donderdag 22 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 03
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JANUARI 03 
NIEUWS OP DATUM - JANUARI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Nieuws van vrijdag 17 januari 2003
 • Tweede Kamer | Verslag algemeen overleg van 4 december 2002 over de beleidsbrief Emancipatie en Familiezaken 2003 (vastgesteld 17 januari 2003).
 • Agnes Kant invloedrijkste vrouw in Nederlandse gezondheidszorg (SP.nl, 17 januari 2003). Inspecteur-generaal professor H. Kingma heeft in medisch Nederland meer dan wie dan ook in de melk te brokkelen. De oud-cardioloog staat op de hoogste positie van de, door Medisch Vandaag opgestelde, Top-100 van de Medische Macht. Op de derde plaats staat SP-politica Agnes Kant, die daarmee de hoogst genoteerde vrouw op de lijst is.
 • Gunilla Kleiverda: Ongeboren leven beschermen (Medisch Contact, 17 januari 2003). Ouders zijn degenen die het best kunnen oordelen over de ernst van een erfelijke aandoening. Als zij tot de conclusie komen dat het beter is om een gewenste zwangerschap af te breken dan hun kind met de in hun ogen ernstige erfelijke aandoening geboren te laten worden, is dit een zeer legitieme invulling van de term ‘noodsituatie’.
 • Frans van Steen: Elfstedenwinnares Lenie schaatst volgende jaar mee met de oma's (De Gelderlander, 17 januari 2003). De eerste vrouw die ooit een Elfstedentocht won, was hortensia-kweekster Lenie van der Hoorn uit Ter Aar. Dat was in 1985. Nu is zij nog maar een jaar verwijderd van de 'oma'- status op de baan.
 • Monitor kinderopvang. Brief van Saatssecretaris Phoa (SZW) dd. 17 januari 2003 aan de Tweede Kamer ter aanbieding van de monitor kinderopvang. Het aantal plaatsen is in 2002 met 18.000 toegenomen. Voor 2003 is een toename van 10.000 (fulltime) kinderplaatsen gepland. De monitor zelf zal eerst over enkele weken beschikbaar zijn.
 • Onderzoek naar ongewenste abortus van Marokkaanse. Inspectie buigt zich over ''zeer ernstige zaak'' (Rotterdams Dagblad, 18 januari 2003, tijdelijke link). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt hoe het Leidse Centrum voor Geboorteregeling een Marokkaanse vrouw tegen haar wil heeft kunnen aborteren. De Inspectie noemt het voorval 'een ernstige zaak'. Een woordvoerster wijst op de Wet afbreking zwangerschappen (WAZ) die eist dat een abortusarts een baby pas mag weghalen als hij zich ervan overtuigd heeft dat de vrouw haar beslissing na zorgvuldige afweging en in vrijwilligheid heeft genomen.
 • Kliniek beschuldigd van ongewenste abortus (De Volkskrant, 17 januari 2003, tijdelijke link). Een Marokkaanse vrouw uit Leiden heeft aangifte gedaan tegen een Leidse abortuskliniek omdat zij daar in oktober tegen haar wil zou zijn geaborteerd. Dat heeft directeur B. van Herk van het Leidse Medisch Centrum voor Geboorteregeling vrijdag bevestigd. De vrouw heeft ook aangifte gedaan tegen haar man en een schoonzus.
 • Vrouw tegen haar wil geaborteerd (Algemeen Dagblad, 17 januari 2003). Een 32-jarige Marokkaanse vrouw uit Leiden zegt dat zij tegen haar wil een abortus heeft ondergaan. Volgens de vrouw lokten haar man en schoonzus haar mee naar de plaatselijke abortuskliniek. Daar werd in oktober de drie maanden oude foetus weggehaald. De vrouw heeft aangifte gedaan van mishandeling tegen de kliniek, haar man en haar schoonzus.
 • Aantal plaatsen kinderopvang met ruim 18.000 toegenomen (Ministerie van SZW, persbericht 17 januari 2003). In 2002 zijn er in totaal ruim 18.000 plaatsen in de kinderopvang bijgekomen. Hierdoor kunnen ongeveer 30.000 extra kinderen terecht bij een kinderdagverblijf, gastouder of buitenschoolse opvang.
 • VVD geeft alsnog geld voor opvang vrouwen (NRC-Handelsblad, 17 januari 2003). De VVD belooft alsnog 30 miljoen euro te reserveren voor de opvang van mishandelde vrouwen in het budget dat de liberalen willen vrijmaken voor veiligheid.
 • Werkloosheid in 2002 gestegen (persbericht CBS, 17 januari 2003). Onder mannen met 14.000, onder vrouwen met 10.000. In 2002 was 2,6% van de vrouwen werkloos, en 2,1% van de mannen. Omdat veel werkzoekende vrouwen niet ingeschreven staan zijn de verschillen in werkloosheid overigens nog groter.
 • Koert van der Velde: Islamitische waarden: Moslima op straat past schaamte (Trouw, 17 januari 2003). Over o.m. een studiedag ''Oproep tot solidariteit''. Maar solidair met wie? Van de dertig bezoekers met elkaar, om de gezochte ervaring ''extra sterk op te kunnen doen''? Met weggelopen of mishandelde moslimmeisjes, verslaafden, homo's en psychiatrisch patiënten, uitgestoten door de eigen gemeenschap?
 • [Hersteld] Bush wil af van positieve discriminatie (Trouw, 17 januari 2003, tijdelijke link). De president VS steunt ongevraagd een aanklacht van blanke studenten tegen het begunstigen van zwarte studenten.
 • Jongeren en vrouwen communiceren veel (Telegraaf, 17 januari 2003). Van de Nederlandse internetgebruikers tussen de 15 en 17 jaar surft 30 procent zeven dagen per week. Vrouwen maken intensiever gebruik van diensten als instant messaging en chatboxen dan mannelijke surfers (onderzoek InSites Consulting).
 • Leidse kliniek aborteert vrouw tegen haar wil (Haagsche Courant, 17 januari 2003). Marokkaanse vrouw die geen Nederlands spreekt is tegen haar wil geaborteerd. Haar schoonzus, die evenals haar man wilde dat zij een abortus onderging deed bij de kliniek het woord. De vrouw heeft aangifte gedaan.
 • Hanneloes Pen: ROC komt met streng reglement (Parool, 17 januari 2003). Tijdens de lessen mag het gezicht niet meer worden bedekt en moet het Nederlands als voertaal worden gebruikt.
 • CDA bezorgd over weren meisjes met hoofddoekjes (Rotterdams Dagblad, 17 januari 2003, tijdelijke link). Het Rotterdamse CDA maakt zich zorgen over het weren van meisjes met een hoofddoek op scholen. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders of zij ervan op de hoogte is dat een aantal scholen deze meisjes liever niet binnenhaalt, of zelfs de deur wijst. Het CDA wil dat het college op een rijtje zet om hoeveel scholen en meisjes het gaat. Hetzelfde geldt voor pabo-stagiaires met een hoofddoek, die nauwelijks aan stageplaatsen zijn te helpen.
 • Verbod op gezichtssluiers blijkt juridisch mogelijk (AD, 17 januari 2003). Het LBR: het verbod kan als het een functie heeft en goed gemotiveerd is.
 • Katja Meertens: Stressende moeder krijgt steeds vaker keizersnede (Algemeen Dagblad, 17 januari 2003). Geen rauwmelkse kazen eten, oppassen met medicijnen, denken aan de bloeddruk: zwangere vrouwen weten precies waarop ze moeten letten om hun kind gezond ter wereld te brengen. Juist die kennis levert bij aanstaande moeders steeds vaker stress op, waardoor bevallingen onnodig lang duren. Een medische ingreep bij de bevalling, zoals een keizersnede, is vaak het gevolg.Nieuws van donderdag 16 januari 2003
 • Brief van Staatssecretaris Phoa ten geleide van RMO-advies over levensloop als perspectief. Brief dd. 16 januari 2003 aan de Tweede Kamer. De reactie op het advies zal aan het volgende kabinet worden overgelaten.
 • Op 16 januari 2003 peilde het SBS-tv-programma Stem van Nederland kijkersreacties op vier stellingen over emancipatie. Het aantal reacties werd niet bekend gemaakt; alleen de percentages zijn vermeld. 90% van de deelnemers noemde zichzelf geëmancipeerd. 80 % van de vrouwen en 54 % van de mannen bleek het eens met de stelling dat de emancipatie van de vrouwen in Nederland nog niet voltood is.
 • Chadorverbod moeilijk, maar mogelijk, brief dd. 16 januari 2003 van het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie (LBR) aan de besturen van ROC-scholen met haar standpunt terzake.
 • Worldwide study exposes wide variations in maternity benefits (Mercer Human Resource Consulting, 16 January 2003). Wereldwijd onderzoek van dit bedrijf geeft enorme verschillen aan tussen zwangerschapsuitkeringen- en verlof: De zwangerschapsuitkeringen in Griekenland, Luxemburg en Groot-Brittannië zijn de laagste van de EU, die in Denemarken en Italië de hoogste. Wereldwijd biedt Noorwegen de beste voorzieningen. Het totale aantal weken verlof loopt mondiaal uiteen van 8 in Singapore en Taiwan tot 96 in Zweden. In de VS zijn geen voorzieningen bij wet vastgelegd.
 • Een lijst met honderd ministeriabele vrouwen zonden de Nederlandse Vrouwenraad, de Vrouwen Alliantie en Tiye naar de lijsttrekkers blijkens hun gezamenlijk persbericht van 16 januari 2003. 
  • Aantekening redactie emancipatie.nl 16 januari 2003: Wie er op die lijst staan, krijgen we niet te lezen. Dat is dus geen bijdrage aan het debat over de vraag of er wel voldoende ministeriabele vrouwen zijn. Een gemiste kans !
  • Aantekening redactie emancipatie.nl 27 januari 2003: zie de uiteindelijk gepubliceerde lijst en een begeleidend artikel in De Volkskrant (tijdelijke link !)
 • Robert-Jan Friele: Primeur voor ''koningin'' Polgar (Het Parool, 16 januari 2003). Judit Polgar is de koningin op het Corus-schaaktoernooi. Ze won met zwart voor de eerste keer in haar leven een klassieke partij schaak van Anatoli Karpov - ze had eerder al eens een rapidpartij gewonnen - en staat met drie punten uit vier partijen een half punt voor op haar achtervolgers.
 • Staatssecretaris Phoa opent internetsite toekomstig emancipatiebeleid (Ministerie van SZW, persbericht 16 januari 2003). Vandaag heeft demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken de internetsite mannenwordenerbetervan.nl geopend waarop mensen hun wensen kenbaar kunnen maken voor het toekomstige emancipatiebeleid.
 • Emancipatiediscussies op internet (Emancipatie.net, persbericht 16 januari 2003). ''De Nederlandse (emancipatie)bureaus hebben samen internet-discussies gestart rond emancipatiethema’s. De pittige stellingen zijn te vinden op www.emancipatie.net onder Discussie. De bureaus hopen zo op een luchtige, maar gerichte manier niet-insiders te bereiken. De thema’s gaan immers iedereen aan: huiselijk geweld, veiligheid, taakverdeling, glazen plafond, emancipatie (theorie) en rolverdeling.''
 • Benauwde zege voor Nederlandse strijdster mensenrechten (AD, 16 januari 2003). Joke Swiebel (EU-parlementariër) kon gisteren nauwelijks geloven dat haar rapport over schending van mensenrechten in de Europese Unie het tóch had gehaald, met precies vijf stemmen (op een totaal van 626). ,,Europa laat daarmee zien dat het niet alleen derden kritiseert, maar ook zichzelf.'' In het arpport o.m. ook aandacht voor de SGP, die vrouwen weert en daarvoor door de VN al is veroordeeld. Swiebel: ,,Ik bepleit geen verbod van de partij, maar Nederland mag dit niet tolereren.''
 • Raymond van den Boogaard: Hirsi Ali op eigen titel op campagne (NRC-Handelsblad, 16 januari 2003). Op heel eigen wijze trekt het VVD-kandidaat-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zwaarbewaakt door Nederland. Haar felste aanvallen zijn gericht tegen de islam en tegen de sociaal-democratie. Maar haar standpunten zijn niet van de VVD.
 • Margriet Oostveen: Hirsi Ali belooft meer dan VVD wil (NRC-Handelsblad, 16 januari 2003). Over de beloften van VVD-politica Ayaan Hirsi Ali is verwarring ontstaan. Ze belooft dingen die ze vorige maand ontkende.Nieuws van woensdag 15 januari 2003

 • Fatale vrouwen geëerd met expositie (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Salomé, Delila, Klytaemnestra, Circe, Medea en Cleopatra. Allemaal fatale vrouwen, die met hun gekonkel en gemanipuleer de loop der geschiedenis flink hebben veranderd. Het Groninger Museum wijdt zijn eerste tentoonstelling van dit jaar aan de beroemdste serpenten uit de bijbelse en de klassieke mythologie.
 • School staat hoofddoek in klas toch toe. ''Uit respect voor overtuiging'' (NRC-Handelsblad, 15 januari 2003). Het meisje Jasmin Bensid uit groep acht van de protestants-christelijke basisschool Timotheus in Amsterdam mag toch haar hoofddoek ophouden in de klas. Dat heeft het bestuur van de school gisteren besloten.
 • Harald Doornbos: In Kaboel verliest burqa langzaam terrein. ''Afghaanse man bepaalt hoe ver we kunnen gaan'' (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Op de markt in Afghanistan's hoofdstad Kaboel, waar lippenstift, haarspoelingen en schoenen met naaldhakken te koop zijn, ziet het niet meer volledig blauw van de burqa's.
 • Marijke Nijboer: Scholen weren meisjes met hoofddoekjes (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Verschillende Rotterdamse basisscholen weren leerlingen met hoofddoekjes. Het gaat om zowel protestants-christelijke als openbare basisscholen. De scholen zeggen kinderen hun geloof te gunnen, als zij hun hoofddoek maar afdoen, en meegymmen en -zwemmen met de rest van de klas.
 • Marijke Nijboer:  Stagiaire met hoofddoek niet te plaatsen. Basisscholen willen geen pabo-studentes met bedekt hoofd (Rotterdams Dagblad, 15 januari 2003, tijdelijke link). Voor pabo-studenten met een hoofddoek is het bijna onmogelijk een stageadres te vinden. Veel scholen, bijzonder én openbaar, weigeren een stagiaire met hoofddoek voor de klas te zetten. Dat melden twee pabo's in Rotterdam.
 • Meindert van der Kaaij: Ayaan Hirsi Ali / Minister Kamp kennen zij niet maar Hirsi Ali wel (Trouw, 15 januari 2003, tijdelijke link). Zwaar bewaakt voert Ayaan Hirsi Ali campagne voor de VVD. Ze heeft afstand genomen van de PvdA, maar soms heeft ze nog een beetje moeite met de standpunten van de VVD, haar nieuwe politieke thuis.
 • AD-jongerensite: Verboden voor meisjes (Algemeen Dagblad, 15 januari 2003). Het AD start per 1 februari met een jeugdmagazine op internet. Met de rubrieken De Beugel van de week, Lief Dagboek (speciaal voor meisjes en hun ouders) en Verboden voor meisjes (speciaal bedoeld voor jongens en hun ouders).
 • Vrouwen gaan op internet recht op hun doel af (MKB-Net Nieuwsbericht, 15 januari 2003). Vrouwen zijn op internet doelgerichte consumenten. Wie online iets aan vrouwen wil verkopen, moet dus zo snel mogelijk zijn aanbod presenteren. Belangrijk is ook dat daar niet teveel tekst bij staat, want vrouwen willen op internet vooral spullen kunnen bekijken.
 • Onrealistische nadruk op schoonheid is belangrijkste punt van kritiek op reclame (MKB-Net Nieuwsbericht, 15 januari 2003). Consumenten vinden de nadruk die in reclame wordt gelegd op het schoonheidsideaal irritant. Dat blijkt uit onderzoek van Duffey Communications en RoperASW onder 2.000 Amerikaanse consumenten tussen de 18 en 65 jaar.Nieuws van dinsdag 14 januari 2003

 • Maud Verdel: Cathy Spierenburg: Omroepvrouw van het jaar. De eerste omroepvrouw in de geschiedenis (Mediavrouwen.nl, nieuwsbrief januari 2003)
 • Leerlinge mag weer in klas met hoofddoekje (Volkskrant, 14 januari 2003). Aldus heeft het bestuur van de Timoteusschool (Amsterdam) besloten: een verbod strookt niet met de wettelijke voorschriften.
 • Melchior Zeeman: Hoofddoekverbod scholen onwettig (Haagsche Crouant, 14 januari 2003). Scholen, ook in het bijzonder onderwijs, die het dragen van hooddoeken verbieden overtreden de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De hoofddoek valt onder de categorie religeiuze uitingen.
 • Ad Bergsma: Wat doet het web met een kind? (AD, 14 januari 2003). Hoe verandert internet vriendschappen en het gezinsleven. Patti Valkenburg: Tieners kunnen experimenteren met hun identiteit, vrij wisselen van geslacht of seksuele voorkeur. Bij volwassenen is dat gunstig. Vrouwen die moeder, sporter en chirurg zijn, doen het meestal goed.
 • Bosch, Praxis en Viva gaan op zoek naar de ''Klusvrouw van Nederland'' (MKB-Net Nieuwsbericht, 14 januari 2003). Nederlandse vrouwen moeten meer gaan klussen. Dat vinden althans Bosch, Praxis en Viva, die de verkiezing `Klusvrouw van Nederland` hebben georganiseerd. Via deze wedstrijd moeten meer vrouwen enthousiast worden om zelfstandig te gaan doe-het-zelven.
 • Albert Heijn komt met eigen hoofddoekjes (De Telegraaf, 14 januari 2003). Supermarktketen Albert Heijn komt deze zomer met eigen hoofddoekjes. Moslimmedewerksters kunnen, als ze willen, het kledingstuk dragen. Het hoofddoekje is onderdeel van een nieuwe kledinglijn die de grootgrutter momenteel ontwikkelt.Nieuws van maandag 13 januari 2003

 • Cordaid Drie Koninginnen-debat (Cordaid.nl). Op 13 januari 2003 werd onder auspiciën van Cordaid gedebatteerd over de inschakeling van het bedrijfsleven bij ontwikkelingssamenwerking. Wat betekent dat voor de armen – met name voor vrouwen - in ontwikkelingslanden? Bijdragen van staatssecretaris Agnes van Ardenne, econome Irene van Staveren, onderneemster Nel van Dijk en Cordaid-directeur Hans Kruijssen.
 • Convenant over regionale arbeidsmarkt (persbericht Ministerie OCW, 13 januari 2003). Met de Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) is een conventant gesloten met o.m. als doelstelling: bevorderen doorstroom van allochtonen en van vrouwen naar o.m. hogere managementposities..
 • Databank Vrouw en Recht toegankelijk via internet (Clara Wichmann Instituut, 13 januari 2003). Deze databank is sinds vandaag toegankelijk via het internet. Duizenden rechterlijke uitspraken en literatuurbeschrijvingen op het gebied van vrouw en recht zijn nu voor iedereen gratis beschikbaar.
 • Balkenende ziet geen heil in vrijage met PvdA (Volkskrant, 13 januari 2003). Balkenende vroeg zich ook af of hij met de PvdA zaken kan doen als het gaat om levensbeschouwelijke kwesties als euthanasie en abortus. Een dag eerder had hij bij de EO-tv verklaard dat de paarse wetgeving moet worden geëvalueerd, inclusief de opheffing van het bordeelverbod. Hij opperde herinvoering van dat verbod, omdat er sprake zou zijn van een groot illegaal circuit.
 • Ruim 9 jaar bij dezelfde baas (CBS Webmagazine, 13 januari 2003). In 2001 waren mensen gemiddeld ruim 9 jaar in dienst bij hun werkgever. Mannen werken aanzienlijk langer bij dezelfde werkgever dan vrouwen: 10,5 jaar tegen 7,2 jaar. Beneden de 35 jaar hebben mannen en vrouwen gemiddeld evenveel dienstjaren.
 • Carine Neefjes: Die Dirk-hoofddoek staat je leuk! (Rotterdams Dagblad, 13 januari 2003). Vernieuwing in het supermarkt-uniform van Dirk van den Broek: het 'Dirk-hoofddoekje'. In alle 92 filialen in Nederland kunnen moslimmeisjes dit kledingstuk dragen.Nieuws van zondag 12 januari 2003
Nieuws van zaterdag 11 januari 2003[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]