donderdag 21 januari 2021 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Augustus 2003
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  ACTUEEL  >  NIEUWSARCHIEF  >  2003
 >  AUGUSTUS 2003 
NIEUWS OP DATUM - AUGUSTUS 2003
Berichten op datum oorspronkelijke publicatie


nieuws van maandag 25 augustus 2003

 • Luciane Opdeweegh: Feministen slaan de verkeerde weg in (Divazine, 26 augustus 2003).De Franse vrouwenbeweging gaat de verkeerde richting uit. Dat vindt althans de filosofe en feministe Elisabeth Badinter. Met haar boek Fausse route zorgt ze voor een controverse in de Franse media. De 59-jarige Elisabeth Badinter is een academica die ondermeer verschillende feministische boeken publiceerde en die niet aarzelt om zichzelf een feministe te noemen. Maar in Fausse route gaat ze zo te keer tegen de vrouwenbeweging in Frankrijk dat de vrouwenorganisaties haar niet meer als één van hen beschouwen.
 • Derk Stokmans: Nieuwe bijstandswet wekt weerstand. Gemeentes vrezen financiële gevolgen (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). De Tweede Kamer behandelt deze week het wetsvoorstel Werk en Bijstand. De eerste grote stelselwijziging van dit kabinet, volgens het motto minder overheid, meer eigen verantwoordelijkheid. [...] Binnen de coalitie ligt een aantal punten politiek gevoelig. Het CDA wil dat bijstandsmoeders met jonge kinderen niet hoeven te solliciteren, maar staat daarin lijnrecht tegenover de VVD. Volgens het wetsvoorstel komt geen enkele groep meer in aanmerking voor een ontheffing van de sollicitatieplicht. Rutte wil die zelfs verzwaren: bijstandsgerechtigden moeten ,,algemeen geaccepteerd werk'' aanvaarden.
 • Spreiding ouderschapsverlof over twaalf maanden: geen zwaarwegend bedrijfsbelang (PZ Signaal, 25 augustus 2003). Samenvatting van Kantonrechter Alphen aan den Rijn 18 maart 2003 nr. 319913/03.347 JAR 2003/111.  
 • Ferdi Schrooten: Vrouw wapen tegen machocultuur leger (Nederlands Dagblad, 25 augustus 2003). Minister Kamp van Defensie wil bij de komende ontslaggolf vrouwelijk personeel ontzien. Vakbonden voor defensiepersoneel vrezen oplopende spanningen tussen de seksen. Maar het Defensie Vrouwen Netwerk (DVN) is vooral blij: vrouwen zijn een prima wapen tegen de machocultuur. ,,Een militair stort eerder zijn hart uit bij een vrouw dan bij een stoere man.''
 • Vrouw in het leger wordt niet ontslagen (Het Parool, 25 augustus 2003). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. De vakbond voor defensiepersoneel VBM/NOV is verontwaardigd. Voorzitter Jean Debie noemt het ''seksediscriminatie''. ''Alleen mensen op overtollige functies zouden worden ontslagen. Als een vrouw op een overtollige functie zit, zou zij volgens Kamp dus de plek moeten innemen van een man die niet op een overtollige functie zit. Wij zullen hier niet mee akkoord gaan.''
 • Vrouwen bij Defensie zijn zeker van hun baan (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Bij de reorganisatie van de krijgsmacht worden geen vrouwen ontslagen. Minister Kamp van Defensie zegt dat in een interview met het septembernummer van Opzij. Volgens Kamp blijft het streefcijfer van 12 procent vrouwen bij de krijgsmacht in 2010 gehandhaafd. ,,Dat betekent dat we nu geen vrouwen willen ontslaan, want we zitten net op zo'n 8,5 procent.''
 • Daniëlle Molenaar: Meer vrouwen slikken de overgangspil (Rotterdams Dagblad, 25 augustus 203, tijdelijke link). Overgangspillen worden in Nederland op veel grotere schaal en langduriger gebruikt dan door gynaecologen wordt beweerd. Het hormoongebruik heeft geleid tot extra kankergevallen onder vrouwen tussen de 50 en 65 jaar. Dat zegt arts- epidemioloog Clara Moerman van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.
 • Ferry Haan: Voor Netelenbos geen Zoetemelk-syndroom (De Volkskrant, 25 augustus 2003). En daar is ze weer, Tineke Netelenbos. Tot ieders verbazing heeft de ex-minister van Verkeer en Waterstaat, nadat ze was afgevallen in de race om commissaris van de koningin te worden in Noord-Holland, nu haar zinnen gezet op het lijsttrekkerschap voor de PvdA bij de verkiezingen voor het Europese parlement. Prominente partijleden houden zich op de vlakte : 'Het woord is aan de partijleden'.
 • Reageerbuisbaby uit ziekenfonds (Het Parool, 25 augustus 2003). Woordvoerster Conny Slob van de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek Freya vindt het schrappen van de vergoedingen 'een enorme stap terug in de tijd'. Slob: ''Onvruchtbaarheid is geen luxeprobleem maar een ziekte die dus ook als zodanig behandeld moet worden. In de loop der jaren is ivf in medisch opzicht een algemeen passende, aanvaarde en gangbare behandeling geworden, daar kan je niet zomaar een punt achter zetten''.
 • Vergoeding IVF wellicht geschrapt. Voornemen Hoogervorst (NRC-Handelsblad, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt om IVF-behandelingen (reageerbuisbevruchting) niet langer te vergoeden.
 • Behandeling IVF ook uit ziekenfonds (De Volkskrant, 25 augustus 2003). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil IVF (in vitro fertilisatie, ofwel reageerbuisbevruchting) niet langer vergoeden uit het ziekenfonds. Hij bespaart meer dan 50 miljoen euro door het niet langer vergoeden van deze bevruchtingstechniek . De maatregel behoort tot het bezuinigingspakket van 2,1 miljard euro, dat hij op Prinsjesdag zal presenteren, bevestigen bronnen rond het kabinet.nieuws van zondag 24 augustus 2003

 • Op IEX.NL, een site van beleggers voor beleggers, is een discussie gestart over de pil uit het ziekenfonds (24 augustus 2003).nieuws van zaterdag 23 augustus 2003

 • Inburgeringscursus / Door lessen weerbaar in eigen huis. Inburgeraars leren optreden tegen huiselijk geweld (Trouw, 23 augustus 2003, tijdelijke link).
 • Job van de Sande: Ook reageerbuisbaby uit het ziekenfonds (Algemeen Dagblad, 23 augustus 2003). Kinderloze paren moeten reageerbuisbevruchtingen vanaf volgend jaar zelf betalen. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil de ivf-behandelingen schrappen uit het ziekenfonds. De maatregel levert jaarlijks 54 miljoen euro op.
 • Veel vragen naar test vaderschap (NRC-Handelsblad, 23 augustus 2003). DNA-tests voor het vaststellen van het vaderschap van kinderen zijn in Nederland in opmars. Sinds 2001 kan men de test behalve bij non-profit organisaties ook laten doen bij commerciële aanbieders. Het aantal vaderschapstests dat per jaar in Nederland wordt uitgevoerd is de laatste drie jaar bijna verdubbeld, tot 1.000 à 1.150.
  • NIET ONLINE: ''De gevaren van de commerciële vaderschapstests'', zelfde krant, Zaterdags Bijvoegsel).nieuws van vrijdag 22 augustus 2003

 • M. van Scheepen: De pil online. Recepten voor de anticonceptiepil via internet (Medisch Contact, jaargang 58, nr. 34, 22 augustus 2003). Sinds ruim twee jaar is de pil on line te bestellen. Behalve apothekers zijn hierbij artsen en internetbedrijven betrokken. Een uitgebreide vragenlijst en de oplettendheid van de begeleidende artsen moeten de veiligheid van deze dienst waarborgen.
 • Eveline Brandt: Bezuinigen op de pil is kortzichtig, het jaagt de kosten op (Trouw, 22 augustus 2003, tijdelijke link, artikel met lezersreacties). De pil moet niet langer vergoed via het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst. Wat gaat dit plan hem opleveren? Een heleboel onrust, aanzienlijke risico's en een minimale besparing.
 • Ouderen beginnen vaker een lat-relatie (De Volkskrant, 22 augustus 2003). Na het overlijden van hun partner of na een scheiding denken ouderen goed na over een nieuwe partner. Vooral vrouwen gaan niet meer op zoek. Als zij toch iemand tegenkomen, volgt de afweging: samenwonen of ieder voor zich in de eigen bedoening?
 • Defensie: voor 2010 vrouw als generaal (De Volkskrant, 22 augustus 2003). De krijgsmacht moet voor 2010 de eerste vrouwelijke generaal krijgen. De streefpercentages die Defensie hanteert om meer vrouwen in hogere functies te krijgen, moeten verscherpt worden. Dit zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie donderdag in Breda tijdens een symposium op de militaire academie KMA over vrouwelijke officieren.nieuws van donderdag 21 augustus 2003

 • Ilse Engwirda: Bijstand voor tweeverdieners (Intermediair, 21 augustus 2003). Mensen die werkloos worden, kunnen na afloop van hun WW-uitkering financieel zwaar in de problemen komen. De vervolguitkering WW is per direct afgeschaft.
 • Pil hoort in ziekenfondspakket thuis. Persbericht RNG en StiSAN, 21 augustus 2003 (RNG.nl). De Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN) en de Rutgers Nisso Groep (RNG) te Utrecht zijn sinds 18 augustus jl. door diverse media gevraagd om te reageren op de berichten in de landelijke pers over verwijdering van de pil uit het basisziekenfondspakket. Zowel StiSAN als de RNG hebben met verbazing kennis genomen van dit voornemen van het huidige kabinet Balkenende.
 • ''De Pil'' moet in het ziekenfondspakket blijven ! (Vrouwen Alliantie, persbericht 21 augustus 2003). Het is niet de eerste keer dat bewindslieden met kortzichtige en korte termijn bezuinigingsargumenten de pil weer uit het ziekenfondspakket willen halen. Bij een eerdere poging in 1995 wisten vrouwenorganisaties dit te beletten door op de barricades te klimmen.
 • Petra Huijser: ''Zwangerschap of abortus kost ook veel geld'' (Twentsche Courant Tubantia, 21 augustus 2003). De pil kan best uit het ziekenfonds, vindt minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de vrouw om niet zwanger te raken, en daar hoeft de samenleving niet jaarlijks zo’n dertig miljoen euro voor te betalen.
 • Sandra Heerma van Voss: Schoenen, geld, relaties en seks (NRC-Handelsblad, 21 augustus 2003). Dankzij ''Sex and the City'' is Candace Bushnell een fenomeen voor vrouwen. Gisteravond gaf de Amerikaanse schrijfster een lezing in Amsterdam.
 • Duitsland: hoofddoek geen reden voor ontslag (EPD, 21 augustus 2003, niet online). Het dragen van een hoofdoekje is geen rechtvaardiging voor ontslag. Dat heeft het hoogste rechtsorgaan in Duitsland, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, donderdag bepaald. Daarmee werd een vonnis van de rechtbank in Erfurt bekrachtigd, dat het ontslag van een verkoopster in een warenhuis ongedaan had gemaakt. De betrokken vrouw in Schléchtern, in de deelstaat Hessen, wil om religieuze redenen ook tijdens het werk een hoofddoekje dragen. De verkoopster werkte op de parfumerie-afdeling. Het rechtsinstituut in Karlsruhe is van mening dat eventuele economische schade niet opweegt tegen het recht op godsdienstvrijheid van de werkneemster.
 • Mans Kuipers: Mannen en de kick van geweld (Intermediair, 21 augustus 2003). Geweld, we moeten er niks van hebben, zijn het ontgroeid. Alleen onze hersens weten het nog niet. Zeker voor mannen kwam een fikse dosis testosteron evolutionair namelijk altijd erg van pas. Moeten ze dan per se vechten?
 • Symposium 25 jaar vrouwelijke officieren op de KMA: geaccepteerd en geïntegreerd?! (Ministerie van Defensie, 21 augustus 2003). Toespraak van de staatssecretaris van Defensie C. van der Knaap ter gelegenheid van het symposium “25 jaar vrouwelijke officieren KMA: geaccepteerd en geïntegreerd?!” Breda, 21 augustus 2003.nieuws van woensdag 20 augustus 2003

 • De pil uit het ziekenfonds (Trouw, 20 augustus 2003, tijdelijke link). Het is hoog tijd de anticonceptiepil uit het ziekenfonds te lichten, zoals de liberale minister Hoogervorst van volksgezondheid overweegt. Zijn voorgangster Borst wilde het acht jaar geleden ook al, maar zij kwam van het voornemen terug onder druk van maatschappelijk verzet, vooral van vrouwenorganisaties.
 • Ahmet Olgun: In Marokko gedumpt voor een jongere vrouw. Achtergelaten vrouwen en kinderen wachten op terugkeer naar Nederland (NRC-Handelsblad, 20 augustus 2003). Na een vakantie in Marokko laten mannen regelmatig hun vrouw en kinderen achter bij familie. Die zijn daar vaak diep ongelukkig. Vaak is er niets aan te doen. nieuws van dinsdag 19 augustus 2003

 • 25 jaar vrouwen in opleiding aan de KMA (Ministerie van Defensie, 19 augustus 2003). De KMA bestaat dit jaar 175 jaar. In 1978 kwamen daar de eerste vrouwelijke cadetten in opleiding. Een kwart eeuw later besteedt de Koninklijke Militaire Academie tijdens de viering van haar jubileum uiteraard aandacht aan dat fenomeen. Op donderdag 21 augustus vindt daartoe in Breda een symposium plaats met de titel: Geaccepteerd en geïntegreerd!?
 • IIAV nieuwsbrief, augustus 2003. Informeert over actuele ontwikkelingen binnen het IIAV, over nieuwe dienstverleningsactiviteiten, over uitgevoerde en lopende (inter)nationale projecten en over recent verschenen publicaties.
 • D66-fractie wil de pil in ziekenfonds houden (NOS-nieuws, 19 augustus 2003, tijdelijke links). D66-Kamerlid Bakker vindt dat de anti-conceptiepil niet uit het ziekenfondspakket gehaald moet worden. Minister Hoogervorst ziet dit als een van de mogelijkheden om meer te bezuinigen.
 • Tandarts en pil mogelijk het fonds uit (Het Parool, 19 augustus 2003). De anticonceptiepil en de tandartszorg voor volwassenen dreigen uit het ziekenfondspakket te verdwijnen. Minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid overweegt de vergoedingen te schrappen, om zo te besparen op de kosten voor gezondheidszorg.
 • Vrouw in Wales zwanger van ''internetbaby'' (Nederlands Dagblad, 19 augustus 2003). In Wales is voor het eerst een lesbische vrouw zwanger geraakt van een 'internetbaby'. De vrouw had zaad gekocht via de webiste Man Not Included. Dat meldt de Society for the Protection for Unborn Children (SPUC) deze week.
 • Robert Giebels: Seks met maagd maakt man sterker. Cambodja staat een aids-catastrofe te wachten (NRC-Handelsblad, 19 augustus 203). In Cambodja tikt een tijdbom. Aids grijpt snel om zich heen. Oorzaak: de Cambodjaanse seksuele verhoudingen. ,,Getrouwde vrouwen zijn nu eenmaal niet zo mooi als prostituees.''
 • Gunilla Kleiverda: HST: Paniekvoetbal over de hoofden van vrouwen (site Medisch Contact). Reactie van 19 augustus 2003 op ''Menopause Societies bekritiseren hormoononderzoek'', een artikel n.a.v. de reactie van de Dutch Menopause Society (DMS) in The Lancet 2003, 362:419-27, 10 augustus 2003. Kleiverda: ''Het nieuwe gegeven dat ook bij climacterieel hormoongebruik van minder dan vijf jaar vaker borstkanker voorkomt, veroorzaakt een invoelbare paniekreactie bij vrouwen die deze hormonen gebruiken. De onderzoeksresultaten bagatelliseren zoals door de DMS gebeurt, is niet het juiste antwoord. Eerlijke voorlichting en daadwerkelijk informed consent over begin of continuering van hormoongebruik is een beter antwoord.''
 • Jean Dohmen en Yvonne Wiggers: De pil mogelijk uit fonds. Kabinet overweegt harde bezuinigingsmaatregelen (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). De pil en de tandarts voor volwassenen verdwijnen mogelijk uit het ziekenfondspakket. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) overweegt deze harde maatregelen om de benodigde bezuinigingen binnen te halen.
 • Elleke van Duin: Laat zien die zwangere buik ! Zwangerschapsmode: geen tenten ! (Algemeen Dagblad, 19 augustus 2003). ”Eindelijk,” verzucht Karen Kroonstuiver, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ”Toen ik acht jaar geleden zwanger was van mijn zoon, was het hartstikke moeilijk iets leuks te vinden. Maar moet je nu eens zien! Ontwerpers hebben eindelijk doorgekregen dat er geld te verdienen valt aan de groep die eerder nergens aan bod kwam.”
 • Elma Drayer: Feministische theologie | Vrouwen worstelen met heilige teksten (Trouw, 19 augustus 2003, tijdelijke link). Heilige teksten - daar gaat het deze week om in Soesterberg, op de tiende Europese conferentie van vrouwelijke theologen. ,,Er zijn daarbuiten heel veel jonge mensen die het geen klap interesseert of de Bijbel een heilig boek is. Laten we dáár 'ns meer over nadenken.''


[ Pagina: <<< 1 2 3 4 5  >>>]