zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Juli 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JULI 2003 
NIEUWS OP DATUM - JULI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in augustus 2003
nieuws van donderdag 31 juli 2003

 • Elsa Wok: Hoeren noch slavinnen. Een vrouwenkreet uit de Franse getto's (Uitpers 44, juli-augustus 2003). Wij, vrouwen uit de voorsteden, van diverse origine, al dan niet gelovig, doen een oproep voor onze rechten op vrijheid en emancipatie. We worden onderdrukt door een maatschappij die ons opsluit in getto’s waar ellende en uitsluiting troef is. We worden er verstikt door het machogedrag van mannen die zich op de traditie’ beroepen om ons onze elementaire rechten te ontzeggen. Dit is de aanhef van een oproep die uitgaat van een Franse antiracistische en feministische beweging van overwegend, maar niet alleen, allochtone vrouwen bekend als «Ni putes ni soumises » - Hoeren noch slavinnen.
 • Inspectie onderzoekt zaaddonatie via internet (Trouw, 31 juli 2003, tijdelijke link). De inspectie voor de gezondheidszorg doet onderzoek naar de firma Babydonors. Dit Amsterdamse bedrijf biedt vanaf 1 september in Nederland sperma en eicellen te koop aan via internet.
 • Spaanse wet moet vrouwen beschermen tegen geweld (de Volkskrant, 31 juli 2003). Het Spaanse parlement heeft woensdag zijn vakantie onderbroken om in een spoedzitting een nieuwe wet aan te nemen die vrouwen moet beschermen tegen hun gewelddadige partners of ex-partners. De wet, die onmiddellijk van kracht wordt, geeft rechters de mogelijkheid na een aangifte van een mishandelde vrouw haar partner direct in voorarrest te plaatsen.
 • Marc van den Broek: Webhandel in eicellen en sperma onderzocht (de Volkskrant, 31 juli 2003). De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de komst van een bedrijf dat sperma en eicellen via internet te koop aanbiedt. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en opent in september de deuren.
 • VAmp, juli 2003 (magazine van de Vrouwen Alliantie)nieuws van woendag 30 juli 2003

 • Sneller een huurhuis voor mishandelde vrouwen (regering.nl, 30 juli 2003). Vrouwen die in een opvangtehuis verblijven en zijn mishandeld door hun (ex-)partner, krijgen met voorrang recht op een huurwoning. De wetswijziging moet een eind maken aan de overvolle opvanghuizen.
 • Norma Mailer en de dames (NPS-tv, Het uur van de wolf, 30 juli 2003). Documentaire over een provocerende, scherpe en vaak humoristische publieke discussie over feminisme en de vrouwenbeweging, voorgezeten door Norman Mailer. In het panel zaten Germaine Greer, Jill Johnston, Jacqueline Ceballos en Diana Trilling. De discussie vond plaats in 1971 in het stadhuis van New York en wordt door de Amerikaanse vrouwenbeweging als een keerpunt gezien.
  • Een aanleiding voor de discussie was een artikel in Harper's Magazine (Harper's Magazine, Vol. CCXLI (March, 1971), pp. 41-92 ) van Norman Mailer getiteld The Prisoner of Sex. Dit artikel was tijdens de uitzending niet beschikbaar (niet te vinden op internet) maar is nu opgespoord en staat als html en als word-document op internet (bericht van Michel Post op de FEMINISME-lijst)nieuws van dinsdag 29 juli 2003

 • Maria Hendriks: Prestatie niet beter na crèche (De Volkskrant, 29 juli 2003). Kinderen worden niet beter op school als ze voor hun vierde jaar naar de crèche of de peuterspeelzaal gaan of een voorschools leerprogramma volgen. Dit blijkt uit onderzoek door de Katholieke Universiteit Nijmegen in opdracht van het ministerie van Onderwijs.
 • Geslachtsnaamswijziging na incest. Brief van het Clara Wichmann Instituut en Slachtofferhulp Nederland aan de minister van Justitie  (CLWI, brief 29 juli 2003).nieuws van donderdag 24 juli 2003

 • Femke Deen: Echte mannen werken fulltime (Intermediair, 24 juli 2003). Een eerlijker verdeling van werk en zorg; dat willen veel ouders. Toch weigeren mannen steevast in deeltijd te gaan werken. Waarom eigenlijk?nieuws van dinsdag 22 juli 2003

 • Grijze golf telt in 2030 700 duizend alleenstaanden (De Volkskrant, 22 juli 2003). Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt de komende dertig jaar met een miljoen toe. Op dit moment wonen 2,4 miljoen Nederlanders alleen, in 2030 zijn dat er 3,4 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • NB: de kop is onjuist, want uit het artikel blijkt dat het aantal alleenstaande 65-plussers stijgt met 700 duizend tot 1,3 miljoen in 2030.nieuws van maandag 21 juli 2003[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]