zaterdag 5 december 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  FEBRUARI 2003 
NIEUWS OP DATUM - FEBRUARI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Nieuws van zaterdag 22 februari 2003
 • Anneriek de Jong: ''Dat praten over seks heeft iets eenzaams''. Drie actrices over vrouwenvriendschap (NRC-Handelsblad, 22 februari 2003). Gesprek met Bodil de la Parra, Margôt Ros en Wimie Wilhelm naar aanleiding van de voorstelling ''Onder vrouwen'' van het Noord Nederlands Toneel. Tournee t/m 16/4. Inl. 050-311 3388 of www.nnt.nl
 • Rinskje Koelewijn: Elkaars buik betasten moet, moslim of niet (NRC 22 februari 2003). De Rotterdamse faculteit geneeskunde heeft regels opgesteld over blote armen en hoofddoekjes. ,,In de operatiekamer gaan de armen tot hier bloot. Ook de armen van moslimstudentes.''
 • Britse tieners krijgen op school les over orale seks (De Volkskrant, 22 februari 2003, tijdelijke link). Niet pil, spiraaltje, mannen- of vrouwencondoom is een goede manier om zwangerschap te voorkomen, Britse scholieren krijgen orale seks als voorbehoedsmiddel gepresenteerd, als onderdeel van een preventiecampagne die de Britten zijn begonnen in de strijd tegen tienerzwangerschappen. Het land is koploper in West-Europa met bijna 39 duizend zwangere meisjes van 18 jaar en jonger per jaar.
 • Marjolein Hurkmans: Wij zijn supervrouwen (Telegraaf, 22 februari 2003). Alleenstaande moeders hebben het zwaar, alleenstaande wérkende moeders nog een tikkeltje zwaarder. Jacqueline de Jager wil speciaal voor die groep dubbelbelaste vrouwen een nationale feestdag in het leven roepen, te beginnen met een grandioos feest in Amsterdam op 27 februari.
 • Nicolien van Doorn: Voorbereid op de oude dag (Trouw, 22 februari 2003). ''Daarmee is meteen het grootste verschil aangegeven tussen de huidige en de vorige generatie ouderen. Wij bereiden ons voor op het ouder worden, onze ouders deden dat niet.''Nieuws van vrijdag 21 februari 2003
 • Opheffing bordeelverbod. Brief van minister Donner (Justitie) dd. 21 februari 2003 aan de Tweede Kamer met het Kabinetsstandpunt op het WODC-rapport ''Het bordeelverbod opgeheven.''
 • Vakbeweging sterft langzame dood zonder vrouwen (FNV, 21 februari 2003). Dit is de belangrijkste conclusies van de 8e Wereldvrouwenconferentie van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen, die op 21 februari in Melbourne is afgesloten.
 • Sandra Put: ''Wij pikken alleen de krenten uit de pap'' (Haagsche Courant, 21 februari 2003). Vijftien dames op tournee door Nederland. Dat moet een vrolijke boel worden. Misschien daarom de naam ''Girls wanna have fun''. Dat het gezellig wordt, is voor twee van de meiden, Lies Schilp en Manuela Kemp, al zo goed als zeker. ''Wij pikken alleen de krenten uit de pap, daarom is het altijd een feestje.''
 • Zierikzee | Ali Pankow: Vrouwendag staat in teken van levenskunst (Provinciale Zeeuwse Courant, 21 februari 2003)
 • Martine Kamsma en Bas Soetenhorst: Diplomaten klagen over ''zieleroerselen'' Ayaan (Parool, 21 februari 2003). De ambassadeurs van Saoedi-Arabië, Pakistan, Maleisië en Soedan hebben bij VVD-leider Gerrit Zalm hun beklag gedaan over Ayaan Hirsi Ali.
 • Spaarloon moet toch verdwijnen (AD, 21 februari 2003). Het nieuwe kabinet zet hoogstwaarschijnlijk een streep door het populaire spaarloon. Het geld is volgens CDA en PvdA nodig om een nieuwe verlofregeling te betalen: een.overkoepelende regeling voor allerlei soorten verlof, zoals het ouderschapsverlof, het zorgverlof.
 • Elaine de Boer: ''We moeten dit kabinet een kans geven'' (Volkskrant, 21 februari 2003). Balkenende en Bos zijn het eens dat alle verlofregelingen, zoals ouderschapsverlof en zorgverlof, in één nieuwe levensloopregeling gebundeld moeten worden.Nieuws van donderdag 20 februari 2003

 • Leo Bankersen: Vrouwen luchten hun hoofd in eigentijds Iran (Haagsche Courant, 20 februari 2003). Alle hoofdpersonen in 'Ten' van de Iraanse filmer Abbas Kiarostami zijn vrouwen – het door Amin Maher gespeelde jongetje is de enige zichtbare man. In de Iraanse context ongetwijfeld een belangrijk statement, ook al omdat de vrouwen geen blad voor de mond nemen en vrijuit spreken over relaties, seks en zelfs prostitutie
 • Campagne: meer zorgtaken voor man (Adformatie, 20 februari 2003). Doel van de campagne Mannen in de Hoofdrol: kostwinners nemen actiever zorgtaken thuis op zich. ''Via deze campagne willen we bereiken dat vrouwen economisch onafhankelijk zijn en een zelfstandige positie kunnen verwerven. De campagne is daarom ook deels gericht op starters op de relatie- en arbeidsmarkt.
 • CBS: aantal werklozen stijgt (Spits!, 20 februari 2003). De stijging betreft vooral mannen. Voor vrouwen is het nu makkelijker om aan werk te komen, concludeert CBS-directeur Van Nunspeet. ''Zij kunnen volop kiezen uit nieuwe banen in de sectoren: zorg, onderwijs en bij de overheid.''
 • Karel Berkhout: Wil de echte werkloze nu opstaan? (NRC, 20 februari 2003). De werkloosheid stijgt snel maar de cijfers van CBS, CWI en EU verschillen. Het CBS telt voortaan niet langer de 'geregistreerde werkloosheid', maar de 'werkloze beroepsbevolking'. Hierin worden onder meer ook  herintredende vrouwen meegeteld die zich niet als werkzoekende bij het CWI hebben gemeld, maar wel in de krant de personeelsadvertenties napluizen. Dat betekent 125.000 niet-ingeschreven werklozen meer.
 • TPG ruilt postbode in voor deeltijder (Parool, 20 februari 2003). Voor het rekruteren van de postbezorgers, die tien procent meer zullen verdienen dan het minimumloon, mikt TPG op huisvrouwen, studenten en gepensioneerden.
 • Melchior Zeeman: Chadorverbod toegestaan bij goede argumenten (Haagsche Courant, 20 februari 2003). Het LBR stelt dat de chador, de gezichtsbedekkende sluier die de ogen vrijlaat, is te verbieden. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft in 2000 één chadorzaak behandeld en in dat geval het verbod niet toegestaan. Woordvoerder CGB:  de redenering was toen dat de sluier de non-verbale, niet-woordelijke communicatie in de weg zou staan. Maar niet alle leerkrachten onderschreven dat.
 • Meisjes met chador naar Commissie gelijke behandeling (De Telegraaf, 20 februari 2003).
 • Ton Crijnen: Maria Magdalena | Femme fatale van het christendom (Trouw, 20 februari 2003). Over de tentoonstelling ''Maria Magdalena'' in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Tot 6 april; 10-18 uur, behalve op maan- en feestdagen.
 • Verhit debat over abortus bij 9-jarig meisje (Algemeen Dagblad, 20 februari 2003).
  • NB: om artikelen in het AD te lezen dient u zich eenmalig (gratis) te laten registreren.
 • Kartiniprijs: 20 kanshebbers (Haagsche Courant, 20 februari 2003). Voor de Raden Adjeng Kartiniprijs zijn tot vanochtend twintig aanmeldingen binnengekomen.Nieuws van woensdag 19 februari 2003

 • Zegge | Wim van den Broek: Een Grootste Boerin op gewone schoenen (BN/De Stem, 19 februari 2003). Als je al een Raad van Elluf hebt waarin de vrouwen de boventoon voeren, als je al een vrouwelijke pliessie hebt, dan is de stap naar een nieuwe Grootste Boerin niet zo groot meer. Vanaf zondag stapt Francis Melissen in de huid van deze protocoldrager van Grasduinersdurp.
 • Gemert-Brakel | Jenske Willems: ''Als je dingen bespreekt, krijg je begrip''. Vrouwenorganisaties Gemert-Brakel bundelen krachten (Eindhovens Dagblad, 19 februari 2003).
 • Jamila Saoud: ''Meer zorgtaken voor man''. Media-offensief overheid voor eerlijker taakverdeling partners (Sp!ts, 19 februari 2003). Het Ministerie van SZW start in samenwerking met o.a. het CNV en de KNVB een media-campagne, die ertoe moet bijdragen ''dat kostwinners de zorgtaken thuis actiever op zich gaan nemen''.
 • Kwart meer werklozen in één jaar (Haagsche Courant, 19 februari 2003).  De werkloze beroepsbevolking groeit vooral onder mannen, van 2,4 procent een jaar geleden naar nu 3,8 procent. Het aantal werkzame vrouwen neemt nog steeds toe en daarom stijgt de werkloosheid onder vrouwen minder hard, van 4,8 procent naar 5,0 procent.
 • Werkloosheid stijgt verder (persbericht CBS, 19 februari 2003). De stijging vande werkloosheid doet zich vooral voor bij mannen: het aantal werkzame mannen daalt. Het aantal werkzame vrouwen neemt daarentegen nog toe, waardoor de werkloosheid bij vrouwen minder snel stijgt.
 • Renate Zoutberg: Geluk kwestie van mazzel (Spits!, 19 februari 2003). Geluk is vooral lekker bezig zijn, zegt 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven. Over de stelling Mannen zijn over het algemeen gelukkiger dan vrouwen: Gemiddeld genomen niet. Oude mannen wel; dat heeft met de huwelijksmarkt te maken. Mannen die de veertig nog niet zijn gepasseerd, hebben minder keuze op de huwelijksmarkt omdat vrouwen dan vaker op oudere mannen vallen.Nieuws van dinsdag 18 februari 2003

 • Weinig vrouwen op Kieslijsten Staten (RTV-Drenthe, 18 februari 2003). Het Drentse adviesburo Enova is slecht te spreken over de kandidatenlijsten voor Provinciale Staten: er staan veel minder vrouwen op an vier jaar geleden.
 • Islamitische variant op Vagina Monologen (Haarlems Dagblad, 18 februari 2003). Na de wereldwijd succesvolle 'Vagina Monologen', waarin vrouwen op het podium praten over intieme zaken, komen er in ons land nu de 'Gesluierde Monologen' door vooral vrouwen met een islamitische achtergrond. In De Balie (Amsterdam) op 8 maart. (Redactie: betreffende informatie op 19-2 nog niet online).
 • Nienke Lokhorst: Depressie, sekse- en etnisch-specifiek bekeken (M/V Zorg, 2003, nummer 1). Hoe en in welke mate zijn sekse- en etnisch-specifieke aspecten van invloed op depressie? Een prangende vraag, want hulpverleners hebben steeds meer behoefte aan kennis over dit onderwerp. TransAct heeft het project 'Depressie, sekse- en etnisch-specifiek bekeken' geïnitieerd om meer kennis te verzamelen en te verspreiden. Zodat in de toekomst meer gespecialiseerde hulp kan worden verleend aan mensen met een depressie.
 • Kitty Roozemond, vice-voorzitter van het FNV, houdt een dagboek bij van haar bezoek aan de IVVV-Vrouwenconferentie in Melbourne. Conferentieprogramma. Conferentienieuws.
 • M/V Zorg, nummer 2003 - 1 verschenen
 • Nieuwsbrief News We Can Use - February 18, 2003Nieuws van maandag 17 februari 2003

 • Vrouwenhandel in Bosnië. Brief dd. 17 februari 2003 van minister Kamp (Defensie) aan de Tweede Kamer over mogelijke betrokkenheid van militairen bij vrouwenhandel in Bosnië.
 • Astrid Klein Beekman: ''Humor maakt dingen draaglijk'' (BN/De Stem, 17 februari 2003). Hoi. Cabaretière Sara Kroos zet haar tanden in een appel. Ze heeft een open, vrolijk gezicht. Haar lichaam, zegt ze terwijl ze een stukje buikvel omhoog trekt, is een poldermodel. Honger, heet de eerste voorstelling van de 21-jarige Kroos. Ze won er in 2000 de publieksprijs van het Leids Cabaretfestival mee. Maandag krijgt ze de Zonta Award.
 • Ferdi Licher directeur Coördinatie Emancipatiebeleid bij ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ministerie van SZW, 17 februari 2003). Licher (44) werkt sinds 1991 bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  Hij volgt bij de directie Coördinatie Emancipatiebeleid mevrouw G. (Gabriëlla) Bekman op.
 • Britse artsenopleidingen willen prolife-moslims weren (Katholiek Nederland, 17 februari 2003). De Raad van Rectoren van Medische Opleidingen wil het aantal moslimstudenten terugdringen, omdat die op religieuze gronden weigeren te leren over onder meer abortus en anticonceptie.
 • Meer studenten en scholieren werken (CBS-webmagazine, 17 februari 2003). Vanaf 1992 is het aandeel jongeren dat naast een voltijdopleiding een bijbaan heeft fors gestegen. Meisjes iets vaker dan jongens. In 2001 gaat het om ruim de helft van de 15-24 jarigen die een voltijdopleiding volgen, ofwel 570.000.
 • Allochtonen dragen sterk bij aan groei aantal huishoudens (CBS-webmagazine, 17 februari 2003). Voor een toenemend deel wordt de stijging veroorzaakt door de tweede generatie allochtonen die volwassen wordt en het ouderlijk huis uit gaat om alleen of samen met anderen zelfstandig te gaan wonen. De tweede generatie zwermt uit.
 • De Geus: toeslag voor niet-werkende ouder (AD, 17 februari 2003). Minister De Geus (SZW) wil niet-werkende ouders met kinderen een 'verzorgingstoeslag' geven via de fiscus. Hij wil zo het verschil opheffen tussen werkende ouders die hun kind naar de opvang brengen en ouders die dat niet doen.
 • Pascalle van Oudheusden: Lousewies van der Laan: Discriminatie vind ik ongelooflijk stupide (Telegraaf, 17 februari 2003, rubriek Jarige van de week). Gelijkheid is iets waar ik al jaren voor vecht; ik sta erom bekend dat ik het altijd opneem voor vrouwen- en homorechten en dat soort zaken.
 • Vrouwensynode overlaadt Ferrier met wensen (Trouw, 17 februari 2003). De ruim 200 deelneemsters aan de vrouwensynode in Elspeet deden aanbevelingen over onder meer huiselijk geweld, de positie van alleenstaanden een permanente verblijfsverginning voor slachtoffers van seksueel geweld die met Justitie samenwerken. Hier wordt al aan gewerkt, zei Ferrier in een reactie.Nieuws van zondag 16 februari 2003
 • Zakenvrouw van het Jaar blijkt lucratieve titel (Managers online, 16 februari 2003). Jeanette van der Ingh is Zakenvrouw 2003. Voor veel van haar voorgangsters bleek de titel een geschenk uit de hemel. Annemarie Rankhorst, Zakenvrouw van het Jaar 2002, zegt in FEM Business dat zij haar titel keihard commercieel heeft uitgebuit.


[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]