vrijdag 23 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  DECEMBER 2003 


nieuws van zaterdag 6 december 2003

 • Imams: Man moet meehelpen in het huishouden (Algemeen Dagblad, 6 december 2003). De imams van de sociaal-religieuze beweging Milli Görüs hebben hun mannelijke gehoor gisteren opgeroepen te delen in de huishoudelijke taken. In de 23 moskeeën van Milli Görüs in Nederland klonk een pleidooi voor een ,,islamitisch gezinsmodel'' waarin mannen en vrouwen volledig gelijkwaardig zijn.
 • Hans Goslinga: Hirsi Ali de politicus van 2003 (Trouw, 6 december 2003, tijdelijke link). Tenzij de tekenen bedriegen, zal het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali de komende weken in verscheidene polls worden uitgeroepen tot de markantste Nederlandse politicus van 2003. De betekenis daarvan zal nog niet zo gemakkelijk zijn aan te geven, omdat deze jonge uit het Afrikaanse Somalië gevluchte politica in haar publieke optreden zoveel tegenstrijdigheden oproept.
 • Eveline Brandt: Máxima en de thuisbevalling (Trouw, 6 december 2003, tijdelijke link). Deze maand verwacht Nederland de geboorte van een prinsesje of prinsje. De speculaties gaan over de vraag of het een keizersnede zal worden, een oer-Hollandse thuisbevalling of de middenweg, poliklinisch. Dat de keizersnede koninklijke traditie is, is een fabeltje. Dat die veiliger is dan de thuisbevallig, ook.
 • Jon Henley: Something agressive about veils, says Chirac (The Guardian, December 6, 2003). Jacques Chirac hinted strongly yesterday that France will soon introduce legislation banning Muslim girls from wearing headscarves to school, saying most French people saw something aggressive in the veil and that the secular state could not tolerate ostentatious signs of religious proselytism.
 • Chirac spreekt zich uit tegen dragen hoofddoekje (De Volkskrant, 6 december 2003, bericht niet online). De Franse president Chirac heeft het hoofddoekje voor schoolmeisjes ''aanstootgevend'' genoemd. Tijdens een bezoek aan Tunesië zei Chirac ''iets agressiefs'' te zien in het dragen van de traditionele hoofddoek. Meer dan zestig vooraanstaande vrouwen hebben gisteren in een petitie gevraagd om een verbod op '' dit zichtbare symbool van de onderwerping van vrouwen''.nieuws van vrijdag 5 december 2003

 • Taakverdeling man en vrouw bespreekbaar in moskee. Milli Görüs Nederland organiseert preken en debatten over gelijkwaardiger rolverdeling (Wiedoetwat.nl, Campagne ''Mannen in de hoofdrol'', persbericht 5 december 2003). Op vrijdag 5 december zal in de 23 moskeeën van Milli Görüs in Nederland de taakverdeling tussen mannen en vrouwen thuis centraal staan. Tijdens het vrijdagmiddaggebed zullen de imams van deze moskeeën ingaan op de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en de gevolgen daarvan voor de taken op het gebied van huishouden en verzorging. De diensten, die voornamelijk door mannen worden bijgewoond maar waar ook vrouwen aanwezig zijn, zijn een middel om met name de eerste generatie moslims ervan te doordringen dat er sprake is van een nieuwe visie op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen, gebaseerd op het islamitische geloof.
 • Castermans nieuwe voorzitter Commissie Gelijke Behandeling (Ministerie van Justitie, persbericht 5 december 2003). Mr. A.G. Castermans wordt met ingang van 15 april 2004 de nieuwe voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De Haagse advocaat volgt met deze benoeming prof. mr. J. Goldschmidt op. Prof. Goldschmidt start 1 januari 2004 als hoogleraar rechten van de mens / plaatsvervangend directeur bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) te Utrecht. Castermans (1962) is sinds 1992 werkzaam bij advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever, het kantoor van de Landsadvocaat (dat de Staat verdedigt in rechtszaken). Hij is specialist op het terrein van het arbeids- en ambtenarenrecht en voert daarnaast een cassatiepraktijk.
 • hspace=0  Franse moslimmeisjes nemen heft in eigen hand (Novatv.nl, 5 december 2003). Moslimmeisjes in West-Europa ontworstelen zich aan hun milieu en gaan het pad op van de emancipatie.nieuws van donderdag 4 december 2003

 • hspace=0 Naschoolse opvang is slecht geregeld (EditieNL, 4 december 2003). Half november zei minister De Geus het volgende. Geen enkele vrouw kan niet werken doordat ze geen kinderopvang heeft.  De FNV vroeg zich af of de Minister gelijk heeft dat iedereen aan kinderopvang kan komen. Er is een telefonisch meldpunt. En dat meldpunt heeft honderden klachten opgeleverd.
 • Rinskje Koelewijn: ''Ik wil een 20-weken echo hebben'' (NRC-Handelsblad, 4 december 2003). De onrust onder zwangeren over de begeleiding in Nederland neemt toe, zeggen verloskundigen en gynaecologen. ,,Mijn vrouw wil die onderzoeken ook.''nieuws van woensdag 3 december 2003

 • Edwin Kreulen: Decemberstress | Druk in december (Trouw, 3 december 2003, tijdelijke link). In de eerste helft van december klagen kinderen bij hun ouders dat de Sint hun klasgenoten veel beter heeft bedeeld. Daarna wacht voor hun ouders de taak alle familie en schoonfamilie tevreden te houden tijdens de kerstdagen. Een workshop 'decemberstress' moet te grote drukte voorkomen, maar de ouders komen nog niet massaal opdagen.
 • Ross: meer onderzoek naar babysterfte (Regering.nl, 3 december 2003).
  • Babysterfte. Ongedateerde brief Staatssecretaris Ross van VWS aan de Tweede Kamer.
 • Babysterfte | Ross veegt vloer aan met onderzoek (Trouw, 3 december 2003, tijdelijke link). Verloskundigen moeten zwangere vrouwen van allochtone afkomst gerichter voorlichten over de bevalling en de hulp die zij daarbij kunnen krijgen. Zo moet met name de voorlichting over het gebruik van foliumzuur -dat open ruggetjes voorkomt- worden geïntensiveerd.
 • Staatssecretaris Ross ontkent hoge babysterfte (De Volkskrant, 3 december 2003). Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid ontkent dat Nederland de hoogste baby- en kindersterfte van Europa heeft, zoals staat in een onderzoek dat in opdracht van de Europese Unie is verricht. Volgens haar is het Nederlandse baby- en kindersterftecijfer juist relatief laag.
 • De Geus heeft ongelijk: wel problemen kinderopvang (FNV.nl, 3 december 2003). Er zijn wel degelijk knelpunten in de kinderopvang, in tegenstelling tot wat minister De Geus van Sociale Zaken beweert. Dat schrijft het FNV e-Magazine van 3 december op basis van een klachtenboek met e-mails.
 • Kanaalzwemster Ederle was rapper dan alle mannnen (De Volkskrant, 3 december 2003). In Wyckoff in de staat New Jersey is op 98-jarige leeftijd de Amerikaanse marathonzwemster Gertrude Ederle overleden. Ze was de eerste vrouw die Het Kanaal overstak. Dat gebeurde in 1926, toen ze 19 jaar oud was.
 • Aantal banen daalt opnieuw (persbericht CBS, 3 december 2003).Het aantal banen van mannen is met 1,4 % gedaald. Het aantal banen van vrouwen is nog toegenomen, maar met 0,5 % is de groei wel minder dan in voorgaande kwartalen. Dit verschil hangt samen met de nog steeds toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen en met de groei van de werkgelegenheid in de zorg. In die bedrijfstak werken voor het merendeel vrouwen.nieuws van dinsdag 2 december 2003
 • Huiselijk geweld aangepakt via regionale en lokale meldpunten in hele land (Ministerie van SZW, persbericht 2 december 2003). Het kabinet streeft ernaar samen met gemeenten nog in deze kabinetsperiode een landelijk netwerk van advies- en meldpunten voor de aanpak van huiselijk geweld op te richten. Politie, openbaar ministerie, vrouwenopvang, reclassering, forensische psychiatrie en andere hulpverleningsinstanties gaan in deze meldpunten samenwerken.
 • Rinder Sekeris: Als zelfs oma kan internetten ... (Nederlands Dagblad, 2 december 2003).  Ze is 92 jaar, ziet er nog patent uit voor haar leeftijd, bestelt als het zo uitkomt een pizza en SMS't met haar kleindochter. Kijkt graag naar soaps op de televisie, maar dan wel met surround sound. En anders kijkt ze een filmpje dat ze zelf met de digitale videorecorder heeft opgenomen.
 • Marc Kruyswijk: ''Wouter Bos wordt een gestrest man'' (Algemeen Dagblad, 2 december 2003). GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema, vorige maand bevallen van een tweeling, spreekt alleen voor zichzelf. Maar ze begrijpt Wouter Bos wel. Ook zij gaat wekelijks een dagje thuis werken. ,,Op vrijdag. Hoe dat in de praktijk uitpakt, moet blijken. Maar ik ben vooral niet van plan net zo'n man te worden die alleen zondag het vlees komt snijden.''
 • Uitsluiting seksuele gedragingen door verzekeraars ongeoorloofd. Slachtoffers seksueel geweld benadeeld door kartelvorming verzekeringsmaatschappijen (Clara Wichmann Instituut, 2 december 2003). De massale uitsluiting van seksuele gedragingen door de particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen in Nederland is niet geoorloofd. Dit blijkt uit juridisch onderzoek dat het Clara Wichmann Instituut (het landelijk expertisecentrum voor vrouw en recht) heeft laten uitvoeren door de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht. In 2000 hebben vrijwel alle verzekeringmaatschappijen de aanbeveling van het Verbond van Verzekeraars opgevolgd om seksuele gedragingen uit te sluiten. Dit betekent dat de WA-verzekering van de dader niet meer aangesproken kan worden voor de schade van slachtoffers van seksueel geweld. Het collectief uitsluiten van seksuele gedragingen door verzekeraars is volgens het onderzoek ongeoorloofde kartelvorming en in strijd met de Mededingingswet.
 • Jutta Chorus: Hbo's bezorgd over hoofddoeken (NRC-Handelsblad, 2 december 2003). Collegeleden en decanen van de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool zijn bezorgd over de toename van het aantal moslimstudentes met hoofddoek op hun scholen. Aan de Hogeschool van Amsterdam draagt bijna de helft van de moslimmeisjes hoofdbedekking.
 • Een frisse kerst bij H&M (Divazine, 2 december 2003). Ook van plan om lingerie te kopen bij H&M? De kledingmultinational heeft er weerom voor gezorgd dat niemand de wekenlange affichecampagne kon ontlopen. Bovendien zorgen de blote, wat vulgaire affiches ook voor de nodige discussie, waarschijnlijk net waar het bedrijf op doelt.
 • Aanpak loverboys, vragen van de leden Vos en Tonkens (GroenLinks) dd. 2 december 2003

 
nieuws van maandag 1 december 2003
 • Dijlan van Vlimmeren: Feministe Groenteman wil wel een lustobject zijn (Rotterdams Dagblad, 1 december 2003). Hanneke Groenteman was aanwezig in het maandelijkse boekenprogramma van de Rotterdamse schrijver Marcel Möring.
 • ''Aanval'' op werktijden gehekeld. Minister De Geus en werkgevers vinden wet betuttelend (Rotterdams Dagblad, 1 december 2003, tijdelijke link). De vakbonden CNV en FNV zien de voorstellen van minister De Geus om de Arbeidstijdenwet aan de kaak te stellen als een nieuwe aanval op het sociale beleid. Volgens De Geus zijn de geldende arbeids- en rusttijden niet meer van deze tijd. De werkgevers juichen zijn plannen toe.
 • Canis Zijlmans: Marokkaanse meiden starten hulplijn (Rotterdams Dagblad, 1 december 2003, tijdelijke link). Acht Marokkaanse meiden uit Schiemond hebben het project ''Meiden praten met meiden'' opgericht. Ze willen daarmee vooral meisjes met een islamitische achtergrond uit hun isolement halen en een luisterend oor bieden voor hun problemen.
 • Arbeidstijdenwet heeft langste tijd gehad (Reformatorisch Dagblad, 1 december 2003). De Arbeidstijdenwet heeft mogelijk zijn langste tijd gehad. Minister De Geus (Sociale Zaken) wil de wet versoepelen door werkgevers en werknemers meer vrijheid te geven de werk– en rusttijden zelf af te spreken. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 denken ook in die richting. CNV en FNV, gesteund door de PvdA, zijn er scherp tegen.
 • De rk-kerk neemt aids niet serieus (Trouw, 1 december 2003). Een kwart minder jongeren met het hiv-virus en de helft minder besmette baby's - dat had de Verenigde Naties in 2005 willen bereiken. Vorige week maakte de VN-organisatie UNaids bekend dat dit bij lange na niet lukt. Wereldwijd zijn zo'n veertig miljoen mensen besmet met het virus dat aids veroorzaakt. In Botswana en Swaziland is meer dan een derde van de bevolking besmet. Huiveringwekkende cijfers waarachter een verwoestende werkelijkheid schuilgaat van ontwrichte gezinnen, bedrijven en op den duur landen. Van die realiteit is de officiële katholieke moraal nog immer ver verwijderd.
 • Loverboys-problematiek, vragen van de leden Van Heemst, Dijsselbloem, Kalsbeek en Wolfsen (PvdA) dd. 1 december 2003 
 • Aanpak loverboys, vragen van de leden Griffith en Örgü (VVD) dd. 1 december 2003.


Klik hier voor nieuws in november 2003[ Pagina: <<< 1 2 3 4 ]