vrijdag 23 oktober 2020 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 December 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  DECEMBER 2003 


nieuws van zaterdag 13 december 2003

 • Max van Rooij: Eva Besnyö (1910-2003) | Kunstfotografe tussen weemoed en Dolle Mina NRC-Handelsblad, 13 december 2003). Biografisch portret.
 • First lady's (De Volkskrant, Circuit, 13 december 2003).  Peter Rehwinkel (oud-Kamerlid voor de PvdA, binnenkort burgemeester van Naarden) werkt momenteel als eindredacteur aan een boek over ''de first lady's van Nederland'', oftewel een reeks portretten van echtgenotes van na-oorlogse premiers, en hun invloed achter de schermen. Getrouwd met de premier, zoals de titel luidt, verschijnt in april volgend jaar. Rehwinkel zocht in korte tijd veertien journalisten van verschillende media bij elkaar (onder anderen Elsevier's Arendo Joustra en Jan Hoedeman van De Volkskrant) die elk een premiersvrouw voor hun rekening nemen. Zelf schrijft Rehwinkel een biografisch hoofdstuk over Mies Biesheuvel. Het boek verschijnt bij uitgeverij Plataan. Uitgeefster Ine Soepnel: ''De anekdotes over de premiersvrouwen zullen bij verschijning hoe dan ook nieuws opleveren''.
 • Hein Janssen: ''Ze praten soms in pure poëzie over het liefdesspel'' (De Volkskrant, 13 december 2003). Geďnspireerd door de ''Vagina Monologen'' maakte Adelheid Roosen een moslimvariant, gebaseerd op vele gesprekken met gesluierde en ongesluierde vrouwen. 'Zij hebben dat gereformeerde niet, zij hebben geen calvinistisch aura.'
 • Judit Neurink: Oorlogscorrespondente Seierstad / Een harnas tegen emotie en angst (Trouw, 13 december 203, tijdelijke link). Asne Seierstad was een van de circa honderd journalisten die in Bagdad waren tijdens de oorlog. Ze gaf verslag voor onder meer Trouw en Nova. Ze was er niet omdat ze iets met Irak had, wel omdat ze ook eerdere oorlogen al versloeg. Maar vooral omdat ze het als haar plicht ziet: Noorse ogen die waarnemen hoe er geschiedenis wordt gemaakt, en daarover berichten.
 • Bart Jungmann en Ellen de Visser: Vrouw beslist veelal over ''de knip'' bij man (De Volkskrant, 13 december 2003).  Even op de operatietafel en het krijgen van nakroost is aan banden gelegd. Steeds meer mannen doen het; Nederlandse mannen, want sterilisatie is cultuurgebonden.
 • Bart Jungmann en Ellen de Visser: Anticonceptie is steeds meer een mannenzaak (De Volkskrant, 13 december 2003).  Anticonceptie wordt een mannenzaak. Steeds meer mannen laten zich steriliseren, terwijl steeds minder vrouwen de pil slikken of voor een sterilisatie kiezen. Dit blijkt uit gegevens van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en een rondgang langs zorgverzekeraars. Nederland heeft relatief gezien het hoogste aantal gesteriliseerde mannen in de wereld.
 • Marc Kruyswijk en Ingrid Sikking: Willem-Alexander als voorbeeldpapa ? (Algemeen Dagblad, 13 december 2003). Prins Willem-Alexander, die betrokken is bij de zorg voor prinses Amalia, kan een rolmodel worden voor de moderne vader. Wat is uw mening? Discussieer mee!
 • Weg met hoofddoek, Davidster en kruis (NRC-Handelsblad, 13 december 2003). Gedeelten uit het rapport van de Franse Stasi-commssie, die schrijft dat scheiding tussen kerk en staat geen afzijdige, maar een actieve opstelling van de overheid impliceert. De commissie heeft in opdracht van president Chirac aanbevelingen gedaan over de vraag hoe de overheid moet reageren op politieke en godsdienstige tekens en kleding op bijvoorbeeld scholen. De commissie bepleit een wettelijk verbod.nieuws van vrijdag 12 december 2003

 • Fotografe Besnyö (93) overleden (NOS Teletekst, 12 december 2003, bericht maar kort online, daarom hier volledig geciteerd). De fotografe Eva Besnyö, de Grande Dame van de Nederlandse fotografie, is in Laren overleden. Ze werd 93 jaar. Bij haar fotoreportages gebruikte ze nieuwe camerastandpunten. Bovendien maakte ze ''close-ups'' van voorwerpen waardoor de structuur ervan goed zichtbaar werd. Beroemd zijn haar foto's van het station van Berlijn, zigeuners, het moederschap en de Watersnoodramp. De Hongaars-joodse Eva Besnyö werd in 1910 in Boedapest geboren. In 1930 trok ze naar Berlijn en twee jaar later naar Nederland. Ze maakte op 60-jarige leeftijd een comeback als fotografe van de feministische beweging Dolle Mina.
 • Peter de Waard: Moeders bevrijd uit ''levende hel'' (De Volkskrant, 12 december 2003). Het lijkt de grootste nachtmerrie: je kind verliezen aan wiegendood en daarna worden veroordeeld wegens moord. Drie moeders in Groot-Brittannië overkwam het. Hun vonnissen zijn nu herzien.
 • Fokke Obbema: Frankrijk wil keppeltje zowel als hoofddoek verbieden (De Volkskrant, 12 december 2003). Franse leerlingen mogen op school geen hoofddoek, keppeltje of groot kruis dragen. Zulke 'ostentatieve religieuze tekens' horen daar niet thuis omdat scholen neutraal behoren te staan tegenover religie. 'Discrete' symbolen (een handje van Fatima, de Davidsster of een bescheiden kruisje) zijn wel toegestaan.
 • Minister Van Ardenne moedigt onderneemsters aan (Ministerie van Buitenlandse Zaken, persbericht 12 december 2003). Minister Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking gaat vrouwelijk ondernemerschap in ontwikkelingslanden meer aandacht geven. Volgend jaar organiseert het ministerie een workshop over financiële dienstverlening aan vrouwen. Hiervoor wil het ministerie de FMO, het platform microfinanciering en commerciële banken uitnodigen. De uitkomsten van de workshop zullen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat financieringsmogelijkheden beter op vrouwen worden toegesneden.
 • Onderwijs: Frankrijk koerst af op verbod hoofddoek (Trouw, 12 december 2003). 'Openlijke tekenen van religie' moeten voortaan verboden zijn op Franse scholen en overheidsinstellingen. Die aanbeveling deed een commissie gisteren aan de Franse regering.
 • Hoofddoek én keppeltje straks taboe in Frankrijk (AD, 12 december 2003). Commissie Stasi: Opzichtige religieuze symbolen zoals hoofddoeken, keppeltjes en grote kruizen moeten wettelijk worden verboden op openbare scholen in Frankrijk.
 • Verrijn Stuart lid Adviesraad Internationale Vraagstukken (regering.nl, 12 december 2003). Heikelien Verrijn Stuart (1950) is juriste, journaliste en publiciste. Zij heeft een grote kennis van het buitenlands beleid, in het bijzonder op het terrein van mensenrechten. Zij was één van de drijvende krachten achter de oprichting van het Clara Wichmann Instituut en het tijdschrijft Nemesis.nieuws van donderdag 11 december 2003

 • Ballet zoekt vitale 70+ dames met lef (Algemeen Dagblad, 11 december 2003). Het Nederlands balletgezelschap Introdans zoekt vitale dames van 70+ voor het dansproject 'Jong geleerd, oud gedanst'. Gezocht wordt naar ''vrouwelijke dansers, boven de 70, graag eigenzinnig en met een beetje lef, woonachtig in Arnhem of directe omgeving.''
 • GroenLinks roept Minister op de Rutgers Huizen te heropenen (GroenLinks, persbericht 11 december 2003 met vragen van dezelfde datum, door Evelien Tonkens gesteld aan de Staatssecretaris van VWS).
 • Antoinette Reerink: Franse ziekenhuizen worstelen met hoofddoekjes (AD, 11 december 2003). President Chirac ontvangt vandaag een rapport met het advies de hoofddoek op Franse scholen te verbieden, maar inmiddels levert de hoofdbedekking ook problemen op in ziekenhuizen: patiëntes die hulp van mannelijke artsen weigeren, agressieve echtgenoten en gesluierd ziekenhuispersoneel.
 • René Steenhorst: Veel stil leed door kinderloosheid (De Telegraaf, 11 december 2003). Het definitief niet kunnen krijgen van kinderen ondanks verwoede pogingen zwanger te worden met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen, dompelt menig kinderloos paar voor korte of langere tijd in rouw. Het is stil verdriet, waar meestal weinig omstanders weet van hebben”, zegt de Nijmeegse psycholoog Christianne Verhaak van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud.
 • Leonoor Kuijk: Scholing meisjes dé oplossing. Unicef: Onderwijs aan meisjes in ontwikkelingslanden helpt ook jongens (Trouw, 11 december 2003, tijdelijke link). Stuur meisjes naar school en de problemen in ontwikkelingslanden worden weer hanteerbaar. Reken maar na. Maatregelen die getroffen worden om meisjes naar school te krijgen, komen ook jongens ten goede. Andersom is dat niet altijd het geval. Richt je je op meisjes, dan blijken dus opeens álle kinderen naar school te gaan.
 • Ellen de Visser: Toename abortussen zet door (Volkskrant, 11 december 2003). Meisjes zijn vaker zwanger en plegen vaker abortus.  StiSAN-voorzitter Eylard van Hall vindt uitbreiding noodzakelijk van het aantal centra dat vorig jaar de taak van de utgershuizen heeft overgenomen, en ook betere financiering.
 • Religieuze symbolen taboe in Franse scholen (Volkskrant, 11 december 2003). Het opzichtig dragen van religieuze symbolen als hoofddoeken, keppels en kruisen moet op alle Franse openbare scholen worden verboden, aldus de aanbeveling van een speciale commissie.
 • Roos Kuiper en Daphne van Paassen: Waarom zij wel ? (Intermediair, 11 december 2003). We hebben hier wel topvrouwen, maar die komen meestal uit het buitenland. Wat mankeert er aan Nederlandse vrouwen?nieuws van woensdag 10 december 2003

 • Meisjes tussen de 16 en 24 zijn shop-a-holics (MKBnet Nieuws, 10 december 2003). Winkelen is voor veel meisjes tussen de 16 en 24 jaar een favoriete bezigheid. Eenderde van de jonge meiden winkelt minimaal eens per twee weken om kleding te kopen, tegen 11% van de jongens.
 • Canis Zijlmans: Vrouwenopvang kan slechts aan 10 procent van de vraag voldoen (Rotterdams Dagblad, 10 december 2003). De Vrouwenopvang Rotterdam (VOR) kan slechts voldoen aan tien procent van de vraag van vrouwen in nood, die tijdelijk onderdak nodig hebben. Afgelopen jaar zijn in de negen Rotterdamse opvanghuizen voor kortere of langere tijd 228 vrouwen en hun kinderen ondergebracht, terwijl er 2500 hulpvragen waren.
 • Martha Aalbers: ''Ik was verkracht, maar met mij was niets aan de hand'' (Nederlands Dagblad, 10 december 2003). ,,In de tunnel waar ik werd verkracht, was eerder een meisje vermoord en aan stukken gesneden. Dat verhaal werd me verteld door de politie. Vergeleken met haar, zeiden ze, was ik een geluksvogel.''
 • Rutgers Nisso Groep: aantal abortussen stijgt (De Telegraaf, 10 december 2003). Steeds meer vrouwen in Nederland laten abortus plegen. Het gaat daarbij vaker om jonge vrouwen. 60 procent van de vrouwen die zich bij een abortuskliniek meldt, is van allochtone afkomst. Ruim tweederde van de vrouwen die abortus pleegt, zegt anticonceptiemiddelen te hebben gebruikt. De middelen zouden niet goed zijn gebruikt. Dit blijkt uit cijfers van de Rutgers Nisso Groep over 2001 en 2002.
 • Kees de Vré: Vrouwelijker tanken dankzij de Body Shop (Trouw, 10 december 2003, tijdelijke link). De Body Shop gaat een deel van zijn assortiment verkopen via pompstations van BP. De cosmetica keten laat zich verleiden om het tanken zo te vervrouwelijken, een wens van de oliemaatschappij.
 • D66: Buitenlandse adoptie voor homostellen (homo-emancipatie.nl, bericht van D66-fractie, 10 december 2003).  Homoseksuele paren moeten een buitenlands kind kunnen adopteren. D66 woordvoerder Lousewies van der Laan stelt daartoe morgen een wetswijziging voor, tijdens een overleg over adoptie in de Tweede Kamer.
 • Anne Adé: Twintig jaar, ya basta ! Algerijnse vrouwen willen hun rechten terug (Divazine.be, 10 december 2003). Op 19 april 2004 wordt de Algerijnse familiewet twintig, maar als het van de vrouwen van ’'20 ans, barakat!’' afhangt, haalt ze dat jubileum niet. ’Twintig jaar, dat volstaat!’ is een samenwerkingsverband tussen zes vrouwenrechtenorganisaties, die vechten voor de afschaffing van deze uiterst conservatieve wet die de Algerijnse vrouwen onder de knoet houdt.
 • Abortus blijft toenemen. Jongeren en allochtone vrouwen vormen risicogroepen (Rutgers NISSO Groep, persbericht 10 december 2003). De stijging van het aantal abortus in Nederland, die in de jaren negentig is ingezet, zet zich in de jaren 2001 en 2002 voort. Het aantal abortus bij in Nederland wonende vrouwen is toegenomen tot 28.400 in 2001 en 29.500 in 2002. Het abortuscijfer per 1000 vrouwen (15-44 jaar) is daardoor gestegen tot 8,4 in 2001 en 8,7 in 2002. Zie ook:nieuws van dinsdag 9 december 2003

 • Tweede Kamer neemt afscheid van Terpstra (De Volkskrant, 9 december 2003). De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van VVD-parlementariër Erica Terpstra. Ze werd uitgeluid met een staande ovatie. Terpstra is onlangs gekozen tot voorzitter van sportkoepel NOCNSF.
 • Erica Terpstra verlaat Tweede Kamer (Nu.nl, 9 december 2003). Erica Terpstra (VVD) heeft dinsdag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Zij wordt voorzitter van de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF en volgt Hans Blankert op. Terpstra was Kamerlid van 1977 tot 2003 met een onderbreking van 4 jaar tussen 1994 en 1998. In het eerste paarse kabinet was zij staatssecretaris van Sport.
 • hspace=0 en hspace=0  Joris Smeets: Vrouwen ruim 100 jaar Staatshoofd. Geslacht koningskinderen tegen tijdgeest in (VPRO, Geschiedenis Magazine, 9 december 2003). Vanaf de inhuldiging van Wilhelmina in 1898 zitten er steeds vrouwen op de Nederlandse troon. Terwijl vaak op de geboorte van een jongetje werd gehoopt en Nederland tot ver in de 20ste eeuw nauwelijks geëmancipeerd was.
 • Lucy Ward: Early warning. (The Guardian, December 9, 2003). Report on how domestic violence is being tackled in the classroom.
 • Vrouwen zijn gevoeliger voor stress dan mannen (Rotterdams Dagblad, 9 december 2003). Bij vrouwen mondt chronische stress twee tot drie keer vaker uit in angst en depressie dan bij mannen. Dat blijkt uit onderzoek onder proefdieren van de neurobioloog Andrea Trentani, die daarop 16 december aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.
 • ''School mag jongens en meisjes scheiden''. College: gym- en zwemlessen mogen best apart (Rotterdams Dagblad, 9 december 2003). Het Rotterdamse college van b en w is niet van plan scholen aan te sporen jongens en meisjes samen te laten sporten. Volgens burgemeester en wethouders moeten onderwijsinstellingen zelf uit kunnen maken hoe ze gym- en zwemlessen organiseren. ,,Het samen of gescheiden zwemmen of gymmen is een keuze die de school zelf maakt.'' 
 • Klacht bij VN wegens discriminatie bij zwangerschap (FNV.nl, 9 december 2003). De FNV dient een klacht in tegen Nederland wegens discriminatie van zwangere vrouwen met een deeltijdbaan die tegelijkertijd als zelfstandige werken. Tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen zij een te laag inkomen omdat de ene uitkering met de andere verrekend wordt. Dit is in strijd met het vrouwenverdrag van de Verenigde Naties, aldus de vakcentrale. De klacht wordt gesteund door het Proefprocessenfonds Clara Wichmann.
 • Esther Hageman: Zeemansvrouw | Als ik maar wist waar gij gong of stong (Trouw, 9 december 2003, tijdelijke link). Wie ooit nog eens in ernst wil beweren dat 'alles vroeger heel anders was', moet van maritiem historicus Perry Moree eerst één ding doen. ,,Die brief van Aagje Luijtsen lezen. Dan weet je: in de 18de eeuw waren de mensen totaal niet anders dan nu. Liefde en dood, daar had Aagje dezelfde reactie op als wij.''
 • Marlise Hamaker: Creatieve aanpak voor allochtone zwangere (Trouw, 9 december 2003, tijdelijke link). Staatssecretaris Ross vindt dat zwangere allochtonen gerichter moeten worden voorgelicht. Sommige verloskundigen doen dat al, vooral via speciale taalprojecten.nieuws van maandag 8 december 2003

 • Experimenten met flexibele openingstijden (Ministerie van SZW, persbericht 8 december 2003). Om het voor mensen makkelijker te maken om werk en zorg met elkaar te combineren, zijn op lokaal niveau zogenoemde ‘tijdinitiatieven’ gestart. Dit zijn experimenten waarbij de overheid, de middenstand, bedrijven en voorzieningen zoals onder andere postkantoren, bibliotheken en poliklinieken hun openings- en werktijden zoveel mogelijk afstemmen op de wensen en behoeften van de gebruikers.nieuws van zondag 7 december 2003[ Pagina: <<< 1 2 3 4  >>>]