zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Januari 03
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  JANUARI 03 
NIEUWS OP DATUM - JANUARI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in februari 2003
Nieuws van vrijdag 31 januari 2003

 • Monique van de Heuvel en Robert Mulders: Trude Maas: Als de PvdA ministers moet leveren zal ik niet zeggen: ik doe niet mee (Management Team, 31 januari 2003). Een raad van bestuur moet zelf zorgen dat er meer vrouwen beschikbaar zijn voor een bestuursfunctie. Je kunt alleen vissen als je een vijver hebt.
 • Kamer BelgiŽ keurt homohuwelijk goed (Reformatorisch Dagblad, 31 januari 2003). BelgiŽ wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Eind oktober vorig jaar ging de Belgische Senaat al akkoord.
 • Belgisch parlement keurt homohuwelijk goed (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link).  BelgiŽ wordt na Nederland het tweede land ter wereld met een homohuwelijk. Donderdagavond keurde de Kamer een wetsvoorstel goed om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.
 • Raoul du Prť: Ook Verburg wil Kamervoorzitter worden (De Volkskrant, 31 januari 2003, tijdelijke link). De strijd om het voorzitterschap van de nieuwe Tweede Kamer is ontbrand. Donderdag stelde het CDA-Kamerlid Gerda Verburg zich kandidaat. Zij neemt het dinsdag op tegen de zittende voorzitter Frans Weisglas (VVD).
 • Ellen de Visser: ''Ik betaalde voor de SM-therapie, is dat liefde?'' (De Volkskrant, 31 januari 2003). Eind 1993 stelde therapeut Emiel H. met Mariska een slavinnencontract op. Daarin werd vastgelegd dat ze zich vijf jaar lang aan hem zou onderwerpen. Ze was in therapie gegaan vanwege relatieproblemen en hij had voor haar een uniek experiment in de aanbieding: hij zou haar seks en pijn toedienen om te voorkomen dat ze die combinatie in het dagelijks leven steeds weer opzocht. [...] Donderdag werd hij veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan een voorwaardelijk, en een beroepsverbod van twee jaar.
 • Verkoop kant- en klaarmaaltijden stijgt explosief (Algemeen Dagblad, 31 januari 2003).  Verse kant- en klaarmaaltijden waren al populair, maar het afgelopen jaar is de omzet geŽxplodeerd. Volgens het onderzoeksbureau Information Resources, dat van bijna alle supermarkten kassagegevens krijgt, verkochten de grootgrutters vorig jaar voor 210 miljoen euro aan verse en gekoelde maaltijden. Dat is 25 procent meer dan in 2001.Nieuws van donderdag 30 januari 2003

 • Nieuw wetsvoorstel gelijke behandeling ingediend. Het voorstel verbiedt o.a. op intimidatie van mensen in verband met hun geslacht en hun hetero- of homoseksuele gerichtheid.
 • Ian Traynor: Abortion issue threatens Polish admission to EU. Government fears that Roman Catholic demands could fuel No vote in referendum to join union (The Guardian, January 30, 2003). Only days before the treaty bringing the Poles into the EU goes to the European parliament, Poland's powerful Roman Catholic church is demanding that wording must be added to the treaty guaranteeing the country's strict anti-abortion laws against interference from Brussels.
 • Coby Jacobse-Gravesteijn: Vrouwelijke mystiek: Extatische vrouwen en heikele mannentaal (Trouw, 30 januari 2003). Een heikele zaak als mannen op gezag van mannelijke auteurs over mystieke ervaringen van vrouwen ŗ la Hadewijch oordelen, vindt theologe Coby Jacobs, naar aanleiding van het artikel van Samuel de Lange, 'Zeg toch, Minne, wanneer weer'
 • Joris van Poppel: Eerst kinderen krijgen, dan trouwen (Algemeen Dagblad, 30 januari 2003)Het eerste ja-woord zal nog vier maanden op zich laten wachten, maar Anke Hintjes van de Holebifederatie bouwt vanavond al een feestje. Na vier jaar touwtrekken keurt het Belgische parlement vanmiddag het homohuwelijk goed.
 • Actie ''Vrouwen in de politiek: vanzelfsprekend !'' succesvol (Persbericht Nederlandse Vrouwen Raad, TIYE International en de Vrouwen Alliantie, 30 januari 2003). De officiŽle uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen laat een duidelijke toename van het aantal vrouwen in de Tweede Kamer zien. Een recordaantal van 55 (36,7%) vrouwen heeft zitting genomen in de Tweede Kamer. Uit deze uitslag blijkt dat veel kiezers gehoor hebben gegeven aan de oproep van de gezamenlijke vrouwenorganisaties om op een vrouw te stemmen.
 • Start ambassadeursnetwerk voor doorbraak glazen plafond (Ministerie van SZW, persbericht 30 januari 2003). Er komt een nieuw netwerk van ambassadeurs dat de doorstroom van vrouwen naar topfuncties gaat bevorderen. Negentien topfunctionarissen uit het bedrijfsleven en de (semi)overheid gaan zich op initiatief van demissionair staatssecretaris Phoa van Emancipatie en Familiezaken en demissionair staatssecretaris Wijn van Economische Zaken vanaf maart 2003 een jaar lang sterk maken voor de doorbraak van het ''glazen plafond''. Voorzitter van het netwerk wordt de heer drs. G.J.N.H. Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group.Nieuws van woensdag 29 januari 2003

 • Baan lastig samen met school of zorg (AD, 29 januari 2003). FNV-onderzoek onder 200 leden en 230 internetreacties: Werknemers kunnen hun baan vaak lastig combineren met een opleiding of zorg voor kinderen. De hulp aan zieke familieleden of kennissen is bijna ondoenlijk voor werkende mensen. FNV betrekt dit bij de discussie in de SER over levensloop.
 • Combinatie werk en privť krijgt onvoldoende (FNV e-Magazine, 29 januari 2003). Werknemers zien nog onvoldoende kans werk te combineren met scholing, vrije tijd en zorg. De combinatie van werken en mantelzorg scoort met het rapportcijfer 5 het laagste. Dit blijkt uit een onderzoek van de FNV: LevensloopenquÍte: de keuzes van je leven.
 • COC Nederland eert Blankenstein en Wabeke  (Trouw, 29 januari 2003). De Bob Angelo Penning gaat naar oud-scheidsrechter John Blankenstein, de Bob Angelo Oorkonde naar voormalig hoofdofficier van justitie en nu Ombudsman Verzekeringen Jan-Willem Wabeke. Penning en Oorkonde zijn bestemd voor personen of organisaties die zich onderscheiden hebben in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bi- en transseksuelen.
 • Prijs voor Iraanse cineaste (Zwolsche Courant, 29 januari 2003). De Iraanse cineaste Manijeh Hekmat heeft de Amnesty International - DOEN Award gekregen. Ze verwierf de onderscheiding met de film 'Vrouwengevangenis'.
 • Ayaan Hirsi Ali: 'gek' en gevaar voor zichzelf (Trouw, 29 januari 2003). Ayaan Hirsi Ali is rijp voor 'nadere medische diagnose', zegt het Haags Islamitisch Platform. Zij riskeert een doodvonnis, denkt de grootste Turkse moskeekoepel van Nederland.
  • Andere recente berichten over Hirsi Ali in ons dossier.
 • Hirsi Ali: ''Vanaf nu telt Kamerwerk'' (Rotterdams Dagblad, 29 januari 2003, tijdelijke link). ,,Ik heb nooit de vooropgezette bedoeling gehad om mensen te kwetsen of te beledigen. Ik heb enkel mijn beleving van de godsdienst willen verklaren.'' Kandidaat- Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (33) kreeg afgelopen dagen publiekelijk de mestkar over zich heen vanwege een geruchtmakend interview over ''De Tien Geboden'' waarin ze zaterdag in dagblad Trouw onder meer zei: ''Mohammed is een perverse man. Een tiran.''
 • Aantal zaaddonoren fors gedaald (De Telegraaf, 29 januari 2003). Het aantal zaaddonoren is in Nederland de afgelopen tien, twaalf jaar fors gedaald. Veel klinieken moeten mensen die via kunstmatige inseminatie met donorzaad een kind willen krijgen dan ook teleurstellen. Bij klinieken in BelgiŽ kloppen steeds meer Nederlanders aan in de hoop daar geholpen te kunnen worden.
 • Loek Mulder: Statenverkiezingen | Vrouw in de race voor SGP-zetel (Algemeen Dagblad, 29 januari 2003). Een vrouw doet in Friesland mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Voor de lijst ChristenUnie/SGP. Maar de SGP wil eigenlijk geen vrouwen in vertegenwoordigende organen.Nieuws van dinsdag 28 januari 2003

 • Politie treedt op tegen huiselijk geweld in Duitsland (Divazine, 28 januari 2003). In Duitsland is er sinds een jaar een nieuwe wet die politie en gerecht een wettelijke basis verleent om op te treden tegen huiselijk geweld. In de grote deelstaat Nordrhein-Westfalen werd hiervoor de bevoegdheid van de politie uitgebreid: na aangifte van geweldpleging kan de politie beslissen om de dader voor tien dagen het huis uit te wijzen. In BelgiŽ kan dat nog altijd niet. Onder het motto ''Das Opfer bleibt, der Tšter geht'' geeft het Gewaltschutzgesetz meer mogelijkheden aan de politie en moet er geen omweg langs de rechter meer plaatsvinden.
 • Vrouwen rationeler dan mannen (Marketingonline, 28 januari 2003). Anders dan reclamakers denken, wijst onderzoek uit dat vrouwen bij hun aankoopbeslissingen in veel gevallen juist rationeler gedrag vertonen dan mannen. Vrouwen zijn goed voor zo'n 80% van de aankopen van consumptiegoederen.
 • Positie Hirsi Ali staat bij de VVD niet ter discussie (Rotterdams Dagblad, 28 januari 2003, tijdelijke link). Het nieuw gekozen VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali komt ondanks haar omstreden uitlatingen over de islam, gewoon in aanmerking om namens de VVD het woord te gaan voeren over integratie en emancipatie. Dat zei VVD-fractievoorzitter Zalm gisteren nadat islamitische organisaties in het afgelopen weekeinde haar uitspraken lasterlijk noemden. De nieuwe fractie moet nog vergaderen over de verdeling van het werk over de Kamerleden.
 • Judith Janssen: Aangiften tegen Hirsi Ali (Spitsnet, 28 januari 2003). Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam gaat de aangiften Hirsi Ali verzamelen en onderzoeken. Het Landelijk Bureau Rassendiscriminatie: Vervolging van VVD-Kamerlid is verspilde energie.
 • Aantal vrouwen in Kamer naar record (Spitsnet, 28 januari 2003). Bij de verkiezingen 2003 zijn 55 vrouwen rechtstreeks gekozen voor de Tweede Kamer, 1 meer dan het hoogste aantal vrouwen dat tot nu toe in de Kamer zat.
 • Terpstra en van Nieuwenhoven populairste politici (Volkskrant, 28 januari 2003). Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) kreeg ruim 217.000 voorkeurstemmen, Erica Terpstra sleepte voor de VVD bijna 185.000 binnen.
 • Studentes ROC willen sluier niet afdoen (Volkskrant, 28 januari 2003). We kregen vorige week woensdag te horen dat de niqaab af moet. Einde gesprek. Uit protest komen twee van de drie studentes vandaag toch naar school. Met hun sluier voor.
 • Hanneloes Pen: Politie behulpzaam bij weren van sluier (Het Parool, 28 januari 2003). Een leerlinge in chador is vanmorgen weggestuurd van het Regionaal Opleidingen Centrum van Amsterdam (ROCvA). De school weigerde, evenals vorige week, een gesluierde leerling toegang te verschaffen en had de politie gevraagd te komen.

Nieuwsarchief:

 • Hilbrand Nawijn enTineke Huizinga met voorkeurstemmen gekozen (Parlement en Politiek, 27 januari 2003). Nawijn neemt de plaats in van Gonny van Oudenallen (LPF).
 • Ellen de Bruin: Pilgebruikster heeft het liefst een macho (NRC-Handelsblad, 27 januari 2003, scholierensite). Gemiddeld vallen vrouwen niet op hoekige machomannen - tenzij de vrouw in kwestie erg vruchtbaar is, een korte flirt wil of de pil gebruikt.
 • Vaticaan excommuniceert vrouwelijke priesters (Trouw, 27 januari 2003). Het gaat om de 7 vrouwelijke priesters, die vorige zomer door een pseudobisschop op een boot op de Donau waren gewijd. 
 • FNV onderzoekt lagere beloning van vrouwen (PW-net, 27 januari 2003. De vakcentrale FNV gaat het CAO-overleg in typische mannen- en vrouwenberoepen vegrelijken. We willen nu eens meevoelen in de buik van de onderhandelaars hoe de processen zich afspelen, aldus Kitty Roozemond (FNV) tijdens een conferentie in Madrid.
 • Weinig uitval onder inburgerende oudkomers (persbericht Justitie, 24 januari 2003). Uit de rapportage van det Groot Project Inburgering Oudkomers (GPIO) blijkt dat in de eerste helft 2002 14.600 oudkomers een programma volgden. Het merendeel van de cursisten is vrouw.
  • Inmiddels online: de rapportage zelf, zoals door minister Nawijn aan de TK gezonden.
 • Chris Sprangers: Vrouwen & macht (Intermediair, 22 januari 2003). Dat vrouwen beter dan mannen in staat zijn de wereld te runnen, is een wijdverbreid misverstand. Of toch niet? Vrouwen doen het in ieder geval anders.
 • Columniste vertelde geen sprookjes (NRC-Handelsblad, 18 januari 2003). In memoriam Miep Rackť-Noordijk (1914-2003), schrijfster (pseudoniem Maria Oomkens) en columniste (pseudoniem Scheherezade).
 • Quinty Danko: Topvrouwen zijn net mannen. Hoezo glazen plafond? (Intermediair, 29 augustus 2002). Topvrouwen doen gewoon hun werk, besteden daar net als mannen zeventig uur per week aan, nemen harde beslissingen, voeren reorganisaties door en voelen zich niet anders dan hun mannelijke collega's. De bitches breken door.Nieuws van maandag 27 januari 2003
 • Willemien Wierenga-Bremmer: Groningse chirurgen actief in Bangladesh (Nederlands Dagblad, 27 januari 2003). Waar een tv-documentaire al niet toe kan leiden. De heer Jan Bosman, oud-directielid van het Martini Ziekenhuis te Groningen, zag in 1998 een reportage van 2Vandaag over de verminking door zoutzuur van - vooral - vrouwen in Bangladesh. Het is een vorm van wraak door mannen die zich in hun eer aangetast voelen. Natuurlijk is dit verboden, maar oude gebruiken roei je met een verbod niet zomaar uit. De schatting is dat er per jaar zo'n duizend jonge mensen op deze manier voor het leven verminkt worden. Bosman nam contact op met de directie van het Monowara Ziekenhuis in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Uit Bosmans contact met het Monowara groeide een relatie tussen het hospitaal en de ziekenhuizen in Groningen, en sinds een paar jaar gaan Nederlandse chirurgen naar Dhaka om te opereren.
 • Janny Groen: Geen uitvluchten meer: honderd topvrouwen (De Volkskrant, 27 januari 2003). Stedenbouwkundige Riek Bakker, zakenvrouw Sylvia Tůth, Novib-directeur Sylvia Borren, president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer, voorzitter Jenny Goldschmidt van de Commissie Gelijke Behandeling en Netwerks Maria Henneman kunnen zo minister worden. Althans, dat vinden drie koepels van vrouwenorganisaties die een lijst van honderd ministeriabele vrouwen hebben opgesteld. 'We dachten: zoiets nooit weer', zegt Patricia Collette, voorzitter van de de Vrouwen Alliantie, na de formatie van het kabinet-Balkenende.
 • Ayaan Hirsi Ali spreekt niet namens VVD (NRC-Handelsblad, 27 januari 2003). De VVD blijft als politieke partij buiten de geloofsopvattingen van Hirsi Ali, aldus een fractiewoordvoerder vanochtend. De VVD distantieert zich hiermee in politieke zin van uitspraken van het Hirsi Ali.
 • Uitspraken Hirsi Ali verdelen VVD (Algemeen Dagblad, 27 januari 2003). De positie van beoogd VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali staat nu al onder druk. Het is geen uitgemaakte zaak dat zij in de nieuwe fractie de portefeuille emancipatie en integratie krijgt. Het nieuwe Kamerlid noemde de profeet Mohammed zaterdag een ''perverse man'' en een ''tiran''.
 • Moslims: oordeel Hirsi Ali aan VVD (De Volkskrant, 27 januari 2003, tijdelijke link). Moslimorganisaties in Nederland eisen dat de VVD zich uitspreekt over de uitlatingen van aankomend Kamerlid Hirsi Ali in Trouw. [...] De VVD voelt zich in verlegenheid gebracht door de uitspraken van Hirsi Ali. VVD-leider Gerrit Zalm heeft met haar gesproken over de commotie. Donderdag wordt zij beŽdigd als Tweede-Kamerlid. Ook in de fractie zal er nog over worden gepraat.Nieuws van zaterdag 25 januari 2003

 • Hirsi Ali: Mohammed is perverse tiran (De Volkskrant, 25 januari 2003, tijdelijke link). Volgens het VVD-kamerlid is de leer van Mohammed gekant tegen vrije meningsuiting. ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam.''
 • Het Ministerie van Justitie zoekt voor de Commissie gelijke behandeling: een voorzitter (v/m, 36 uur), een ondervoorzitter (v/m, 36 uur) en Commissieleden (v/m, 36 uur). Vacatures openbaar sinds 25 januari 2003; schriftelijke sollicitaties uiterlijk 8 februari in te zenden. Maatschappelijke organisaties kunnen eventuele geschikte kandidaten voor deze functies onder de aandacht van de selectie-adviescommissie brengen.
 • Arjan Visser: Politiek schadelijk voor mijn ideaal. Ayaan Hirsi Ali over de tien geboden. (Trouw, 25 januari 2003). ''Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven, een perverse man. Een tiran''.


[ Pagina: 1 2 3 4 5  >>>]