam-Amstelland, donderdag op het symposium ''Tien jaar moord en doodslag''.
 • Jan Willem Veenhof: Abortusboot koerst nu oostwaarts, naar Polen (Nederlands Dagblad, 20 juni 2003). Na twee jaar gaan de trossen weer los. De abortusboot van de vrouwenorganisatie Women on Waves (WoW) biedt vanaf vandaag Poolse vrouwen twee weken lang de gelegenheid ongewenste zwangerschappen af te breken.
 • KNMG-Studentenplatform oneens met uitspraken Minister Hoogervorst (KNMG.nl, 20 juni 2003). Het platform is ernstig bezorgd na de uitspraken van Minister Hoogervorst van VWS (woensdag tijdens een overleg in de Kamer) om huisartsen niet langer in deeltijd te laten werken. Dit zal het artsentekort nog verder vergroten, zo meent het studentenplatform. Het vindt bovendien dat de minister voorbij gaat aan de complexiteit van het probleem.
 • De Volkskrant corrigeerde de mededeling in het bericht Abortusboot onderweg naar Polen voor ''anticonceptie'' (20 juni 2003), dat Women on Waves in 2001 niet was uitgenodigd door Ierse organisaties. De ''abortusboot'' was onder meer gevraagd door de Cork Women's Right to Choose. Zie over de Ierse campagne overigens ook ons dossier 028.nieuws van donderdag 19 juni 2003

 • Verslag Netwerkbijeenkomst Integratie in relatie tot Familie- en Gezinsbeleid, d.d. 19 juni 2003 (CDA.nl, verslag online op 5 september 2003). Op 19 juni vond er in de Tweede Kamer een zeer druk bezochte netwerkbijeenkomst (gezamenlijk initiatief CDA-Vrouwenberaad en het Intercultureel Beraad) plaats, waarin wij van gedachten wisselden over de rol die families en gezinnen (kunnen) spelen bij het bevorderen (of niet) van integratie.
 • Op donderdag 19 juni 2003 is de interactieve website vrouwenpensioen.nl online gegaan. Dit initiatief, van de FNV Vrouwenbond, E-Quality en de Vrouwen Alliantie, informeert bezoekers over pensioenen en hun eigen persoonlijke situatie.
 • IGK: resultaat emancipatiebeleid nog onvoldoende (Defensiekrant bldz. 2, 19 juni 2003). Minister Kamp (Defensie) zal streefpercentages voor vrouwen in hogere functies vaststellen. De streefpercentages voor vrouwen in de krijgsmacht worden nader gedifferentieerd.
 • De echte leider is een dienaar (Friesch Dagblad, 19 juni 2003). Het bedrijfsleven en de kerken in Nederland hebben behoefte aan nieuw christelijk leiderschap. Diana van der Stelt, directeur economische zaken bij het ministerie van Landbouw: ,,Vrouwen worden de kerk uitgeduwd. Ze gaan studeren en gaan hun talenten benutten buiten de christelijke wereld. Dan is de kerk hen kwijt, want dat koffiezetten en stofzuigen in de kerk geloven ze dan verder ook wel.’’ Vrouwen moeten hun plaats weten: ,,Niet aan het aanrecht, maar aan de voeten van Jezus.’’
 • Al bijna 400.000 werklozen (Parool, 19 juni 2003). Aanvankelijk leden vrouwen het minst onder de stijgende werkloosheid, maar inmiddels hebben de vrouwelijke werknemers deze achterstand ingelopen.
 • Verbond van Verzekeraars: ''Overlevingstafel Collectief 2003. Het hoe en waarom''. Het verbond heeft een nieuwe ''overlevingstafel'' opgesteld. Deze wordt door pensioenverzekeraars gebruikt om bij het vaststellen van premies en voorzieningen een zo goed mogelijke inschatting te maken van het toekomstig verloop van de grondslag sterfte. Voor de grondslag sterfte moeten de sterftekansen worden geschat voor een zeer lange toekomstige periode. Meer informatie vindt u in deze brochure.
 • Christel Kohlmann: Langer werken betekent minder tijd voor zorg (Trouw, 19 juni 2003). Voorzitter Jacques Schraven van VNO-CNW wil dat er langer wordt gewerkt. Dat bedreigt de zorgtaken die vooral vrouwen vervullen, want én arbeid én zorg is moeilijk te combineren. Tijd vooi een beter afgesteld arbeid- en zorgbeleid.
 • Minister wil alleen nog voltijds artsen (De Volkskrant, 19 juni 2003). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid moedigt huisartsen aan langer te gaan werken. Hij onderzoekt of een lagere praktijkvergoeding deeltijdartsen kan prikkelen tot het accepteren van een volledige werkweek.nieuws van woensdag 18 juni 2003

 • De Geus: geen extra geld voor kinderopvang (Brabants Dagblad, 18 juni 2003). Werkgeversorganisaties en vakbonden moeten samen 'aan de CAO-tafel' afspraken maken over financiering van de opvang, vindt de bewindsman. Het nieuwe kabinet heeft al 100 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de kinderopvang boven op de 700 miljoen euro die er al naar toe gaat.
 • Kinderopvang: Zweden kent als enige een volwassen model (Haagsche Courant, 18 juni 2003). Voor steeds meer ouders wordt kinderopvang te duur omdat bedrijven minder bijdragen aan de kosten. Aan Zweden, het walhalla wat betreft kinderopvang, kan Nederland niet tippen. Maar in menig ander Europees land is de kinderopvang slechter geregeld dan in Nederland. Bijzonder hoogleraar Plantenga: De verantwoordelijkheid moet je niet bij werkgevers leggen. Die vinden de kosten te hoog en de organisatie ervan te veel gedoe.
 • Jan Hoedeman: Timmerman zit als eerste vrouw senaat voor (Volkskrant, 18 juni 2003). Yvonne Timmerman-Buck is dinsdag met nipte meerderheid na twee stemrondes gekozen tot voorzitter van de Eerste Kamer. Met drie stemmen verschil versloeg zij de PvdA'er Jurgens die onverwacht sterk werd gesteund. Voor het eerst is een vrouw voorzitter van de senaat.
 • Vijf vragen aan Aart Jan de Geus, minister van SZW (Regering.nl, 18 juni 2003). De Geus: Het is zeker een voordeel dat de minister nu over het onderwerp emancipatie gaat.
 • ''Roe'' morrelt aan abortusbesluit VS (Nederlands Dagblad, 18 juni 2003). ''Jane Roe'' heeft deze week de districtsrechtbank in Dallas (Texas) verzocht een proces in werking te zetten om de legalisering van abortus uit 1973 te vernietigen.
 • Geen werkweek van veertig uur (Trouw, 18 juni 2003, tijdelijke link). Tussen 1975 en nu nam de vrije tijd van de Nederlander af, zo meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau deze week. Vrouwen zijn meer gaan werken en mannen niet of nauwelijks minder. En wellicht belangrijker: het aantal Nederlanders dat zorg- en arbeidstaken moet combineren is in die tijd gegroeid van 14 naar 34 procent.
 • Yvonne Timmerman-Buck voorzitter senaat (NRC-Handelsblad, 18 juni 2003). De CDA'er Yvonne Timmerman-Buck (46) is gisteren met een kleine meerderheid tot voorzitter van de Eerste Kamer gekozen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een vrouw voorzitter wordt van de senaat.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]