woensdag 28 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 03
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JANUARI 03 
NIEUWS OP DATUM - JANUARI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


Nieuws van vrijdag 24 januari 2003

 • Paul Vugts: Presidente moet stapels bij rechtbank doen slinken (Het Parool, 24 januari 2003). De formaliteiten moeten nog worden geregeld, maar het kan niet anders of Carla Eradus (52) wordt per 1 april presidente van de Amsterdamse rechtbank. Tot 1997 bekleedde ze daar vele functies in vooral de strafsector - onder meer die van rechter, rechter-commissaris en vice-presidente. Nu is ze presidente van het gerechtshof in Leeuwarden.
 • Mijntje Klipp: Naar huis na verbod sluier (Het Parool, 24 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) heeft vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag de meisjes die een sluier dragen geweigerd. Gisteren kwamen ze nog met z'n drieën en vertrokken ze na de komst van politie en bewaking, vandaag bleef er één thuis. De meisjes nemen zeer waarschijnlijk een advocaat in de arm.
 • Van Dijke uit Kamer, Huizinga er toch weer in (Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2003). Oud-RPF-leider Van Dijke, de nummer drie van de ChristenUnie, keert niet terug in de Tweede Kamer. Representatief onderzoek van deze krant bij veertien regionaal gespreide gemeenten met relatief veel CU-stemmers wees donderdagmorgen uit dat de nummer vier, mevrouw Huizinga-Heringa, opnieuw met voorkeurstemmen is verkozen.
 • Plaspunten moeten wildplassers temmen (Rotterdams Dagblad, 24 januari 2003, tijdelijke link). Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, hoort wildplassen in het centrum vanaf vandaag tot het verleden. Om dit doel te bereiken staan er vijf zogeheten Plaspunten gestationeerd in plaatsen waar het uitgaansleven van de stad zich concentreert. [..] Elke mannelijke stapper kent het probleem [..]
  • Ongegeneerd: extra openbare voorzieningen voor mannen.
Nieuws van donderdag 23 januari 2003

 • Françoise Giroud (The Economist, January 23, 2003). Françoise Giroud, a French writer and politician, died on January 19th, aged 86.
 • Opleidingen Centrum weert gesluierde vrouwen (De Telegraaf, 23 januari 2003). Het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam houdt sinds donderdag de deur dicht voor vrouwen met een gezichtssluier. De drie meisjes (16, 17 en 18 jaar oud) op het scholencomplex die sinds enige tijd een chador dragen, mogen alleen nog maar ongesluierd de lessen volgen. Dat liet het ROC donderdag weten.
 • Marie-Louise Thissen: Van communiste tot topvrouw bij Unilever. Ella Vogelaar: ''Het is geen liefdadigheid van bedrijven, dat ze vrouwvriendelijker beleid voeren'' (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link).
 • VN: Vrouwen systematisch doelwit geweld in conflicten (Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2003). Vrouwen zijn in gewapende conflicten systematisch het slachtoffer van seksueel en ander geweld. De daders worden zelden gestraft. Dit blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties dat woensdag in Genève openbaar is gemaakt.
 • Judith Boer: Kameravontuur havenvrouw voorlopig ten einde (Rotterdams Dagblad, 23 januari 2003, tijdelijke link). In de peilingen spande het er afgelopen weken misschien nog om, maar gisteravond was de strijd voor Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink eigenlijk al snel gestreden. De nummer 31 van de VVD-lijst verscheen vanochtend gewoon weer op haar kantoor van de Port Promotion Council (PPC), de pr-club van de Rotterdamse haven.Nieuws van woensdag 22 januari 2003

 • Bij de TV, met de blocnote op schoot, even optellen: voorlopige raming aantal vrouwen in de Tweede Kamer is 55, dus bijna 37%. CDA 14 (32%), PvdA 20 (48%), VVD 8 (bijna 29%), SP 4 (44%), GroenLinks 5 (ruim 62%), LPF 2 (25%), D66 2 (33%). CU: geen vrouw verkozen. SGP: principieel geen vrouwen op de lijst. Noot: 27 januari worden de aantallen voorkeurstemmen bekend, waardoor in bovengenoemde uitslag nog wijzigingen kunnen optreden.
 • Greetje van den Bergh niet in de markt voor nieuw College van Bestuur Universiteit van Amsterdam (UvA Actueel, 22 januari 2003). Greetje van den Bergh, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, ambieert geen volgende termijn als universiteitsbestuurder. Van den Bergh zal daarom per 1 februari 2003 haar taken overdragen.
 • Femke Halsema wint lijsttrekkersdebat (GroenLinks.nl, 22 januari 2003). Maurice de Hond heeft Femke Halsema uitgeroepen tot winnaar van het lijsttrekkersdebat van gisteravond.
 • Amsterdam | CDA wil burka totaal kwijt bij lessen (Het Parool, 22 januari 2003). Het dragen van een chador of burka moet in het Amsterdamse openbare basis- en voortgezet onderwijs worden verboden. Het CDA gaat wethouder Rob Oudkerk van Onderwijs morgen in een motie vragen een algeheel chador- of burkaverbod in te stellen, zodat leerlingen niet meer in de klas met een gezichtssluier kunnen verschijnen.
 • Nauwelijks aangifte vrouwenhandel (Trouw, 22 januari 2003). Uit de (2e) rapportage van de Nationale Rapporteur, mevrouw Korvinus, blijkt dat maar 5% van vrouwen die naar Nederland zijn gelokt om in de seksindustrie te werken, uiteindelijk aangifte doet bij de politie.
 • Inkomen verdeeld. Trends in ongelijkheid, herverdeling en dynamiek (SCP-rapport, 22 januari 2003). Hieruit o.m: De beste verklaring vor de inkomensongelijkheid wordt geboden door de sociaal-economische positie van het hoofd van het huishouden. Het zijn hierbij vooral de ontwikkelingen in het gemiddeld inkomen van werkenden tegenover niet-werkenden die het tijdsverloop van de totale ongelijkheid verklaren, en niet zoals verwacht de verhoudingen in de omvang van de groepen huishoudens.Nieuws van dinsdag 21 januari 2003

 • Marlise Simons: Muslim Woman Favored in a Dutch Election (The New York Times, January 21, 2003). A former refugee from Somalia who faced death threats after criticizing what she saw as oppression of Muslim women in the Netherlands is widely expected to win a seat in Parliament in general elections taking place Wednesday.
 • Nationaal rapporteur mensenhandel biedt tweede rapportage aan (Persbericht Ministerie van Justitite, 21 januari 2003). In 2001 zijn 48 onderzoeken afgerond, tegen 25 in 2000. Daders zijn vooral mannen, slachtoffers vooral vrouwen. Van de 111 nieuwe onderzoeken heeft slechts 1 betrekking op jongens.
 • Lybïe leidt mensrechtenorgaan (Volkskrant, 21 januari 2003). De Libische diplomate Najat Al-Hajjaji is tot voorzitter gekozen.
 • De moderne man speelt dat hij mannelijk is (MKB-net Nieuws, 21 januari 2003). In de Tweede Wereldoorlog gingen de mannen naar het front en veel vrouwen werkten, naast hun huishouden, in fabrieken. Daarmee veranderde veel definitief, de man was niet langer de mannelijke man die de baas was, aldus Mark Simpson.Nieuws van maandag 20 januari 2003

 • Tilburg | Rob Oostelbos: Feniks in Tilburg zit in dwangbuis (Brabants Dagblad, 20 januari 2003). Het stedelijk centrum voor emancipatie Feniks in Tilburg moet groeien om de groeiende hulpvraag te kunnen beantwoorden. Het enthousiasme om dat te doen, is volop aanwezig, maar ruimtenood, geldgebrek en een tekort aan middelen zetten de instelling de voet dwars.
 • Max van Well: Posteractie om op vrouwen te stemmen (De Gelderlander, 20 januari 2003). Stem voor 50 procent mannen in de regering, staat op een van de posters die stichting FAKES verspreidt. De actie is bedoeld om mensen aan te zetten bij de verkiezingen op een vrouw te stemmen. Een nieuwe lichting jonge feministes dient zich aan.
 • Marleen Luijt: ''Het moet wel spannend blijven''. Nieuwe directeur De Vries over erotiekwinkels Christine le Duc (NRC-Handelsblad, 20 januari 2003). Ank de Vries is de nieuwe directeur van de erotiekwinkel Christine le Duc. Zij wil mooie locaties voor nieuwe vestigingen. Want 40 procent van de klanten is vrouw. En 'seks is geen louche handel van rare mannetjes'.
 • Balkenende wil halvering staatssecretarissen (Trouw, 20 januari 2003). Balkenende denkt dat bv. SZW een staatssecretaris kan inleveren. Noot redactie: Gôh, zou Balkenende doelen op de Staatssecretaris Sociale Zekerheid of op die van Emancipatie- en Familiezaken?Nieuws van zondag 19 januari 2003
Nieuws van zaterdag 18 januari 2003

 • Onderzoek naar ongewenste abortus van Marokkaanse. Inspectie buigt zich over ''zeer ernstige zaak'' (Rotterdams Dagblad, 18 januari 2003, tijdelijke link). De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt hoe het Leidse Centrum voor Geboorteregeling een Marokkaanse vrouw tegen haar wil heeft kunnen aborteren. De Inspectie noemt het voorval 'een ernstige zaak'. Een woordvoerster wijst op de Wet afbreking zwangerschappen (WAZ) die eist dat een abortusarts een baby pas mag weghalen als hij zich ervan overtuigd heeft dat de vrouw haar beslissing na zorgvuldige afweging en in vrijwilligheid heeft genomen.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]