vrijdag 23 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juli 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JULI 2003 
NIEUWS OP DATUM - JULI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van woensdag 16 juli 2003
nieuws van maandag 14 juli 2003

 • Intimidatie door collega’s en leidinggevenden zorgwekkender dan intimidatie door klanten. Horeca en zorg grootste risicosectoren (TNO Arbeid, persbericht 14 juli 2003). Uit de tweejaarlijkse TNO Arbeidssituatie Survey blijkt dat intimidatie door chefs en collega’s een groter effect heeft op burnout, verzuim en de wens om van baan te veranderen, dan intimidatie door klanten. Ongeveer 22% van de Nederlandse werkenden werd in 2002 geconfronteerd met intimidatie door klanten, patiënten, leerlingen of passagiers. 13% van de werkenden werd geïntimideerd door chefs en collega’s. 7% van de Nederlandse werkenden is slachtoffer geworden van fysiek geweld door klanten. Seksuele intimidatie wordt door circa 3-7% gemeld.nieuws van zaterdag 12 juli 2003

 • Opening van de Women on Waves tentoonstelling (Indymedia.nl, 12 juli 2003). Met nieuwe installaties van Willem Velthoven, de WOW mobiele abortuskliniek van Atelier van Lieshout en beelden van de laatste expeditie met de abortusboot die net afgerond is. Op de opening van de tentoonstelling zal de A-portable geïnstalleerd worden op een speciaal gebouwde constructie voor de ingang van de Mediamatic Supermarkt (bij de IJ-tunnel).
 • Frank Renout: IVF-kind mankeert niets (Algemeen Dagblad, 12 juli 2003). Kinderen die zijn verwekt met vruchtbaarheidstechnieken als ivf en icsi, zijn gemiddeld vrijwel net zo gezond als kinderen die na een normale bevruchting ter wereld komen. Ook functioneren zij thuis even goed.nieuws van vrijdag 11 juli 2003

 • Carolien Roelants: De onvrede in Iran gaat licht gekleed (NRC-Handelsblad, 11 juli 2003). De meisjes van Teheran dragen tegenwoordig lichte linnen jasjes, haast transparant zo licht, getailleerd, over broeken van hetzelfde materiaal. De jasjes reiken zo kort als de draagster waagt: meestal tot iets boven de knie, maar soms vér erboven, in elk geval met splitten opzij die vrolijk opwapperen in de wind.
 • Philip Brouwer: Discriminatie (Binnenlandsbestuur.nl, commentaar, 11 juli 2003). Vermoedelijk omdat de SGP altijd een marginale rol heeft gespeeld in de politiek, heeft tot nu toe niemand een groot probleem gemaakt van de starre opstelling van deze politieke groepering. Maar voor het emancipatie-instituut Clara Wichmann is de maat vol.
 • Testament kaapt kind van vader (Het Parool, 11 juli 2003). Het gerechtshof heeft deze week de laatste wens van een overleden Amsterdamse vrouw ingewilligd en de voogdij over haar elfjarige dochter toegekend aan een vriendin. De vader van het meisje zit met de handen in het haar en stapt naar de Hoge Raad. De vrouw had de voogdijkwestie in haar testament geregeld.
 • ''18 % van Nederlanders wil minder werken'' (MKB-Net Nieuwsbericht, 11 juli 2003). Bijna een op de vier (23%) Nederlandse werknemers in loondienst wil zijn of haar arbeidsduur aanpassen. Van hen wil een kwart meer werken, terwijl driekwart van hen juist minder wil werken.
 • Korter werken lukt vaak niet ondanks wet (De Volkskrant, 11 juli 2003).  Een op de vijf mannen en een op de zeven vrouwen wil graag korter werken. Daar komt in de praktijk weinig van terecht. Ondanks de Wet aanpassing arbeidsduur, die andere werktijden binnen de huidige baan mogelijk maakt, kunnen - of durven - vooral mannen niet minder te gaan werken.nieuws van donderdag 10 juli 2003

 • Annabelle Schouten: Feminisme wegbezuinigd uit Groningen ? (Indymedia.nl, 10 juli 2003). In Groningen dreigt het Vrouwencentrum wegbezuinigd te worden.
  • Redactie emancipatie.nl tekent aan: Vrouwen met bestuurlijke ervaring: werk aan de winkel ! Zie de vacaturepagina van de Stichting Vrouwencentrum Groningen.
 • Veiligheid in Blijf-van-mijn-lijfhuizen. Antwoord 10 juli 2003 van minister Hoogervorst (VWS) op vragen van TK-leden Griffith en Hirsi Ali (beiden VVD).
 • SGP blijft bij vrouwenstandpunt ondanks dreigende rechtszaak (Trouw, 10 juli 2003). Het vrouwenstandpunt blijft de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) achtervolgen. Het Clara Wichmann-instituut heeft de SGP onlangs in een brief gevraagd haar vrouwenstandpunt te heroverwegen. Het emancipatie-instituut dreigt met een rechtszaak. Partijvoorzitter Kolijn schrijft nu een reactie, samen met een jurist, want ''de zaak is niet te onderschatten''. En nee, het vrouwenstandpunt wordt niet heroverwogen, verzekert hij.
 • Sluiting peuterspeelzalen onacceptabel. Vragen dd. 10 juli 2003 van TK-lid Tonkens (GL) aan de staatssecretaris van VWS.
 • Katja Meertens: Peuterspeelzaal in gevaar. Verdwijnen subsidiebanen bedreigt veel zalen in grote steden (Algemeen Dagblad, 10 juli 2003). Van de peuterspeelzalen in de vier grote steden dreigt 40 procent te moeten sluiten. Veel speelzalen zijn afhankelijk van ID-banen (voorheen Melkertbanen), waarop de grote gemeenten sterk moeten bezuinigen.
 • Freek Staps: Naaimachine is terug dankzij crisis (NRC-Handelsblad, 10 juli 2003). Terwijl winkeliers klagen over hun omzetten beleeft de naaimachinebranche hoogtijdagen. Ook tijdschriften voor zelfmaakmode zien de laatste tijd de losse verkoop duidelijk stijgen.nieuws van woensdag 9 juli 2003

 • Danielle Pinedo: Barsten in het glazen plafond (NRC-Handelsblad, 9 juli 2003). De top van het Nederlandse bedrijfsleven telt nog altijd weinig vrouwen. Hun aantal groeit mondjesmaat. Toch komt de feminisering van het topmanagement bij steeds meer grote bedrijven hoger op de agenda te staan.
 • Judit Neurink: Koeweit: Vrouwenkiesrecht: alles of niets (Trouw, 9 juli 2003, tijdelijke link). Vrouwen zijn in Koeweit gelijk voor de wet, maar mogen niet meedoen aan de verkiezingen. Als het aan advocate Badrija al-Awadhi ligt gold die ongelijkheid bij de parlementsverkiezingen van dit weekeinde voor het laatst.
 • Homohuwelijk mag in tweede Canadese provincie (De Telegraaf, 9 juli 2003). Na de provincie Ontario staat nu ook de Canadese provincie British Columbia homohuwelijken toe. Een rechtbank in Vancouver oordeelde dinsdag dat de autoriteiten in de provincie koppels van hetzelfde geslacht niet tegen mogen houden in het huwelijk te treden, zo meldde de BBC.
 • Jeanne de Bruijn en Gert de Vries: WAO-debat discrimineert beklemde vrouw (De Volkskrant, 9 juli 2003). Het is goed verklaarbaar waarom meer vrouwen in de WAO zitten. Het geeft dus een pas hen misbruik te verwijten.
 • Raoul du Pré: Proces tegen staat om vrouwenveto bij SGP (De Volkskrant, 9 juli 2003). Het emancipatie-instituut Clara Wichmann spant een proces aan tegen de Nederlandse staat als die geen stappen onderneemt tegen het restrictieve vrouwenbeleid van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). De partij zou op z'n minst deelname aan de verkiezingen moeten worden ontzegd. Het instituut doet hiervoor een beroep op het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.nieuws van dinsdag 8 juli 2003

 • Amanda Kluveld: Bedreigde mannen (NRC-Handelsblad, colum, 8 juli 2003). Wanneer men opinietijdschriften en platforms mag geloven, is de totale feminisering van de cultuur, het onderwijs en de samenleving in het algemeen ophanden. Dat schijnt reden voor paniek te zijn.
 • Proefproces over seksueel geweld in psychiatrisch ziekenhuis (Clara-Wichmann.nl, 8 juli 2003). Het Proefprocessenfonds heeft een rechtszaak lopen waarin het draait om het waarborgen van de veiligheid van vrouwen in psychiatrische ziekenhuizen. Procespartij in deze zaak is een vrouw die tijdens een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis door twee mannen is aangerand en verkracht.
 • Economische positie Filippijnse vrouwen. Antwoord dd. 8 juli 2003 van minister de Geus (SZW) op vragen van TK-leden Tonkens (GL) en Tjon-A-Ten (PvdA). Specifieke acties voor Filippijnse vrouwen acht de minister niet nodig, ook niet in de vorm van een contactpunt ter financiele ondersteuning voor Filippijnse gezondheidswerkers zoals bepleit in het onderzoek De economische positie van Filippijnse vrouwen in Nederland.
 • Marlies Klooster: Op eBay wordt meer betaald voor een ''man'' dan voor een ''vrouw'' (Divazine, 8 juli 2003). Vrouwelijke avatars kampen met dezelfde ongelijkheid als echte vrouwen. Dat concludeerde de Amerikaanse econoom Edward Castronova in een studie naar de prijzen die via de populaire veilingsite eBay worden betaald voor de fictieve karakters uit een spel van Sony.
 • Alex Baumans: De Rode Thatcher (Divazine, 8 juli 2003). Bespreking van: Anne Perkins, Red Queen. The authorized biography of Barbara Castle. London, MacMillan, 2003. Prijs: 20 pond.
 • Joke Spaey: Fanny Blankers-Koen wilde altijd meer records breken (Divazine, 8 juli 2003). Zestig jaar geleden waren vrouwen en topsport nog een onvoorstelbare combinatie. Het levensverhaal van Fanny Blankers-Koen, de 'Atlete van de Eeuw', bevestigt dat dubbel en dik. Haar biografie, ''Een koningin met mannenbenen'', ligt nu in de winkel.
 • Lut Verstappen: Jihad van moslimfeministe Riffat Hassan (Divazine, 8 juli 2003). ''De beste emancipatiestrategie voor moslimvrouwen ligt in de studie en het onderricht van de koran. De islam is immers geen godsdient van onderdrukking, maar van bevrijding. Met de koran in de hand kunnen vrouwen hun positie in de maatschappij versterken''. Zo klinkt de voornaamste boodschap van Riffat Hassan die onlangs België aandeed op uitnodiging van het Steunpunt Allochtone Meisjes & Vrouwen en Cadre asbl (le Centre d’action pour le développement des relations euro-méditerranéennes).
 • Leonoor Kuijk: Japan | Verkrachte vrouwen ''vragen er zelf om'' (Trouw, 8 juli 2003, tijdelijke link). Het is bijna elke week wel raak in Japan: een hooggeplaatste functionaris plaatst seksistische opmerkingen. Maar zo bont als de Japanse kabinetssecretaris Yasuo Fukuda van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) het maakte, is zelfs in Japan ongehoord. Volgens hem hebben sommige vrouwen die verkracht worden ''daar zelf om gevraagd''.
 • Robert Haagsma: Bonnie inspireert jonge meiden. Buitenbeentje in de blues (Algemeen Dagblad, 8 juli 2003). Bonnie Raitt doet het komende weekeinde twee Nederlandse festivals aan. Uitzonderlijk, want de Amerikaanse zangeres en muzikant moet het doorgaans vooral van haar thuisland hebben. Concerten: Bospop Weert 11-7, North Sea Jazz festival Den Haag 12-7.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]