zondag 18 april 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Februari 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  FEBRUARI 2003 
NIEUWS OP DATUM - FEBRUARI 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie

Klik hier voor nieuws in maart 2003
Nieuws van vrijdag 28 februari 2003

 • Kees de Hoog: Emancipatie dreigt in het slop te raken (De Gelderlander, 28 februari 2003). Als Balkenende en Bos de emancipatie en het gezinsbeleid serieus nemen, kunnen ze maar beter naar de VVD kijken. Op het eerste gezicht lijkt het goed te gaan met de emancipatie van vrouwen in Nederland. In de laatste emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau wordt vermeld dat Nederlandse vrouwen, op de Scandinavische landen na, de hoogste arbeidsdeelname van Europa hebben. Toch blijft het de vraag of de emancipatie in Nederland wel geslaagd is.
 • Halma, de Graaf, Leemhuis: Deeltijddokters zijn halve dokters (Medisch Contact, 28 februari 2003). Parttime werken van specialisten is nadelig voor patiënt en collega. De tendens om korter te werken is niet te stuiten. Werken in deeltijd heeft echter nadelige gevolgen voor de kwaliteit van zorg en voor de samenhang in een specialistenmaatschap. Kritische geluiden zijn - ten onrechte - niet welkom.
 • Dodelijk mooi. Fatale vrouwen in het Groninger Museum (Radio Nederland Wereldomroep, 28 februari 2003). Tekst Yvette Turlings. Audio (Real) Marjolein Stoop (9:30)
 • Elma Drayer: Het Hooglied: De geheime verzorgster van het haremmeisje (Trouw, 28 februari 2003). De 80-jarige Nelleke Stoop-Van Paridon promoveerde begin februari op een nieuwe én sluitende interpretatie van het Hooglied: haremmeisje kiest voor haar geliefde herder, en laat zo koning Salomon een blauwtje lopen.
 • Toppers uit bedrijfsleven in actie voor meer vrouwelijke collega's (Metro, 28 februari 2003). [Link verwijst naar volledige editie; zoek op ''Cerfontaine'']. Het aandeel van vrouwen in topfuncties moet veel hoger worden dan de huidige dertien procent. Demissionair staatssecretaris Khee Liang Phoa (LPF) van Emancipatie- en Familiezaken heeft negentien topfunctionarissen uit het bedrijfsleven bereid gevonden zich daar sterk voor te maken.
 • Prostitutie in Turkse theehuizen (Het Parool, 28 februari 2003). In Turkse theehuizen in Eindhoven werken vele tientallen buitenlandse vrouwen onder dwang als prostituee. De theehuizen zijn volgens een woordvoerder van de politie bovendien een dekmantel voor allerlei andere maffia-achtige praktijken.
 • Peter de Graaf: Theehuizen centra van prostitutie (De Volkskrant, 28 februari 2003, tijdelijke link). De Eindhovense politie heeft deze week massaal invallen gedaan in Turkse theehuizen waar vrouwen uit Oost-Europa en Afrika werden gedwongen tot prostitutie. In tien theehuizen werden negentien vrouwen 'bevrijd'. De politie heeft nog vijftien theehuizen en andere ontmoetingscentra voor Turken op het oog die zich schuldig maken aan illegale prostitutie.Nieuws van donderdag 27 februari 2003

 • Phoa wil meer mannen aan het aanrecht (De Telegraaf, 27 februari 2003). Op de valreep doet hij toch nog van zich spreken, LPF-staatssecretaris Phoa, gespecialiseerd in emancipatie. Donderdag gaf hij het startsein voor de campagne Mannen in de hoofdrol, die er in moet resulteren dat het klassieke rollenpatroon tussen mannen en vrouwen wordt doorbroken.
 • Staatssecretaris Phoa: Nieuwe afspraken zorg nodig (persbericht SZW, 27 februari 2003). Mannen vinden dat ze thuis meer taken moeten verrichten. Toch gebeurt dat niet. Oude gewoonten zijn hardnekkig. De campagne Mannen in de Hoofdrol wil bereiken dat mannen en vrouwen met elkaar in gesprek komen over hun taakverdeling.
 • Negentig procent Nederlanderswil thuis gelijkwaardige verdeling mannen en vrouwen (Ministerie van SZW, persbericht 27 februari 2003). Toch doen mannen nog steeds vooral kleine huishoudelijke klussen, terwijl vrouwen de zorg voor de kinderen en het huishouden hebben. Mensen maken vaak wel afspraken over een gelijkwaardiger taakverdeling, maar ze komen die bijna nooit na. Het is daarom hoog tijd dat mannen en vrouwen echt met elkaar in gesprek komen over hun rolverdeling thuis.
 • Hof  van Justitie van de Europese Gemeenschappen, prejudiciële beslissing 27 februari 2003 in de Duitse zaak Busch vs. Klinikum Neustadt: een werkneemster die vóór het einde van haar ouderschapsverlof met instemming van haar werkgever het werk wil hervatten, is niet verplicht om haar zwangerschap op te geven aan haar werkgever, wanneer zij wegens bepaalde wettelijke arbeidsverboden haar functie niet ten volle kan vervullen; een werkgever kan zijn instemming met de werkhervatting door een werkneemster vóór het einde van een ouderschapsverlof niet herroepen op grond van dwaling omtrent de zwangerschap van de betrokkene.Nieuws van woensdag 26 februari 2003

 • Raymond van den Boogaard: Moslimlanden eisen excuus van Hirsi Ali. Islamitische diplomaten vrezen fricties (NRC-Handelsblad, 26 februari 2003).  De 56 landen tellende ''Organisation of the Islamic Conference'' (OIC) eist dat VVD-leider Zalm het Kamerlid Hirsi Ali opdracht geeft, ''grove'' opmerkingen over de profeet Mohammed terug te nemen en daarvoor excuses aan te bieden. Zie ook:
 • Nieuwsbrief 26 februari 2003 van Huismannen.nl verschenen 
 • Paul-Kleis Jager: Gezichtssluier: Advocate gebruikt meisjes (Trouw, 26 februari 2003). A. Rabah, die optrad als bemiddelaar bij een conflict tussen de school en vier 'nikaab-meisjes': advocate F. Arslan gebruikt leerlingen van het regionaal opleidingencentrum (roc) in Amsterdam om in Nederland de acceptatie van de gezichtssluier door te drukken. 
 • TBS werkt slecht bij verkrachters (De Telegraaf, 26 februari 2003). Een veroordeling tot tbs, waarbij plegers van veelal ernstige misdrijven in een psychiatrisch ziekenhuis worden geplaatst, is bij verkrachters nauwelijks effectief. Meer dan de helft van de veroordeelden pleegt opnieuw een seksueel of gewelddadig misdrijf, soms zelfs tijdens hun verlof.
 • Kitty Roozemond: Bonden moeten veel concreter worden (FNV e-magazine, 26 februari 2003). ''Als vakbonden meer vrouwen lid willen maken, zullen ze zich moeten buigen over concrete problemen van de vrouwen zelf en meer maatwerk moeten bieden.''Nieuws van dinsdag 25 februari 2003
Nieuws van maandag 24 februari 2003

 • Vrouwelijke inburgeraars en zwangerschap. Vragen van de TK-leden Tonkens en Vos (Groenlinks) dd. 24 februari 2003 aan minister Nawijn en staatssecretaris Phoa. Naar aanleiding van ''Direct telefoontje naar spijbelende nieuwkomer'' (Volkskrant, 19 februari 2003, niet online).
 • Kabinetsformatie | Open brief E-Quality aan de onderhandelaars Balkenende en Bos (E-Quality, 24 februari 2003).
 • Ziekteverzuim ambtenaren vrijwel gelijk (CBS-webmagazine, 24 februari 2003). Cijfers 2001: Wel zijn er aanzienlijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke ambtenaren melden zich vaker ziek en zijn gemiddeld langer ziek dan hun mannelijke collega’s. Het verzuim van vrouwen is ongeveer anderhalf keer zo hoog. Alleen in het primair en voortgezet onderwijs is het verschil minder groot. Ook het verzuim onder oudere ambtenaren is hoger: zij zijn minder vaak ziek dan jonger, maar blijven wel langer ziek thuis.
 • Steven Adolf: Vrouw nog ''half wezen'' in Marokko (NRC-Handelsblad, 24 februari 2003). In Marokko wordt een nieuwe poging gedaan om het islamitisch familierecht te hervormen. Maar de machtige militante islam is tegen.Nieuws van zondag 23 februari 2003[ Pagina: 1 2 3 4  >>>]